Maar waarom zou dit gedrag voortkomen uit onzekerheid. Want daar twijfel ik bij Jack altijd heel erg aan. Hij is minder zelfverzekerd dan onze vorige hond. Maar ik zou hem niet omschrijven als onzeker. En dat doet de hondencursus leidsters en de GT die ik had toen Jack nog jong was ook niet. Is hij toch onzeker maar verhult hij dat?
Kan je niet gericht tips vragen aan je trainer? Die ziet hem en jou tenslotte in t echt.
Ik sluit me voor de rest bij Michelle en Nicole aan. Ik heb twee reuen en die gaan echt niet vechten als er een loopse of lekkere teef is (ze gaan zeker wel hun neus achterna hoor daar niet van).
Ik zou dit gedrag "gewoon" voor zijn. Aanlijnen en kort houden en doorlopen en alleen los laten bij honden die je kent en weet dat t goed gaat. Flexie is hartstikke leuke en aardig maar dan krijgt hij op dat moment veel te veel ruimte om zijn eigen zaakjes te gaan regelen. Aan de lijn is niet snuffelen aan elkaar/spelen, niet te dicht passeren en desnoods omlopen.
Ik vind dat shih tzus vaak onderschat worden. Ze worden beschouwd met een pittig karakter, terwijl het veel meer is als dat. Ze doen zich vaak pittiger voor dan dat ze zijn. Hier ook 2 shih tzus en kunnen zich behoorlijk pittig gedragen, maar als het er op aan komt zijn ze echt wel onzeker. Ze vermommen dat gedrag idd, al hoewel ze wel duidelijk signalen afgeven. Ik zorg er altijd voor dat ik dit allemaal voor ben. We lopen altijd netjes aan de lijn, er wordt geen contact gemaakt met andere honden. Dit is gewoon duidelijk voor ze. Eerder vielen ze uit, omdat ze soms wel contact mochten maken, dan weer niet. Dan ging het wel goed, dan weer niet. Nu betekend aan de lijn gewoon wandelen, snuffelen en geen contact.
Dat vermommen van onzekerheid zou zeker zo kunnen zijn idd. Hun staart en hele houding is natuurlijk van nature al vrij zelfverzekerd ogend. Hoe herken jij onzekerheid bij jou shih tzu's?
Omdat het hip is om te zeggen dat alles vanuit kwetsbaarheid en onzekerheid voortkomt tegenwoordig. Ik denk dat er geen concrete manier is om dit op te lossen, alleen voorkomen. Aanlijnen als het gedrag de verkeerde kant op dreigt te gaan en alleen nog loslaten met honden waarvan je (vrijwel) zeker weet dat het een goede match is. Ook niet direct na afloop met een andere hond laten spelen, vaak zijn ze al moe genoeg van de training. Gewoon lekker met andere honden die een goede match zijn gaan wandelen, is vaak veel leuker dan druk spelen direct na een training.
Niemand schrijft hier dat reuen op elkaar klappen bij elke intacte teef die ze tegenkomen.
Maar (zie mijn eerdere reactie), strijd om waardevolle resources (en reproductief succes is een van de waardevolste aangelegenheden om je energie in te steken als organisme) is gewoon heel belangrijk in het dierenrijk. Er is niet voor niets een heel arsenaal aan gedragselementen ontwikkeld binnen soorten om dat te kanaliseren. Dus dat twee reuen in conflict komen om een teefje waar ze allebei interesse in tonen, is echt niet heel bijzonder. Dat is volledig normaal reuen gedrag.
Wij vinden het onwenselijk (en dat is het in zekere zin ook, als mijn reu de reu van de buren grijpt vind ik dat niet oké), en daardoor zul je er iets mee moeten.
En verder eens met Hannah, het is mode om alles op onzekerheid te schuiven. Kun je daarna zeven liter Bachbloesem op je hond smeren en energiekralen om 'm heen hangen
Ik zeg niet dat het niet kan. Want natuurlijk kan het.
Maar, mensen zijn heel snel geneigd om te denken dat het normaal is dat reuen vechten, dat het altijd maar om de teven gaat, en dat is een misvatting. Het komt veel minder voor dan mensen denken om die reden, en vaak zijn er hele andere oorzaken die aan vechten ten grondslag ligt.
Er zijn zoooveeeel redenen dat reuen vechten. Net zo goed dat teven kunnen vechten en dat reuen/teven vechten. En ja, het is gissen wat het is, vanachter onze laptop. Het maar meteen op, 'reuen vechten nu eenmaal om de teefjes' is gewoon te kort door de bocht.
Dat is iig fijn dat het niet met de lijn te maken heeft. Zou vooral niet accepteren dat hij eigenwijs is, gewoon doorgaan en niet opgeven met het oefenen van die recall. Probeer eens verschillende stemhoogtes en misschien reageert ie juist wel op een zachte stem ipv hard.
Met die teef waar ik het over had? Die is nooit loops geweest, hihi. Alleen Peanut(mijn vorige) vond haar echt super leuk en zo ook een grote keeshond. Elke hond vond Pebbles trouwens leuk, vandaar het " delletje" van de buurt. Eerste keer kwam die Kees echt van een kilometer aan denderen terwijl Peanut lekker met Pebbles bezig was en er was gelijk ruzie. Denk ook niet dat het met voortplantings drang ooit te maken heeft gehad. Meer jaloezie of beviel ze niet hoe de interactie plaats vond met Pebbles.
Haha. Ja volgens mij is de teef in kwestie (iig die van de cursus) geholpen dus voortplanten zit er niet in. Het is meer gewoon jaloers idd en een beetje corrigeren van de andere hond vanuit Jack zijn kant. Want hij laat het ook horen als die hond gewoon letterlijk bovenop de teef zit (als in echt zitten) wat voor de teef in kwestie nooit fijn kan zijn. En dat doet hij dan al van een afstand hoewel dat anders nooit problemen geeft.
Maar los van alles vind ik niet dat Jack zo fel hoeft te reageren. Of het nu onzekerheid is of zelfverzekerdheid of wat dan ook. Het komt deels ook door de reactie vd andere hond. Geen van beide gaf zich "gewonnen". Gewoonlijk accepteert Jack prima een flinke snauw van een andere hond maar in bepaalde gevallen vindt hij het dus toch de moeite waard om te vechten. En dat is toch een keuze die ik hem liever niet zie maken. Ondanks zijn riem kan hij er ook voor kiezen een beetje afstand te nemen.
Het is wel een beetje hoe Jack in elkaar steekt. Hij is vrij snel heel fel (had hij eerst met nog veel meer situaties zoals optillen, afdrogen, iets afpakken als dat echt nodig was etc.) Dus als de situatie het ene moment nog 100% in orde lijkt is hij het volgende moment al helemaal hoog in de agressieladder. Dat was als pup al, en doordat ik hem nu ken en weet wat hem kan triggeren kan ik alles redelijk goed in goede banen leiden. Maar ik zou zo heel graag willen dat hij wat minder snel zo hoog in de agressieladder komt... Is dat iets wat nog trainbaar is?
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?