Een bekende methode is : ruilen. Dus als hij iets te pakken heeft wat hij los moet laten hem iets anders aanbieden, een speeltje of iets lekkers. Zodra hij het ding laat vallen pak je het weg.
Van achter een scherm valt hier niet veel over zeggen. Wat denk ik een goede eerste stap is, is nagaan waar de agressie rondom het voer vandaan komt. Vaak ontstaat dit vanuit de angst dat het eten weggenomen wordt door hond of mens. In dit geval zou het ook kunnen zijn doordat hij de schoen bijvoorbeeld écht niet af wilt geven en langzaam aan de grenzen uit test, dat past ook bij de leeftijd. Hoe reageren jullie er nu op als dit gebeurt? Weet je hoe en wanneer dit ontstaan of verergerd is?
Ik denk dat je er inderdaad goed aan doet om er iemand bij te halen die bij jullie thuis het gedrag kan observeren.
Niet teveel zorgen over maken, jonge honden hebben vaak wat moeite met grenzen rond de puberleeftijd, ook kunnen ze rond die tijd wat angstiger zijn. Wel is het zaak dat jullie dat dan zo goed mogelijk gaan begeleiden, dat komt met de juiste begeleiding vast goed.
Wel is het altijd goed om niet te laten merken dat je ervan schrikt (het beste is natuurlijk helemaal niet schrikken, maar dat gaat zo lastig...). Door wat je schrijft heb ik het idee dat hij een beetje de grenzen aan het verkennen is. Ook lijkt het alsof hij jullie nu aan het trainen is in plaats van andersom. Hij bijt in iets dat niet mag, jullie brengen vervolgens wat lekkers. Daarna doet hij het weer en krijgt hij weer wat, het zou kunnen dat je dan onbewust je hond aan het leren bent om juist in die dingen te bijten. Maar nogmaals, dat is slechts een indruk die ik krijg door je berichten. Het enige dat jullie echt gaat helpen is iemand die het observeert.
Dat begrijp ik heel goed hoor. Wij hebben er sinds een paar weken een hond bij die hier aan is komen lopen van ongeveer dezelfde leeftijd. Totaal niet opgevoed en begreep niks van lichaamstaal en bijten was zijn enige manier van aandacht vragen. Aandacht leek hij nou net gemist te hebben dus in het begin was wandelen een ramp en was hij alleen maar aan het springen en happen, we moesten hem echt met zijn tweeën uitlaten anders was hij niet te stoppen. Op een avond was ik een poging aan het doen om hem alleen uit te laten en toen was zijn gedrag heel extreem, doordat het donker was kon ik hem ook niet zien aankomen, we hadden hem toen nog maar een paar dagen, dus ik kende hem nog maar amper, toen vond ik hem ook best intimiderend hoor. Hij is hier nu een paar weken hapt hij nog maar heel af en toe heel zachtjes en dan kijkt hij ons aan ter bevestiging als wij dan nee zeggen gaat hij meteen over op likken. In het begin was er dus echt geen land mee te bezeilen en hebben we er best wat vraagtekens bij gezet of we dit wel konden oplossen. Wat voor hem de oplossing bleek was het aanleren van de clicker, simpelweg met klik en opvolgend voeren voor de associatie, daarna het oefenen van simpele commando's. Toen hij ineens door had dat we er blij van werden ging hij met sprongen vooruit en begon hij echt contact te maken. Nu blijkt het een best gevoelige hond die graag voor je werkt. Hij wil gewoon heel graag bevestiging en nu weet hij hoe hij dat op een gewenste manier kan krijgen.
Zo is elke situatie anders, wat voor deze hond hielp zal bij die van jullie wellicht niet het geval zijn. Maar laat de moed niet in je schoenen zakken, honden leren snel, daar kunnen ze je echt in verbazen! Het is niet zo dat jullie hond nu ineens agressief is en niet meer te vertrouwen is, daar kan prima aan gewerkt worden met goede resultaten.
Het lijkt me verstandig een trainer of therapeut mee te laten kijken met het gedrag. Je hebt het over agressie, wij kunnen van achter ons scherm moeilijk meedenken. Ik vind het wel lastig te 'geloven' dat het om echte agressie gaat bij een labje van 6 maanden, tenzij hij wel uit een wel heel benarde situatie komt als puppy. Als het wel om agressie gaat is het belangrijk dat er iemand die kundig is in het echt meekijkt, anders kan het gedrag alleen maar verergeren. Mij klinkt het in de oren als uitdagen, maar dat is het 'gevaarlijke' van een forum; wij kunnen de situatie niet zien dus advies geven is dan moeilijk.
Wat versta je zelf onder socialiseren?
Ik zeg dat, omdat bepaald gedrag al snel wordt omschreven als agressie/meteen de hele hond wordt weggezet als agressief, terwijl dat soms helemaal niet nodig is. Soms kunnen bepaalde gedragingen namelijk helemaal verkeerd geïnterpreteerd worden, al helemaal als ze omschreven worden op een forum en dan volgen er verkeerde en soms zelfs gevaarlijke adviezen. Vandaar.
Over het stukje socialiseren is dit een interessante podcast om te luisteren: https://open.spotify.com/show/7vPW1M1EIiW92TQQqVWyem
In contact komen met andere honden is inderdaad onderdeel van socialiseren, maar veel belangrijker is nog dat de hond leert respectvol om te gaan naar andere honden. Wanneer de hond nog niet luistert en los op andere honden af gaat, zou dit wel eens voor conflicten kunnen zorgen. Dat zeg ik niet om te zeggen dat je het verkeerd doet en om je de les te lezen, maar omdat het ook voor jouw hond voor vervelende ervaringen kan zorgen (en later ongewenst gedrag zoals uitvallen) wanneer hij nare ervaringen krijgt met honden in zijn 'jeugd'.
ADVIES OMTRENT GEDRAG
Bedenk altijd dat je van achter je beeldscherm situaties niet goed kunt beoordelen. Een advies vol goede bedoelingen kan dan heel fout uitpakken. Wij als moderators adviseren om bij complexe problemen en bijtincidenten altijd hulp te zoeken bij een gediplomeerde gedragstherapeut. Iemand die baasje en hond live kan observeren en een goed advies kan geven.
De hondentrainingsbranch is helaas ongereguleerd. Om zeker te weten dat je met een deskundige te maken hebt kun je het beste contact opnemen met een gediplomeerde gedragsdeskundige opgeleid door een van onderstaande opleidingsinstituten en/of aangesloten is bij de volgende brancheorganisaties.
Rest niet gelezen maar ga eens uitvinden waarom die bezittingsdrang plaatsvind.... Mijn eigen rakker vind runderlong superlekker en grommen geeft hij aan dat hij het wil behouden. Kan het rustig vastpakken en wegnemen nu na zeer lange tijd en weer teruggeven. Hij snapt mijn taal ook, lage tonatie is "gevaar" en hoog is "serieus, nu loslaten en me in je bek laten graaien"
Oorzaak van baknijd kan veel zijn, geen vertrouwen geven dat hij/zij het ook terug krijgt, het continu afpakken of ruilen, onder stimulatie van activiteit, simpelweg de toegang voor andere (honden, kinderen /volwassene) of te weinig voedsel ect.
Edit; bij ontbijt en dinner? Laat ik hem gewoon met rust. Niet nodig om iets af te pakken want ik gooi het in die bak.
Kun je in de tijd dat je wacht op hulp niet zorgen dat hij geen schoenen etc te pakken kan krijgen? Verder zou je nog kunnen kijken of je een ruimte sloopproof kunt maken zodat hij ook wat rust krijgt.
Ik denk dat je hier iets zoekt dat je niet gaat vinden. Er is door verschillende mensen aangegeven dat het onmogelijk is om alleen op basis van je verhalen met een pasklare oplossing te komen. Je geeft zelf aan dat het een lastig probleem is en de simpele oplossingen niet werken. Ik begrijp dat je een oplossing wilt om de tijd te overbruggen tot er iemand op locatie komt maar ik ben bang dat dat niet zo eenvoudig is. Je zou kunnen kijken of je bij een ander misschien eerder terecht kunt?
Ps Kees, rust kent onze doerak niet haha. Hij slaapt of staat op standje hyperdepiep.
Snap ik Hannah, alsnog hartelijk dank voor het meedenken!
Ik las in een ander topic van je dat je oudere hond ziek is? Los van het feit dat je gewoon een puberende lab hebt zou dat ook nog mee kunnen spelen in zijn drukke gedrag. Honden hebben meer door dan je denkt.
Ik heb inderdaad niks liggen dat ze kunnen pakken en doe botjes en speeltjes in aparte ruimtes. Dat scheelt een boel gedoe, niemand hoeft hier iets te vededigen.
Nou zijn ze hier heel braaf en al een stuk ouder maar ik denk dat t wel scheelt als er nooit een dreiging is.
Succes er mee ik hoop dat je snel hulp krijgt.
Ik doe speeltjes en botjes in aparte ruimtes schreef ik. Jonge honden geef ik vaak een groot stuk runderkophuid, daar zijn ze vaak wel even zoet mee.
Wat denk ik goed is is om zelf rustig te bliijven. Mijn dh pup vroeger pakte ook van alles en nog wat, ze was verder niet agressief oid, maar het is soms niet de bedoeling natuurlijk. Bij ons hielp het om als ze iets had wat niet mocht, gewoon vriendelijk vrolijk maar rusrig te zeggen, oh heb jij een schoen gepakt, die is toch niet van jou? En dan ruilen. Dus geen commando`s gaan roepen oid. En uiteraard zoveel mogelijk voorkomen, dus als hij iets wil pakken wat niet mag, roep je hem voordat hij het te pakken heeft, vrolijk naar je toe en dan krijgt hij daar een beloning voor. Zo voorkom je dat je de hele dag loopt te foeien en er een soort strijd tussen jullie bestaat.
En idd op afstand van de etensbak blijven, zodat hij in alle rust kan eten. Dan leert hij dat jullie te vertrouwen zijn en zijn eten niet afpakken. Ook niet gaan oefenen bij de etensbak.
Verder zou ik om de band op te bouwen lekker veel leuke hersenwerkjes en andere spelletjes (zo lang hij daarbij niet overdreven enthousiast van wordt) doen. Waarbij je zorgt voor positieve resultaten.
Goed dat je er iemand bij haalt, ben benieuwd naar de adviezen die je gaat krijgen.
Ik maakte mijn zin niet af maar puur uit frustratie en machteloosheid zit ik geregeld met mijn handen in het haar. Maar goed inderdaad afwachten wat we hier mee kunnen. Dank allen!
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?