Over de labradoodle is ook genoeg negatiefs te vinden, de "uitvinder" van het ras was namelijk helemaal niet blij met hoe ze nu zijn. Stond n poos terug in het tijdschrift "onze hond" maar denk dat je het met googlen ook wel kunt vinden. Je kunt dan ook voor een gewone poedel gaan en deze als een doodle laten knippen. Ik zou persoonlijk wegblijven van kruisingen, het is als leek al moeilijk zat om uit te vinden waar je bij 1 specifiek ras op moet letten qua gezondheidstesten (dit verschilt namelijk per ras) ga je dan een kruising zoeken zijn ze vaak echt niet zo doordacht als de meeste willen doen geloven. Tenzij het een goed outcross nestje is met alle bijbehorende testen etc. Is wel een facebook groep met bewuste kruisingen & outcross nestjes.
Ook met het karakter moet rekening gehouden worden, men schetst namelijk altijd het ideaal plaatje, maar het is helemaal niet gezegd dat het karakter de ene helft van die en de andere helft van die raseigenschappen heeft. Je weet gewoon niet zo goed hoe ze zich ontwikkelen.
In jullie geval zou ik niet voor een kruising gaan. Goed gefokte kruisingen worden vaak gefokt voor een specifiek doel. Zo is de labradoodle gefokt om een hulphond te creëren die eventueel ook geschikt is voor mensen met een allergie voor honden. Andere kruisingen worden vaak gefokt voor sportdoeleinden zoals de kruisingen jachthond/poolhond ent evt. windhond voor de sledehonden- en treksport.
Er zijn al heel veel rassen beschikbaar, de kruisingen die bewust gefokt worden, zijn vaak bedacht voor hele specifieke doeleinden. Andere kruisingen zijn vaak toch niet zo doordacht en zo wel is het als leek moeilijk om dat te kunnen beoordelen. Ik zou in jullie geval voor veiligheid gaan en in het geval van een pup is dat een stamboom hond.
Over het wel of niet wassen zijn de meningen inderdaad verdeeld. Ik denk dat een heel groot deel van geur genetisch is en een ander deel voeding. Ook maakt het uit of je een hond hebt die in elke sloot duikt bijvoorbeeld. Onze hond loopt om elke plas heen en zwemt niet, ze heeft een heel dun vachtje. We wassen haar zelden maar als ze een keer door een rotte vis rolt (wat gelukkig vrijwel nooit gebeurt), wordt ze absoluut gewassen, ook als ze net daarvoor al gewassen is, ruikt ze dan nog dan zeep ik haar met een gerust hart nog een keer in. In principe was ik haar één a twee keer per jaar denk ik. Zo ver wij het merken, ruikt ze vrijwel niet. Ik zou het dus niet aanraden om een hond vaak te wassen maar je hoeft ook niet exact drie maanden aan te houden. Als het een keer anders uit komt dan is dat niet erg. Voor mensen is het ook niet goed om je huid elke dag met zeep te schrobben (ook niet als er 'voor elke dag' op de fles staat). Niet iedereen krijgt daar last van, dat heeft ook te maken met hoe gevoelig iemand is voor een droge huid/eczeem. Maar ondanks dat niet iedereen daar last van krijgt zou ik het niet direct aanraden.
Ik vind het logisch dat je bepaalde voorkeuren voor het uiterlijk hebt (die heb ik ook, iedereen denk ik?). Ik moet toegeven dat ik windhonden vroeger echt helemaal niet mooi vond. Ons hondje is een mix maar wel met iets van een windhond, haar vond ik wel meteen mooi. Windhonden ben ik pas écht gaan waarderen toen ik meer met ze in aanraking kwam en ontdekte hoe speciaal ze zijn. Op de één of andere manier vind ik ze nu prachtig. Dus die smaak kan blijkbaar ook veranderen. Het is dus heel persoonlijk en helemaal niet vreemd maar kan dus wel veranderen.
Helemaal niet nodig om zich slecht te voelen! Het is toch ook niet voor niks dat labradors en golden retrievers tot de populairste rassen behoren. Ze combineren namelijk leuke 'look' met fijn karakter en dit spreekt heel veel mensen aan.
Ik vind persoonlijk de windhonden ook niet van de mooiste maar ik geloof dat ze een heel fijne karakter hebben. Herders vind ik daarentegen prachtige honden qua uiterlijk maar ik zou er nooit een klik mee hebben door hun karaktereigenschappen.
Wel ben ik helemaal gelukkig met mijn shar-peis. Wij zijn een perfecte match
Ik ben zeker dat er een ras of gewoon een hond bestaat die je ook top zal vinden
Wij zijn maar met twee, dus voldoende plaats in de auto als wij op verlof vertrekken. In jullie geval is het mssn toch beter om voor een kleinere formaat te gaan, dan kan de hond idd op de achterbank samen met de kids zitten.
Haha ik heb hetzelfde met windhonden. Vroeger vond ik ze niks, tegenwoordig vind ik ze heel mooi! Vooral de kleinere types zoals whippets of Italiaanse windhondjes.
Maar een voorkeur voor uiterlijk is echt geen probleem hoor. Ik heb bijv. niks met honden met krulvachten, ook al zie ik alle voordelen ervan! Het spreekt me gewoon echt niet aan, hoe leuk het karakter van de honden ook is. Zou er nooit bewust voor kiezen met een pup, al kan ik niet garanderen dat ik nooit een krullerige herplaatser zal hebben ;) Je weet niet waar je tegenaan zult lopen in de toekomst.
Ik val zelf op meer 'natuurlijke'/sportieve types qua uiterlijk (atletische bouw, in balans, meer richting 'wolfachtig' qua uiterlijk), maar weet bijv. dat veel van de oertypes qua karakter niet goed bij onze wensen en levensstijl passen. Dus dan schuif ik meer richting de herderstypes en sommige jachthonden en die passen wél goed bij onze wensen en levensstijl. Zo is het vast wel mogelijk om een aantal rassen te vinden die je zowel qua uiterlijk als karakter bevallen. Karakter moet daarbij imo wel de boventoon voeren, want een hond kan nog zo mooi zijn, als het niet matcht met hoe jullie leven, dan wordt het een drama.
Haha dank je wel!
Helemaal mee eens dat karakter de boventoon moet voeren!
Het blijft wel zoeken met het ras hoor, wat zijn er veel! De beagle, jack russel en basenji spreekt mijn man bv aan, maar die lijken volgens internet niet geschikt. Maar wat zijn de ervaringen van mensen die deze honden hebben?
Merk dat er toch wat vragen in me opkomen...
Een Jack Russel of Beagle heeft veel beweging nodig, anderhalf uur per dag. Maar hoe moet ik dat zien? Is dat totaal op een dag, of naast het uitlaten?
En op zo'n afgeschermd honden renveld, stel je komt daar met je jack russel en er komt een grote vechthond, is het dan etiquette dat die grote hond aangelijnd blijft? Ik heb nogal eens indirect meegemaakt dat deze honden een kleine hond aanvielen tot de dood toe. Op andere plekken kan je bv een jack russel niet los laten lopen volgens internet, dat voelt beetje sneu.
Een beagle is een meute hond, deze honden vinden het wel écht lastig om alleen te zijn.
Ook hebben beagles een hele zware indringende blaf, dus als je in een woonwijk woont en bang bent dat je hond overlast zal geven is de beagle niet heel handig.
De meesten kunnen niet los lopen vanwege groot jachtinstinct en moeilijk aan te leren (natuurlijk zijn er uitzonderingen maar het merendeel kan nooit los)
Maar verder zijn het ontzettend lieve honden dus daarom zijn ze wel populair.
Een jack russel is nooit moe, dat zijn hondjes die de hele dag doorgaan.
Daar moet je ook wat mee doen, anders worden ze ontzettend vervelend.
Ook hierbij natuurlijk, er zijn uitzonderingen.
En je hebt dan hun vacht, altijd en overal haar op je zelf en in huis.
In huis doen de meeste mensen daarom alleen nette kleding aan als ze weggaan, en dan ook niet meer gaan zitten.
Maar omkleden en dan direct de deur uit, en bij terugkomst net zo.
Toch als dit ras je ligt en je kiest hiervoor, dan neem je alles voor lief en wil je niets anders.
Basensji, ken ik niet echt, ik kom wel eens iemand tegen die zo'n hondje heeft. Ze kunnen niet blaffen maar wel joelen. Het zijn eigenzinnige hondjes, wel een beetje apart. Niet zomaar een handig huishondje, meer voor de liefhebbers van dit ras die hier bewust voor kiezen.
Misschien is de Hollandse Smous wel wat voor jullie?
Het lijkt het meest op wat jullie zoeken, alleen kan er een lange wachtlijst zijn.
Maar dan zou je moeten informeren bij de rasvereniging.
Kleinere honden hebben veel voordelen, ze zijn handzamer, iets goedkoper in onderhoud en ik vind het fijn dat je makkelijk op kan tillen (bijvoorbeeld na een operatie de trap op maar ook om ze uit een situatie te halen). Het enige nadeel is inderdaad dat ze een stuk kwetsbaarder zijn dan grotere honden. Sinds kort is hier een grotere hond aan komen lopen en ik merk dat ik met hem een stuk minder beschermend ben dan met onze kleinere van 9kg. Hij speelt graag met twee grote straathonden en als hij niet komt als we roepen (hij kent het hier commando nog niet helemaal) loop ik met een gerust hart weg om iets anders in de tuin te doen, hij meldt zich wel weer. Ze kunnen gewoon wat meer hebben. De andere kant is wel dat ze zelf natuurlijk meer schade kunnen veroorzaken. Ons kleine hondje kwam uit het buitenland en was heel angstig, gezien haar formaat durfde ik dit wel aan. Mocht dat overgaan naar agressie dan kon ik haar prima houden en zou ze niet echt veel schade aan kunnen richten. Gelukkig is ze nooit agressief geworden, al was het ook wel fijn dat we haar af en toe op konden tillen als ze van angst aan de grond genageld stond of toen ze loops was en er twee losse reuen achter haar aan zaten.
Het is dat er nu een grote hond aan is komen lopen maar zelf zou ik anders denk ik weer voor een kleinere gaan. De écht kleine hondjes vind ik dan weer niet zo leuk ze moeten voor mij nog wel een beetje hond zijn en het liefste geschikt voor canicross.
De basenji vind ik zelf ook heel leuk maar het zijn wel echt bijzondere en eigenzinnige honden. Ze blaffen niet maar dat zegt niet dat ze geen geluid maken, het klinkt alleen niet als een blaf.
Beagles passen niet bij mij, ik vind ze over het algemeen te stoïcijns. Andere mensen vinden die eigenwijsheid juist weer geweldig.
Jack russel zou ook kunnen maar op het moment dat ze hun energie niet voldoende kwijt kunnen worden het vaak echt vervelende gefrustreerde hondjes (dit geldt voor elke hond in zekere mate). Bij mij past bijvoorbeeld hun ontzettend volhardende karakter niet, terwijl andere hun stoere karakter met veel doorzettingsvermogen juist prijzen.
Ik geloof niet zo in het concept beginnershond. Ons hondje was volgens vele zeker geen beginnershond (gezien haar angst), toch is ze voor ons echt perfect. Het beste is denk ik om naar een fokker, raswandeling of show te gaan om de rassen in het echt te ontmoeten. De mensen die daar komen met hun honden willen er vast van alles over vertellen en het belangrijkste is natuurlijk dat je zelf kan ervaren hoe ze zijn.
Ik wil niet door blijven drammen over de windhonden hoor maar had je ook nog naar de silken windsprite gekeken? Die is voor veel mensen wat toegankelijker qua uiterlijk. De maat is misschien iets groter dan wat je zoekt maar ze passen prima op de achterbank van de auto en vanwege hun makkelijke karakter nemen ze ook niet zoveel ruimte in in huis. Ze zijn heel rustig en wat voorzichtig van aard maar je kan er ook lekker mee wandelen en trainen. Ze hebben een duidelijke aan en uit knop. Italiaanse windhondjes zijn kleiner maar die zou ik niet aanraden omdat ze toch wel heel kwetsbaar zijn, in combinatie met kinderen is dat misschien niet zo ideaal. Als he denkt dat je het uiterlijk nooit kan gaan waarderen moet je het niet doen hoor, je moet er toch heel wat jaren tegenaan kijken.
Grote vechthond? Er is geen etiquette dat een andere hond aangelijnd moet blijven omdat er een andere dan wel kleinere hond in het omheinde terrein is. Het is openbaar en dus voor iedereen toegankelijk. Hier in de buurt hebben we een klein hokje, waarschijnlijk niet zo groot als hetgeen jij bedoeld, maar daar wordt eigenlijk altijd gevraagd of de andere hond er bij mag en anders wordt er doorgelopen. Met een groot terrein zie ik dat niet zo gauw gebeuren, mensen gaan waarschijnlijk speciaal daarvoor die kant op en hebben hoop ik een sociale hond.
Het zou in dat geval dus aan jou zijn het veld te verlaten, als je niet wilt hebben dat er een grote hond bij komt. Je zou fokkers kunnen mailen van de rassen die nu op jullie lijstje staan, je wordt nergens toe verplicht. Gewoon eens vragen naar het karakter, of de beweging die jullie kunnen bieden voldoende is, over het thuisblijven etc. Zijn jullie wel van plan om met de pup/hond op cursus te gaan?
Een flinke wandeling waarbij de jack russell los kan lopen ,en kan snuffelen ,zwemmen of graven ,ik kijk niet op de klok wanneer ik ga lopen met ze ,Daarnaast de gewone plas en poep momenten ,
Als ze dan nog gezellig bij je kunnen zijn .en meegaan naar de gewone dingen ,zoals schoolplein ed in huis in je buurt kunnen zijn ,dan pakt elke jack russell zijn of haar rust wel ,
kijk maar naar de foto hier onder
Daarnaast stellen sommige het op prijs om races ,jachttraining of behendigheid te doen ,waarbij bij pups al gekeken wordt naar de aanleg ,maar ook dat zegt niet veel ,want ze kunnen als pup het leuk vinden en later als een sufje er niets aan vinden ,
Dat er gezegd wordt dat jacks geen uitknop hebben ,komt ws door verhalen van jacks die ff aan een lijntje hun behoefte mogen doen ,nooit lekker uit kunnen rennen ,en daarbij zijn de gladharige vaak ook wat pittiger van karakter (zie mijn eerdere bericht)of door mensen die nog nooit een jack russell in huis hadden .Hetzelfde verhaal met jullie buren en de chihua hua,s ,Zet ze de hele dag in een bench om zelf te gaan werken ,en je krijgt neurotische blaffers ,En terecht!!
Wat ik al eerder zei ,Ga eens kijken op shows van het ras wat jullie aanspreekt ,bel of mail fokkers van het betreffende ras in de hoop op eerlijke informatie ,
Heb je een keurig gazonnetje ,hou de pup van welk ras ook (maar vooral een jack) in de gaten ,want valkuilen maken voor hun eigenaar is dan weer hun hobby .
Geef je ze net als elk ander ras genoeg beweging ,dan heb je er in huis geen kind aan ,
Wat je met vechthonden bedoeld ,is denk ik pitt of staff achtige?
Maar ook andere grote honden kunnen je pup pletten ,dus als eigenaar ben je er om ze te beschermen tegen wat voor hond ook .
Op plekken waar honden los mogen ,lopen al mijn jack russells gewoon los ,of het nu park ,bos of aan zee is ,maar dat is een kwestie van opvoeden ,
In alle eerlijkheid spreekt de windhond me qua uiterlijk niet erg aan. Een iets stevigere hond vind ik mooier, hoewel ze ongetwijfeld lief zijn ;-)
Helaas ooit erbij geweest toen een jack russel in zijn keel werd gebeten door een pittbull, die dus niet loslaat. Kennis van mijn ouders had een kleiner hondje, die is doodgebeten door een herdershond. Tja, het zijn uiteindelijk beesten met een instinct. Maar daarom vroeg ik me af hoe dat gaat.
Indien wij een hond zouden verwelkomen zou ik zeker bereid zijn tot een cursus, lijkt me ook wel verstandig als leek!
Even over die dwergpincher? Ik had een collega die er eentje had, Prins. Nou die naam paste wel bij hem, verwend nest haha. Dacht ook dat ie een doberman was en super actief.
Wat betreft "design" honden en een goeie serieuze fokker vinden? Is de zelfde waslijst checken. Ze houden meerdere honden van het "ras" thuis, er zijn gezondsheidspapieren aanwezig. Ze werken ook met een wachtlijst. Ook daar krijg je eerst een interview om te zien of het wel bij je past. Ze hebben openbare sociale media waar je alles kunt volgen. Je wordt gevraagd een aantal keer langs te komen na de geboorte en actief betrokken bij de hele gebeurtenis. Eigenlijk net zoals een normale aangesloten fokker het doet.
Eigenlijk gewoon altijd dit opvolgen bij aanschaf bij de fokker, of het nu "design" is of een raspup. https://www.licg.nl/honden/de-puppy-checklist
Daar ben ik dus ook zoekende in, in hoeverre is ras bepalend vs opvoeding en beweging? Vind het voor elk ras zielig als ze altijd aan de lijn moeten lopen.
Ik ga die lijst eens checken. Je hoort helaas ook dat er alsnog stambomen worden vervalst, en kan me voorstellen dat niet elke andere fokker slecht hoeft te zijn. Ben wel van plan kritisch te zijn, en vooral oplettend over hoe kritisch ze over ons zijn. Een goede fokker levert niet dezelfde dag een pup af bij mensen zonder ervaring.
Ik heb ook afgesproken met mensen in mijn omgeving, eentje met een labradoodle en een met een labrador (haar ouders zijn fokkers dus die kunnen me hopelijk ook adviseren of misschien mee gaan voor een indruk).
Zal fokkers ook eens gaan mailen!
Helaas ga je waarschijnlijk nog erg teleurgesteld raken van de gemiddelde honden eigenaar. Veel hondeneigenaren zijn helaas niet echt bereid mee te denken en zich aan te passen. Zo heb je de voorbeelden van eigenaren die roepen "hij doet niets hoor", vlak voordat de hond bijt of jouw hond opjaagt maar bijvoorbeeld ook eigenaren van intacte reuen die beweren dat ze jouw loopse teefje niet gaan dekken dus dat er echt geen rede is om ze aan te lijnen (in aanlijngebied). Ook houden veel mensen zich dus niet aan de losloopgebieden, wanneer je dan vraagt of ze hun hond even bij zich willen houden wanneer je passeert, wordt er vaak gevraagd waarom en verteld dat hun hond heel lief is etc... Kortom veel hondeneigenaren zijn helemaal niet zo leuk en ga er vooral niet vanuit dat ze rekening met jou en je hond gaan houden, dan kan het alleen maar meevallen.
O ja je zal ook regelmatig ongevraagd advies krijgen op momenten dat je daar niet echt behoefte aan hebt. Gelukkig zijn er ook wel leuke hondenmensen hoor maar wees gewaarschuwd, sommige zijn erg vermoeiend...
Ik denk dat het stukje over geur precies juist is. Las eerder in het forum dat je mensen kent met labradors en dat hele huis stinkt. Wij hebben 2 labradors in huis, en ik weet zeker dat mijn huis niet stinkt. Ik vraag namelijk regelmatig aan vrienden/kennissen of het huis ruikt naar honden en niemand ruikt iets, en stel ze hebben een keer in een baggersloot gezeten zeggen zij wel direct dat ze iets ruiken, dus ik weet ook zeker dat ze eerlijk zijn haha!
Ze zijn alleen echter uiteraard niet klein haha :), al moet ik wel zeggen, je kan Wokkel gewoon tussen je kinderen neerzetten, ze legt hooguit haar kop op hun schoot om geaaid te worden in de auto haha
Haha bedankt voor de waarschuwing. Zoiets als van je tweede kind zwanger zijn en toch allerlei adviezen krijgen over bevallen ;-)
Het is hier een bosrijk gebied dus veel mensen met honden, en we wonen aan een voetbalveld. Maar hier mogen honden niet komen, staan 4 bordjes maar toch trekken weinig mensen daar zich wat van aan. Mijn zoon is daar erg bang van geworden, die honden rennen enthousiast op de kinderen af, maar die schrikken zich kapot.
Leuke is dat mijn zoon de laatste jaren via schoolvriendjes heel anders in aanraking is gekomen met honden, en daardoor geen angst meer heeft. Hoewel hij nog steeds schrikt als er zomaar een hond op hem af rent.
Ik vind het erg belangrijk dat mijn kinderen op enig moment na goede begeleiding van ons ook alleen kunnen lopen met de hond, en mede daarom zou ik ook op cursus willen.
Ik heb er echt totaal geen problemen mee om de hond vaker te wassen als dat kan en nodig is, om gestink te voorkomen wil ik daar echt wel tijd voor maken!!
Dat het overigens ook met voeding te maken kan hebben wist ik niet, je hebt er dus tot op zekere hoogte ook invloed op.
Ja dat is ook altijd mogelijk nu moet ik zeggen, ik was mijn honden echt nooit, en ze zwemmen regelmatig. Ik droog ze gewoon lekker af en dan is er niets aan de hand hier. Als ik ze al was is dat echt eens per jaar maximaal!
Een Hollandse Smous gedijt ook niet op weinig beweging, die past ook niet in deze situatie. De wachtlijst is momenteel ruim 3 jaar.
Hou oud zijn jullie kinderen? Nog niet zo oud toch? Ik zou kinderen nooit alleen met een hond laten lopen, ongeacht het formaat of hoe goed ze ook zijn opgevoed... ze kunnen zomaar in een situatie komen die je zelf ook geen pretje vindt, maar waar wij ons dan wel kunnen redden (hopelijk). Stel er komt een andere hond op jullie hond afgestormd, je zou zelf al in de stress schieten, maar zo'n kind weet zich helemaal geen raad en dat zouden ze ook niet hoeven
Hier ben ik het helemaal mee eens.
En als je hond eens aangevallen wordt door zo'n loslopende "hij doet niks" (in aanlijngebied zo te verstaan), dan krijg je nog een 'deskundige' uitleg waarom dat het absoluut de schuld van je eigen hond is
Het gaat om individueel karakter, raseigenschappen, opvoeding en bewegen samen. In principe is het voor het gedrag van vrijwel alle honden goed om veel te bewegen en actief te zijn - dan zijn ze thuis meestal tevreden en rustig. Sommige honden raken overprikkeld van té veel input, die kunnen er juist vervelend van worden. Sommige honden zijn van nature lui en hebben de beweging niet nodig. Dat zijn echter eerder de uitzonderingen dan de regel, en dat zijn geen eigenschappen die je aan een ras kunt koppelen - maar wel aan een individu dus.
Wat 'genoeg beweging' is... wij hadden een border collie, dus met een immense berg energie en focus. Onze standaard was 2 uur per dag totáál bewegen, waarvan ongeveer 1 uur 'lange wandeling' en het andere uur verdeeld over plasrondjes (maar ons standaard plasrondje was dus 15-20 minuten los langs de dijk). Onze hond had geen jachtinstinct en was heel baasgericht, dus kon goed loslopen. Op de 'lange activiteit' moesten we wel echt dingen doen om haar extra moe te maken, zoals verstoppertje spelen, apporteren, zwemmen, of we gingen bijv. een eind fietsen ipv wandelen. Maar het meest maakten we haar mentaal moe door haar gewoon overal mee naartoe te nemen, van winkelen tot familie/vrienden, en dan was ze gewoon de hele dag in touw met alles in de gaten houden haha. Of we deden in het weekend extra lange wandelingen van 15 km etc. Dat is voor veel rassen waarschijnlijk niet nodig.
Veel honden gaan helemaal los op lekker snuffelen en ruiken bij een langere wandeling (iets wat onze hond vroeger niet deed) en maken zichzelf daar heerlijk moe mee. Dan zijn die 'extra activiteiten' vaak niet nodig. Of je kinderen gaan naast de lange wandeling lekker nog apporteren en stoeien met de hond in de tuin, daar worden ze ook lekker moe van meestal ;)
Met honden met een flink jachtinstinct is het wel heel lastig om ze los te laten lopen. Je moet je goed beseffen dat er 2 problemen zijn daarmee: 1) voor de hond zelf: als hij zijn neus achterna gaat en jij hem kwijt bent, is er een behoorlijk risico dat hij ergens wegen gaat oversteken bijv. en een ongeluk krijgt. Dat wil je echt niet op je geweten hebben. Sowieso is het heel naar om een paar uur lang door het bos te dwalen op zoek naar je hond... en 2) wilde dieren in Nederland hebben het héél zwaar, en loslopende honden zijn echt een heel erg groot probleem. Niet alleen in de lente met de reekalfjes, maar gedurende het hele jaar - als een dier wordt opgejaagd door een hond, dan verspilt het heel erg veel energie die het nodig heeft voor zijn eigen voortbestaan, het is niet meer veilig in zijn/haar territorium, kan eventuele jongen of kudde/groep kwijtraken, etc etc. Los van het feit dat veel dieren gewoon worden doodgebeten of doodgaan van paniek.
Dus heeft je hond flink jachtinstinct (dat ze niet meer onder appèl staan als ze een geur in hun neus krijgen), dan is zelfs in een losloopgebied in het bos bijv. het geen goed idee om ze te laten gaan. Voor je het weet schieten ze dat gebied uit en dan ben je ze alsnog kwijt. En jachtinstinct kun je er niet uit trainen. Bij sommige honden lukt het wel om ze zó goed onder appèl te krijgen dat je ze terug kunt roepen net voor ze ergens achteraan vliegen - maar meestal als ze gaan, dan gaan ze. Dus je moet zelf dan heel goed opletten en het echt voor zijn. Bij een ras als de jack russell is zoiets moeilijker dan bij herdersrassen, omdat de eerste vaak zelfstandiger zijn en dus meer zelf beslissingen nemen - zoals 'ik ga nu lekker achter dat wild aan, goeie geur man!' ;) Dat wil niet zeggen dat geen enkele jack russell goed onder appèl zou kunnen staan of dat ze allemaal een heel sterk jachtinstinct hebben, maar je kunt er maar beter wél rekening mee houden. Andersom ken ik dus ook best herdershonden waarbij het totaal niet gelukt is - eentje die in het verleden een schaap doodgebeten heeft bijv. dus (heel naar :(), en dat instinct hebben ze er écht niet uitgetraind gekregen, die hond moet overal aan de lijn. Dit zou een voordeel kunnen zijn van een herplaatser - bij een pup weet je gewoon echt niet hoe dit uit gaat pakken, maar bij een herplaatser en dan specifiek eentje waarbij de voorgeschiedenis echt duidelijk is, weet je dit soort eigenschappen vaak al wel.
Vaak is er wel enige middenweg in dat wel/niet loslopen, waarbij je bijv. weet van 'op dat stuk hei gaat het wel goed, maar in het bos hoef ik het niet te proberen'. Maar je moet er rekening mee houden dat veel honden met name van een aantal rassen (maar kunnen bijv OOK herders zijn; ik ben meermaals een hert op de vlucht tegengekomen met een Duitse herder erachteraan) op de meeste plekken niet veilig los zullen kunnen. Dat betekent dat je ze genoeg uitdaging en beweging zult moeten bieden aan de lijn of op plekken waar ze wel veilig lekker los kunnen gaan.
Onze kinderen zijn 7 en 9, maar tegen de tijd dat we een hond hebben waar we aan gewend zijn zullen ze 9 en 11 zijn verwacht ik.
Wel goed om aan te denken!
Hahaha oh goed om me daarop voor te bereiden, het is een wereldje op zich merk ik al ;-)
Geen idee of die al genoemd is maar een Engelse cocker spaniël dan??
Mijn honden lopen niet los, maar zielig zou ik ze niet bepaald omschrijven.
Ik vertrouw loslopen niet meer, te veel mensen hebben hun hond niet onder controle. Het probleem ligt bij mij overigens niet bij de vechthonden, maar net bij de kleine hondjes. Mijn honden worden dagdagelijks uitgescholden door kleine hondjes en oooooo, wat vinden de eigenaren dat toch ontzéttend grappig zeg, dat hun kleintje blaft naar grote honden.
Mijn honden hebben dan ook een bloedhekel aan kleine honden, ik had afgelopen week weer het kleine hondje van de buren 2 huizen verderop achter me aan.
Maar ik heb wel de grote gevaarlijke enge herders he....
Nu soit, dan is het alsnog mijn zorg dat mijn honden zich gedragen, daar niet van, maar voor mij dus wel een belangrijke reden dat ik mijn honden niet los laat. Aan de lijn sta ik nu eenmaal sterk(er) moest er wat voorvallen, wat al gebeurd is.
Mijn jongste laat ik helemaal niet los, die peert hem. Hij kan dagelijks losrennen op het veld en ik heb een loopband voor de honden waar ze ook de nodige km's opmaken indien het weer het toelaat.
verder ben ik enorm veel mentaal met ze bezig (veel meer dan fysiek) en daar hebben ze veel meer deugd van. Ik ben helemaal geen uren per dag op stap met ze. En toch staan mijn honden in een uitstekende fysieke conditie.
Het hondenleven is voor mij veel meer dan je hond maar losgooien en zelf dan wat op een bankje op je gsm zitten te staren zonder oog te hebben voor je hond, wat veel gebeurt.
Die spreekt me qua haarlengte minder aan.
Maar ik denk dat we het soort vacht (korte gladde haren) toch iets meer los moeten laten. Er lijkt geen hond te zijn met zo'n vacht die niet zeer veel activiteit nodig heeft, alleen kan zijn en niet constant verhaard. Of ademhalingsproblemen heeft. Althans, niet in de basis. Je kan het treffen dat je een luie jack russel krijgt, maar die kans is klein gezien het karakter. Dat is wat ik tot nu toe heb geconcludeerd :-)
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?