Kun je een teek verwijderen als je helemaal alleen bent.
Want dat probleem heb ik dus nu.
Ik zie namelijk niet echt hoe je dat doet zonder 3 personen.
1 die de hond vast houd, 1 die het haar aan de kant doet, en 1 die de teek er uit haalt
Althans, mijn moeder en ik samen lukte het ook niet, omdat de vacht in de weg zat.
Het lukt mij altijd prima in mijn eentje met zon groen haakje.
Met zo'n haakje lukt het mij ook altijd prima in mijn eentje, alleen als ze vlak naast/boven een oog zitten doen wij het met zijn tweeën, 1 houd dan de kop van de hond stil, de ander trek de teek eruit
Als je hond braaf stil blijft staan, lukt het mij ook wel.
Maar Lola is nog een pup van 7 maanden, is nog een stuiterbal.
Ja dat snap ik, gewoon volhouden. En anders morgen even de da bellen.
Met drie personen lijkt mij juist lastig ,je staat elkaar in de weg .
Als je hond niet stil wil blijven staan ,zet je hem tegen een muurtje of zo ,met een hand het haar weg ,met andere hand kan je de teek pakken ,ondertussen hou je een kletsverhaal tegen je hond .
Echt zo gebeurd ,ik doe het met duim en wijsvinger en het liefst als ik alleen ben .
Met borstelen en kammen leer je ze ook ff te blijven staan dus het gaat je vast lukken ,succes!
Meestal als je ff langs gaat bij je vast DA doet de assistente het gratis met uitleg hoe je het zelf kan doen volgende keer. Eigenlijk met de ene hand met twee vingers het haar spreiden en de andere verwijderen. Als ze niet stil blijft zitten? Zorg dat moeders steeds wat lekker geeft, blijven ze snel genoeg wel rustig voor zitten... de meeste dan.
Ik zit met Lola bij een andere dierenarts dan mijn andere dieren.
En kan ik niet heen met de fiets.
Dan moet ik haar ook gaan aanmelden bij mijn dierenarts hier in de stad.
Dan ga ik er morgen effe langs.
Heb je een buur die je kan helpen ? Weet niet waar je woont ? Ik haal de teek er zo uit….
Hond rustig op schoot en iets lekkers geven, dan rustig de teek verwijderen, lukt dat niet?
Met 3 man? Och jeetje, ik mag er niet aan denken haha.
Ik doe het gewoon alleen (gelukkig niet veel nodig). Ik ben ook alleen, dus dan leer je wel je plan alleen trekken. Ik mag er niet aan denken altijd en overal hulp voor nodig te hebben.
Hier gaat het in mijn eentje ook goed. Desnoods ga ik op de grond zitten, hond tussen mijn benen, de ene hand houdt het vel goed strak, en de andere hand haalt het haar opzij en pakt de teek, ik doe het ook met mijn vingers. Die pincetjes kan ik niet mee omgaan en die koevoetjes, daar gaan bij mij vaak de teken door stuk. Teek bij dierenarts verwijderen, hoorde ik laatst kost hier 18,50 euro. Was wel op hemelvaartsdag overigens, misschien scheelt dat nog.
Succes......
Ik deed het ook altijd alleen maar zoals Ientje ging het bij mij ook altijd mis met die tekentangen enzo maar met mij vingers plukte ik ze er zo uit. Maar ja oefening baart kunst en mijn hond had ooit 58 teken in de Ardennen. Ik overdrijf niet.
Genoeg oefening dus. En ja dat geloof ik zeker. Ik zag hier ooit toen ik nog honden trimde ook eens een hondje met heel veel teken. Die heb ik naar de da gestuurd, daar was geen beginnen aan. Die was op de eilanden geweest, wit hondje met over het hele lijf honderden teken. Ik ben bij 50 gestopt met tellen, toen had ik een pootje bekeken.
Dat is vooral een kwestie van oefenen, zowel voor jezelf als je hond. Sommige honden kan je afleiden met iets lekkers, je kan oefenen op het stilstaan op commando of je kan ze even geforceerd vasthouden maar dat is niet goed mogelijk denk ik als je het alleen doet.
Onze oudste hond kent het woord 'wacht' en dan wacht ze netjes totdat ik klaar ben, bij onze jongste wilde hond komt wat meer handigheid kijken. Hij is super nieuwsgierig en volgt je hand staat te draaien, happen etc. Bij hem komt het dus aan op handigheid en snelheid en op de lange termijn natuurlijk oefenen op rustig toelaten van dingen. Mijn redding is de enetorpet daar ben ik erg gelukkig mee (https://www.enetorpet.com) hiermee hoef je alleen langs de huid te vegen en het is klaar, al best wat teken mee verwijderd en ze zijn er allemaal volledig uitgekomen en super snel. Zo kon ik zelfs bij onze jongste hond een teek van het ooglid halen.
Voor nu zou ik dan gewoon even hulp vragen, desnoods aan een dierenarts, trimsalon of zelfs gewoon een dierenwinkel of een willekeurig persoon, in principe kan iedereen hierbij helpen. Twee personen lijkt me toch ook wel ruim voldoende, de één houdt de hond vast en de ander doet met de ene hand de vacht opzij en met de andere haalt die de teek eraf?
De enetorpet is inderdaad ideaal als je teken moet verwijderen. Als ik een teek ontdek terwijl Bram nog in enthousiaste speelmodus zit wacht ik even tot hij weer wat rust heeft, ga zitten met de tekentang naast mij en dan gaat hij graag tegen mij aan liggen, ideaal moment om de teek te verwijderen en om te zien of er nog een teek ergens verstopt zit. Jouw hond heeft ook vast rust momenten. Misschien kan je daar gebuik van maken.
Een dierenarts in je eigen woonplaats lijkt mij sowieso handig, steeds vervoer moeten regelen voor een controle lijkt mij niet ideaal.
Voor hoe je dit nu het beste op zou kunnen lossen heb ik helaas geen tips. Zelf heb ik mijn honden altijd in een lichte houdgreep gezet als ze echt niet wilden, want de teek moet er wel gewoon uit. Maar voor de toekomst zou je kunnen oefenen op het commando ''plat'' (zo noem ik het iig).
Voor mij en mijn honden is dit een commando waarin ik ze vraag om me te vertrouwen. Je vraagt de hond om op de zij te gaan liggen om bijvoorbeeld medische handelingen te kunnen verrichten. Je bouwt dit natuurlijk wel langzaamaan op, zodat de hond leert je te vertrouwen (het is namelijk niet prettig en vaak kan de hond EN niet zien wat je doet EN stel iets doet pijn dan is het ook onprettig).
Je begint met je hond vragen om normaal te gaan liggen. Vervolgens probeer je de hond met iets lekkers te lokken om op de zij te gaan liggen. Dit doe je door je hand met het snoepje van de neus naar de achterkant van de kont de bewegen. Je zou ook kunnen kijken naar filmpjes op YouTube waarbij een hond aangeleerd krijgt om om te rollen. Het begin is namelijk precies hetzelfde, maar in plaats van de hond volledig om te laten rollen stop je zodra de hond op de zij ligt.
Als dit eenmaal goed gaat kun je vragen of de hond wat langer in deze positie kan blijven liggen. Gaat dat goed ga je verder met het aanraken van verschillende lichaamsdelen etc. Probeer zoveel mogelijk te letten op de hond en hoe deze het vindt, het is namelijk erg belangrijk om het tempo van de hond aan te houden gezien ze je volledig moeten vertrouwen in een vreemde positie. Verder is het leuk houden van de oefening ook heel belangrijk, dus als je gaat oefenen met de aanrakingen bijvoorbeeld gw lekker kroelen, dan even zachtjes in wat druk uitoefenen op een van de voetkussentjes, weer door met kroelen en zo opbouwen.
Dit alles kun je dan zo opbouwen totdat de hond netjes kan blijven liggen in deze positie, terwijl jij een (medische) handeling kan uitvoeren. Zo wordt het voor jou zelf ook een stuk makkelijk om dingen gedaan te krijgen bij je hond als er geen andere mensen in de buurt zijn om je te helpen. Een van mijn honden wil nog wel eens snappen uit ongemak, maar als ik hem vraag deze positie aan te nemen, dan laat hij bijna alles toe.
Ja dst kan. Mijn hond zet alles in om het mij lastig te maken om de teek eruit te halen. Hij word nog net niet vloeibaar
Als je het eng vind of wat meer handvatten nodig hebt even met je dierenarts bellen of een assitent met je mee wilt kijken. Of daar gewoon even heen lopen samen met de hond als die mogelijkheid er is.
Je kan ook altijd even op YouTube kijken. Wellicht zitten daar nog wat tips voor je tussen waar je wat aan hebt.
Succes!
Het lukt mij wel in mijn eentje. Ik maak er een groot feest van. Dus zodra ik voel dat hij een teek heeft (helaas is het dit jaar best vaak raak, vanochtend nog eentje), dan haal ik de pincet tevoorschijnt. Ik laat de pincet aan mijn hond zien en zeg 'teek!' 'Laten we de teek verwijderen' en dan enthousiast samen naar de gewenste plek. Dan de teek verwijderen (zittend of liggend, ligt eraan waar de teek zit). Daarna plak ik de teek in een plakbandje. Daarna komt het leukste onderdeel: samen naar buiten rennen om de teek weg te gooien.
Dus als ik de pincet tevoorschijn haal, heb ik een enthousiaste, blije hond.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?