Hallo allemaal!
wij hebben een golden retriever van bijna 7 maanden Boris.
een schat van een hond. Super braaf en lief.
Wij verwachten over 4 weken ons eerste kindje en naar kindjes is hij ook heel rustig.
maar van zodra wij in de zetel gaan liggen kan hij totaal zijn rust niet meer vinden.
Hij wordt dan echt gek.
hij begint te blaffen ( wat hij anders nooit doet) hij springt op onze benen en begint dan te bijten en houdt dan niet op.
wij hebben echt al zo veel geprobeerd. We hebben hem genegeerd, maar dan blijft hij gaan en harder tot hij aandacht krijgt. We hebben hem dan geprobeerd voor hem in de bench te zetten als hij dit heeft, in de mand,… we hebben ook al geprobeerd om hem te belonen als hij dan flink naast de zetel ligt, dan pakt hij het koekje aan en dan begint het helemaal opnieuw. Ook hebben we al een botje gegeven als wij in de zetel zitten zodat hij zijn afleiding heeft maar na een kwartiertje is hij dit ookal beu..
ik hoop dat hij er snel vanaf is, want nu ik op mijn laatste loop, lig ik regelmatig in de zetel en is dit dan ook mega vermoeiend ????
overdag is hij bijna nooit alleen thuis, hij zit per dag maar max. 3u in de bench ( met een uitloop errond) snachts slaapt hij gewoon binnen in de living. We gaan elke dag 3km wandelen want meer kan hij nog niet.
hij heeft heel veel speelgoed en speelt met alles. Hij krijgt ook regelmatig een kauwbotje. En natuurlijk ook heel veel liefde!
Maar hoe kunnen we dit het beste aanpakken? Want ik zou wel graag hebben dat dit opgelost is tegen dat de baby er is.
hopelijk hebben jullie mee de juiste oplossing!! Alvast bedankt!
Hoe bedoel je? Heeft ie een medisch probleem, dat ie niet goed kan lopen?
Nee hoor niks aan de hand, maar van de dierenarts mag het nog niet ivm met zijn heupen. Omdat hij te snel groeit. En hij is dan ook altijd pomp af ;)
Toch is dat wel erg weinig hoor. Te weinig beweging is ook niet goed voor lichaam en geest.
Ik zou vaker en langer wandelen.
Edit, en zwemmen natuurlijk.
Doen jullie hersenwerk met hem? Hoe krijgt hij zijn eten? Gewoon in de bak of verspreid over huis en tuin?
Kong, Lickimat, kartonnen dozen met handdoeken erin en daarin brokjes verstopt, brokjes verstopt door het huis en in de tuin, hondenpuzzels?
Wat voor Golden is het? Werklijn? Misschien jacht of speurtraining met hem doen? Loop je 3km per dag of per wandeling?
Etenstijd betekent hier een ware speurtocht door het huis. Boi is zeker een half uur bezig met het vinden en uitvogelen van zijn eten. Dit na een lange wandeling waarbij hij naar hartelust kan struinen, spelen, graven en snuffelen zorgt gegarandeerd voor een rustige avond.
Ik heb ook een golden retriever en herken dit gedrag wanneer hij te weinig beweging en uitdaging heeft gehad. Je hebt een actief werkras die veel beweging nodig heeft. In mijn ogen kun je het niet maken om hem op te sluiten in een bench zonder dat aan zijn behoeftes is voldaan. Allereerst zou ik dus de bench de deur uit doen of het deurtje open laten, want als hij écht moe is, gaat ie vanzelf wel rusten.
Met mijn hond loop ik toch wel dagelijks 7-12 km en loopt hij elke dag los. Hij zwemt elke dag, vinden goldens over het algemeen echt heerlijk. Daarnaast 2x in de week agility, maar speurtraining of jachttraining is ook echt heel leuk voor goldens. En 's avonds even hersenwerk en dan een lekkere kauwbot. En of hij dan z'n rust vindt.
Inmiddels is mijn golden bijna 2 maar toen hij 7 maanden was ging hij toch ook elke dag wel een uurtje los en 7 km lopen redde ie makkelijk.
Nee is geen werklijn.
we hebben een kong, maar daar speelt hij niet graag mee.
hij houd liever van aandacht dan van eten. Met eten maken we hem niet echt blij. Als hij op een dag zijn aanbevolen hoeveel heid voor 3/4 opeet zijn wij al blij. Hij is zeker ook niet te mager hoor. Wij wilden al veel meer met hem gaan wandelen maar de dierenarts raadde dit altijd af… dus daarmee dat we daar voorzichtiger in waren.
Doe je wel iets héél lekkers in de kong, zoals smeerkaas of pindakaas? :-) Of KVV
Pas op dat je niet te weinig wandelt, dat doet vaak nog veel meer kwaad voor de gewrichten.
Hij zit niet enkel in de bench he, we hebben er een heel ren rond gedaan zodat hij idd niet opgesloten zit. Maar omdat wij dit aan het opbouwen zijn.
en hier zit die echt niet veel in. Wij wonen aan het spoor, met een fietsostrade, dus hier loopt die ook altijd flink los. In het weekend gaan we vaak naar heh bos met een plas water, vind hij idd helemaal geweldig!
Een ren of bench is niet nodig als je hem voldoende beweging en uitdaging biedt.
Hier ook een Golden, nu 2 jaar oud, en die ging van pup af aan minstens 3 keer per dag naar het bos. Ik zou dat eens opvoeren. Hij kan met 7 maanden al minstens 3 kwartier per wandeling loslopen, rennen en snuffelen en dat 3 keer per dag. Nogmaals; op zijn minst.
Drie km lopen, is al snel een uur lopen, bezig zijn, laten snuffelen enzv. En ik lees, vrije beweging, loslopen, bos en water in het weekend. Is voldoende. Tegenwoordig moet het altijd meer en meer en meer. Als de dierenarts zegt, dit is voldoende, mag noet meer, dan beter hier aan houden en niet later bedenken had ik dat maar gedaan. Pas op latere leeftijd merk je als je te jong te veel de gewrichten hebt belast. De dierenarts heeft er voor doorgeleerd he.
Hersenspekketjes in huis, er zijn boekjes maar ook,op internet is veel te vinden, ik vond een boekje handig.
Speeltjes opruimen, snuffel spelletjes (wordt de hond heel moe van) , zoeken, bu9gen,,poot geven, touch, je kan je hond alles in huis leren en dat vindt hij leuk, je kan er zelfs hij in de stoel zitten.
Maar blijft je hond klieren als jij rust wilt nemen, en jij blijft er op reageren, ook negatieve aandacht is aandacht, zal je hond niet rustig worden. Dan is jpuw rust voor hem het zei tje, yesss spelen.
Kent je hond het woord klaar? Nee? Dan dit aanleren, je geeft een koekje, voor pluto, voor pluto drie of vier keer, dan doe je je hand dicht en zegt nee, klaar, pas als je hond naar je kijkt, en even blijft kijken zeg je voor pluto (naam van je hond natuurlijk) en geeft het koekje, dit pakt iedere hond snel op. Krabben aan je hand, likken aan je hamd, negeren , wachten tot hij rustig is, dat is braaf klaar zeg je dan en weer voor pluto en koekje geven. Klaar en of nee betekent, stoppen waar je mee bezig bent,
Dit kan je aanleren los van het hieronder geschrevene,
Pak de riem, loop een rondje buiten, rustig en zonder uitdaging, neem de hond aan de riem mee naar binnen en ga op de stoel zitten. De riem houd je vast en zegt tegen de hond af, Kent hij dat commando al? Je hebt zo controle over de hond, en zo leer je je hond, riem is af, riem is rust voor de hond en voor mij. Kent hij het woord nee of klaar dan kan je dat dan gaan gebruiken als hij gaat klieren, nee, klaar, ga af!
Dit deed ik met mijn hondje die ook door kon draaien. Binnen een paar dagen was riem er aan, slapen. En nog, ze is nu drie, het gebeurt niet vaak meer, maar bv oudejaarsavond, de onrust, knallen, riempje er aan en een rustig hondje, zelf rustig zijn is dan ook belangrijk.
3km, ofwel 1 uur op een hele dag is niet veel he. Te weinig, vooral voor een jonge golden. Misschien voor een gezelschapshondje wel prima (al zou die zelfs meer kunnen), maar voor een ras dat gemaakt is om te werken zeker niet. Rustig, rechtlijnig lopen doet niks kwaads aan de gewrichten. Spelen met andere honden en ballen vangen doen dat meer. Nee zou nee moeten zijn wanneer de hond ook echt wel zijn behoeftes kwijt kan. Ik vind het persoonlijk niet fair om de hond maar 1 uur te laten lopen op een dag en vervolgens een 'nee' zeggen als ie aangeeft dat het niet voldoende is. Dan had TS een ander ras moeten kiezen die daar wel voldoende aan heeft.
Bovendien vind ik dat fysieke beweging niet ingeruild moet worden voor hersenspelletjes. Hersenspelletjes doe ik ook met mijn golden, maar dus niet ten koste van fysieke beweging want dat heeft ie ook gewoon echt nodig.
TS, vanwaar zegt je dierenarts dat je hond meer lopen niet aan kan? Zijn er gewrichtsproblemen geconstateerd, zoals (beginnende) HD of ED? Zijn de ouders van je hond getest op deze erfelijke afwijkingen?
Ik zou in gesprek gaan met je dierenarts erover of je niet meer kan lopen. Hij zegt dat heus niet voor niks. Ik ken toevallig een golden die door overbelasting in de puppy en pubertijd heel veel problemen heeft gekregen aan zijn gewrichten.. Meer is inderdaad niet altijd nodig het verschilt per hond.
Wellicht dat je hem 1x per dag wel even kan laten zwemmen of speuren? Daar zit wat meer uitdaging in en is niet belastend. Of hersenwerkjes in huis?
Ik denk dat wij niet een ander advies kunnen en moeten geven dan een dierenarts, die de hond GEZIEN heeft! Die de hond KENT.
7 of 8 jaar studie is meer dan wij hier achter ons beeldschermpje hebben want we zijn geen dierenarts.
Mijn heidewachtel, jachthond, had het echt niet slecht, enorm gespierd hondje, jaren 80. We liepen alle jaren van haar leven, vanaf dat ze een maand of 10 was 1,5 uur per dag heerlijk vrij, en een paar kleine rondjes per dag. . Die hond had hier echt genoeg aan. Training deden we ook, 1 uur per week,
Je kan een hond zeker overvragen met enorm veel beweging en uren hersenspelletjes ik heb de honden gezien, die zo nodig heel jong uren moesten lopen, met zwaar hd. Helaas pindakaas,
Enne je hebt gelijk hoor, Diki loopt met gemak 3 uur, maar is een volwassen hond, met goede gewrichtjes, knietjes enzv. Maar ik heb haar het eerste jaar dan ook zeker niet uitputtend belast. Beetje raar om een gezelschapshondje hier als vergelijk neer te zetten omdat ik er eentje heb. Ik heb 40 haar honden gehad, van de picardische herder, tot Diki, van groot naar klein,
Ts moet voorlopig netjes doen wat de da zegt. Als ze dingen gaat doen die hier gezegd zijn en de heupen en ellebogen de vernieling ingaan is de hond en ts hier niet mee geholpenl
Heeft je DA daar meer uitleg over gegeven? Zijn de heupen afwijkend of zo?
Want algemeen gezien is het zo dat een sterke bespiering juist ondersteunend werkt voor het skelet, en een zwakke bespiering sneller aanleiding kan geven tot blessures. Zeker in de groei is een goeie bespiering een pluspunt.
Dus als een DA zegt dat ie niet te veel mag bewegen, klinkt dat alsof er iets mis zit qua bouw?
Doorbreek het patroon eens. Je schrijft dat ie altijd om aandacht komt zeuren als jullie in de zetel gaan zitten. Verander daar eens wat aan.
Bijvoorbeeld:
Maak eerst een ontspannende wandeling, geef de hond qualitytime en ga daarna rusten op de zetel (dus eerst aandacht, dan rust).
Of laat de zetel eens voor wat ie is, en ga rusten op je bed, of kies een andere stoel uit. Vaak doen honden dingen uit gewoonte, ze leggen een connectie en blijven daar dan in hangen. Zoals: liggen in zetel = aandacht vragen.
Bekijk hoe je dat kan doorbreken.
Maar kijk ook naar de behoeften van je hond. Hij is jong en (hopelijk) energiek. Dus die energie moet gekanaliseerd kunnen worden in iets wat ie leuk vindt én wat hem voldoening schenkt, waar ie tevreden van wordt. Dan is het veel makkelijker om daarna 'rust' te vragenn van hem.
Veel of weinig beweging kan allebei een negatieve invloed hebben op de gewrichten. Het hangt helemaal van de context af waarin het gebeurd. Mensen zien het al gauw te zwart-wit. Met “te veel” beweging bedoelen ze vooral gekke bewegingen (veel springen, op asfalt rennen, regelmatig doorgaan tot de hond oververmoeid is waardoor deze sneller verkeerd gaat lopen en blessures oploopt, bij traplopen te snel en wild) pups mogen deze dingen in principe allemaal: ze mogen traplopen, ze mogen op asfalt lopen, ze mogen gekke en wilde sprongen maken tijdens spelen met andere honden (maar bv niet forceren door ze hordes te laten springen waardoor ze het niet meer zelf kunnen reguleren). Het gaat er echt om dat de hond niet iets moet doen dat totaal onnatuurlijk is. Maar wat wolven in het wild doen dat mag jouw jonge hond ook. In feite kunnen ze prima de hele dag rondlopen op bijvoorbeeld een erf, echt geen enkel probleem, lekker rustig rondhuppelen en hier en daar achter een blaadje aanrennen. Beweging wordt problematisch als je iets gaat forceren dat niet natuurlijk is. Ik vind het jammer dat mensen hierin vaak zo zwart-wit adviseren, zonder er uitleg bij te geven.
edit: en te weinig beweging kan een negatieve impact hebben omdat er weinig spieren worden opgebouwd. Dan krijg je zo’n slap lichaam die niks kan hebben. Juist gewrichtsproblemen kunnen enorm in klachten afnemen als de bespiering juist is. En een andere negatieve impact van weinig beweging is dat de hond zijn energie niet goed kwijt kan.
Het is altijd een beetje afwegen. Het is goed om naar je hond te kijken en te luisteren wat die aangeeft. Als je hond zich de pleuris verveeld is het super om er meer op uit te gaan. Maar ook andersom: als je ziet dat die overprikkeld raakt, of erg vermoeid, minder dan je activiteiten.
Ook dierenartsen hebben in de tijd dat ze hun studie volgde, achterhaalde informatie meegekregen. Bijv. 1 minuut per week lopen. Daar kunnen ze wel voor gestudeerd hebben, maar dat is inmiddels achterhaald.
Bovendien, ik zeg niet dat de hond te veel moet bewegen. Maar wat met wat meer lopen overbelast je de hond écht niet hoor. Maar 1 uur per dag lopen is wel het andere uiterste.
Dierenarts heeft ons geadviseerd om idd de heupen en gewrichten niet te overbelasten. En als hij aangeeft dat het genoeg geweest is ook naar huis te gaan. Hij loopt super flink mee met ons en mag vaak ook los lopen. Maar op een gegeven moment is hij er ook gewoon klaar mee. Dan loopt die te hijgen en te doen. Als we thuis komen gaat die gelijk slapen.
en u zegt doorbreek de gewoonte met niet te veel in de zetel te gaan zitten. Dit vind ik nogal kort door de bocht. Wij zitten zelden in de zetel. Ons huis is net gebouwd dus nog werk genoeg. Als ik thuis ben is mijn vriend gaan werken en vaak ook andersom. Daarmee zit hij ook niet vaak alleen. En maar enkele uurtjes in zijn bench (met grote ren aan) ik denk dat wij op een week maar 1 a 2x tv kijken in de zetel… dus daar kan het niet aan liggen. Wij hebben ook alleen maar gedaan wat de dierenarts ons adviseerde… mijn vriend zijn vader heeft altijd gekweekt met goldens en had een eigen werklijn. En die deed daar wedstrijden mee, die geeft ons enorm veel advies. Maar dit sleept nu al zo lang aan dat ik mij afvroeg wat er aan gedaan kon worden. Hij zegt zelf ook dat de heupen nog super belangrijk zijn en dat we die niet mogen overbelasten anders zitten wij later met een hond die heel veel last heeft.
de ouders zijn beide ook getest en alles is inorde. Ik hoor heel tweestrijdige vethalen overal. De ene zegt niet te veel wandelen, traplopen is helemaal niet gezond, in de auto springen mag ook niet… en dan hoor ik weet dat het allemaal niet zo erg is. Ik weet het niet meer wat wel en wat niet.
wij gaan regelmatig ook naar de hondenweide waar hij met andere honden kan spelen. Voor de rest is hij super aangenaam en leert zo goed bij. Enkel dit kleine puntje niet….
Ik vind het nogal wat dat een jonge, gezonde (?) hond bij 3km op een dag wandelen al hijgt en naar huis wil, in deze temperaturen (want zo warm is het toch niet meer). Natuurlijk niet extreem overbelasten, maar wat meer zou wel mogen en is beter. Meer is niet gelijk te veel, vind een goede balans. Met gewoon, rustige wandelingen overbelast je niks.
Maar ik zou toch even je hond checken of alles oké als hij al zo snel buiten adem is.
Maar je kan de beweging en activiteit toch over de dag verdelen?
Je hoeft ook niet persé te wandelen om iets met je hond te doen.
Je kan ook een middag aan het water gaan zitten, je hond lekker laten rond scharrelen.
Probeer of hij het water in wil, speel even met hem en zo kan je van alles bedenken.
Of ga 2 uur naar het bos, en loop in die tijd niet meer dan 3 km, ga ondertussen ergens even zitten, wat drinken etc
Verstop wat voertjes in een boom en laat je hond dat opzoeken, daar wordt ie echt wel moe van
Daar heeft je hond veel meer aan, dan met de stappenteller in de hand 3 km wandelen.
Als je aan tien mensen hun mening vraagt krijg je tien ,,deskundigen,, die het allemaal beter weten. De enige die weet waarom hij of zij dit geadviseerd heeft is je dierenarts. En laat die daar nu net voor gestudeerd hebben. Heb je vragen over al dan niet te veel beweging, dan kan je daar terecht. En een bezoekje bij twijfels niet verkeerd,
Wat ik lees doe je het echt goed.
Het probleem, dat jij beschrijft, is het gaan zitten in de stoel, en dat is naar mijn mening, ook maar een mening, een trigger geworden van yess , lekker klieren en dat staat volgens mij los van de hoeveelheid beweging waar dit topic in is veranderd.,
Ik heb je hierboven een tip gegeven. Want die trigger van, zitten door jullie en klieren door de hond, dat moet je zien te doorbreken,
Wat een onzin. Wij lopen bij 2 fysiotherapeuten voor onze hond en een orthopeed. Hond mag 10 min per levensmaand lopen per wandeling. Jou hond dus al 4x 70 minuten. Als je gewoon rustig wandeld, mag dit ook best wat langer zijn. Lijkt me sterk dat fysiotherapeuten en orthopeten dit zouden adviseren als het slecht is. Ik vind 3 km is echt veeeelste weinig. Dat is voor mijn kleine hond een korte ronde . Ik zal zeker 1x goed 70 min gaan lopen en anders wel 2x. Dit is echt veelste weinig, zeker voor zn actief ras..
Nou, ken meerdere voorbeelden waarbij een dierenarts er regelmatig naast zat, met alle gevolgen van dien. Soms is het maar goed om ander advies te krijgen dan alleen van de dierenarts. Als je hier informatie over wilt, kun je beter naar een gespecialiseerd iemand gaan over spieren en gewrichten. Een orthopeed of een fysiotherapeut, die weten er wat vanaf.
Bovendien, een hond die niks gewend is, is ook nog wel een keertje "moe". Ik snap wel dat hij geen rust kan vinden.
Mijn boxer van 8 maand deed dit ook savonds.heel zelden nog eens.
Ze is dan gewoon te moe,ik leg iets met mijn geur(kamerjas)op de grond aan mijn voeten.Of ze kruipt op mijn schoot.
Ze ligt dan soms te vechten tegen de slaap.
Inderdaad dan had mijn eenjarige hond HD en artrose gehad met alle medicatie en dierenartsvoer erbij. Plus alle andere ellende.
Dan begrijp ik het probleem niet, denk ik?
In je openingspost schreef je: "maar van zodra wij in de zetel gaan liggen kan hij totaal zijn rust niet meer vinden. wij hebben echt al zo veel geprobeerd "
Nu zeg je dat je zelden in de zetel zit (slechts 1 of 2 x per week)... dus het dram-probleem vd hond komt maar zelden voor?
Of is hij ook op andere momenten tijdens de dag aan het blaffen en drammen, en heeft het met dat 'zodra je in de zetel ligt' eigenlijk niets te maken?
Enkel als wij in de zetel gaan zitten……
wij willen ook graag eens in de zetel zitten en dat gaat gewoon niet. Dan is het de hele avond van dat! Ookal zijn we net gaan wandelen of er mee bezig geweest. Ik wil gewoon goede tips wat we daar aan kunnen doen voor de baby er is….
Je hebt een actief werk ras in huis genomem!! Ga er mee aan het werk. Een sport doen, ga er ver mee wandelen, zwemmen. Je kunt niet verwachten dat je hond met zo weinig beweging rust kan pakken, dat is erg oneerlijk naar de hond toe. Andere tips zijn er niet. Ja hersenwerkjes, maar dat is naast het vele bewegen. Je zult er echt wat meer mee moeten gaan doen.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?