Denk niet dat een hond zover kan (terug) denken. Een hond is in het hier en nu en aangezien het een jonge hond is die ook nog eens aan t puberen is, dat dit zo lijkt maar hij gewoon wat vaker een herhaling nodig heeft om te snappen wat jij graag wil van hem.
Hij is je aan t uitdagen, aan t testen.. hij krijgt dan toch steeds jouw aandacht. Denk dat je het meer in die hoek moet zoeken. Het is een puber he.. hihi..
Ik denk dat honden heel goed doorhebben wanneer gedrag ze een koekje of wat leuks gaat opleveren. Met mijn jonge hond heb ik het ook gezien met (helaas) poep oppakken. Ze had heel snel door dat als ze poep oppakte, ik los zei en dat ze daarna een koekje kreeg. Op een gegeven moment ging ze ze oppakken, in verwachting naar mij kijken en liet los zodra ik mijn mond opentrok, nog voor ik tijd had om 'los' te zeggen. Koekjestijd!
Daarom was er continue bovenop zitten om het te voorkomen heel belangrijk. Maakt je hond aanstalten om die schoen te pakken? Zeg nee, uh uh, of wat je woord daarvoor dan ook is. Als de hond stopt voor hij iets stouts doet heel uitgebreid belonen. En dat blijven doen. Als ik dan toch te laat was moest mijn hond loslaten, maar kreeg ze geen koekje meer en zei ik alleen 'goedzo!'. Dan moest ze andere opdrachten doen en kreeg ze daar koekjes voor. Zo werd het bij ons in ieder geval al snel minder en stopte het uiteindelijk.
Ik denk dat de communicatie wel iets beter kan.
Je kan een hond niet belonen voor iets wat hij niet doet. Althans, dat kan wel, maar dat begrijpt hij niet.
Timing is belangrijk: je kan een hond alleen belonen exact op het moment/zeer kort nadat hij iets doet. Zoals Kimeta zei: een hond kan niet terug of vooruit denken. Hij leeft in het moment.
Stel je hond ligt braaf in de kamer en jij denkt: ah, hij kluift niet op het meubilair. Daar ga ik hem voor belonen. Die link zal je hond onmogelijk kunnen leggen.
Eerst corrigeren en dan meteen belonen is ook enorm verwarrend voor een hond.
Je schrijft: "Maar als hij hier een schoen te pakken heeft die hij moet afgeven en ik beloon hem daarna uitbundig dan pakt hij erna weer een schoen."
In de beleving van de hond heb je hem beloond voor het pakken van de schoen. Hij zal dat vaker gaan doen.
Dus als je niet wil dat je hond opspringt, dan kan je beter een andere oefening doen. Zoals: 'zit' of 'volgen' en als je hond dan netjes gaat zitten of netjes volgt zonder op te springen, dan beloon je. Let wel: dan beloon je dus het zitten of volgen. Dat is gedrag dat hij op dat moment uitvoert en gedrag wat je immers graag ziet.
Je kan een hond niet belonen voor niet in de riem hangen of niet een schoen pakken. Je kan je hond wel belonen voor 'los', maar zo te zien koppelt jouw hond de beloning aan het riemhangen en schoenpakken en niet aan het los laten. Zo maakt hij er steeds weer een leuk spelletje van.
Ik zou er eerst voor zorgen dat hij de kans niet heeft om mijn goede schoenen te pakken.
Ik zou hem ook voorlopig niet belonen nadat je de schoen terug hebt. Hij begrijpt namelijk duidelijk nog niet dat hij voor het los laten wordt beloond.
Dus proberen te voorkomen. Laat dat hele schoenpakken en riempakken uitdoven. Als je het niet hebt kunnen voorkomen krijgt hij nul reactie. Laat het enorm saai zijn. Nu is het namelijk een spelletje.
Heerlijk een puberende hond.. hihi.. succes!
Dat is een verschil van aanpak. Ik doe zelf nooit aan ruilen. Je kan wel met ruilen een probleem proberen op te lossen, maar dan krijg je er een gratis nieuw probleem bij.
Ik zou de schoen hoe dan ook niet uit de bek van je hond trekken. Nooit doen. Dan wakker je de prooidrift aan en zal hij gaan grommen, trekken, wegrennen met z'n 'prooi' e.d. Daarom is voorkomen zoveel fijner dan genezen.
Goed zo!
Nee natuurlijk kan je niet altijd alles voorkomen. Niemand is perfect. Dat is op zulk soort momenten even balen.
Misschien heeft dit er ook iets mee te maken? Wat bedoel je met uitbundig belonen? Ga je heel enthousiast en blij doen, hoge stem? Dan kan het misschien zijn dat hij het inderdaad ziet als dat hij beloont wordt voor het geven/brengen van wat hij had en haalt hij dus iets nieuws (of pakt hij de lijn weer vast) om het nog een keer te doen. Als onze hond inmiddels ook aan het puberen, iets pakt wat niet mag krijgt hij ook weer de neiging weg te rennen, maar ik probeer er niet achteraan te sjeezen, hoewel Harm dit heeeeel graag zou willen en met spelbuigingen en sprongen wel uitdaagde haha. Dus we ruilen hier ook, maar dan zeg ik dus gewoon heel rustig: kom gaan we ruilen? Pak ik iets lekkers, laat hij los dan zeg ik enkel nog iets van "Goedzo" of "dankjewel" pak het op en leg het weg. Dus ik ga zeg maar niet een heel feestje vieren want dan blijft hij in het enthousiasme hangen en zal hij geheid nog weer wat pakken.
Maar goed ik weet niet of dit bij jullie een rol kan spelen hoor, daarom vraag ik ernaar wat je bedoelt met uitbundig belonen. Het blijft lastig om vanachter een scherm precies te weten en te zien wat er gebeurt.
Oh en met de riem.. vindt hij het misschien gewoon fijn om iets in zijn bek te hebben tijdens het wandelen? Onze trainster van de HS zei dat ze dat vaker ziet bij retrievers. Ik geef Harm regelmatig een stok om mee te sjouwen op de wandeling, maar een speeltje oid zou ook kunnen. Gaat hij in de lijn knagen? Zeg ik: kijk eens? En geef een stok. Als ik dat niet in handbereik heb dat geef ik hem inderdaad zoals CatnDog zegt, een specifiek commando waarvoor ik hem kan belonen, dus "zit" of "turn"of "let op", dan laat ie ook los en kan ik belonen.
Het is ook wat die pubers hé.. wij hebben de laatste tijd ook onze handen er weer vol aan, het lijkt soms net weer een puppy in zijn gedrag maar dan in een lijf dat 5x zo groot en zwaar is.. haha! Draak dat het is.. succes in elk geval!
Zou dat ook per hond kunnen verschillen? Ik heb juist het idee dat het bij Harm erg goed werkt. Zoals Fien zegt 100% voorkomen lukt ons ook niet, dus soms heeft hij het toch te pakken. En door dan juist te ruilen zonder heel enthousiast te doen is het zo opgelost. Terwijl als ik het negeer dan gaat hij echt helemaal door het dolle heen met het voorwerp door de kamer en/of de tuin denderen en er uitgebreid op liggen knagen en kwijlen haha. En probeer ik op welke manier dan ook dichterbij te komen dan start het spel voor hem. Dus dat doe ik zeker ook niet. Dus ik heb juist het idee dat het voor ons wel werkt? Want hoe los jij het op als ze toch iets te pakken hebben? Gewoon uit nieuwsgierigheid.
Edit: en ik heb ook niet het idee dat hij het nou steeds vaker gaat doen, juist steeds minder. Alleen een paar voorwerpen blijven favoriet, zoals mijn sloffen
Oh kijk precies, ja snap ik hoor dat je allang blij bent als het gedrag langzaam ombuigt!
Ja haha Harm is ook gek op takken van onderweg, loopt dan apetrots met die stok in zijn bek verder, heel komsich gezicht!
En top met dat wasbolletje, haha ik zie het al helemaal voor me, die verwachtingsvolle blik. Dan zie je inderdaad toch dat hij nu iets verwacht..! Ben benieuwd hoe het gaat als je dit consequent volhoudt! Houdt ons maar op de hoogte
Het is lastig om dé aanpak te beschrijven denk ik. Per persoon verschilt het wat passend is maar ook per hond. Dat maakt het ook zo lastig maar ook weer leuk vind ik.
Eerlijk gezegd denk ik in jouw geval dat je hond prima begrijpt hoe die aan een beloning kan komen (daar zie ik ook de humor wel van in)... Eerder schreef je dat de bezitsagressie beter wordt onder begeleiding van de gedragsdeskundige. Dan zou ik vooral lekker op die manier verder gaan. Misschien dat hij dan af en toe op een slimme manier aan wat extra voer komt maar als hij verder vooruit gaat zou ik dat voor lief nemen.
Zo heb ik sinds kort ook een happende puber. Vaak wordt het aangeraden om wanneer er gebeten wordt, snel een speeltje aan te bieden. Dat werkte hier enigszins totdat hij uiteindelijk helemaal doordraaide door alle prikkels van het speeltje. Toch heb ik deze methode bij andere honden heel goed zien werken. Nu laten we hem voertjes zoeken of zitten voordat hij begint, dat werkt voor hem perfect. Ik ben ook wel écht van het begrenzen (dat is dan weer mijn persoonlijke voorkeur) dus dat zijn we nu langzaamaan aan het invoeren. Zo zijn er meerdere wegen die naar Rome leiden en ik kijk daarom graag kritisch naar hoe het gaat en of we iets kunnen/moeten veranderen in de omgang.
Zo wordt Boyko (de puber) helemaal wild als ik veel tegen hem praat, bij hem moet ik echt (nog) kordaat en duidelijk zijn terwijl ik tegen June in volzinnen kan praten en dan begrijpt ze nog wat ik wil.
Verder is de timing altijd heel belangrijk maar ook lichaamshouding, stemgebruik en de manier van bewegen spelen allemaal een rol.
Ruilen kan ook werken en als het voor jouw hond werkt is het prima, toch? Wat Hannah & June ook zegt: er is niet één aanpak.
Ik zie zelf vaak dat honden zich niet laten bedotten door ruilen. Ze zien iemand al aankomen met hun ruilspeeltje: 'maar ik heb mijn schoen'.
Ook een labrador! Nu 7 maanden oud, dus we hebben ook nog even te gaan, maar we denken wel echt dat de puberteit is begonnen omdat ie dingen uitvreet die hij al tijden niet heeft gedaan en echt als puppy deed. Ik vind het ergens wel komisch. Ik kan hele verhalen tegen hem houden, hij snapt er waarschijnlijk niets van maar ik vind het heerlijk. Als hij weer een bui heeft dan komen er ook allemaal koosnaampjes uit haha, kleuter, draak, piepo... Soms is hij ook echt heel dramatisch. Hij mag hier niet op de bank, maar soms probeert ie dat wel, dan gaat hij met z'n voorpoten erop en dan zakt hij door zijn poten zodat hij met zijn kop en buik op de bank hangt. Heel schattig gezicht, maar niet volgens de regels, dus zeg ik "laag" en meestal gaat hij er dan ook gewoon weer af. Maar soms dan laat hij zich door zijn achterpoten zakken en dan glijdt hij zo van de bank en rolt ie op zijn rug op de grond. En dan echt heel zielig kijken alsof ik hem echt op de meest verschrikkelijke manier behandelt heb, dramaqueen is het ook...
Nou als ik het zo lees zul je je in elk geval niet vervelen met hem volgens mij!
Ja dat is zeker waar.
En ja ik kan me ook wel voorstellen wat je zegt dat het vaak genoeg niet zal werken, slimmerikken zijn het ook.
Ik kan me zeker ook vinden in de reactie van Hannah & June, kijken wat bij jezelf en bij je hond past en werkt. Leuke en uitdagende zoektocht!
Ik heb nooit beloond met een koekje.
Gewoon een, goed zo, met rustige stem, juist om te voorkomen dat een hond gaat zitten wachten op dat koekje.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?