We hebben gister meteen weer een rondje gelopen met de buurvrouw en ze heeft hem brokjes gevoerd en geaaid en dat ging goed allemaal. We hebben dat juist gedaan om de band weer te herstellen zo snel mogelijk! Maar we gaan zeker goed oppassen met dit opbouwen
Hier hebben wij inderdaad ook aan gedacht. Hij heeft momenteel een lichte dosis. We gaan vandaag eerst met de GT in gesprek en daarna met de dierenarts. Het is sowieso een goed idee om hem te laten onderzoeken. Hij is erg bang voor de dierenarts en vertoont erg agressief gedrag daar dus dat is niet onze eerste keus, maar het is denk ik wel belangrijk dat we verdere pijntjes en gezondheidsproblemen uitsluiten
Je leest over een best wel belangrijk woordje heen. Namelijk ook
Hoe zou jij dan heel concreet met zo'n situatie omgaan? Ik heb ook een hond die bij soortgelijke handelingen (poten afdrogen, oren schoonmaken) zo kan/kon reageren. Dan kun je wel denken: 'dat mag niet', maar kom voor de grap eens kijken wat er gebeurt als ik zo'n signaal negeer en gewoon door ga met de handeling. Wel beloven dat je me daarna gezellig naar de huisartsenpost brengt. Op basis van Cooperative Care kunnen wij de meeste handelingen nu gelukkig probleemloos uitvoeren.
Dat 'op eieren lopen' ontstaat uiteraard ook niet zomaar en is een natuurlijke reactie op eerdere ervaringen met een hond, en signalen die door de hond worden afgegeven. Dat doet niemand voor de lol en het is niet zo simpel als daar gewoon mee stoppen.
Gaan we hier nu oprecht het slaan van honden aanmoedingen? Ik had gehoopt dat dit station anno 2022 gepasseerd zou zijn.
Moderators? Hier mag een grens getrokken worden.
De buurvrouw zei zelf dat ze het anders had moeten aanpakken, ze kent Marley goed, dus zal ook wel weten wat ze zegt lijkt me.
Wat ik zelf zou doen is Marley aangelijnd houden zodat de situatie niet meer voor kan komen.
Met een herplaatser die al slechte ervaringen heeft is het toch anders dan bij een hond die je van pup af aan hebt vind ik . Zeker wb doorzetten zoals bijv. bij het afdrogen van de poten, kan dat ook averechts werken. En gevaarlijk zijn. Ik heb Lola haar hele leven niet aan buik en poten kunnen afdrogen, ze veranderde dan in een soort grauwende wolf en had gebeten als ik doorgezet had.
Het is niet altijd makkelijk en de verwachting mag ook niet zijn dat zo’ n hond ooit eens alles met zich laat doen. Het zal altijd goed rekening houden met zijn, zodat geen gevaarlijke situaties ontstaan.
Die schrijft wel vaker dergelijke nonsens, gewoon negeren die handel.
Ik heb net de GT gesproken. Zij was heel lief en begripvol en gaf ook aan dat wij en onze familie op de eerste plek staan en dat als we echt heel gespannen zijn met zn allen om Marley dat het dan niet slecht is om rustig naar opties te kijken voor een ander thuis. We hebben wel direct gezegd echt te willen werken hieraan en ze gaf aan dat dat ook zeker mogelijk is.
We gaan werken met een muilkorf. Positief laten wennen eraan en in situaties waar andere mensen en kinderen zijn de muilkorf omdoen. Met ons neefje en nichtje is Marley tot nu toe erg lief, dus we willen hem dat (begeleide) contact niet ontnemen, maar een muilkorf zorgt ervoor dat wij rustiger zijn en dat Marley met geen mogelijkheid kan bijten.
We gaan ook naar de dierenarts en kijken voor ander soort pijnmedicatie, omdat zijn gedrag versterkt wordt door de pijn die hij heeft aan zn heupen.
Ze zei dat het heel belangrijk is dat ons vertrouwen gaat groeien in hem. We geven het ongeveer een halfjaar en als we merken dat ons vertrouwen groeit dan gaan we zeker door. Als het een gespannen situatie blijft voor ons allemaal en het vertrouwen er niet is dan toch kijken naar andere opties. Ik wil hier niet vanuit gaan en hoop gewoon dat dit gaat helpen met goede begeleiding.
een doeltreffend opvoeden is niet uitvoerbaar zonder toepassing van een verantwoorde straf voor een begaan vergrijp of verzet. vooral bij het toepassen van verbetering is het onmogelijk om zonder straf gunstige resultaten te bereiken.
voor een wat zacht aangelegde dierenvriend zal dit misschien wat barbaars lijken en word ik voor dierenbeul uitgemaakt. Toch een verantwoorde straf, en deze hoeft lang niet altijd een gevoelige lichamelijke straf te zijn, is helemaal geen mishandeling en mag nooit ontaarden in een roekeloos slaan. bij een hond moet een straf het dier voordeel bezorgen
Lastig. Je hebt al best veel over gedrag van Marley geschreven, en ook de hulp van gedragsdeskundigen ingeschakeld.
Op eieren lopen omdat zijn gedrag zo onvoorspelbaar is en lijkt te blijven en nu dus resulteert in een pittig bijtincident, zou voor mij wel reden zijn om te bedenken of de specifieke hond wel bij mijn situatie past.
Met mijn eerste herplaatser kreeg ik na een paar weken een conflict in huis, hij wilde niet van bed en werd echt link. Dat heb ik toen zonder gedoe weten op te lossen en weer wat weken later viel hij uit naar mensen die mij wilden benaderen. En ook op een terras dreigde hij naar de ober. Het was een flinke Duitse herder en absoluut dus niet wenselijk dat gedrag, gevaarlijk ook zelfs. Had ik dat gedrag niet om kunnen buigen, dan had ik hem moeten herplaatsen want bij zijn eerste eigenaar vertoonde hij dit gedrag niet.
***
Wat ik daarmee wil zeggen is dat in MIJN geval het inderdaad aan de combinatie mij en hem lag. Het uitvallen kwam omdat hij te weinig leiding van mijn kreeg en dingen zelf ging invullen en bepalen. Dus ook wie mij benaderde e.d. ook hij gaf dat aan in zijn houding en met grommen, stopten mensen niet dan kon hij omhoog komen. Echter in basis was hij een betrouwbare hond, door terug de touwtjes in te hebben genomen en leiding te geven is dat weer in balans gekomen en heb ik er tot zijn dood een fantastische hond aan gehad die geen problemen meer had met andere mensen, kinderen of visite. Ook hij was trouwens lichamelijk niet helemaal pijnvrij, dus met andere lompe drukke honden moest ik wel altijd opletten, want dan reageerde hij afwerend vanwege zijn gestel.
***
Ik ben benieuwd wat de gedragstherapeut n.a.v. dit bijtincident gaat zeggen. Maar voor jezelf dat je nu ook al aangeeft weer wat meer vertrouwen in hem kwijt te zijn geraakt, dat voelt Marley ook en onzekerheid maakt dat een hond ofwel ook onzeker wordt, of daarop reageert door zelf de touwtjes in handen te gaan nemen en dat is het laatste wat je wilt.
Ik wens je veel sterkte en wijsheid toe.. het is best pittig allemaal!
@dutcheye niet alles hoeft inderdaad getolereerd te worden, dat ben ik wel met je eens. Maar in sommige situaties moet je ook zeer goed naar de hond kijken om door te hebben hoe serieus de intenties zijn en wat de consequenties kunnen zijn.
Als deze buurvrouw naar Marley boos is toegelopen die zijn stok al stond te verdedigen en naar zijn band greep en zij dus alle signalen mistte die hij afgaf, dan ontstaat er dus dit. Een klap tegen zijn snuit had in dit geval niet geholpen.
Net als bij mijn hond op bed. Ik sommeerde hem eraf, maar hij ging niet. Toen ik dacht (was mijn eerste hond en hij was 4 jaar oud) ben jij gek geworden IK BAAS en op hem in wilde lopen om hem zelf van bed te trekken veranderde zijn hele houding, blik in de ogen, zijn tanden en tandvlees werden zichtbaar en op dat moment besefte ik dat ik helemaal nergens zou zijn als ik hem bij zijn nekvel zou grijpen en hij mij gericht zou bijten. Daarbij zou hij geen vertrouwen meer in mij hebben en ik niet in hem.
Hij was toen net een week bij me, en had 2 maanden in een niet zo'n leuke situatie gezeten na afstand van zijn eerste baas. Toch een trauma.. had ik dat aan moeten vechten dan was het eind zoek geweest. Ik kon het oplossen door de voerbak te vullen en hem toen bij me te roepen. Daarna volgde hij alsof er niets gebeurd was weer mijn commando's op en nooit meer gedoe gehad over bed.
@Lotte, als je nog tips nodig hebt voor het uitzoeken van een fijne muilkorf kan je altijd een pb doen (of een topic openen ).
Wat moedig trouwens dat jullie weer dat stapje extra gaan zetten voor Marley. Ik hoop dat jullie naar een oplossing kunnen komen waardoor het leefbaar wordt voor iedereen.
Dit is inderdaad waar ik bang voor ben. Ik houd zielsveel van hem en de gedachte dat ik hem voor mijn gevoel in de steek moet laten door hem te herplaatsen maakt me al aan het huilen, maar deze situatie is ook niet zo dragelijk meer. Ik hoop echt dat we verbetering gaan zien en we gaan in ieder geval heel erg ons best doen
FYSIEKE CORRECTIES/CORRIGERENDE HULPMIDDELEN en POSITIEVE OPVOEDING EN OMGANG MET DE HOND.
HondenPage hecht belang aan verantwoord en positief opvoeden en begeleiden van honden. Onder positieve opvoeding en omgang met de hond verstaan wij een wijze van opvoeden en omgang waarbij het welzijn, de veiligheid en de integriteit van de hond altijd gewaarborgd is.
LET OP!
Het adviseren, propageren en rechtvaardigen van opvoedtechnieken met als basis dwang, fysieke correcties en/of corrigerende hulpmiddelen of andere (fysiek) provocerende, intimiderende of overheersende handelingen is niet toegestaan op de HondenPage. Behalve dat het stress veroorzaakt bij de hond en beschadigend is voor de vertrouwensrelatie kunnen ze ook een serieus risico vormen voor de veiligheid en gezondheid van mens en dier.
Open vragen en gesprek hierover zijn toegestaan als middel tot informatie en kennis, maar herhaaldelijk adviseren of propageren van technieken en middelen die in strijd zijn met deze visie en beleid kunnen er bij herhaling toe leiden dat het moderatorteam een waarschuwing geeft en/of een afkoelban.
Topics met als doel discussie over methodes waarin technieken gebruikt worden die niet binnen deze visie van de HondenPage passen gaan we niet op voorhand uit de weg, maar kunnen wel op ieder moment door het Moderatorteam gesloten worden wanneer zij van mening is dat alles gezegd is en/of wanneer de discussie een provocerend of verheerlijkend karakter krijgt of in strijd is met visie en beleid.
Link naar volledige uitleg van visie en beleid >>> http://www.hondenpage.com/faq/regels
Pijn van de Artrose lijkt de veroorzaker. Dus pas op dat je niet te lang doorgaat met de hond. Beter te vroeg dan te laat.
Destijds was dit ook bij die valse hond van de Meilandjes op TV. Hij bleek jaren ernstige pijn te hebben gehad!
Mee eens. Alls pijn de oorzaak is, maar er was toch behandeling ingezet? Dus nog even afwachten.
Mijn CC van 14 had ook artrose maar geen agressie.
Ondanks de pijnstilling en mineralen die hij kreeg kon hij niet meer traplopen en in of uit de auto springen. Hij zakte ook veel verder door bij het poepen. Wandelen ging zeer traag. We hebben hem toen verlost van zijn pijn.
Mensen bijten is onaanvaardbaar en niet te tolereren
Dutcheye, wil je je zelf vrijpleiten ? Met je informatie ? Je beschrijft , geef je de hond een tik op zijn neus !! Weet je wat een gevoelig iets een hondenneus is waar je nimmer een tik op mag geven, fysiek slaan en wat dan ook is nergens voor nodig... —————————————————————————————————————————-
Desnoods, wanneer hij niet ophouden wil, geef je hem nog een waarschuwing door een tik op zijn snuit. Mocht hij al zo ver zijn dat hij ook dit niet neemt, dan een of meer flinke tikken en blijf dit zolang doen tot hij voor je capituleert. Indien je in deze situatie laat merken dat je bang bent voor de hond, dan bent je voor altijd verloren .————————————————————————————————————————-
ben je mal geworden, om een hond fysiek te behandelen tot die capituleert.?
2. Positieve opvoeding en omgang met de hond
HondenPage hecht belang aan verantwoord en positief opvoeden en begeleiden van honden. Onder positieve opvoeding en omgang met de hond verstaan wij een wijze van opvoeden en omgang waarbij het welzijn, de veiligheid en de integriteit van de hond altijd gewaarborgd is. Met inzicht en geduld kun je een hond prima op positieve wijze opvoeden en begeleiden. Lees hierover meer in het forum of stel zelf je vraag.
Opvoedtechnieken die uitgaan van dwang, fysieke correcties, correctiemiddelen en/of andere (fysiek) provocerende, intimiderende of overheersende handelingen worden door ons sterk afgewezen. Behalve dat het stress veroorzaakt bij de hond en beschadigend is voor de vertrouwensrelatie kunnen ze ook een serieus risico vormen voor de veiligheid en welzijn van mens en dier. Het adviseren, propageren en rechtvaardigen van dergelijke opvoedtechnieken en middelen is daarom niet toegestaan op dit forum.
Voorbeelden van dwang, fysieke correcties, provocerende handelingen;
een hond fysiek dwingen tot bepaalde handelingen, een hond intimideren en/of bang maken, een hond corrigerend in het nekvel pakken (al dan niet schudden), een hond op de grond duwen en/of vastklemmen, knijpen, prikken/porren, de bek vastklemmen, een tik geven, slaan en schoppen ('hakje'), anderszins pijnigen en/of provoceren.
dit klopt natuurlijk maar ik ben het met enkele reaguurders eerder eens dat het niet zo kan zijn dat een hond bepaalt wat een eigenaar wel of niet mag doen
door steeds weer onmiddellijk de hond de zin te geven wanneer de hond gromt zal de hond inderdaad leren dat grommen effectief is en het dus steeds meer in gaan zetten
en nu gaan we dus hetzelfde doen met bijten door uit te zoeken wat de buurvrouw verkeerd gedaan heeft waardoor de arme schat zich gedwongen voelde om zijn tanden te gebruiken en zo leert hij dus dat bijten ook heel erg effectief is
een hond heeft ook grenzen nodig
Heeft Marley eigenlijk eerder gebeten? Want ik vind 3x inbijten in kort tijdsbestek eigenlijk best heftig zeker voor een hond die nooit heeft gebeten. Heb zelf een knauw gekregen van de hond van mijn vriend destijds. Zij bleef mijn hond aanvliegen buiten en ik was het zat en greep in waardoor zij in haar boosheid mij behoorlijk hard in mijn hand beet (door). Ze schrok daar zelf van in combi met mijn uitvoerige gevloek en of ze helemaal gek was geworden!!!
Maar ook daar was het dus duidelijk dat wij grenzen moesten stellen aan haar gedrag in en buiten huis in combi met de andere hond. (jeetje wat heb ik eigenlijk veel karakters gehad besef ik me nu haha.) En met begrenzen is het dus niet zo dat dat alleen maar fysiek is.
Ben niet vromer dan de paus, en sorry voor dit forum maar soms begrens ik wel fysiek, met een lijncorrectie, een korte grip bij de nek of pak de halsband strakker en als ik in mijn handen gericht gebeten wordt pak ik de snoet. Ze houden niet minder van me, maar weten wel dat net als zij ook ik mijn grens aangeef in wat toelaatbaar gedrag is en wat niet. En ik heb er nu drie en als ik zie hoe ze elkaar begrenzen dan geloof ik niet dat mijn hand over hun snoet of even aan de zijkant van de nek beetpakken wereldschokkend voor ze is. En als er een klit uit een vacht moet, dan moet ik toch echt even borstelen of ze dat nu leuk vinden of niet, daar ga ik niet over in discussie.
Wat ik wel belangrijk vind is proberen in te zien waar bepaald gedrag vandaan komt (pijn, angst, onzekerheid, domineren, zelf willen bepalen, niet willen/kunnen delen, geen vertrouwen, prikkels etc..) en op basis daarvan reageer of anticipeer je.
Het is niet altijd zwart/wit.
Hij heeft niet eerder echt gebeten. Ik heb een keer een knauw gehad toen ik naar zn pootje wilde kijken die ontstoken was. maar ik had toen geen schrammetje. De buurvrouw vertelde nu dat ie zich 1x hard vastbeet in haar arm en dat zn tanden even loskwamen en toen weer vast, dat is waarom er meerdere gaten waren.
Ik zie het overigens niet als ' die arme Marley moest bijten en de buurvrouw is fout' ...
Maar ik zie Marley ook zeker niet als een ongedisciplineerde hond die alles maar oplost door te bijten dat is niet hoe hij is. Daarnaast zou ik zeker weten heel hard gebeten worden als ik hem fysiek corrigeer, dit zal ik daarom ook nooit doen. Begrenzing kan denk ik ook op andere manieren het is nu uitzoeken welke manier werkt voor ons. En gaan aanvoelen en kijken of dit nog langer zo gaat werken en of wij de juiste personen zijn om dit op te lossen
Bij Mellow zet ik de kap op bij dingen die hij niet toelaat. Nagels knippen, borstelen. Hij vind de kap niet vervelend en hij kan mij niet bijten waardoor ik meer doorpak.
Goeie tip!!
Ik denk, en dat is lastig uit te leggen zo via een scherm, dat ik een beetje bang ben voor Marley. Op momenten dat hij zijn grens aangeeft kijkt hij heel strak en ' eng' uit zijn ogen. Dat is waarom ik ook op pas hiermee..Een kap houdt hem niet zomaar tegen voor mijn gevoel. Ik wil niet bang zijn voor mijn eigen hond dus wel goed dat we er iets mee gaan doen, maar hij kan gewoon heel intimiderend zijn
Ik ben het ook eens dat dit niet zo door kan gaan, maar volgens mij gaat Lotte verder met hetgeen de gt adviseerd en wordt iom dierenarts de pijnmedicatie verhoogd danwel veranderd als ik het goed begrepen heb.
Maar mijn antwoord (regel van hp) was gericht op dutcheye. Hij/zij is degene die het praatje verkoopt om de hond tikken te verkopen.
Dan begint hij/zij met de regels van hp, maar als dutcheye de regels goed had gelezen, had hij/zij ook gelezen dat hetgeen hij/zij geplaatst had niet volgens de regels van hp is.
En Lotte ook ik wil jou een compliment geven. Ik weet hoe hard je met hem werkt en hoe graag je het goed wilt doen. Soms gebeurt er gewoon iets onverwachts. Ik ben ook wel eens gebeten door de hond vd buurvrouw met baknijd. Nu weet ik hoe ik met haar om moet gaan, en gaat het goed.
Ik zou zelf wel echt verder kijken naar het stukje artrose.
Waar zit het en hoe ernstig?
Hoe oud is hij?
Ik heb de afgelopen 17 jaar meer dan 20 honden zelf gehad en nog veel meer getraind en verkocht of opgevoed voor collega's.
En van al die honden maar 4 gehad die beten.
Twee hadden spondylose en een een hernia en HD en allemaal gromde ze als honden in de buurt kwamen of mensen ze wilde aaien. Gingen deze toch door dan durfte ze ook te bijten.
De 4e hond was metaal niet gezond. Hij kon niet schakelen, bleef hangen in zn drift en iedereen en alles moest het ontgelden ook bv een lantaarnpaal op straat als hij daar perongeluk tegenaan liep.
Dus alle honden hadden een fysieke of metale afwijking. Ik zou zelf dus evt een CT-SCAN laten maken om te zien hoe erg het is als ik dat nog niet weet precies.
Als dat het niet kan zijn dan kan het best zijn dat deze hond duidelijkere grenzen nodig heeft. Dus nee is nee en luister je niet dan ga je maar alleen de gang in. Luister je wel dan krijg je altijd iets lekkers.
Grommen op zich zou ik niet coriseren maar proberen om de hond ander gedrag aan te leren in die situatie's.
Dus dat hij er zelf voor gaat kiezen om ergens anders te gaan liggen ipv weg grommen, of dat als iemand opstaat hij een bal of bot pakt. Als je buiten loopt en iemand wil hem aaien dat hij naar jou kijkt en daar zn focus houd ipv argwanend word naar dat persoon.
Wordt een hond al niet helemaal door ons begrenst? Wij bepalen toch eigenlijk bijna alles voor onze honden.
Of Marley grommen inzet om te bepalen wat er gebeurd denk ik zelf dus niet. Hij reageert op bepaalde situaties die voor hem blijkbaar teveel zijn. Pijn lijkt overduidelijk mee te spelen. En we mogen niet vergeten dat Marley een herplaatser is, dat is wat anders dan een pup of heel jonge hond die gaat protesteren als je zijn pootjes wil afvegen, uiteraard zet je dan even door en ga je de pup niet leren dat grommen betekend dat sommige dingen waar je als hond geen zin in hebt dan ook niet hoeven. Ik denk dit is dus puur op wat ik lees, dat dit bij Marley niet het geval is.
Bij Lola kon grommen verschillende betekenissen hebben. In het begin gromde ze als je vlakbij haar etensbak kwam bijv. door daar gewoon afstand van te houden begon ze vertrouwen te krijgen dat haar eten niet afgepakt wordt, en uiteindelijk kon je gewoon wel langs haar etensbak lopen, daar waren geen oefeningen of allerlei stressvolle dingen voor nodig omdat te bereiken. Het was een kwestie van vertrouwen opbouwen,, even geruststellend praten dat er niets van haar afgepakt wordt. Dat vertrouwen opbouwen en haar meer vertrouwen in haar situatie te geven, liep door in de hele begeleiding.
Een keer gromde ze terwijl ze me strak in de ogen keek, ze zat op ooghoogte van mijn gezicht, dus ik vond het een beetje risky en stond zonder iets te zeggen op. Daarbij keek ik uit het raam en zag haar "vijandin" een buurhond voorbijlopen met haar baasje. Toen ik zei: wat knap Lola dat is de akita, (ze kon niet uit het raam kijken dus ik was echt verbaasd dat ze dat meegekregen had) zag je haar gezicht ontspannen. Het gevoel begrepen te worden is denk ik voor iedereen, ook honden heel belangrijk.
Muilkorf voor alle zekerheid kan ik begrijpen.
Mar ik denk dat we ook moeten accepteren dat sommige honden nooit helemaal naar onze hand gezet kunnen worden, en we beter inzetten op maatregelen om altijd veiligheid voor iedereen in te zetten. Voorkomen dus dat er incidenten ontstaan, de muilkorf kan daar goed in passen, maar door training e.d. zover over zijn grenzen gaan omdat hij toch niet kan bijten om iets te bereiken wat misschien nooit gaat gebeuren en alleen voor nog meer stress zorgt, is ook niet de bedoeling. Maar de gt zal dat vast goed inschatten.
Ik wou dat ik hem kon begrijpen :( Kon hij maar praten haha, dan kan ik vragen wat er scheelt.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?