Labrador Retriever

Labrador Retriever

Rasgroep van de Labrador Retriever

De Labrador Retriever behoort tot de Rasgroep "Retrievers, Spaniels en Waterhonden"

Geschiedenis van de Labrador Retriever

Labrador Retriever

In England werden Labradors voor het eerst officieel erkend door de Kennel Club in 1903. Maar ongeveer 100 jaar daarvoor gebruikten vissers in Groenland een hond die erg leek op de Labrador om vis te apporteren. Later werden deze honden ook aangetroffen op vissersboten die voeren tussen Newfoundland en England. Er schijnen duidelijk twee verschillende soorten te zijn geweest : een grotere met een zware vacht, bekend als de Newfoundlander en een kleinere die beweeglijker was : De St.John's hond. Beide honden hadden een erg dichte vacht die waterdicht was en een korte, dikke staart die rond van vorm was. Dit was de hond van de vroege beschrijvingen, de vermoedelijke voorouders van de huidige Labrador Retriever.

Karakter van de Labrador Retriever

Labrador Retriever

Hoge mate van jachtpassie
Sterke 'will to please'
Liefhebber van water
Moedig
Steadiness
Zelfstandig
Redelijke mate van hardheid
Goed op te leiden
Allemansvriend
Vriendelijk / sociaal karakter
Redelijk temperamentvol

Rasstandaard van de Labrador Retriever

De labrador retriever is een ideale gezins hond. Niet erg groot, maar ook weer niet klein. Schofthoogte voor de reu is ongeveer 58 cm voor een teef ongeveer 55cm en wegen 32-36 kilo.

Hij is sterk en bewegelijk, krachtig in zijn uitingen en de staart hangt geen ogenblik stil. Hij is bijzonder aanhankelijk, bezit een prima neus, is zeer zacht in de mond en erg leerzaam met veel "will to please". Hij is dol op andere honden, mensen en kinderen.

Er zijn 3 verschillende kleuren, de zwarte(black), choco bruin(chocolate) en geel (yellow).
Het zijn stevige vrij korte honden met brede borst en stevige benen. Brede schedel met duidelijke stop. Kaken zijn middel matig maar niet spits toelopend. Brede neusrug met flinke neusgaten. Bruine ogen met vriendelijke uitdrukking. Oren moeten mooi vlak langs het hoofd hangen, de staart is vrij kort en dik behaard. Verdere beharing is kort dicht en hard. De aard van de labrador is altijd vriendelijk, betrouwbaar en altijd goede zin. Beweging, minimaal 3 tot 4 maal per dag ongeveer 15 minuten lekker er op uit en even uitrennen. Gehoorzaamheid cursus is aan te raden, ze doen het graag, daarna heb je een fijne hond die perfect naar het baasje luistert.

De Labrador is een goed en enthousiast zwemmer. De vacht is makkelijk schoon te houden: even met een handdoek drogen als de hond nat thuis komt en dagelijks even kort kammen en borstelen. De vacht is waterafstotend door de dikke ondervacht die hem warm houdt en de bovenvacht heeft een dusdanige structuur dat modder en vuil er na enkele uren vanzelf afvallen. Een Labrador heeft veel beweging nodig en wil graag veel aandacht.

Een Labrador is laat volwassen. Hij is pas op ongeveer tweejarige leeftijd volledig uitgegroeid. Hoewel men thans 10 jaar als de gemiddelde leeftijd van de Labrador hanteert, werd de teef Munden Single, een van de eerste tentoonstellings- en field-trial-winnaars, 20 jaar oud. Er zijn Labradors die nog op hun tiende jaar prijzen in de wacht sleepten.

De labrador retriever is een rashond, een prachtige grote hond en het is dus geen hond die genoeg heeft aan de hele dag binnen zitten en af en toe een plasje doen. Maak dus bewust een keuze en wanneer je zeker weet dat je een labrador wilt doe dat dan via de Nederlandse labrador vereniging zodat je een pup koopt van mensen die serieus bezig zijn met het fokken van labradorpups en die niet fokken om het geld want de labrador is een ras die een bewuste keus verdient!

Rasstandaard Labrador Retriever

Algemeen beeld:

Sterk gebouwd, kort in lendenen, bijzonder actief, breed in schedel, breed en diep in borst en ribben, breed en sterk in lendenen en achterhand.

Typische raskenmerken:

Goed temperament, erg behendig. Buitengewoon goede neus, zacht in de mond, uitgesproken liefhebber van water. Een toegewijde, zich makkelijk aanpassende metgezel.

Temperament:

Intelligent, levendig en gezeglijk, met een sterke wil zijn baas te behagen. Vriendelijk karakter zonder spoor van agressie of ongepaste schuwheid.



Hoofd/schedel: Schedel breed met een duidelijke stop, scherp besneden zonder vlezige wangen. Kaken middelmatig lang, krachtig en niet spits toelopend. Neus breed, neusgaten goed ontwikkeld.

Ogen: Middelmatig groot, met intelligente en vriendelijke uitdrukking, bruin of hazelnootkleurig.

Oren: Niet groot of zwaar, dicht tegen het hoofd aanliggend en vrij ver naar achteren geplaatst.

Mond: Kaken en gebit sterk met een volmaakt, regelmatig en compleet scharend gebit, dat wil zeggen dat de bovenste tanden net over de onderste tanden heen vallen en recht in de kaak staan.

Hals: Droog, sterk, krachtig, geplaatst op goedliggende schouders.

Voorhand: Schouders lang en schuinliggend. Voorbenen voorzien van stevige botten en recht van de elleboog tot de grond, zowel van voren als van opzij bezien.

Lichaam: Borstkas van goede breedte en diepte, met goed gewelfde, tonvormige ribben. Horizontale bovenbelijning. Lendenen breed, kort en sterk.

Achterhand: Goed ontwikkeld, niet naar de staart aflopend, goed gehoekte knie. Laag geplaatste hakken, koehakkigheid hoogst ongewenst.

Voeten: Rond, compact, goed gebogen tenen en goed ontwikkelde voetzolen.

Staart: Kenmerkend voor het ras, erg dik bij de aanzet en geleidelijk toelopend naar de punt, van middelmatige lengte, vrij van bevedering, maar rondom dik bekleed met een korte, dikke, dichte vacht, waardoor de ronde vorm ontstaat die beschreven wordt als ‘otterstaart’. Mag vrolijk gedragen worden, maar mag niet over de rug krullen.

Gang/beweging: Vrij, voldoende bodem beslaand, recht en zuiver zowel voor als achter.

Vacht: Kenmerkend voor het ras, kort, dicht, zonder golven of bevedering, vrij hard aanvoelend, weerbestendige ondervacht.

Kleur: Geheel zwart, geel of lever/chocoladekleurig. De gele kleur kan variëren van licht roomkleurig tot vossenrood. Kleine witte vlek op de borst is toegestaan.

Hoogte: Ideale schofthoogte reuen 56-57 cm, teven 54-56 cm.

Fouten:
Iedere afwijking van de hierboven vermelde punten moet als fout worden aangemerkt, de mate waarin moet in verhouding tot de ernst van de fout staan.

Gezondheid van de Labrador Retriever

Labrador Retriever

De Labrador kan HD-(heupdysplasie), ED- (elleboogdysplasie) en oog-problemen en HMLR (myopathie) hebben.

De kans dat deze aandoeningen bij een hond uit geteste ouders voorkomt is veel kleiner dan uit niet geteste ouders.
Vraag dus aan de fokker naar de testresultaten van de ouders, een goede fokker laat deze graag zien en heeft kopieën van de resultaten van de vader of kan deze via een site laten zien.

De HD en ED-test worden door een specialist uitgevoerd.
Voor HD en ED worden een rontgenfoto gemaakt en beoordeeld door de Raad van Beheer.
Voor de Oogtest wordt een ECVO-oogtest gedaan door een specialist.
Voor HMRL is een DNA-test beschikbaar.

De beste uitslag voor HD is HD-A. Met HD-B (een overgangsvorm) mag ook vaak gefokt worden.
Bij ED en de ECVO-test is VRIJ de uitslag die je op het certificaat wil zien.
Bij de DNA-test zijn 3 uitslagen mogelijk: VRIJ, DRAGER en LIJDER. Dragers mogen alleen gebruikt worden in combinatie met Vrije honden.

Bron: L.Scharenborg www.mexxum.nl/nestjepups.html

Verzorging van de Labrador Retriever

De verzorging van de labrador bestaat uit een wekelijkse borstel beurt. Wanneer de hond in de rui is moet er elke dag geborsteld worden om te voorkomen dat de vacht vervilt. Wanneer er veel gewandeld wordt in hoog gras of in het bos de hond steeds nakijken op teken deze zijn namelijk moeilijk te zien in de dichte ondervacht. Natuurlijk worden de voetzolen steeds gecontroleerd op doorns en andere scherpe voorwerpen. Denk ook aan de vlooien behandeling zowel op de hond als in huis.

Opvoeding van de Labrador Retriever

Labrador Retriever

Wanneer u net een labrador gekocht heeft of van plan bent om u binnenkort één aan te schaffen, stelt u zich ongetwijfeld enkele vragen omtrent zijn opvoeding. We willen hier proberen een antwoord op deze vragen te bieden door enkele richtlijnen te geven. We raden u in elk geval sterk aan om met uw labrador naar een hondenschool te gaan.

Basisprincipes:
De labrador is een hond met een enorme “will to please”. Dit betekent dat hij alles in het werk zal stellen om zijn baasjes te plezieren. Het is precies dit aspect dat gebruikt moet worden in zijn opvoeding: positief gedrag moet versterkt worden door de hond te belonen (aaien of koekje), terwijl negatief gedrag afgezwakt dient te worden door de hond te negeren.
Het is heel belangrijk om steeds duidelijk en consequent te zijn. Gedrag dat niet getolereerd wordt mag nooit getolereerd worden, gedrag dat toegestaan is moet altijd toegestaan zijn. Hierop mogen geen uitzonderingen gemaakt worden. Deze grenzen moeten van bij het begin vastgelegd zijn. Vergeet echter nooit dat uw hond een dier is en geen mens. Hij zal steeds het gedrag van een hond vertonen en niet denken op dezelfde manier als mensen. Beperk uw woordenschat en gebruik steeds dezelfde woorden voor dezelfde bevelen.
Een goed opgevoede hond is een hond die je overal kan meenemen en waar makkelijk mee te leven valt.

Basisbevelen :
Volgen aan de leiband, terugroepen en de houdingen (zitten, liggen, staan) zijn de basisbevelen die het leven met uw hond aangenaam zullen maken.

• Volgen aan de leiband : de leiband mag niet meer zijn dan de band tussen u en uw hond. Van kleinsafaan laat ik mijn pups in vrijheid naast mij wandelen. Ze volgen mij automatisch omdat ik hun herkenningspunt ben. Vervolgens maak ik, terwijl ik het gepaste bevel geef (voet, volg,…), de leiband vast zonder deze vast te houden. Natuurlijk moet de hond gefeliciteerd worden wanneer hij mooi naast je loopt. Wanneer uw pup te snel loopt, moet u stoppen en u omdraaien of van richting veranderen. Wanneer uw hond in vrijheid goed naast u loopt, mag u de leiband vastnemen. Ik gebruik een slipleiband. Dit laat toe een korte ruk te geven wanneer de hond begint te trekken. U dient er wel op te letten dat de leiband nooit gespannen is. U kan ook een koekje boven zijn snuit in uw hand houden, wat de hond zal aanzetten uw hand te volgen.

• Terugroepen op bevel : elke gelegenheid moet gebruikt worden om uw pup terug te roepen. Telkens als uw pup terugkomt, moet u hem tonen dat u gelukkig bent en hem feliciteren. Vraag iemand uw pup vast te houden, ga enkele meters van hem vandaan en roep hem bij zijn naam. Gebruik steeds zijn naam om hem te doen komen. Roep uw hond regelmatig bij u als u gaat wandelen. Al te dikwijls roepen mensen hun hond enkel bij zich als de wandeling afgelopen is. De hond zal dit echter snel begrijpen en zal niet meer terugkomen omdat dit immers voor hem betekent dat de wandeling voorbij is. Door de hond tijdens de wandeling zelf verscheidene keren bij u te roepen, voorkomt u deze problemen.

• De houdingen : Zit is de gemakkelijkste houding omdat het de meest natuurlijke is. Wanneer de pup uit zichzelf gaat zitten, profiteer ik daar meestal van om het bevel “zit” te geven. Na een paar keer legt de pup het verband tussen het bevel en zijn houding en zal hij zonder probleem uw bevel correct beantwoorden. Vergeet nooit de pup te belonen! “Liggen” is moeilijker aan te leren omdat het van de hond een veel grotere onderdanigheid vraagt. Zelf laat ik mijn pup eerst zitten en neem een koekje in mijn hand dat ik verder van de hond hou en vóór hem uit beweeg net boven de grond. De hond zal zo automatisch gaan liggen om te proberen het koekje te nemen. Ook hier is het weer heel belangrijk de hond te feliciteren. De houding “staan” wordt vooral gebruikt door mensen die met hun hond willen deelnemen aan shows. In het begin moet de hond geholpen worden ofwel door zijn buik te ondersteunen zodat hij blijft staan ofwel door een kleine stap naar achter te doen. Wanneer de hond gaat staan, moet het bevel herhaald worden en moet hij eveneens beloond worden.

Meer gevorderde gehoorzaamheid :
Wat betreft andere oefeningen die u uw hond wil aanleren, raad ik u aan om naar een hondenschool te gaan, waar u mensen zal vinden met voldoende kennis en ervaring om u te helpen bij de opvoeding van uw hond.

Zindelijkheid :
Wanneer u uw pup krijgt als hij 8 weken oud is, zal hij zeker nog niet zindelijk zijn. Dit is volkomen normaal. Hij zal dit voor overdag in elk geval snel leren. Ook ’s nachts zal hij zindelijk worden, maar dit gaat samen met de ontwikkeling van zijn blaas. Het is uiterst belangrijk om de hond regelmatig buiten te laten (om de 2 uur) en in elk geval ook na iedere maaltijd en als hij wakker wordt. Wanneer de pup zijn behoefte dan buiten doet, volstaat het hem te belonen. Op die manier zal hij na verloop van tijd begrijpen wat u van hem verwacht.
Wanneer u uw pup betrapt als hij zijn behoefte binnen doet, neem hem dan op, zeg “neen” en ga met hem buiten. Duw zijn snuit nooit in zijn uitwerpselen om hem te straffen. Dit leidt nergens toe. Onthoud ook dat een hond die niet zindelijk is, niet zindelijk is omdat zijn baas hem dit niet correct heeft aangeleerd.
De nacht is lang, daarom moet de pup ‘s avonds zo laat mogelijk voor de laatste keer buiten gelaten worden en ook zo vroeg mogelijk ‘s morgens. Wanneer u ’s morgens wakker wordt, is uw eerste taak de pup buiten laten.
U kan uw pup ofwel in een niet al te grote kamer ofwel in een kennel laten slapen. Dit laatste is een systeem dat met succes veel toegepast wordt in de USA. Een pup zal instinctief immers nooit zijn behoefte doen in de nabijheid van zijn slaapplaats. Deze kennel mag echter nooit gebruikt worden als straf! Het moet zijn nest zijn en de plaats waar hij zich kan terugtrekken als hij met rust wil gelaten worden.

De pup en kinderen :
De eerste en belangrijkste regel is : laat een kind nooit alleen met een hond ! Een kind is nog niet in staat de waarschuwende signalen van een hond te herkennen. Het is omwille van deze reden dat de meeste ongelukken bij kinderen gebeuren. Een pup is geen speelgoed. Hij moet rustig en zacht benaderd worden. Wanneer de hond slaapt, moet hij met rust gelaten worden. Laat een kind ook nooit zijn vingers in de eetbak van de hond steken wanneer deze aan het eten is.
De pup moet leren dat het kind op een hoger niveau in de rangorde staat dan hijzelf en hij dus ook moet luisteren naar zijn jonge baasje.
Door enkele basisregels te respecteren zal alles vlot verlopen en zullen de hond en het kind de beste maatjes worden.

Rasvereniging van de Labrador Retriever


Labrador Kring Nederland
Labrador Kring Nederland

Marsstraat 69
1363VS Almere
Telefoon: 06-53375310
Website: http://www.labradorkring.nl


Labrador Vereniging, Nederlandse
Labrador Vereniging, Nederlandse

Brasem 37
7908WC Hoogeveen
Telefoon: 0528-880095
Website: http://www.nlv.nu

Popularitieit van de Labrador Retriever

De Labrador Retriever staat op dit moment op de 11e plek van de meest populaire hondenrassen op de HondenPage

Overige informatie over de Labrador Retriever

Labrador is een slimme hond. Hij is in staat om zijn punt goed duidelijk te maken. Hij kan zijn baasje ook manipuleren om bijvoorbeeld een spelletje te doen. Vaak straalt een Labrador een rust uit maar hij kan heel snel op iets reageren en snel, krachtig rennen. Dit zijn wel sterke en erg lieve honden.

Labrador Retriever pup aanschaffen

De Labrador Retriever is een jachthond. Dat betekent, dat de wil om voor u te werken (iets voor u te doen) bij de meeste pups aangeboren is. Bovendien is een Labrador een gezelligheidsdier dat graag bij u in de buurt is. Ook wanneer de hond volwassen is, zult u elke dag voldoende tijd voor hem moeten reserveren om:

* Hem uit te laten, te verzorgen en hem aandacht te geven (een spelletje, de hond laten apporteren of iets dergelijks)
* Hem op te voeden/te trainen

Wanneer u (beiden) buitenshuis werkt, kan dat betekenen dat uw Labrador Retriever uren achtereen alleen thuis is. Als uw hond onvoldoende is uitgelaten kan hij zich gaan vervelen. En dat kan leiden tot gedragsproblemen. Het is beslist niet genoeg om de hond steeds maar weer zijn behoefte even snel ‘in de goot’te laten doen: Labradors zijn actieve honden die dagelijks een flink stuk moeten kunnen lopen.

Natuurlijk kunnen ze –zeker als ze volwassen zijn- best een tijdje alleen zijn, maar het is niet goed voor de ontwikkeling van een hond en de band met de baas, als de hond min of meer dag na dag aan zijn lot wordt overgelaten en tussendoor alleen maar snel zijn behoefte mag doen.

Waarom een Labrador Retriever?

‘Leuk voor de kinderen’ is beslist onvoldoende reden om een Labrador aan te schaffen. Dat is wel zo, maar kinderen worden groter en krijgen na verloop van tijd andere interesses en verplichtingen. Een gezonde Labrador Retriever wordt gemiddeld 11 à 12 jaar!

U zult bereid moeten zijn de verantwoordelijkheid voor de hond zelf op u te nemen. Uw Labrador is uw aandacht dubbel en dwars waard en van een goed opgevoede kameraad kunt u zijn leven lang genieten.

Maak uw huiswerk voordat u een pup koopt!

* Koop het boek ‘De Labrador Retriever’: een eigen uitgave van de NLV dat in 2006 is verschenen en bijzonder actueel is. Het is te koop voor slechts € 28,75 (incl verzendkosten) via de Labrador Shop (zie aldaar). Nieuwe leden betalen slechts € 22,75 (incl verzendkosten). In dit boek staat echt alles wat u moet of wilt weten!
* U kunt een tentoonstelling/jachthondenproef/clubdiplomadag bezoeken (zie de NLV-agenda)
* Praat bovendien eens met een Labrador Retriever liefhebber/eigenaar: hij/zij kent het ras immers heel goed
* U kunt ook contact opnemen met een van de leden van ons Pupinfo-team. Zij kunnen u als geen ander uitgebreid informeren over het ras en uw vragen beantwoorden.

Pups slapen veel. Leer (uw) kinderen om ze dan met rust te laten! De verzorging van pups kost veel tijd en zorg. Koop nooit een pup op sites als Marktplaats. Hoe aanlokkelijk ook. Er worden helaas veel te veel slecht gefokte pups te koop aangeboden en berouw komt na de zonde!

Pups zetten graag hun tandjes overal in...

NLV-pupinfo (de zogenaamde ‘NLV-puppylijst’)

Indien u besloten hebt een Labrador Retriever aan te schaffen, adviseren wij u gebruik te maken van de’NLV-pupinformatie’ en tevens lid te worden van de Nederlandse Labrador Vereniging.

Voor € 30,-- per jaar (met automatische incasso € 27,50) ontvangt u elke twee maanden ons full-colour clubblad ‘De Labrador Post’, boordevol zinvolle informatie en schitterende foto’s. Ook wordt u op de hoogte gehouden van nieuwe ontwikkelingen binnen het ras.



Procedure pupinformatie

U kunt ons Pupinfo-team bellen, als u vragen heeft over de procedure van de pupinformatie, over het ras, opvoeding, enz. De leden van dit team zullen u uitgebreid informeren en al uw vragen –voor zover mogelijk- beantwoorden.

Op de puppylijst van de NLV staan dekberichten en geboorteberichten. Deze kunnen worden aangemeld door fokkers uit het hele land. De ouderdieren van de aangeboden pups moeten voldoen aan de door de NLV gestelde eisen (gezondheid, exterieur, werkeigenschappen e.d.).



De puppylijst kunt u dus vinden op de website van de NLV: www.nederlandselabradorvereniging.nl. onder het kopje ‘Beschikbare pups’.

De fokkers die deze pups hebben gefokt zijn allemaal lid van de NLV.



Nota bene

* Als u gaat kijken bij een nest dat op de puppylijst staat, kan het een enkele keer voorkomen, dat de fokker gelijktijdig nog een nestje in huis heeft, dan wel even later een ander nest verwacht, waarvan de ouders (of één van de ouderdieren) misschien niet of slechts deels voldoen aan de NLV-voorwaarden.
* Zo kan het zijn dat de ouders van dat nest een tentoonstellingsuitslag missen, maar het kan ook zijn dat de juiste gezondheidsuitslagen (gedeeltelijk) ontbreken. Nakomelingen van deze ouderdieren komen daarom niet in aanmerking voor plaatsing op de NLV-puppylijst.
* Bij twijfel is het daarom altijd verstandig om eerst contact op te nemen met één van de leden van het Pupinfo-team (of het algemene infonummer: 053-431 99 04).

Fokker altijd verantwoordelijk

De fokker is altijd verantwoordelijk voor het fokken van elk door hem/haar gefokt nest.

Aan het aanbieden van pups voor pupinfo, kunnen dan ook geen rechten worden ontleend. De NLV heeft alleen een controlerende en voorlichtende rol.

* De fokker heeft uiteraard de vrijheid om iemand –soms bij nader inzien- geen pup te verkopen. Overkomt het u, dan zal de fokker dit besluit motiveren. Ook u kunt het aanbod van een fokker natuurlijk afslaan. Laat u dit dan wel tijdig weten zodat de fokker niet als de pups al wat ouder zijn, alsnog op zoek moet naar een geschikte pupkoper.
* Het is erg belangrijk dat u wederzijds een plezierig contact hebt en dat u altijd terecht kunt bij de fokker met vragen. Een goede fokker heeft belangstelling voor de ontwikkeling van de pups.
* Het is de taak van de fokker een pup tijdens de eerste 8 weken van zijn leven goed te socialiseren en kennis te laten maken met het ‘dagelijks leven’ (de stofzuiger, de huisbel, kinderen, de radio, etc.) Het is heel belangrijk, dat pups al tijdens de eerste periode van hun leven dagelijks plezierige ervaringen opdoen met mensen zodat ze zich ‘veilig’ voelen bij mensen. Koop nooit een pup bij een fokker, die de pups geïsoleerd heeft laten opgroeien. De kans dat uw pup een achterstand heeft opgelopen in zijn socialisatieproces, welke niet meer (voldoende) is in te halen, is levensgroot. Gestresste, schrikachtige honden kunnen het resultaat zijn.

Pups moeten 'fris', gezond en levendig zijn.

Leden van de NLV mogen alleen fokken met ouderdieren die zijn nagekeken op een aantal (erfelijke) aandoeningen. Omdat de ouderdieren van meeste pups die u via Marktplaats kunt kopen helemaal niet zijn onderzocht, kunnen deze pups ook goedkoper aan de man worden gebracht. Ons advies: niet kopen!

Durf te vragen
Voor de goede orde: een fokker heeft uiteraard de vrijheid te besluiten aan u geen pup te verkopen. U mag verwachten, dat de reden aan u wordt verteld.
Aan de andere kant heeft u, als potentiële pupkoper, ook het recht wel of niet in te gaan op het aanbod van de door u gebelde of bezochte fokker.
Wij achten het van groot belang, dat u wederzijds een plezierig contact hebt en dat u, ook nadat de pup mee naar huis is genomen, met vragen terecht kunt bij de fokker van uw hond. Het is prettig en belangrijk dat de fokker met belangstelling de ontwikkeling van uw nieuwe huisgenoot volgt. Wij zien dat als een stukje normale service waar een pupkoper recht op heeft.


Wat kost een pup?

* Ook de prijs voor de pups is een zaak tussen pupkoper en fokker. De prijs kan mede afhankelijk zijn van behaalde resultaten op tentoonstellingen en/of eventuele werkresultaten van de ouderdieren. Maar bedenk wel, dat ‘mooie ouders’ geen garantie is voor een ‘mooie pup’. Ook succesvolle werkhonden geven die eigenschappen niet altijd door.
* De gemiddelde prijs is momenteel (voorjaar 2008) circa € 825.-. Dit is geen NLV-adviesprijs! Sommige fokkers vragen minder voor hun pups omdat ze een lager bedrag voldoende vinden. Het is een misverstand te denken dat een pup van € 900,- per definitie ‘beter’ is dan een puppy van € 700,-!
* Maar aan pups die te koop worden aangeboden voor een paar honderd Euro (€ 400.- of zo) zit vrijwel zeker ‘een luchtje’: geen stamboom, ouderdieren zijn niet onderzocht op erfelijke afwijkingen e.d.




Opgroeiende pups mogen niet worden overbelast. Ga niet eindeloos met een jonge hond wandelen, laat de pup niet spelen met wilde honden en til uw pupje uit de auto. De botten bestaan nog uit kraakbeen de eerste tijd. En: geef alleen kwaliteitsvoer met een aangepast calcium-gehalte. Deze honden zijn volwassen en kunnen tegen een stootje...

Wat een plaatje van een pup...



Tips bij de aanschaf van een pup

* Via het internet worden veel Labrador Retriever-pups te koop aangeboden op allerlei sites. En hoe professioneel en vooral aantrekkelijk sommige sites er ook uitzien, doe uw huiswerk als pupkoper goed.
* Het kopen van een Labrador Retriever uit een krant/tijdschrift of via internet kan riskant zijn! Om kosten te sparen, zijn de ouderdieren van de aangeboden pups vaak niet nagekeken op erfelijke afwijkingen als HD (heupdysplasie), ED (elleboogdysplasie) en oogafwijkingen (Progressieve retina atrofie (PRA), cataract en Retina dysplasie (RD).
* Er wordt ook nog steeds gefokt met ouderdieren die lijden aan een erfelijke afwijking: pups lopen meer gezondheidsrisico’s dus ons advies: koop geen pup uit een dergelijke combinatie
* Onwetende pupkopers worden ook misleid met niet-erkende gezondheidsuitslagen of met verouderde uitslagen.
* Sommige fokkers beweren lid te zijn van de NLV of zeggen dat ze lid zijn van ‘rasvereniging’ –misleidend doelend op de Nederlandse Labrador Vereniging- terwijl dit niet het geval is! U kunt bij de NLV vragen of een fokker lid is van de NLV.
* Ook komt het voor dat de fokker zelf geen lid is van de NLV en deze niet volgens onze regels fokt, terwijl zijn/haar partner wel NLV-lid is. Er wordt in die gevallen door de fokker ten onrechte nog wel eens ‘grote sier’ gemaakt met het lidmaatschap van de NLV (om betrouwbaar over te komen, om de pups makkelijker te kunnen verkopen?) terwijl de NLV-regelgeving door de fokker helemaal niet is nageleefd. Neem voordat u een puppy koopt, dus altijd even contact op met de NLV. Berouw komt vaak na de zonde!
* Voor vragen over ouderdieren kunt u contact opnemen met de ABC-leden die fokinformatie en/of informatie ouderdieren bij hun naam hebben staan. Zij verstrekken geen informatie over fokkers, maar kunnen u wel informatie geven over de ouderdieren. Hiervoor moet u wel over de N.H.S.B.-nummers (stamboomnummers) van de ouderdieren beschikken. Deze kunt u vragen aan de fokker.



NLV-fokbeleid

Alle nesten gefokt door NLV-leden voldoen aan dezelfde regels (althans voor wat betreft de gezondheidseisen).
Wat is in elk geval belangrijk

Zijn de ouderdieren nagekeken op heupen, ellebogen en ogen?

Zo ja, voldoen de uitslagen aan de vereisten van de NLV?

1. Gezondheidsuitslagen
U doet er goed aan te controleren of beide ouderdieren officieel zijn nagekeken op onderstaande erfelijke afwijkingen volgens het officiële onderzoeksprotocol:
• Heupdysplasie
• Elleboogdysplasie
• Oogafwijkingen (PRA, cataract en RD)
Officiële uitslagen worden in Nederland alleen afgegeven door de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland afdeling Gezondheid, Gedrag en Welzijn (voorheen W.K. Hirschfeld Stichting). Let daar dus op!

De ooguitslag mag niet ouder zijn dan 1 jaar. Fokdieren moeten dus meermalen worden ‘gespiegeld’ (zoals het oogonderzoek heet)!

Buitenlandse uitslagen zijn dus niet geldig voor Labrador Retrievers die ingeschreven staan in het N.H.S.B. (Nederlands Honden Stamboek) en in Nederland woonachtig zijn.

Goede gezondheidsuitslagen verminderen de kans op gezondheidsproblemen, maar vormen uiteraard geen garantie op een gezonde pup.
Alleen een gezondheidsverklaring van de dierenarts voor de pup is onvoldoende. Natuurlijk kan geen enkele fokker u gezonde nakomelingen garanderen. Een op papier "gezond verklaarde hond" kan immers toch "drager" zijn van een bepaalde afwijking. Maar het fokken met "vrije ouderdieren" vermindert de risico's aantoonbaar en aanzienlijk.

2. Informatie over ouderdieren en 'gezinsleden'
Bel voordat u een pup koopt altijd eerst even de Algemene Begeleidingscommissie (ABC). Ook voor vragen over beide ouderdieren kunt u contact opnemen.
Zij kunnen u laten weten of een fokker lid is van de NLV en kunnen u informatie geven over de ouderdieren van de pups. Daarvoor moet u wel de NHSB-nummers (stamboomnummers) van de ouderdieren hebben. Deze kunt u vragen aan de fokker.


Wen uw pupje ook aan de dierenarts. Uiteindelijk zult u er regelmatig heen moeten, bijvoorbeeld voor entingen, voor gebitscontrole e.d.

Slaapverwekkend! Een goede fokker laat u vaak op bezoek komen zodat u ook foto's kunt maken en de pupjes zelf kunt knuffelen. Natuurlijk niet de eerste weken -deze pups zijn nog te jong- maar wel daarna.

3. Socialisatie moet
Het is de taak van de fokker een pup tijdens de eerste 8 weken van zijn leven goed te socialiseren. Hij moet de pups kennis laten maken met alle aspecten van het (de stofzuiger, de huisbel, kinderen, de radio, etc.) Het is heel belangrijk dat pups al tijdens de eerste periode van hun leven dagelijks plezierige ervaringen opdoen met mensen zodat ze zich veilig voelen bij mensen.

4. Koop niet uit medelijden. Dan houdt u de broodfok in stand!
Koop dus nooit een pup bij een fokker die de pups niet gesocialiseerd heeft. De opgelopen achterstand in zijn socialisatieproces zal vrijwel zeker niet meer worden ingehaald. Een pup die niet gesocialiseerd is, kan zijn levenlang bang en schrikachtig zijn. Koop de pup dus niet uit medelijden! Het beste is als deze 'fokkers' met hun pups blijven zitten, zodat ze beseffen dat deze 'productiewijze' verwerpelijk en niet rendabel is.

5. Controleer de chips
Vraag de fokker of u het chipnummer van de moederhond –en de eventueel aanwezige vader- mag controleren, en kijk of het overeenkomt met het nummer op de stamboom/uitslagen. Het chipnummer bevindt zich in de nek van de hond en kan alleen afgelezen worden met een chipreader, waarover elke fokker zal beschikken, Sommige oudere dieren hebben vaak nog geen chip: in dit geval kunt u de tatoeage in het oor controleren.

6. Goed contact wezenlijk
Hoe is het contact met de fokker? Wordt u voldoende geïnformeerd? Spreekt de werk- en denkwijze van de fokker over het houden van honden u aan? Zien de pups er verzorgd uit en mag u vaker langskomen om naar de pups te kijken? Mag u de pups als ze wat ouder zijn vasthouden of wordt u ‘achter glas’ toegelaten (hetgeen wij een slechte zaak vinden want contact is heel belangrijk!).


Een koopcontract voorkomt dat u een kat in de zak koopt...

Veel eigenschappen zijn erfelijk. Raadpleeg de Algemene Begeleidingscommissie als u vragen hebt. Ook niet-leden kunnen van deze service gebruik maken.

7. Koopcontract
Maakt de fokker gebruik van een ongewijzigde versie van het door de NLV-geadviseerde ‘Koopcontract’? U kunt de tekst vinden elders op deze site. Het gebruik hiervan is niet verplicht, maar in dit contract zijn de belangen van koper en fokker op een evenwichtige wijze vastgelegd.

NB: sommige fokkers brengen wijzigingen aan in het door de NLV geadviseerde koopcontract. Wij ontraden u het gebruik daarvan.

Sommige fokkers gebruiken helaas een contract met bepalingen die voor de rechter geen stand zullen houden en die in het nadeel zijn van de pupkopers. Laat u goed informeren voordat u toezegt een pup te kopen. Maar: een fokker kan ook besluiten dat u niet in aanmerking komt voor een pup. Dat kan omdat hij/zij bijvoorbeeld van mening is dat u misschien onvoldoende tijd heeft voor de pup, dat uw woonomstandigheden niet overeenkomen met hetgeen de fokker belangrijk vindt. Een goede pupkoper is kritisch en een goede fokker is dat ook in de selectie van pupkopers.



8. Stamboom geen garantie

Een stamboom geeft geen garantie op de gezondheid van de pup. Het is een afstammingsbewijs, zodat u zeker weet dat de pup afstamt van de ouderdieren vermeld op de stamboom. Maar: daarnaast zult u altijd moeten vragen naar de officiële gezondheidsuitslagen van de ouderdieren (heupen, ellebogen, ogen). Als u niet begrijpt wat deze betekenen, kan de fokker u dit uitleggen maar ook de ABC kunt u hiernaar vragen.



9. Wat is bekend van ouderdieren?

Spreken de ouders van het nest u aan qua uiterlijk en karakter? Zoekt u een hond met werkeigenschappen, wilt u shows gaan bezoeken of misschien zelfs in de toekomst een nestje gaan fokken? Of zoekt u gewoon een gezellige huisgenoot? Vraag de fokker in elk geval naar de eigenschappen van de vader en moeder van het nest! Het is ook verstandig om bij de fokker of de NLV te informeren naar eventuele nestgenoten van de beide ouderdieren (dus broers/zussen van de vader- en moederhond).



10. Hoe ligt het nestje erbij?

Is de moeder in goede conditie? Let op de algemene gezondheid en conditie van de pups en van de moederhond. Bedenk wel dat een moederhond als gevolg van het zogen van haar pups een doffe, dunne vacht kan hebben. Dit is volstrekt normaal. Bovendien zal ze er met gevulde melkklieren niet op haar mooist uitzien. De moederhond mag echter niet mager en lusteloos zijn! Zijn de pups vrolijk en levendig? Hebben de pups geen diarree of waterende en/of etterende oogjes. Zijn de oortjes schoon? Zijn ze niet te mager en niet te dik? Vraag naar de enting(en) en ontwormingsku(u)r(en) die de pups gehad hebben of nog zullen krijgen. Het bezuinigen op ontwormen is bijzonder schadelijk voor jonge honden. Is de huisvesting schoon?

Labradors zijn dol op kinderen maar alleen als ze geen nare ervaringen hebben opgedaan. Laat daarom uw (kleine) kinderen nooit alleen met uw Labrador. Het is en blijft een dier en kinderen kunnen onvoorspelbaar gedrag vertonen dat de hond niet begrijpt.

Deze Lab kan de bloemetjes buiten zetten! Hij is gezond opgegroeid!

11. Bij twijfel: niet doen
Realiseert u zich dat wanneer u naar een pup gaat kijken, de aanblik vertederend werkt. Twijfelt u en hebt u eigenlijk besloten dat u het pupje (toch) niet wilt, laat dit de fokker dan meteen weten.

Labrador Retriever fokkers informatie

Geen fokkers informatie gevonden over de Labrador Retriever.
Heb jij overige informatie het fokkken van een Labrador Retriever pup. ? Dan kun je dat toevoegen als je je fokbeleid hebt laten keuren op de hondenpage.

Meer suggesties

Ben je op zoek naar een Hondenras ? Bezoekers van de hondenpage met een Labrador Retriever hebben ook deze rassen

Meer weten over de Labrador Retriever ?

 

De mening van de bezoeker

Hoogte: middelgroot
Kindvriendelijk:
Gehoorzaam:
Waaks:
Kan goed alleen zijn:
Heeft veel beweging nodig:
Is sociaal:

Geef jouw mening!

Deel de info over de Labrador Retriever:


Afbeeldingen

Labrador RetrieverLabrador RetrieverLabrador RetrieverLabrador RetrieverLabrador RetrieverLabrador RetrieverLabrador RetrieverLabrador RetrieverLabrador RetrieverLabrador RetrieverLabrador RetrieverLabrador RetrieverLabrador RetrieverLabrador RetrieverLabrador RetrieverLabrador RetrieverLabrador RetrieverLabrador RetrieverLabrador RetrieverLabrador RetrieverLabrador RetrieverLabrador RetrieverLabrador RetrieverLabrador RetrieverLabrador RetrieverLabrador RetrieverLabrador RetrieverLabrador RetrieverLabrador RetrieverLabrador Retriever

Je kunt een foto toevoegen

Informatie verbeteren

Als jij informatie over de Labrador Retriever hebt die de kwaliteit van deze pagina verbetert dan kun je deze pagina aanpassen. Log wel eerst even in om dit te doen.


^