Okee, dus eigenlijk is het 'in de zetel gaan zitten' iets wat erg weinig voorvalt. Je zou kunnen zeggen dat de hond reageert (gaat drammen) op iets wat uitzonderlijk gebeurt.
Dan zou je kunnen proberen om het 'in de zetel liggen' juist heel frequent te doen, meerdere keren per dag gewoon effe in die zetel zitten of liggen en weer opstaan. Zodat het niet speciaal meer is.
Te vergelijken met hoe je het alleen-zijn aanleert: dan ga je ook binnen-buiten, binnen-buiten tot de hond er niet meer van opkijkt. Dit kan je ook met de zetel zo gaan oefenen.
Ik heb toch nooit gezegd dat ik niet wil gaan wandelen?! Ik weet dat dit een actief ras is… wij hebben thuis altijd goldens gehad en mijn vriend thuis ook! Dus weet echt wel wat een golden inhoud!!! Ik heb om tips gevraagd en er ook gekregen. Die ga ik van harte nemen. Maar wat ik zeer spijtig vind is dag ik met de vinger gewezen wordt. Terwijl ik dacht dat deze site was om elkaar te helpen en leuke dingen te delen. Maar blijkbaar is dit niet zo. Wij hebben ook alleen maar gedaan wat onze dierenarts ons heeft verteld. Hij krijgt hier zeker niet te weinig aandacht of uitdaging. Hij heeft massa’s speelgoed en nadenk speeltjes. Met eten kunnen we hem niet zo blij maken dus het is echt met aandacht en die krijgt hij met hopen als hij beloont wordt. Mss moeten we meer en langer gaan wandelen ja, dat is mss waar. Wij willen ook alleen maar het beste voor onze hond, en luisteren daarom ook naar de dierenarts. Wij wisten niet dat er zoveel tegenwind ging zijn over het wandelen. Mijn exuses hiervoor!
sorry dat wij de vraag hebben gesteld
Hersenwerk en spelletjes, etc, is goed voor erbij. Maar niet ter vervanging van voldoende beweging. Speurtraining bijv is ook erg leuk voor een golden, je kunt eens kijken waar jouw golden gelukkig van wordt.
Daarnaast kan ik me voorstellen dat als de baby er straks is, dat het wel lastig kan zijn om de hond voldoende te bieden (vooral in het begin). Je kunt alvast kijken of je iemand kent die je hond in die periode ook kan vermaken zodat jullie rustig de tijd hebben voor de baby ed.
Chelsea, je zeker niet aangevallen voelen, het is allemaal goed bedoelt. Plan dagelijks nog een extra wandeling in. Je hond heeft ook een 'puberleeftijd' dus dat kan zeker ook meespelen. Met een extra wandeling en lekker loslopen/ zwemmen/ spelen met andere honden denk ik dat het gedrag al een heel pak beter gaat zijn. Ik merk het aan mijn hond ook als ik een dag(en) te weinig gewandeld heb dan is hij onrustig in huis, bijt in mijn tenen als ik op de bank zit. Ik doe momenteel 2 wandelingen van 45 min en 2 wandelingen van 15 a 20 min.
Misschien moet ik niet meer reageren, want jouw probleem is een topic over wandelen en wandelen en meer wandelen geworden, maar je hebt wel gelijk. Vaak wordt hier één oplossing gegeven voor alle problemen van een hond,,ga maar meer lopen .,,........ tja.....
En je loopt, je hond loopt lekker veel los, is voldaan na de wandeling. Wat wil je nog meer. Een dood vermoeide hond wordt ook vervelend.
Succes met de adviezen. Laat je weten hoe het gaat?
Jij bent wel erg zwart wit he. Meer wandelen betekent niet gelijk doodvermoeid. Je kunt ook een middenweg kiezen. Maar dat moet TS zelf met haar hond ontdekken, wat de juiste balans is. Meer dan 3km lopen op een dag betekent niet gelijk 20 km lopen.
Ooit is vroeger gezegd, gebaseerd op niks. Dat honden maar zoveel minuten per week mochten lopen. Dat is allang achterhaalt, weten blijkbaar alle dierenartsen nog niet. Ik zeg ook nergens dat jij niet meer wilt wandelen. Je geeft echter wel aan dat je hond genoeg uitdaging krijgt. Sorry, maar met zo weinig beweging, krijgt je hond dat zeker niet. Logisch ook dat hij niet rust. Ook als je het opzoekt, hoeveel mag een pup lopen. Vindt je ook dat je hond 10 min per levensmaand per wandeling mag lopen. Ik zal echt veel meer gaan wandelen en je hond na een lange wandeling smiddags/savonds ren heerlijk bot geven of een gevulde kong. Je hond zal heerlijk gaan slapen
“Naar je dierenarts luisteren, want hij heeft er voor geleerd” is geen goed advies. Stel deze vraag eens aan tien verschillende dierenartsen, krijg je ook tien verschillende antwoorden . Waarom? Ze zijn helemaal niet gespecialiseerd in dit soort onderwerpen. Vaak krijg je dan een antwoord gebaseerd op wat onderbuikgevoelens. Even betrouwbaar als wanneer je het aan je buurvrouw zou vragen. Als je echte antwoorden wil dan is het een idee om wetenschappelijke onderzoeken te lezen. De vraag “hoeveel mag een hond bewegen op een dag” is daar wel wat te algemeen voor, vaak zijn onderzoeken wat specifieker “is het schadelijk om een pup te laten traplopen” (in het engels dan). Als je de feiten opzoekt zie je hoeveel flauwekul mensen de wereld in roepen, gebaseerd op niks.
Vaak komt het er bij honden op neer dat je je gezond verstand had moeten gebruiken, vóórdat je overspoeld werd door alle theorieën en meningen en adviezen. Kun je je die tijd nog herinneren?
Sorry TS even toch of-top over dat uren wandelen. Danielle, ik snap dat dit voor jou werkt. Maar dit is niet de standaard die je op iedere hond en baas kunt leggen. De meeste mensen hebben niet de tijd om dagelijks 2 uur of langer te wandelen, twee keer per week te sporten en dan in de avond nog hersenwerk te doen. De meeste honden functioneren prima met minder. Ik vrees dat die van mij in jouw schema behoorlijk overprikkelt zou zijn. Die heeft echt nodig dat ik 3 dagen per week helemaal niets doe. En het is een Aussie uit werklijnen. Ook een werkhond (waarom noemen we alle rassen ineens een werkhond?)heeft een rust nodig om te herstellen en mentaal dingen te verwerken. En ik wil ook helemaal niet mijn honden constant bezighouden. Ze kunnen zich dan ook prima zelf vermaken en zijn heerlijk rustig in huis.
Voor ons werkt het perfect. Ik werk ook gewoon 32u in de week, hoor (en hbo studie). Ik heb het ook over 'mijn hond'. Prettige is dat Nero met 'mijn schema' heerlijk rustig is in de uren dat we werken. En wanneer ik 's avonds op de bank nog even tv wil kijken. Hij tevreden, wij tevreden. Toevallig heb ik ook een golden en herken ik dit gedrag als hij te weinig beweging heeft gehad. Ik zeg niet dat zij precies hetzelfde moet doen met haar hond, maar wel dat heus meer kan. Maar dat doe jij nu wel want 'jouw honden zijn ook heerlijk rustig in huis met minder'. Prima, hond van TS blijkbaar niet. Daar gaat dit topic over. Zij moet met haar hond zelf ontdekken wat voor haar en de hond werkt. Dit is dus blijkbaar te weinig. Ja, een golden is idd een werkhond. Over het algemeen niet een die tevreden is met 3x daags een blokje om.
En dat vind ik dus te kort door de bocht. Je kent de hond niet, de baas niet en de situatie niet. Meer doen is niet een wondermiddel voor alles. Soms zit het in meer rust inbouwen, andere activiteiten aanbieden, beter begrenzen. Er zijn tientallen redenen waarom een hond dit gedrag kan vertonen. Daarbij ben ik ook het eerste jaar gewoon voorzichtig met mijn hond. Hier hoeven ze geen uren los te lopen op die leeftijd. Er zijn mijn inziens beter en slimmere manieren om aan bespiering, balans en coordinatie te werken.
Meer rust inbouwen zou ik zeker proberen als de hond al veel doet. Dit klinkt eerder dan te weinig te doen dan te veel. TS zei al dat negeren ed niet helpt. Daarom zou ik gewoon eerst proberen om meer te lopen, meer uitdaging, etc. Zoals ik al zei, TS moet een balans zien te vinden tussen voldoende beweging maar niet te veel. Te veel zit ze echt nog lang niet aan bij een gemiddelde jonge hond. Ik ben overigens ook voorzichtig. Maar ontspannen een paar uurtjes wandelen is ook voorzichtig zijn, hoor. Beter dat dan onderprikkeld zijn in een huiskamer waar die op een gladde laminaatvloer tegen baasjes opspringt. Want dan sla je de plank toch echt volledig mis
Dit is ook te kort door de bocht. Je kent de hond niet. Het is een actief ras. Dat jij een actief ras hebt, die niet actief is, zegt helemaal niks over de rest, is eerder een uitzondering. Ik ken geen enkel actief ras die genoeg heeft aan 3 km wandelen. Misschien handig, eerder meer te gaan wandelen dan gelijk aan tientallen andere redenen te gaan denken.
Ik heb 2 shih tzus die zelfs elke dag 1 wandeling van 8 km lopen, ook ik werk gewoon 30 uur. Nee, geen rust dagen. soms op een dag 1 ronde van 5 km, maar dan zijn de andere wandelingen weer wat groter. Als ik geen goede wandeling met ze maak, zijn ze in huis ontzettend druk. Dit zijn ze ook gewend, ze weten niet beter. Gelukkig maar. Mocht er geen tijd zijn om meer te wandelen? Tja, dan kun je misschien beter gaan voor een klein gezelsschapshondje. De hond vraagt hier namelijk niet om. Wij mensen. Hebben de keus, voor wat we in huis halen.
Het gaat hier om een hond , Middelgroot ras, met zware botten, van nog geen zes maanden, volop in de groei, die een groeispurt doormaakt en daardoor even pas op de plaats moet maken. Botten die nog niet volgroeid en uitgehard zijn, kraakbeen wat nog volop aanwezig is en makkelijk beschadigt,
Kortom al dit wandelen en meer en meer, is totaal off topic. Misschien moeten jullie een topic aanmaken, welke hond wandelt op welke leeftijd het meeste?
Ts vraagt wat ze moet doen aan een probleem met een hond die triggert op een baas die even uit wil rusten. Niets meer en minder. Ts geeft aan voldoende uitdaging te geven , zich te voegen naar de dierenarts die haar een goed advies geeft, een hond die lekker moe is na de wandeling, los kan lopen en uit kan rennen, wat dan nog meer?
Dus omdat mijn hond ook rust en hersteltijd nodig heeft is hij niet actief? Bijzondere redenering. Zelf vind ik mijn honden heel actief. Ze sporten op hoog niveau (op die van 13 na), wandelen en trainen veel. Maar deed ik dat ook al toen ze 7 maanden oud waren. Nee. Want als je een aussie van 7 maanden volstopt met activiteiten worden het hysterische stuiterballen met een grote kans op blessures. Het is niet voor niets dat fokkers, hondenscholen en dierenartsen tegenwoordig zo de nadruk leggen op de rust in dat eerste jaar. Lijkt wel of mensen helemaal vergeten zijn dat dat ook belangrijk is. (Zie ik trouwens ook bij opgroeiende kinderen ;)). Natuurlijk moet je voldoende doen om spieren en pezen te versterken maar bij een hond van 7 maanden zijn de groeischijven nog niet dicht, heb je waarschijnlijk te maken met groeipijn en moet je gedrag in huis nog begrenzen.
Natuurlijk is voldoende beweging en mentale uitdaging belangrijk. Maar doseren is een must. Een goede werkhond weet wanneer hij energie moet sparen, Het is niet voor niets dat een border collie gaat liggen als de schapen eenmaal op hun plek staan. Dat politiehonden in een auto kunnen slapen tot het tijd is voor actie. Daarbij vind ik de meeste goldens gewoon heerlijke huishonden, niet meer of minder actief dan een gemiddeld ras. Ik heb toevallig een oppas golden op dit moment en die vind mijn Aussies maar druk en irritant (want dat zijn ze natuurlijk ook gewoon met hun andere energie).
en ja hoor het kan best zijn dat TS meer kan wandelen. Ik vind het alleen raar om dan met schema’s volwassen honden te komen. En te roepen dat dierenartsen hier niets vanaf weten. Ik zou echt switchen van dierenarts als ik het gevoel had dat mijn dierenarts niets witst ;) Wat ik trouwens echt een aanrader voor TS is vindt zijn de boeken van Sam Turner en Martine Burgers. Daarin lees je veel over gedrag maar ook over fysieke belasting van jonge honden. Eris een pup en een puberboek (en eentje voor senioren maar dat is nog ver weg).
Hehe, nog iemand die dit vindt! Dit probeer ik nu steeds aan te geven. Dank je Klara!
Niet voor niets zijn er zoveel enorme over hyper honden tegen woordig.jammer, maar helaas.
Ik volg je redenering en maar ik denk dat jij en TS andere zaken en een andere invulling geven aan je hond activeren. Je schrijft dat jouw honden op hoog niveau sporten dat lijkt mij op de hond van TS niet van toepassing en dat is appels met peren vergelijken. Ik kan mij goed voorstellen dat een hond die heel intensief sport recuperatie nodig heeft maar deze situatie gaat volgens mij over een gemiddelde huishond. Ik kan mij niet voorstellen dat een hond overprikkeld wordt van 2u per dag in het park of bos rondlopen maar kan mij wel goed voorstellen dat de hond zich te pletter verveeld als hij maar 1u per dag buiten komt en al helemaal als dit aan de lijn is. Volgens mij zijn er in Nederland veel meer honden waar veel te weinig mee gedaan wordt dan teveel. Mijn hond (ander ras stafford kruising) heeft toch echt wel min zijn 2 lange wandelingen van 45 min nodig of hij begint te jengelen in huis en dan kan ik rustig op de bank zitten vergeten. Hij is dan rustig maar niet 'moe' als na een les mantrailing of les op de hondenschool dus ik denk dat er een groot verschil zit in moe van sporten of rustig in huis na voldoende beweging.
Toen mijn honden 7 maanden waren deden we nog helemaal niets aan sport. Ze zijn dan nog veel te druk met opgroeien. Ik vind dagelijks 2 uur wandelen met een hond van 7 maanden die volop in de groei is inderdaad niet nodig en ook niet heel verantwoord. Zelfs als je 10 minuten per maand gaat aanhouden zit je op ruim een uur (dus 3 kilometer op een rustig tempo). TS is zelf ook tevreden over de activiteiten die ze haar hond biedt. Niets mis hoor met veel met je hond doen. Maar een beetje zuinig op ze zijn dat eerste jaar kan geen kwaad. Daarom kan ik ook nog steeds lekker wandelen met mijn hond van 13.
Als ik TS zou zijn zou ik dit weekend aangrijpen om eens lekker de bossen in te gaan, daar wat brokjes tussen het kreupelhout te gooien of naar een speelgoedje laten zoeken. Dat zou ik een dag of drie doen, minstens twee keer per dag een uur naast wat kortere plasrondjes in de wijk. Ben je Belgische TS? Volgens mij mogen honden allleen in hondenparken loslopen, toch? Dan in de bossen een lange lijn doen, stukjes met hem in rechte lijn rennen. Misschien dan nog een keer per dag naar het hondenpark en hem daar los laten lopen. Lekker wat spelen met andere honden, opletten dat het niet al te lomp gaat maar ze kunnen echt wel tegen een klein stootje hoor.
En dat uur in de bossen hoeven ze echt niet perse meters te maken hè, gewoon wat rondsnuffelen is ook prima.
Bij thuiskomst een likje pindakaas in de kong of een gedroogde lamsoor of runderoor oid en dan is het klaar af en uit: rustig liggen en geen geklier. Dat mag je na een lange wandeling of wandeling met uitdaging (snuffelwerk) best van hem vragen.
Hond is 6 maanden, bijna 7 maanden.
Nu vertel je heel wat anders dan eerder. Niet raar dus, dat ik een andere redenering heb. Het eerste jaar rustig aan doen, prima. Echter 3 km wandelen met een hond van 7 maanden is wel heeeeeeeeel rustig aan doen. Inderdaad, ik ben bij 2 dierenartsen geweest die er niks vanaf wisten. De 3e pakte pas gelijk door en stuurde ons naar een orthopeed, hun allemaal inclusief haar fysiotherapeuten geven aan dat mensen veelste weinig wandelen met een pup omdat ze allemaal nog denken aan paar minuten per week, dat is al jaren achterhaalt. Onze orthopeed zei, zo lang je gewoon normaal wandeld en geen gekke dingen doet onderweg (ballen gooien, stokken gooien, teveel los lopen enz) kan het helemaal geen kwaad. Advies is 10 min per levensmaand, maar zo lang je een rustige wandeling maakt mag dit best meer zijn. Is helemaal niet belastend voor de hond. Tuurlijk moet je dit niet 10x per dag gaan doen, echter kan een pup van 7 maanden echt wel 2 rustige wandelingen van ruim een uur maken. Ik vind het niet gek, dat een pup van 7 maanden te druk is, als hij maar 3 km loopt als langste wandeling van de dag. De hond wilt niet rusten in de bench, wil op dat moment niks. Is hartstikke druk. Tuurlijk, die hond heeft ook een beetje actie nodig.
Oh ja en die 10 min per levensmaand per wandeling, is een richtlijn voor pups. Geen schema voor volwassen honden. Zoek zelf maar op, ook te vinden op sites van fysiotherapeuten.
Als ik ga zitten 's avonds komt Dobby ook meteen met een speeltje aan. Hij is dan ook helemaal hyper.
Overigens is Dobby 13 en loopt hij 3x per dag, totaal 2 uur. Hij loopt natuurlijk langzamer dan toen hij jong was, maar hij loopt. 7 maanden en 3 km per dag klinkt heel raar.
Ik vertel niets anders dan eerder. Maar het schijnt onmogelijk te zijn dat ik actieve honden heb naast het sporten en wandelen drie rustdagen nodig hebben. Mag hoor. En ja ik ben het eerste jaar wel voorzichtig. Ik snap dat het niet meer in de mode is en je vooral heel erg moet uitstralen hoe ontzettend actief je bent. Maar ik heb liever een hond die zonder blessures opgroeit en leert om zijn rust te pakken en zichzelf te vermaken. Natuurlijk kan een hond van 7 maanden meer wandelen. Maar de afstanden en tijden die hier genoemd worden zou ik persoonlijk niet doen met een golden in de groei. En ik snap dat dat een afwijkende mening is in een tijd waarin alle schema's vooral achterhaald zijn en genegeerd moeten worden. Maar ik vind jullie doorslaan na een andere uiterste. En natuurlijk mag je het daarmee oneens zijn.
Maar ik ben zo benieuwd wat TS nu gaat doen met al die (extreme) adviezen.
Overigens begrijp ik van Klara dat zij actieve honden heeft die echt rustdagen moeten pakken om bij te komen van de overige drukke dagen. Zelf doe ik dat iets meer gedoseerd en smeer dat uit over 6 a 7 dagen in een week. Ik denk dat we dan misschien wel op hetzelfde uitkomen alleen anders verdeeld.
Ten eerste, je wandeld inderdaad te weinig, ook voor een normale huishond zoals je Golden.
Ik heb geleerd van een goede honden fysiotherapeut en orthomanueel therapeut, dat honden de spieren die ze vóór hun eerste levensjaar aanmaken, deze behouden. Door zo weinig met je hond te wandelen bestaat de hond op een onderontwikkelde bespiering wat voor HD en ED kan zorgen.
Daarbij zeg je dat je hond met alles speelt. Het is een feit dat spelen, vooral binnen in huis, veel belastender is voor een hond dat wandelingen. Tijdens een wandeling maken ze over het algemeen geen rare sprongen en bewegingen.
Toen mijn pup 7 maanden was liepen we al héél wat meer. Wel verschilde het heel erg. Zo konden we de ene dag al 10 km lopen, en deden we de dag daarna niets. Met 7 maanden ben ik begonnen met hele korte rechtlijnige stukjes aan de fiets.
Je kan dus echt heel wat meer wandelen, dan is je pup waarschijnlijk een stuk beter te genieten en kun jij in de zetel liggen als je pup aan het relaxen is. Want hoe moet jouw pup verwachten zich rustig te gedragen, als hij vol energie zit?
Verder zou ik hem na een lange wandeling een groot stuk natuurlijk kauwmateriaal geven. Bijvoorbeeld een runderkophuidplaat. Hier is hij dan echt even zoet mee en moet werken voor zijn eten. Door te kauwen komt er bij een hond een stofje vrij, een gelukshormoon, dat hem relaxed en tevreden maakt. Verder misschien geregeld een honden puzzel aan bieden, waarvoor hij echt moet nadenken? Een kong kan heel leuk zijn, maar is niet perse echt een mentale bezigheid als je er gewoon wat insmeert. Ik vries mijn kongs altijd in. Bijvoorbeeld yoghurt met fruit, of een blikje tonijn in de kong, en dan in de vriezer.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?