Op zich zie je dat rond deze leeftijd wel vaker ivm toename van testosteron. Aan jou de taak hem meer te begrenzen.
Ik begrijp wat je bedoelt, maar zulke ernstige gedragsproblemen hebben altijd een reden. Misschien gebeurde er toch iets bij jullie dat zo'n bezitsagressie heeft veroorzaakt.. Maar dit kan ook puur erfelijk zijn. Ik zou zeker een gt inschakelen maar ook zsm contact met de fokker opnemen en vragen of zo'n gedrag ooit bij een van de ouderdieren voorkwam.. Daarom begrijp ik ook perfect de vraag van Anaïs. Je zegt dat je pup uit een "erkende fokker" komt maar helaas is het een heel vage definitie.. want bvb in Belgie Het Hezehof mag zich ook een "erkende fokker" noemen..
dat is ook altijd makkelijk gezegd als je zelf niet in de situatie zit.
Ik vind de tips om de hond af te schermen zeker het proberen waard, het geeft voor alle partijen rust. En dat is op dit moment het belangrijkst, weer rust en positiviteit creeren, weer vertrouwen in elkaar krijgen. Dus moet je idd zorgen dat de hond de "fout" niet meer kan ingaan. Dus lekker na het leuke dingen doen en op andere momenten dat je niet kan opletten de hond achter een afscheiding met iets om op te klagen en een fijne slaapplek.
Ook Trisha Stewart in haar boek BAT2 raadt dit aan, ik zou kijken of je dit boek ergens te pakken kan krijgen.
is de bench aangeleerd voor hem? Het moet natuurlijk niet aanvoelen als een strafplek. Misschien de afscheiding zo maken dat hij niet kan springen en dan de bench daarin, open? Een dekentje erover zal wel niet gaan dan, maar dan creer je een holletje. En uiteraard iets veiligs waar hij aan mag knagen
Wij hadden voor Jenna in het begin een iglo wat ze heel fijn vond.
Niet twijfelen...doen. Een eerlijke fokker zoekt mee naar een oplossing.
Is de medische oorzaak uitgesloten? Mijn oudere hond (rust zelve) werd ooit plots nervous, wilde altijd naar boven (mocht de trappen niet wegens artrose).. Verlatingsangst? Waarom plots? Ik vond het heel raar. Wij lieten hem onderzoeken en hij had een oorontsteking. Al na de eerste behandeling werd hij terug de oude, de liefste hond ter wereld
En er is nog iets, maar ik besef dat het makkelijker gezegd is dan gedaan.. Honden voelen enorm goed onze stemming. Ik snap dat je heel gestrest bent door zijn gedrag, maar probeer toch een beetje rustig te blijven.. Je andere huisdieren voelen het ook.
Heb je trouwens al ooit geprobeerd om met kalmerende signalen met je hond te werken? Wat zou je pup doen als je met je rug naar hem keert en tegelijkertijd het signaal met je hand geeft? Bij overprikkelde honden werkt het vaak heel goed.
Ja dat besef ik maar al te goed. Dat is lastig inderdaad, want geloof me, gestresst word je. En ja soms ook boos al is het meer machteloosheid. Ja er is geen medische oorzaak, of het moet in zijn koppie zijn.Maar laten we niet op de zaken vooruit lopen.
Ik heb jouw reactie ook in een andere topic gelezen. Het is toch extreem wat je beschrijft.. Hier moet je echt een ervaren gt raadplegen.. liefst dringend dan..
Veel geduld en sterkte. Hopelijk komt het uiteindelijk goed!
Het lijkt me dat een goede gt wel zou willen weten of medisch alles in orde is. Ik weet niet of hij continue zo hyper is, maar als hij altijd in fight or flight modus is geweest, zouden er wel degelijk lichamelijke problemen kunnen ontstaan, zoals bijv. schildklierproblemen die ook weer het gedrag beinvloeden en je in een duivelskringetje komt.
Maar daar lijkt hij me wel wat jong voor. Maar toch, rust brengen nu in de hond lijkt me het belangrijkst. Stess op elk gebied, kan voor enorm veel problemen zorgen.
En dat hij of zij idd ook iets zal willen weten over zijn afstamming, en de dracht, de puppytijd bij de fokker, de socialisatie etd.
De voeding speelt natuurlijk ook mee, bepaalde tekorten kunnen gedrag beinvloeden.
Gewoon om een zo compleet mogelijk beeld te krijgen.
Voor nu zou ik even doen alsof je hem net hebt en nog moet leren kennen, Dus heel rustig aan doen, kleine rondjes buiten maken of als hij relaxed is, een heerlijke lange wandeling in de natuur waar hij kan snuffelen. Eenmaal thuis dan op een rustig plekje waar hij geen kwaad kan. Ik dacht aan afscheidingen die zo smal zijn dat hij geen aanloop kan nemen en overheen kan springen, geen idee of dat mogelijk is.
Verder stem altijd rustig, niet naar hem toelopen, aaien etc. geen commando`s onder druk, wel een rustig denkspel. Zulk soort dingen. Gewoon om weer vertrouwen op te bouwen en de situatie ook veilig te houden. Zoiets als je met een herplaatser zou doen waarvan bekend is dat hij agressief kan worden.
Ik sta énorm op rust in huis. Als een pup het uithangt, dan gooi ik ze de tuin in. Plus ik ben ook enorm goed in een pup straal te negeren in huis. Ze mogen me overal volgen etc, maar ik besteed er vaak geen aandacht aan. Dan hebben ze eigenlijk al snel door dat het leven best saai is zonder aandacht en dan gaan ze slapen.
Natuurlijk wordt dat gecompenseerd met wél aandacht en dan is al die aandacht ook echt voor de honden alleen. Dat kan ook gewoon samen in de zetel liggen zijn, samen rusten is immers ook fijn.
Maar ook veel spel, wandelen, trainen, etc...
Ik heb wel mensgerichte honden die hun leven geven voor hun baas, dus samen iets met mij doen gaan ze sowieso altijd prefereren en ik heb tevens volwassen honden die de rust in huis regel al lang meester zijn, dus ook bij hun heeft een pup geen kans op succes om amok te maken.
Tja ergens hoort het erbij maar wij zijn wel ook vanaf het begin gestart met juist het wennen aan en negeren van huiselijke dingen. En onze spullen. Voor ons is deze pup de eerste dus alles tegelijk vonden we wat veel dus we hebben eerst zoveel mogelijk weggehaald op de meubels na. Elke keer als hij daarop wilde gaan knagen/of eraan knaagde dan leidden we hem af, deden we een zoek spelletje door iets lekkers weg van de bank te strooien om vervolgens zijn aandacht te vragen en hem iets te geven waar hij wel mee mag spelen. Het duurde best lang en was erg intensief. Soms dacht ik echt leert hij het ooit? En dan moest ik eerst even diep zuchten om hem vervolgens rustig bij te sturen. We hebben hem nooit maar even z'n gang laten gaan als het op onze spullen aankwam. Inmiddels zijn alle meubels niet interessant meer en weet hij dat daarmee spelen/knagen niet de bedoeling is. We hebben ook al weer wat planten terug kunnen zetten (al zijn die soms nog een uitdaging), de lp's staan weer in hun kratje op de grond in de hoek van kamer, de kaarsenstandaarden staan op tafel, de oplader ligt ook gewoon op de bank net als de kussens en dekentjes. Ja het hoort erbij dat een puppy op alle spullen in huis afgaat om het te ontdekken, maar ik denk niet dat het erbij hoort dat hij dus alles mag pakken. Ik zeg niet dat jullie er zo in staan hoor, dat bedoel ik niet, maar je vraagt hoe wij het doen. Zo denken wij erover en hebben wij het aangepakt en doen we nog steeds want tja het is nog steeds een pup inmiddels bijna puber. We zijn dus vanaf de eerste week dat hij bij ons was begonnen met het juist laten liggen van onze spullen ook in zijn zicht, en hij moest dan leren daar niet mee te spelen. We hebben eigenlijk nooit afgewacht of hij iets kapot zou maken, maar zodra hij iets had gelijk bijgestuurd.
Harm heeft alleen de onderkant van de bank kapot gemaakt, maar dat was mijn eigen fout daar was ik te laat bij, ik dacht dat ie lekker onder de bank lag te slapen haha. Ook heeft hij in de hoek van de kamer het stucwerk een keer kapot gekrabd, tja toen heb ik wel een keer mijn stem verheft en ben ik pontificaal voor hem gaan staan tot hij ging zitten en vervolgens weg liep. Misschien niet de meest positieve trainingsaanpak maar als hij nu naar die hoek toeloopt hoef ik alleen duidelijk te zeggen "nee" of "ahah" en dan stuurt ie nonchalant bij alsof het nooit zijn bedoeling was naar die hoek te gaan ;) maar dit is allemaal geweest toen hij echt nog kleiner was, rond de 3 a 4 maanden denk ik, en wij hebben heel aan het begin gelijk een consult van een gt gehad juist omdat het onze eerst pup was. Hoe ik het nu zou doen in jouw situatie weet ik niet, behalve een gt erbij halen..
Voorkomen dat hij dat doet. Er met je neus er bovenop staan. Ik begrijp echt niet hoe t kan dat dit soort dingen steeds gebeuren.
Lees nou toch eens alle tips goed. Lees wat Dagmar schreef. Begrens die hond. Geef hem een eigen ruimte waar niks kapot kan als t je niet lukt om hem in de gaten te houden.
Heb je al een afspraak met een gter staan?
Lees dit nog even.
De tuin uitkunnen is natuurlijk dan geen optie. Het hek hoger maken is wel een optie.
HIJ zal niet zomaar spontaan veranderen, dus jullie zullen echt wel zélf iets moeten veranderen.
Mijn jongste hond was 6 maanden toen ik op de camera zag (ik was op het werk) dat hij de muur aan het slopen was. Dat was het ergste dat hij gedaan heeft gelukkig. Andere spullen waren puur omdat hij er aan kon en alles was vervangbaar gelukkig (behalve die 10 euro haha).
Met het grommen heeft hij natuurlijk ook succes. Net daarom zou ik nu zorgen dat hij gewoon niet meer kan grommen, dat hij enkel nog dingen heeft die hij mag hebben of dingen die je samen sloopt. Maar goed, dan ga je toch echt wel hem moeten begrenzen, leuk zal het inderdaad in het begin niet zijn, hij is immers gewoon om te doen waar hij zin in heeft en constant aandacht van jullie te krijgen en er mee weg te komen ook.
Ik voel met je mee, dat het nu echt onmogelijk lijkt allemaal en ga niet gaan denken dat jullie beroerde baasjes zijn ofzo, maar de veranderingen zullen toch wel van jullie uit moeten gaan komen, in niets doen omdat hij toch iets anders gaat doen, gaat het hem niet lukken.
Dat vind ik nu net het leukste aan mijn jongste hellehond. Hij heeft mij ook een stuk creatiever gemaakt en héél veel geduld leren hebben. (en hij weerhoudt me de eerstkomende jaren alvast van nog een hond te kopen :v )
ik kwam eens een keer thuis denk dat Inga mijn pup indertijd toen net een jaar geweest was, ze zat in de gang want ik was toen tegen een bench, je zou denken dat ze daar weinig kwaad kon, maar toen ik terug kwam van even boodschappen doen, had nog geen half uur geduurd was het zeil in reepjes gescheurd, het gordijntje en roetje kapotgebeten, behang afgescheurd en nog een stukje van de trap en een jas kapot waar nog een hondensnoepje in gezeten had. Volgens de mevrouw van de dierenwinkel kwam ik toen uit wanhoop half huilend een bench kopen.
Bij haar was de oplossing dus rust brengen, bij haar dus in een bench, daar ging ze dus in als ik even niet kon opletten, ik was eigenlijk altijd tegen een bench maar ze voelde zich veilig, ze heeft daarna nooit meer iets gesloopt. Ongelooflijk. Denk dat bij haar toch ook een soort verlatingsangst meespeelde.
Al sloopte of probeerde ze natuurlijk ook wel dingen te slopen als ik erbij was.
Als je achteraf moet corrigeren ben je eigenlijk te laat. Aan ons mensen is de taak om ervoor te zorgen dat een hond niet de fout in kan gaan, de pup moet alles nog leren en als je voorkomt dat hij foute dingen aanleert hoef je ook niet meer achteraf te corrigeren en af te leren. Dus als je ziet dat de pup naar een meubelstuk loopt om in te bijten roep je hem vrolijk naar je toe, en beloont hem daarvoor. Dat is natuurlijk een hele klus met veel opletten, vandaar dat je zoveel mogelijk zou moeten opruimen zodat er zo min mogelijk risico is op het in de fout gaan. En natuurlijk ben je weleens te laat, dan haal je hem kalm maar beslist uit de situatie. Belangrijk is zelf rustig blijven even diep doorademen. Honden voelen aan als je gefrustreerd raakt, ze snappen niet waarom dat zo is en raken daardoor zelf ook gefrustreerd.
Mijn pup verscheurde indertijd ook post. Boos worden helpt natuurlijk niet, wat bij ons wel hielp is meelopen naar de brievenbus met iets lekkers in de hand. Zij rende erheen, ik ook, ze was sneller en pakte de post in haar mond. Ik riep dan Goedzoooooo pak de post, ipv nee foei etc wat ik eerst deed. En pakte dan de post snel uit haar mond, en stopte daar wat lekkers in, de eerste keer keek ze wel verbaasd haha. Maar na een paar keer bleef ik ietsje achter, zodat zij wel de post pakte, maar naar mij toe moest lopen om de post te ruilen voor een snoepje. En op de duur pakte ze altijd nog de post ook als ik niet thuis was, en gooide die ergens in de woonkamer. Maar zonder te verscheuren.
je bent niet de enige trouwens misschien herken je iets in deze situatie
Owner Left Scarred after Dog's Possessive Bites | It's Me or the Dog - YouTube
En plinten en muren etc. kan je niet weghalen nee. Maar wel voorkomen dat de hond daaraan gaat knagen toch als je hem in de gaten houdt?
En als je hem niet in de gaten kan houden is het voor nu dus het best om hem ergens te doen waar hij niet kan slopen. Het gedrag moet doorbroken worden. Er moet rust in huis komen, mijn vader was daar met ons kinderen en de honden vroeger erg streng in, en ik heb dat zelf ook, binnen heerst rust en buiten kan druk gedaan worden en je uitleven.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?