Zie dat je al goede tips hebt gehad;-) Ik heb een golden retriever en herken mijn hond als pup volledig in jouw verhaal. Een echte 'terrorpup' was hij. Het ging echt veel beter toen ik meer deed om zijn energie kwijt te kunnen, zoals meer met hem wandelen! Ik denk echt dat je hiermee veel winst behaald :-)
Zucht. Dat een fokker een kruising tussen een Australian shepherd en een labrador verkoopt als rustige hond. Ik ken er toevallig twee en een GT die er meerdere begeleid op dit moment. En het zijn allemaal stuiterballen met de energie van een Aussie en de ongeremdheid van een labrador. Het zijn honden waar de baasjes de handen aan vol hebben. Mijn raszuivere Australian Shepherd is een stuk kalmer. Waarmee Ik echt niet wil zeggen dat het niet goed komt. Maar je hebt een energiebommetje in huis gehaald die veel tijd en begeleiding van je gaat vragen. Waarbij je de balans tussen rust en activiteiten goed in de gaten moet houden en waarschijnlijk iets van een hondensport moet gaan doen. Die twee die ik ken zijn echt wel uitgegroeid tot leuke honden hoor. Maar nog steeds druk en dat heeft niets met onder of over prikkeling te maken.
Pak het ook niet af, maar ruil het tegen een lekker snoepje.
Ga je dingen afpakken, heb je daar straks misschien grote problemen mee.
Heel veel goede tips al gegeven.
Mssn nog een tip, een rustige wandeling voor een pup is veel gezonder dan hem wild met andere honden laten spelen. Laat staan het ballen gooien. Met jouw pup zou ik zeker heel veel oppassen, want hij komt van ouders die niet getest zijn (vermoed ik?). Dan is de kans op erfelijke aandoeningen inclusief ED/HD veel groter.
Ik zou ook denken aan onderprikkeling. Zeker bij dit ras mag er veel meer gelopen worden. 4x per dag trainen is echt nergens voor nodig, breng dit desnoods terug naar 1 of 2 keer. De bench zou ik overdag echt mee stoppen, hier gaat je hond nooit wat van leren en dan heb je dit gedrag over een paar maanden nog. Beter en je leert je pup nu wat je van hem verwacht. Bijten hoort erbij. Je pup mag 10 min per wandeling per levensmaand lopen. Je kunt dus prima 4x een half uur lopen. Desnoods 1x wat langer, als je gewoon rustig loopt. Geen ballen etc onderweg.
Ohja en voor het bijten. Zorg voor heeeeel veel kauwmateriaal. Gevulde (bevroren) kongen, lickimatten etc. Als je dit geeft na een wandeling, zorgt dit voor rust en ontspanning. Grote kans dat je pup dan wel uit zichzelf rustig gaat slapen. Als hij wakker wordt van alles, is dat niet erg. Je pup moet leren dat al die geluiden normaal zijn. Echt niet nodig om hem constant op te sluiten.
Een uurtje geleden een flinke wandeling gemaakt van +/- 20 minuten. Hier heeft ie lekker lopen snuffelen en rondspringen.
Vervolgens thuis aangekomen was hij nog erg wild, hebben hem laten razen thuis, denkspelletjes gedaan. Hij wou niet echt kalm worden, had even een wilde bijt aanval maar die kon ik in perken door hem te negeren. Vervolgens toen hij wat rustiger was hebben we hem eten gegeven, nog even geplast en na een tijdje werd hij rustiger. Vervolgens even op de bank genomen waarna hij ineens in slaap plofte. (Zie foto :) )
Het heeft dus nog wel zeker een uur geduurt na het wandelen dat hij in slaap viel. Hiervoor heeft hij wel goed 2 uur geslapen.
Aggressief bijt gedrag viel gelukkig mee!
Ouders zijn wel getest en Joep heeft ook alle inentingen tot nu toe gehad :)
Rustig wandelen is lastig met Joep, is erg afgeleid door zijn omgeving. Ook op rustige veldjes zonder veel poespas.
Misschien heb je iets aan mijn "schema" ik heb 2 pups van werkrassen per keer, per jaar thuis die ik een jaar lang opvoed en train en daarna aan het werk gaan bij collega hondengeleiders of eens in de zoveel tijd als ik zelf een nieuwe diensthond of speurhond nodig heb dan blijf er een pup.
Ik durf wel te zeggen dat ik dus erg veel ervaring heb met pups.
Vanaf dat ze 7 weken oud zijn ga ik 1x per dag met ze op pad. Iedere dag.Dat kan de ene keer een uur bos, strand of polder zijn, de andere keer mee op visite of naar een tuincentrum of bouwmarkt.
Daarnaast gaan ze wanneer ze moeten plassen heel kort even naar buiten.
Ik heb met kennelpanelen van 1 meter hoog de keuken afgezet en deze dient als ren met een slaapplaats, speeltjes en niets wat ze kunnen slopen. Bij twee pups heb ik 2 rennen.
Ik zorg dat er altijd een koffieboonwortel en een flink stuk runderkophuid in de ren ligt.
Als mijn oudere honden rust willen, ik even tijd voor mijzelf wil of boodschappen ga doen dan zit de pup in de ren. Hier kan hij niets slopen zodat ik de pup ook niet constant achter na hoef te lopen want ja pups die zich vervelen of gaan wisselen die slopen.
Ik train 1x per dag heel soms 2x voor max 5 min maar vaak nog korter. En dan vaak loop ik een spoortje uit of begin ik met detectie werk.
Op deze manier leren ze dat ze 1x per dag goed hun energie kwijt kunnen en gedragen ze zich in de ren/huis rustig.
Het bijten gaat vanzelf over, ik heb het niet graag dus coriseer met mijn stem, stopt de hond dan beloon ik het stoppen of weglopen.
Ik begin wel altijd met aandachtsoefeningen zoals mij aankijken en speeltjes/voertjes pakken op commando en afblijven als ik dat vraag. Wel allemaal op een leuke manier met clicker aangeleerd.
Ook de oefening nee is handig om aan te leren door voer ik je hand te houden en als de pup het voer wilt pakken zonder commando dan gaat de hand dicht en zeg je nee, gaat de pup weg van het voer dan click en gaat de hand open.
Deze oefeningen brengen heel veel controlebeheersing en iets om evt later op terug te kunnen vallen als je bij je volwasse hond tegen dingen aan loopt.
Hou wel ik je achterhoofd dat jou pup een kruising is tussen twee werkhonden. Deze honden hebben in veruit de meeste gevallen niet genoeg aan 1x per dag een uur los rennen in het bos en zul je iets van een sport mee moeten gaan doen om niet tot naar gedrag uit verveling te gaan vertonen.
Een labrador is een druk, plaat voor de kop, enthousiast, hele actieve hond en een Aussie is nog veel actiever, super slim en staan erom bekend dat ze bij onvoldoende uitdaging ook als ze volwasse zijn, mensen gaan drijven, slopen, happen, neurotisch gedrag vertonen.
Ik zou nu al kijken of je naast de puppycursus ook detectie of speur cursus kan gaan volgen.
op deze manier zal je hond leren zich te focussen en zelfbeheersing krijgen, maar ook is vooral mantrailing iets wat je met het hele gezin kan doen.
Hou er dus wel rekening mee dat ook op hoge leeftijd deze honden minimaal 1x per week liefst 2 of 3x per week een uitlaatklep moeten hebben naast iedere dag minimaal een uur wandelen.
Daarbij zou ik zeker ook als je hond een jaar is geweest een rontgenfoto laten maken van heupen, ellebogen en rug omdat zowel in de labrador als de Aussie beide zeer veel gewrichtsproblemen voor komen.
In sommige gevallen kan je er gewoon mee door sporten, in het slechtste geval moet de hond op jonge leeftijd al ingeslapen worden, maar meestal met de juiste beweging, supplementen, medicatie kan je hond er oud mee worden mits je de hond niet laat springen en rennen met andere honden.
Speuren is dan weer een super goede manier om toch de hond moe te krijgen aangezien dit niet of minimaal de gewrichten belast.
Hoe weet je dat eigenlijk. De hond heb je 2,5 week, is 10,5 week en bij ophalen heb je de moeder niet gezien bij de pup.
Hij was 8 weken zo ze zeggen toen je hem ophaalde, geen andere nestbroers of zussen erbij?
Wat voor paspoort heeft je hond, en hij is wel gechipt?
Ben geen bureaucraat of zo, maar vind het zo'n raar verhaal eigenlijk en in combi met de foto zie ik niet echt een pupje van 10,5 week eerlijk gezegd.
Hopelijk dan de röntgenfoto's gezien van beide ouders?!
Kijk nou wat een dotje!
En dat het lang duurde, dat geloof ik wel haha, was bij ons eerst ook zo. Het feit dat het gelukt is is ook al een mooi succes, en dan gelijk voor 2 uur, wauw!
In het paspoort staat dat beide ouders gecheckt zijn, ondertekend door de dierenarts. Dan mag ik daar vanuit gaan lijkt mij toch?
Hij is gechipt inderdaad.
Hij valt waarschijnlijk iets kleiner uit dan een gewone labrador vanwege de mix. Foto geeft denk ik een beetje een vertekend beeld. Andere broertjes en zusjes hebben we wel gezien. :)
Bedankt voor de uitgebreide reactie! Hier kunnen we zeker wat mee.
Wellicht inderdaad maar proberen om 1x per dag een uitgebreidere activiteit te doen.
Een puppyren klinkt handig, is ook al vaker aangegeven. Qua ruimte echt lastig thuis. Wel zouden we een gang puppy proof kunnen maken, maar dan is het afgezonderd.
Comandos zoals Nee, let op, laag, niet doen kent hij al aardig goed! We willen komende tijd deze commandos verder uitbreiden en 'los' aanleren.
Dat beide ouders gecheckt zijn en dat dat in het paspoort staat van jou hond, dat zegt niks, dat staat normaal ook niet in het paspoort van de pup.
Ouderdieren worden getest op erfelijke afwijkingen, daar horen bepaalde uitslagen en röntgenfoto's van bepaalde lichaamsdelen als dit er voor nodig is.
De fokker kan je deze laten zien aangezien hij/zij die uitslagen krijgt.
Ik snap eigenlijk niet wat daar in zijn paspoort staat. Kan toch niet dat het in Nederland zo veel van Belgie verschilt, hè ?
Bij mijn hond staat er niks van zijn ouders in het paspoort. Toch zijn ze (net zoals de generaties voor hen) getest op heel veel erfelijke afwijkingen (die testen zijn zelfs niet verplicht van FCI). De resultaten staan wel op papier die van het labo komt waar hun DNA gecheckt werd.
Ik volg Blondie helemaal, vind het een raar verhaal en vooral foto's van de pup. Hij is precies een maand of 5 oud, ik zie geen ukje van 10,5 weken.
Helaas is dat bij langena niet genoeg.
De dierenarts kijkt of er geen rare dingen te zien zijn aan de buitenkant en kan hooguit bij veel ervaring voelen of de kruisbanden inorde zijn.
Maar alles wat erfelijk is kan alleen dmv DNA test en röntgenfoto's vastgesteld worden.
En dat is nu net wat in mijn ogen minimaal gedaan moet zijn voor je een nestje fokt. De kans is namelijk juist bij de rassen en de kruising van jouw hond heel groot dat er wel iets mis is met de gewrichten.
Maar ook allergieën, autoimunziektes en atopie komen veel voor. Daarom is het handig te weten of dat voorkomt in een lijn.
Begrijp mij niet verkeerd, ik ben een groot voorstander van kruisingen en heb er zelf ook, maar alleen als deze op een verantwoorde manier gefokt zijn.
Al deze erfelijke afwijkingen aan het skelet en ziektes zijn namelijk niet alleen voor de hond maar ook voor de eigenaren een hell en kan je droom aardig verzieken.
En ik snap het gewoon niet, broertjes en zusjes wel zien, maar geen moederhond met acht weken. Wat gaven ze als reden dan dat mama er niet was?
De eerste weken vond ik echt heel heftig. Regelmatig hebben we tegen elkaar gezegd dat we dit nooit hadden moeten doen. We wisten dat we dat eerste stuk pittig zouden vinden en ook dat het weer voorbij zou gaan maar als je er midden in zit met gebroken nachten, dagen die constant om de pup draaien en blauwe plekken en schrammen voelt het toch even anders. Ik heb er veel aan gehad om een traphekje tussen keuken en woonkamer te plaatsen. In de keuken kan hij niet (makkelijk) slopen. Zat pup in de keuken dan was 1 van ons ook in de keuken. Douchen deden we om en om de eerste tijd, werken ook. Ik ging ook wel met pup naar buiten om ergens op een bankje te zitten. Dan kan de pup allemaal indrukken op doen, heb je zelf even rust en heb je toch weer een heel deel van de wakkere tijd gevuld. Hondenschool heb ik ook veel aan gehad. Dat was die eerste tijd mijn vragen moment voor alles wat een uitdaging was. De bench gebruiken wij voor als we weg zijn en de nachten (vanwege 2 katten die inmiddels steeds beter met hond gaan maar nog niet altijd). De eerste tijd hebben we die ook ingezet bij totale overprikkeling. Pup in bench, er zelf voor gaan zitten en even wachten, binnen een minuut sliep hij dan. Inmiddels is dat allemaal niet meer nodig, hij gaat uit zichzelf op wisselende plekken slapen. Als ik naar boven ga als ik alleen thuis ben doe ik het hekje dicht en kan hij verder gewoon los beneden zijn. Maar dat kost tijd en rustig opbouwen.
Update:
Na 1,5 uur slapen is Joep weer wakker geworden om 17:30 en was erg wild. Heeft een tijdje op een stuk runderkophuid gekauwd zodat we rustig konden eten. Rond 19:00 uur even weer 10 minuten uitgelaten (is héél erg aan het snuffelen en happen in zand/gras) en eten gegeven, was niet rustig te krijgen. Nog even laten kauwen en een denkspelletjes gedaan, maar vertoont constant rijgedrag en is zichzelf helemaal kwijt (bijten, gek doen, achter eigen staart aan blijven rennen etc).
Nu hebben we hem verplicht even in de bench gedaan zodat hij tot rust kan komen, na 5 minuten viel ie in slaap.
Ht lijkt echt alsof hij verplicht rust nodig heeft, hij valt niet altijd zomaar in slaap. Nu gaat hij telkens over zijn grenzen heen.
Wij denken toch echt dat ie overprikkeld is, gezien het rijgedrag etc.
We hopen echt op één of andere manier een goed ritme te vinden voor Joep, want dit begint voor zowel Joep als ons, erg vermoeiend te worden.
Uiteraard gaat dit niet vanzelf. De pup moet dit leren, maar wel de kans krijgen. Je kunt er rustig naast gaan zitten of in 't ergste geval aan de riem dichtbij je houden. Na een wandeling en goed kauwmateriaal. Ik zou dan ook niet weer denkwerk etc etc gaan doen. Heb je kongen, lickimatten? Dit kun je vullen en invriezen, is je pup mooi even druk mee. Geef het de tijd...
We hebben een kong & puppystick, deze vullen we met een lepeltje pindakaas en brokjes, een snuffelmat & een mistermill speelbal. Deze wisselen we elke keer af.
Waarmee adviseer je de kong mee te vullen? (Hoevaak & hoeveel)?
Deze geef je dan direct na het uitlaten?
Je doet het of ervoor een uurtje of direct erna. Likken en kauwen geeft een relax stofje af in de hersens. Ben je al begonnen met pupper trainen?
Maar wat verwacht je dan, na anderhalf uur slapen? Mag een pup niet actief zijn, dan?
Uiteraard wens je dat je hond zijn rust kan nemen, maar eenmaal ie uitgerust is, mag er toch ook actie zijn?
Het is een pup, dus natuurlijk heeft ie felle momenten, is ie gretig en opgewonden en enthousiast en hyperdepieper. Het is een jong diertje dat bruist van energie. Probeer dus ook een balans te vinden. Dat er ruim de tijd is voor interactie (en nee, dat betekent niet hetzelfde als overprikkeling). Tien minuten uitlaten staat niet in verhouding met al die uren 'rust'.
We zijn heus wel actief met hem bezig, doen van alles met hem!
Het is alleen echt een hele "valse" modus waarbij hij echt in de kleren hangt en hevig gromt en blaft. Hij is dan niet meer voor reden vat baar.
Dat snap ik. Het potje kookt over.
Maar probeer te kijken naar het groter geheel, wat eraan vooraf gaat, de stemming waarin ie zit. Dit soort baldadig gedrag komt niet altijd door overprikkeling, er kunnen verschillende redenen zijn. Bijvoorbeeld ook: verveling of saaiheid, frustratie, opstandigheid, te veel druk ondervinden, te weinig zelfbeschikking, vrolijkheid, lawaai of wind of geurtjes,..
Puppies zijn heel rechttoe rechtaan als het om hun emoties of stemmingen gaat, ze uiten dat op een fysieke manier: joelen, piepen, bijten, springen, krabben,.. Dus kijk verder dan alleen maar het gedrag, maar ga op zoek naar de reden, zodat je van daaruit kan bijsturen. En dat kan dus elke keer wat anders zijn.
Ontdekken waar het om draait en leren daarop te anticiperen, dat vraagt wat tijd. De pup is nog erg jong, jullie hebben samen nog een hele weg te gaan. Maar komt goed, hoor!!!
Wat ons trouwens ook opvalt is dat Joep tijdens het uitlaten extreem veel snuffelt en gefixeerd is op gras/plantjes/ & wortels hiervan. Hij wil ze opgraven en op eten. Is hier niet van af te leiden. We moeten hem dan oppakken en ergens anders weer neer zetten.
Ik sluit me aan bij wat Alaska zegt.
Heel fijn dat hij lekker op de bank in slaap viel, als je echt een pup zou hebben waar echt iets mis mee zou zijn, dan lukt dat niet. Neemt niet weg dat de ene pup moeilijker is dan de andere. Ik wil nog twee dingen terug geven die ik lees.
1) ik lees dat jullie het heel goed proberen te doen, alle spulletjes zijn al in huis, jullie hebben een schema opgesteld en doen volgens mij kei hard je best voor dit pupje. Dat is heel mooi!! Goed bezig! Echter, het betekent niet dat als jij maar heel hard je best doet dat de pup dan ook makkelijk wordt. Dat bedoelde ik al eerder met doe rustig aan, maak je niet te druk. Het komt allemaal echt goed, relax en hoe moeilijk het ook is, focus op de stappen die je pup wel zet, zoals al uit zichzelf in slaap vallen terwijl hij dit bij jullie eerst niet mocht. Geef het tijd, geef het de ruimte, en het klinkt misschien zweverig maar ga zakken in je energie. Die spanning en controle drang is niet goed voor een gevoelige pup.
2. Ik merk in je schrijftaal dat je erg oordeelt over wat je pupje doet, zo schrijf je dat hij uit frustratie in alles bijt of dat hij een valse modus heeft, hevig grommen en blaffen, niet voor reden vatbaar. Lieverds, het is een babietje wat je in huis hebt gehaald. Ja hij zal zeker een tantrum hebben en misschien hebben jullie echt geen makkelijke pup. Maar mijn pup kon ook echt in alles happen en bijten, blaffen als ie bang was etc dit is ook normaal puppen gedrag. Ik kan jullie pup niet zien maar ik zou echt stoppen je net kersverse pup met deze ogen te bekijken. Blijf tegen jezelf zeggen het is een baby, een klein kind. Ik snap dat een boos hondje indrukwekkender kan overkomen als een boze kleuter, maar het is hetzelfde.
Hoe je omschreef dat het negeren de eerste keer hielp, bouw daar op verder. Probeer er in te staan als een experiment. En verwacht niet veel!
Hier weer dat extreem, het is je eerste hond schreef je, hoe weet je dan dat dit extreem gedrag is? Wat je omschrijf is heel normaal, je hondje is de wereld aan het ontdekken. Aan jouw de taak om ervoor te zorgen dat hij niks schadelijk opeet. Zoals al eerder gezegd, ga lekker met joep op een bankje zitten in een park aan een lange lijn en laat hem de wereld besnuffelen, happen, graven etc.
Als je dit tijdens het wandelen heel vervelend kun je wel beginnen met joep te leren dat hij niet mag trekken aan de riem. Op YouTube staan veel filmpjes die je uitleggen hoe je dat kan doen. Bedenk wel dat snuffelen een levensbehoefte is voor een hond, en al helemaal voor een pup! Dus dan is het zoeken naar een balans tussen snuffelen (fijn voor de hond) en doorlopen (fijn voor jou). Oplossing van mijn hondentrainster hiervoor,die wij heel fijn vinden: spreek een aantal plekken af waar joep naar hartelust mag snuffelen tijdens je rondje, waar hij ook pas bepaald om verder te lopen.
Bedankt voor de lieve woorden! Doet ons goed te lezen.
We zullen proberen er wat relaxter in te staan! We houden jullie op de hoogte
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?