Marie, er zit natuurlijk wel een verschil tussen fel en vals. Het hondje van mijn vriendin was fel in de zin van vals...
Hier is het meer extreem rap overprikkeld geraken: door te spelen, door frustratie, door vermoeidheid, door paniek (vb. verstrikt geraken in lijn) en dan beginnen opspringen en bijten, de directe aanval dus. Ik zou het zeker niet vals noemen.
En te fel in haar reactie op andere hondjes, katten enz. Geen agressie, maar er wel constant bovenop gaan zitten en ze ahw in houdgreep nemen. Van geen ophouden weten. (Ik laat haar dat uiteraard niet meer toe, we blijven nu uit de buurt van andere honden.)
Ik denk ook niet dat dit valsheid is, sommigen noemen het dominantie, ik zie het eerder als veel te rap opgefokt geraken. Hopelijk verergert dat niet na castratie, want het is nu al erg.
Hier ook een puber die altijd aan is, is hij wakker dan gaat hij als een malle door het huis, is heel gejaagd, je hoort hem ook hijgen. Ik word er zelf ook nerveus van vaak. Ik hoop wel dat dat minder wordt want je dag draait wel echt om hem.
Marie, ik denk dat het bij jouw pup echt nog kan veranderen omdat het toch lijkt op een wat heftige variant van puppy bijten. Sowieso zou ik dan wachten totdat dat gedrag wat verder genormaliseerd is. Het basis advies bij teefjes is geloof ik ook pas castreren na de eerste loopsheid. De operatie kan het beste uitgevoerd worden tussen twee loopsheden in (dan is de doorbloeding minder) dus dat betekent op z'n vroegst 3 maanden na de eerste loopsheid. In die tijd kan er nog een hoop veranderen, al kan het best zo zijn dat ze wat fel van karakter blijft natuurlijk. Onze teef is/was vooral fel in het afsnauwen van andere honden, zeker niet vals maar ze staat wel echt op haar strepen. Dit gedrag is niet veranderd, dus het kan ook meevallen.
Na het lezen van alle reacties over de castratie van reutjes klinkt het alsof de voordelen niet opwegen tegen de nadelen. Ik begin me steeds meer af te vragen of sterilisatie van reuen dan geen goede oplossing is. Ik kan er maar weinig over vinden maar wat ik zie klinkt het als een fijne oplossing. De reu is niet vruchtbaar maar behoud wel de eigen hormonen. Ik hoor het graag als iemand hier ervaring mee heeft.
Ik heb er geen ervaring mee, maar toevallig had ik net dit artikel onder ogen en daar is zeker wat voor te zeggen.
Zeker voor de honden die er echt dusdanig last van hebben.
Ook te lezen in dit artikel is dat castratie in Scandinavische landen om niet medische reden bij de wet verboden is.
Jammer dat dit niet verder wordt toegelicht.
Bedankt voor de link Bulleke! Ben niet van plan om mijn reu te steriliseren maar toch vind ik het heel interessant om te lezen.
Wat Scandinavië betreft, dat klopt helemaal. In Noorwegen is castratie zonder medische reden is verboden. In Zweden in Finland is het gebruik van benches met deuren is bij wet verboden. Het is wel een beetje off topic maar ik bewonder de Scandinaviërs toch, hè!
Ik ben een voorstander van castratie, maar ervaar zelf een nadeel.
Mijn Pepijn is op jonge leeftijd, ik denk een maand of 10, gecastreerd. Een gevolg daarvan is, dat hij aantrekkelijk ruikt voor ongecastreerde honden. Dus een loslopende intacte reu komt direct op hem afgerend en moet aan hem ruiken/sabbelen...
Gelukkig kunnen we er goed mee omgaan. Als hij vastloopt jaag ik ze weg, als hij los is ziet hij zijn kans schoon om de benen te nemen en hij is watervlug.
Dus, als je beslist tot castratie, doe het niet te jong.
Pepijn zelf is nauwelijks geinteresseerd in andere reuen of teven. Hij zal ook niet achter de voordeur gaan liggen piepen en niet willen eten omdat hij verliefd is!
Dat spul heb ik dus ook een keer in huis gehaald en nooit gebruikt. Toen vroeg ik me ook af: waarom heb ik dit eigenlijk gekocht? Die hype dus; omdat het ineens door iedereen wordt aangeraden.
Ik ben om meedere redenen zeer sterk tegen castreren van een reu tenzij medische redenen die niet op een andere manier op te lossen zijn.
Ik heb 4 intacte teven en 6 intacte reuen alle herders, twee reuen worden ook ingezet als dekreu. Nog nooit een oeps nest gehad, daar ben je namelijk zelf bij!
Mijn reuen lopen los en ook met andere intacte reuen in het bos geen problemen.
Ik zorg dat ze uitstekend luisteren anders mogen ze niet los en aangezien er bij mij op de vereniging ook gewoon getraind word met loopse teven tegelijk op het veld met de reuen leren ze hier mee om te gaan en luisteren ze dan nog steeds.
In het bos kom ik in al die jaren nooit een loopse teef tegen en dan nog is een dekking ook niet zomaar gebeurd. Zeker een onervaren reu heeft echt wel even nodig om uit te zoeken hoe het werkt. Zelfs als ze mogen kan het nog twee uur duren voor het lukt.
Kom ik op straat een loopse teef tegen dan hebben ze maar gewoon door te lopen.
Daarbij moeten mijn teven niets hebben van gecastreerde reuen en weten niet wat ze er mee moeten. Het gedrag van vroeg gecastreerde (voor 3 jaar) is vaak niet stabiel, alsof ze eeuwig pup/puber blijven en ook fysiek worden ze nooit zoals ze zonder castratie waren geweest.
Dan de medische kant, naast dat je het heel karakter uit je hond haalt, zorgt castratie ervoor dat de reu door gebrek aan testosteron, minder bespiering heeft en dus bij evt gewrichtproblemen op latere leeftijd veel meer en eerder last krijgt hiervan.
Het is bekend dat de kans op botkanker een heel stuk vergroot doordat de botdichtheid minder word en daardoor ook nog makkelijker breekbaar.
De pezen en banden bij gecastreerde reuen zijn zwakker waardoor ze veel sneller knie banden afscheuren.
Ik zie het ook niet echt.. naast ons woont een flinke roedel waar ook intacte teven wel loops waren (nu zijn ze volgens mij recent wel geholpen)
Tot twee jaar geleden zelf intacte reu en teef gehouden in een verschillende samenstelling, af en toe met loopsheid en echt dekrijp wel vermoeiend maar te doen in huis, en buiten konden ze gewoon tegelijkertijd uitgelaten worden en ook los lopen. Binnen was ook te doen, maar uiteraard zonder toezicht nam ik geen risico en waren ze gescheiden van elkaar.
Huidige teefjes zijn in Buitenland vroeg gecastreerd (onder 1 jaar en ik betwijfel ook of ze uberhaupt een loopsheid hebben gehad), ik vind het zonde omdat ik domweg niet weet hoe ze hadden uitgegroeid en daarbij denk ik dat de vacht van de langharige stukken makkelijker en mooier had geweest als ze nog intact zou zijn geweest.
Ik heb welgeteld 1x een reutje achter mijn loopse teef aangehad, en zij was niet dekrijp dus vervelend voor die eigenaren toen maar die hond had de gelegenheid om heel ver weg bij zijn baasjes weg te lopen. Met mijn eigen reuen was ik er gewoon altijd wat rapper bij, met mijn honden sowieso, ik wil ze kunnen blijven zien en contact met ze kunnen maken anders gaan ze domweg niet los.
Maar goed die hond had bananen, en ik bleef maar even wachten tot de eigenaren vanuit het park het open gedeelte op kwamen lopen om hun reutje te halen. Mazzel dat ik alleen haar had, gok zomaar dat als er een eigen reu bij had gelopen dat de hond iets rapper terug naar baasjes had gegaan.
Maar goed, Topic starter heeft al aangegeven dat hij twijfels had en het niet laat doen vanwege een voorhuidsontsteking die wellicht met wat schoonmaken en als hij ouder wordt afneemt.
Zelf vond ik het bijzonder dat op pupcursus in welkomspakket er ook een flyer zat met schema over vraag castratie reu/teef. Ik kan hem niet delen omdat het een bestelitem is voor hondenscholen. Dus niet netjes om foto te maken en te delen. Maar heel helder aan de hand van vragen en antwoorden werd je aan het nadenken gezet over de voor- en tegens van castratie van reu/teef.
En er zijn zeker genoeg redenen om het wel te laten doen, hoor ook genoeg van mensen met reuen die domweg volledig van slag raken bij loopse teven in de buurt, of teven die enorm veel last hebben van loopsheid, schijndracht etc.. dan moet je op een bepaald moment in belang van de hond wel een keuze maken.
Maar op basis van alleen reu zijn of sterk zijn.. tsja.. er is ook nog iets als controle over je hond of je hond weten te bereiken in bepaalde situaties.
Had er laatst een.. Is hij vervelend? Eh nou ja, niet handig aanwezig en ik heb hier een volle reu die jouw hond bij zijn teven niet zo gezellig vind doen nu. (beest was aan het grommen en doen bij de dames die aan de lijn zaten) en ik probeerde maar even weg te lopen uit de situatie)
"Maar hij is gecastreerd hoor!"
Ja, joh.. dat maakt echt verschil in hoe hij nu reageert op onze aangelijnde honden en hoe onze reu nu even de situatie inschat. Even voor een totaal stupide reactie van loslopers en of het allemaal maar ok is omdat ze gecastreerd zijn.. gedrag en gedoe verander je er vaak ook niet mee.
Ja het is en blijft gewoon een keuze die je zelf moet maken en niks is goed of fout. Zo is in de mensenwereld ook . Natuurlijk een iets ander verhaal maar daar is de een oke met altijd anticonceptie en weer een ander laat zich steriliseren. Ieder zijn keuze. Wij doen het in ieder geval altijd wel Oh ik quote nu het verkeerde bericht van Blondie, moest de tweede zijn.
Er zullen vast reuen zijn die niet heel 'doelgericht' te werk gaan, maar Dobber haar oepsnest was toch echt in letterlijk 20 seconden gepiept. Het was voor beide de eerste keer.
Ik ben de afgelopen 17 jaar bij gemiddeld 8 dekkingen per jaar geweest van verschillende rassen en ik heb het nog niet meegemaakt zo snel.
Zelfs niet bij ervaren reuen en teven.
Maar het is zeker niet onmogelijk, net als dat je ook wel eens hoort dat een teef gedekt in door de tralies van een bench door, tja.
Als ik naar mijn eigen teven kijk van de 3 weken dat ze loops zijn lopen ze gewoon los tussen mijn heren ook in het bos (prive bos) En zijn er maar 2 max 3 dagen dat ze überhaupt een reu bij zich in de buurt laten.
Dat zijn voor mij de dagen dat ik ze dus even in een andere kamer laat of apart van elkaar uitlaat.
niet omdat ik bang ben dat ze,gedekt zou worden want daar ben ik zelf bij, en ik heb daarvoor genoeg overwicht op mijn honden om dat te kunnen verkomen met alleen mijn stem, ook op een afstandje als ze los lopen en aan de lijn hebben ze helemaal geen kans. ook al wegen sommige 46kg.
Maar ik doe het omdat ik het niet eerlijk vind voor mijn reuen dat ik er zo bovenop zit dan.
Voor mij werkt het al heel wat jaren op deze manier maar ik begrijp ook dat dat niet voor iedereen zo is.
Dan moet je dus in mijn ogen niet meerdere dieren van andere geslachten samen houden als je ze niet kunt scheiden..
Maar om nou je hond / reu te gaan castreren met alle gezondheidsrisico's vandien omdat andere heel mischien met hun loopse hond los op je reu af zouden kunnen laten lopen, je reu net op dat moment niet luisterd en je net op dat moment te laat bent omdat het deze zeldzame keer wel zo snel gaat, gaat voor mij echt veel te ver. Neem dan een teef en kies dan niet voor een reu.
Dat vind ik het zelfde als dat je nooit in een auto zou stappen omdat je heel mischien een ongeluk kan krijgen. Al acht ik die kans echt vele malen groter dan dat je reu een teef dekt.
En daarbij is er na een ongewenste dekking altijd nog de keuze om de teef een spuit of pil te geven zodat ze de dracht niet voortzet.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?