Hallo HP,
Onze hond is nu net 6 maanden oud, en echt een lekker ding en zo ontzettend lief <3. Ze doet het allemaal heel erg goed, en onze band is al enorm gegroeid, iets waar ik ook veel tijd en energie in steek. Er is bij haar inmiddels ook een hele mooie balans tussen uitdaging/activiteiten en rusten (geen bench nodig). Training gaat uitstekend, jaja, we mogen niet klagen met haar! Ze is nog wel een beetje aan de onzekere kant, maar daar werk ik graag aan met haar, dat komt wel goed. Nu kun je op deze leeftijd niet verwachten dat ook daadwerkelijk alles goed gaat er moet nog wat aan uitdaging overblijven als je elkaar leert kennen zo de eerste jaren . En die uitdaging, die hebben we op dit moment ook ! Onze hond heeft de laatste tijd soms het idee dat ze mensen moet wegblaffen in het losloopgebied. Het gebeurt vooral bij mensen die geen hond bij zich hebben (dappere dodo :-P), al gebeurt het lang niet altijd. Omdat ik het belangrijk vind dat ze went aan kinderen, mensen, verkeer en alle prikkels die daarmee gepaard gaan, zoeken we ten minste 1x in de week drukke plekken op. Dan zit ze natuurlijk altijd aan de lijn en loopt ze naast me, en dan doet ze het echt heel erg goed. Maar goed, als ze los loopt, wil ik ook dat ze dit leert. Ik beloon haar steeds als ze rustig blijft. Maar wat kan ik nu doen, in het moment dat ze een spurt trekt en gaat staan blaffen naar een vreemde? Ik voel me bezwaard naar die mensen toe, alhoewel ze pas 6 maanden is, is ze al een grote hond en dat maakt indruk. Zijn er mensen die hier ervaring mee hebben?
Ik vind het persoonlijk lastig om vanachter een scherm de ganse situatie te beoordelen en de juiste oorzaak van het blaffen te bepalen. Er zijn namelijk verschillende blaftypen.. en om het overmatige blaffen probleem op te lossen moet je eerst zeker zijn over welk type geblaf dat het gaat.
Wat ik zou aanraden is het boek van Turid Rugaas "Blafgedrag van honden" te lezen.. Ze omschrijft heel duidelijk en simpel waarom / wanneer/hoe honden blaffen en hoe wij als hondeneigenaren het blafgedarg van onze honden kunnen begrijpen en hen zo kunnen trainen dat dit 'geluidsoverlast' probleem opgelost wordt ..
Blaffen kan idd ook gewoon iets anders betekenen. Aandacht vragen bv. Speelt een hond graag? Kan het zijn dat er teveel focus ligt op kalmte trainen, hond raakt verveeld en gaat dan ander vertier zoeken.
Ik denk dat je het beste er aan doet op dit moment ongeacht de rede van het blaffen, is je meer te gaan connecteren op een goede recall. Gewoon zelf een feestje te zijn om naar terug te komen. https://www.youtube.com/watch?v=vWz6coxJXrs
Als ik zo'n vreemde was zou ik het ook erg onprettig vinden als een hond zo tegen me zou blaffen.
Ik zou haar voorlopig aan een lange lijn laten, dan heb je er meer controle over.
Veel (jonge) honden hebben die neiging om op alles en iedereen af te gaan. Zelf heb ik daarom toen onze hond jong was zo veel mogelijk dat proberen om te buigen/niet te laten gebeuren. Hij heeft dan ook redelijk vaak aan de lijn gelopen, veel geoefend op bij ons komen en middels spel en doorspelen terwijl we de lijn aanklikten dat geen drama/straf te laten zijn.
Het werd min of meer een gewoonte dat bij ruiters, trimmers, spelende kinderen etc. hij tijdig door ons geroepen werd.
Ging niet altijd goed, blijft een jonge hond maar dan merkte ik ook wel direct dat veel mensen vanwege zijn ras het totaal ontging dat ze met een jonkie van een maand of 5/6 van doen hadden. En hij was niet eens groot of breed.
Een van de redenen dat ik er eigenlijk altijd erg bovenop heb gezeten tijdens zijn opgroeien.
Ik heb dat nu ook hoor met de andere 2, een groot ander klein en schattig. Maar ik wil domweg voorkomen dat het een gewoonte wordt, dus tijdens aanleren direct domweg voorkomen en zelf leuker worden/zijn dan datgene waar ze op af willen vliegen. En bij twijfel (wat drukkere gebieden/momenten) dus niet losklikken of op tijd even de lijn eraan klikken afleiden en zodra het kan weer los.
Als je te laat bent, dan de hond halen (sorry zeggen tegen de mensen) en ik gaf negatieve reactie naar de hond toe en lijnde dan wel direct aan, even tijdje dan maar rustig naast me lopen. Dit deed ik bewust omdat als je wacht en de hond wel naar je terug komt je dit eigenlijk weer moet belonen.. dus zelf halen maakte dat ik kon laten merken dat ik zijn gedrag niet ok vond.
Het kan spanning zijn. De hond is nog jong. Je kunt het volgenden doen als je mensen ziet aankomen zonder hond. Wat ik altijd deed in zo'n geval is het z.g. "herderen" (John Fisher) oftewel een heel klein rondje links om lopen met de hond. De hond loopt links en wil dan doorlopen. Jij slaat links af en verspert dan met je linkerbeen z'n weg. Je moet dan wel een korte lijn voeren. Zo draai je dan een paar rondjes. Het is een aandachtsoefening. Zorg er wel voor dat je hem niet op de voorpoten trapt. Daarna loop je weer door. Maakt hij aanstalten om weer te gaan blaffen, dan doe je het weer. Zodra de hond goed op je let, kun je hem eventueel belonen.
Bedankt voor jullie reacties en ervaringen. Afgelopen weekend zijn we in de ochtend naar het strand geweest, ik ken een mooie plek waar honden het hele jaar mogen loslopen, met een heel breed strand (dus veel ruimte). We waren natuurlijk niet de enige met dat goede idee, dus er waren al best wat badgasten, andere wandelaars, kinderen, enz. En het is allemaal goed gegaan, de hond is echt heel braaf bij me gebleven. Eenmaal kwam ze in de verleiding, er kwam een hardloper voorbij en ik zag haar al fixeren. Het moment dat ze stappen naar voren zette heb ik haar favoriete piep speeltje tevoorschijn gehaald (die had ik mee genomen van huis, dankzij jullie tip), ik had direct haar aandacht, maar ze twijfelde toch nog heel eventjes wat ze moest doen. Daarop heb ik extra leuk met het speeltje gedaan en dat maakte haar wel weer enthousiast om bij me te komen. Dus ik kan hiermee aan de slag. De pieper heeft het strand helaas niet overleefd maar we vinden wel weer een leuke! Een zakformaatje deze keer dan
PS. Ik zal eens kijken naar dat boekje van Turid. Ik ken wel de kalmerende signalen, heb daar toen ook een hoop van geleerd.
Leuk om te lezen dat je een nieuwe hond hebt!
Zoals je weet doet Brit dit ook, op tijd afleiden is de enige tip die ik je kan geven.
Bedankt voor de tip Heleen! Leuk om jou ook nog steeds (of weer) hier te treffen!! Heeft Brit dat wegblaffen op oudere leeftijd ook nog gedaan? Ik moet zeggen dat het sinds het openen van dit topic eigenlijk best goed gaat (even afkloppen, want de puberteit begint net). Ik ben met haar nog vaker gaan wandelen op plekken waar een hoop mensen zijn. Ik geloof wel dat dat helpt. Ze vindt de wereld ook heel erg interessant, en vreemde mensen horen er gewoon bij. Op zulke drukke plekken blijft ze heel mooi kalm, en die kalmte zie ik dan ook meer terug in het loslopen. Bij fietsers of hardlopers zie ik nog wel dat ze dan af en toe haar zelfbeheersing verliest, maar dat zijn we ook extra aan het oefenen en dat gaat ook steeds beter! Ik heb er inmiddels terug vertrouwen in dat dit goed komt.
Fijn dat het al de goede kant op gaat, dit is de beste leeftijd om het in goede banen te leiden.
Toen Brit jong was zei iedereen "Dat gaat vanzelf wel over", terwijl ik het wel als probleem zag. Wie weet was het beter gegaan als ik toen al hulp had gezocht.
Bij Brit moet nog steeds op mijn hoede zijn ook al is ze bijna blind
Ze is vorige maand 13 geworden!
13 jaar al, wat een mooie leeftijd! Dan ben je toch wel gezegend hè, ook al moet je dan nog altijd opletten tijdens wandelingen :-P. Die Brit, je bent een werkhond of niet hè? ;-)
Maar ja, ik denk ook dat dit de ideale leeftijd is om het probleem aan te pakken. Socialiseren stopt in mijn ogen niet bij 12 weken. Als ik naar mijn eigen hond kijk, en terug kijk naar hoe ik mijn vorige honden opgevoed heb, dan hebben ze allemaal op deze jonge leeftijd ook heel veel behoefte (gehad) om blootgesteld te worden aan allerlei prikkels. En hoe meer prikkels gewoon worden, hoe rustiger ze zullen reageren wanneer deze zich voordoen. Lijkt mij althans... Tot nu toe werkt het!
Het hierkomen aan blijven werken en zo gauw je hond loslopend tegen iemand begint te blaffen, bij je roepen.
Nog mooier is als je dat doet voordat ze begint te blaffen, dus als je ziet dat ze naar iemand toe wil gaan. Bij je roepen en belonen. Als ze inderdaad rechtomkeert maakt en bij je komt.
Aansluitend even afleiden spel, speeltje of iets waarmee je even de aandacht bij jou kunt houden. Zodat die persoon echt even uit de focus vandaan is.
Daarmee leer je dan ook dat ze niet naar elke persoon toe hoeft te gaan. En niet hoeft te blaffen maar altijd bij jou mag terug keren.
Dus een sport maken van net even een stap voor zijn. Daarmee de situatie veranderen. Zodat ze uiteindelijk als die neiging onstaat ze zelf al naar je toe komt.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?