Vandaag een gesprek gehad met een gedragstherapeut. Zij had een duidelijk standpunt over het commanderen van je hond. Haar mening is dat alleen de recall aangeleerd moet worden. De rest is overbodig. Ik vroeg hoe ze daarover dacht betreft werkhonden. Zij vindt het laten werken van je hond dus blijkbaar ook niet oké. Want: een hond moet zelf keuzes maken en dwingen met commando’s beperkt hun zelfstandigheid. Ik vond het een kromme beredenering. Zij denkt dat als je je hond commando’s aanleert ze niet meer zelf keuzes durven te maken en ze “slaafs” worden.
Ikzelf heb altijd honden uit werklijnen gehad, en ik merk juist dat ze plezier halen uit commando’s. Met de border collies ging ik bijvoorbeeld schapendrijven. Ze zomaar hun gang laten gaan daar kom je natuurlijk nergens mee. Ik ervaar commando’s ook niet als een commando, maar eerder als communicatie. En als mijn BC besloot niet te luisteren, dan was dat prima, maar dan kwam ik haar hoogstpersoonlijk van het veld halen en mocht ze op het “loserbankje” ;) gaan toekijken. Want om met schapen te mogen werken moeten ze nou eenmaal doen wat ik zeg. Anders wordt het onveilig.
Mijn labrador kent nu ook al tientallen commando’s en trucjes. Ze doet niets liever dan dat. Ze staat bijna te juichen als ik de clicker erbij haal. Buiten oefenen we met speuren, apporteren en dragen. Het is heel handig dat ze begrijpt wat ik van haar wil. Ze haalt voldoening uit werken. Zonder commando’s zou het zijn structuur verliezen. Als ze me de dummy voor mijn voeten gooit ipv netjes in de hand legt, dan ben ik streng en commandeer ik haar dat ze hem toch echt in mijn hand moet leggen. Terwijl het me in feite helemaal niet boeit wat ze met die dummy doet. Ik denk dat het gewoon fijn is voor een hond om serieus aan het werk te kunnen zijn. Ik merk trouwens niet dat mijn honden slaafs zijn of geen keuzes durven te maken. Volgens mij heeft dat niks met elkaar te maken.
Hoe denken jullie erover? Wel of geen commando’s? En waarom? Wat vinden jullie van politiehonden, hulphonden, veedrijvers etc.?
Wel commando,s....en commando kan ook zonder dwang gegeven worden, okee wel eerst aanleren natuurlijk...wanneer ik bezoek krijg die geen hond wil geef ik mijn hond een plaats, een commando dus, ...en zo zijn er nog meer voorbeelden toch.
Ik gebruik alleen maar commando's voor veiligheid en beschaving...de rest is overbodig.
Als ze loslopen zijn ze vrij... wel met zekere regels(stop of kom, die kant op,niet in een tuin,niet de weg over ,niet achter wild aan,niet opvreten ect)
voorkeur gaat naar roepen naam en dan gebaar (liever dan stem)
of roepen naam en meer specifiek commando..wat niet werkt bij mijn dove mannetje..dus alleen los waar veilig en ruimte voor gebaar moment.
Mijn vorige honden waren naam en gebaar of simpele instructie genoeg
Maar ik gaf alleen commando's wanneer noodzaak...verder niet...less is more als je wil dat ze je commando's ook opvolgen.
Ik heb een Border Collie uit werklijnen. Deze raakt verveeld en gefrustreerd als hij niet kan werken. Ik merk echt aan hem dat hij enorm veel voldoening haalt hieruit, wij doen agility en ja dan 'commandeer' ik mijn hond (hoog, door, weave..) ik vind alleen het woord commanderen een negatieve lading hebben, ik werk samen met mijn hond. Tuurlijk hangt er een commando vast aan het springen over een horde, maar als mijn lichaamstaal niet klopt, klopt het niet en weigert mijn hond de horde.
Ik train ook trucjes met hem. Niet omdat ik perse wil dat mijn hond zoveel mogelijk op commando kan maar om mijn samenwerking te versterken, de taal die we samen spreken. En bovenal geeft dit hem veel zelfvertrouwen.
Daartegenover staat dat hij ook veel dingen wél zelf mag kiezen. Waar hij slaapt, welke snack hij mag, welke kant we op wandelen en hoelang hij ergens wil snuffelen.
Ik denk dat de balans goed is. Maar als ik niet werk met mijn hond dan krijg ik er echt geen leuke hond voor terug.
Pure dierenmishandeling natuurlijk, je hond laten werken en trucjes aanleren.
Hoe durven we. Mijn border collies vinden het altijd weer vreselijk om bij de schapen te werken, kidding.
Mensen die hun honden geen commando's aanleren hebben 99,9% van de tijd ongeleide projectielen. Snap haar gedachten gang dan ook niet.
De laatste tijd krijg ik soms ook wat ongevraagd advies van gedragstherapeuten. Valt mij ook vaak op dat veel van die mensen overdreven bezig zijn met de zogenaamde dominante handelingen en ook bepaalde commando's aan leren of leren opvolgen lijken ze in veel gevallen niet ok of te vroeg te vinden als je bijvoorbeeld net een hond een paar weken hebt.
Zelf ben ik een beetje van mening dat bepaalde honden gewoonweg beter functioneren bij duidelijke commando's en sturing. Met name bij de werklijnen van bepaalde rassen. Vaak is een mate van eigen reactie op situaties juist al meer ontwikkeld. Zou je daar geen sturing in geven, dan kunnen ze soms nog wel eens wat "verkeerde" keuzes of eigen invulling gaan geven.
Ik ben geen commando-mens, en mijn honden zijn geen commando-honden.
Toch houden ze van zwaar labeur, maar niet van uitvoerende taakjes. Wel van eigen inbreng en participeren.
Daar hoeven ze geen commando's voor te kennen (laat staan ernaar te luisteren, ha!).
Trukjes uitvoeren? Bwaaaaaaak, daar halen ze echt hun neus voor op.
Dus het hangt er allemaal maar van af wat de taken van de hond inhouden. Het is niet omdat je een werkras hebt, dat het ook een commando-gezind ras is.
bij werken gebruik je ook alleen commando wanneer nodig .
Het hele punt is inderdaad dat je hond luistert wanneer belangrijk
wat een schril contrast is met mensen die hele tijd roepen en gillen tegen hun hond om iets gedaan te krijgen...en hond bananen in zijn oren doet tegen de overload aan menselijk geschreeuw..en evt commando ook nog niet begrijpt.
wordt wel een beetje moe van de mijn bordercollie argumenten...het zijn slimme honden..maar niet het enige slimme ras...en meeste honden kunnen prima veel heel veel leren met een duidelijke opvoeding...en ook velen geneigd te doen wat er verwacht wordt (uitzondering bv ras eigenschap als schapendrijven)
Ik ben een grote voorstander van minder verbaal gezeur naar een dier
De meeste mensen die lopen te roepen als agent...hebben honden die totaal kont tegen de krib gooien.
Ook mijn niet rashonden waarderen dat niet overigens..ik zou het zelf ook niet waarderen als er een soort moederkloek achter me loopt die continu zegt wat ik moet doen ... zeker niet als ik de regel allang heb begrepen.
heb liever een hond die denkt..he ze zegt iets..dus er zal wel wat zijn wat belangrijk is.
Zeker wel commando's, al vind ik een beetje eigenwijs zijn best wel leuk. Voor politie honden, enorm respect. Zijn toch ook wapens die ons beschermen en vaak hun leven geven voor hun "handelaar" of ik zeg liever baasje. Hulphonden zijn onmisbaar, veedrijvers zijn super functioneel vooral bij vrij lopend vee. (hier niet echt nodig meer in NL) En als de hond het leuk vind? Waarom niet werken met je hond?
Ik denk zelf dus wel dat er een verschil is tussen een commando / cue / samenwerken met hond (whatever), en je hond drillen. Sommige mensen laten hun hond zitten bij elke stoeprand, dat vind ik dus onzinnig commanderen. Mijn hond kent wel veel commando’s, maar die gebruik ik niet te pas en te onpas. Alleen bij specifieke activiteiten zoals het schapen drijven of mijn amateuristische jachttraining. En bij het doen van trucjes. Ze heeft er enorm veel plezier in en zit vol verwachting met actieve houding te wachten op wat ik ga vragen. Zulke honden heb ik gewoon tot nu toe gehad. Ik vond het dus vreemd dat deze GT dit blijkbaar als iets slechts zag. Ik denk zelf dat ze het verkeerd ziet, en te veel vanuit haar eigen hond beredeneerd. Die vind op deze manier samenwerken namelijk niet leuk.
Wat ik ook denk is dat dat “slaafse” waar sommige tegen zijn, vooral afhankelijk is van het karakter van de hond. Mijn border collies en labrador zijn totaal niet slaafs. Mijn herder was dat wel, die plakte echt aan me en zat me constant in verwachting aan te staren (geen herder meer voor mij, want dat vind ik irritant whaha). Je moet wel heel extreem commanderen en je hond bang maken, wil je een slaafje creëren bij een hond die dat niet uit zichzelf heeft. Mijn punt is dat commando’s helemaal geen invloed hebben op de vrijheid van de hond. Commando’s en vrijheid kunnen samengaan.
@Puck en Fenrir, precies dat dus. Hier doe ik ook geen trucjes omdat het me daadwerkelijk boeit. Ik doe het omdat ze er plezier in heeft.
@Blondie, deze GT was juist het tegenovergestelde. Zij traint positief en haar hond is een prinsje. En prinsjes mogen niet gecommandeerd worden. ;) om een beetje een beeld te geven. Ik ken ook wel een paar honden die echt enorm veel duidelijkheid nodig hebben in de vorm van commando’s. Vooral bij herders zie ik dat. Ik sta niet achter de dominantie theorieën, maar een bepaalde vorm van leiderschap heeft dat type hond wel degelijk nodig.
@Roos, border collies zijn juist wel relevant en een goed voorbeeld van honden die commando’s nodig hebben om hun grootste passie te kunnen uitvoeren.
@Alaska, poolhonden zijn ook wel de vreemde eendjes. Toch denk ik dat zij toch ook wel naar commando’s moeten luisteren bij het trekken van de slee. Ik snap niet waarom ze zo eigenwijs gefokt zijn, maar blijkbaar is het ergens goed voor hahaa
Mijn honden waar ik dus mee in de praktijk werk, moeten inderdaad tijdens training en werk commando s opvolgen. Al is het zo dat in de praktijk ik juist verwacht dat de hond ?elfstandig reageert als er iets gebeurt waar de hond op getraind is. Dus als ik mijn Explosieven hond gewoon uitlaat verwacht ik dat hij ook dan een bom aanwijst die in de bosjes verstopt ligt.
Van mijn diensthond verwacht ik dat als ik aangevallen word van achteren terwijl ik bv een aanhouding heb met een persoon voor mij, dat de hond zelfstandig mij beschermd en inbijt.
Het aanleren van commando s gebeurd dan ook op zn manier dat de hond gewoon moet nadenken hoe hij bij zn beloning komt. Dus bv als de h9nd op de tas gaat liggen mag hij de pakwerker bijten en we trainen zo dat de hond zelf moet uitvinden wat hij moet doen om zn beloning te krijgen.
Wij stimuleren juist zelf nadënken bij onze honden en dat is ook waarom ze graag commando s opvolgen of juist zelfstandig overgaan tot actie. Ze zijn dan ook alles behalve slaafs.
Eenmaal los in het bos dan gebruik ik alleen een hier bij het aanlijnen of als we honden tegenkomen die aangelijnd zijn en er word niet gevochten verder zoeken ze het maar uit.
Snap de mijn bordercollie opmerking niet helemaal? Ik deel mijn ervaring. Ik zeg niet dat er geen andere slimme rassen zijn of dat andere rassen niet kunnen werken. Ik heb het gewoon over mijn honden, mijn ervaring. Ik heb het daarbij ook specifiek over schapendrijven... Ik benoem niet eens de slimheid van het ras of de trucjes die ze kunnen, en in mijn geval zijn dat er bar weinig
Mijn hele punt gaat dus om minder commando's en waar wel met nut...dan bereik je veel
Jij geeft als reactie in algemeen pure mishandeling natuurlijk truukjes en werken knipoog...maar snapt dus ook dat onzinnige/overet bodige commando's weinig toegevoegde waarde hebben behalve evt voor werk of voor de leuk als spel
Waar ik niet goed van wordt op hp is de woorden mijn bc...
terwijl meeste honden een prima wil hebben tot meewerken als de commando's begrepen worden en met nut worden gebruikt...en zeker als het aansluit op hun genetische eigenschappen en qua werk.
meeste honden ook prima met nuttige commando's overweg ongeacht ras.
Mensen die 10x Hier roepen...hebben het dus niet gegrepen.
En ook een werkhond heeft soms vrij en zou qua training ook verschil moeten weten maar ook de beschaving regels die doorgaan ondanks vrij
Doe niet zo moeilijk Roos. Het is niet raar dat iemand het over “‘mijn bc” heeft als diegene een bc heeft. Als je daar een probleem van wil maken, bij deze het verzoek dat in het frustratietopic te plaatsen.
Ik ben mijn zin net zo begonnen omdat de TS om ervaringen en gedachten vroeg en ik de mijne deel, dat de BC nu eenmaal mijn hond is maakt dat is dan met hem mijn ervaring erin deel, niet omdat ik vind dat dit het beste of slimste ras is, integendeel, ik ben met je eens dat je heel veel honden genoeg nuttigs kan leren. Als ik een ander ras had gehad was mijn mening dan ook gewoon hetzelfde geweest daarin.
Ik ben het zeker met je eens dat er een scheiding moet zitten tussen werk/training en gewoon vrij hond zijn. Dit pas ik ook gewoon toe en mijn tenen krommen ook van mensen die tijdens een hele wandeling van hun hond verwachten dat ze maar continu allerlei handelingen verrichten zonder daadwerkelijk even lekker vrij te zijn om te doen wat ze willen.
Ik ken de GT natuurlijk niet, en weet niet hoe ze haar mening verwoordt. Maar ik denk dat we het allemaal vanuit onze eigen hond(en) bekijken, toch? Je schrijft zelf dat jij altijd honden hebt gehad die er dol op zijn om uit te voeren wat jij vraagt. En dus zie jij daar automatisch de meerwaarde van. Die GT heeft misschien een ander type hond, dus zij ziet dat -uiteraard- anders. Ik heb ook een ander type hond, dus ik heb daar ook een andere mening over, en vind ik zelf commando's in een opvoeding weinig noodzakelijk.
Als ik even duiding mag geven over dat eigenwijze en waarom dat zo belangrijk is bij het oorspronkelijke werk vd malamute: Malamutes zijn trailbreakers, zij trekken niet 'zomaar' een slee. Zij zoeken de meest betrouwbare weg door de sneeuw en over het ijs en kunnen veel beter de mogelijkheden en gevaren van een terrein inschatten.
Dus als een mens een richting uit wil, is het net van levensbelang dat de hond nooit zomaar zou opvolgen wat er gevraagd wordt. Het is zijn verantwoordelijkheid om in te schatten wat kan en niet kan, en de hond zal nooit wat ondernemen wat indruist tegen zijn eigen visie of tegen zijn eigen lichaamsbehoud. Het is wat de hond beslist, waar de mens op wil kunnen vertrouwen.
Naast die taak kreeg de hond ook de verantwoordelijkheid om op de kinderen en de kampplaats te passen. Hij droeg de verantwoordelijkheid over het behoud van de familie en had dus beslissingsrecht daarin.
Ik heb het hier ooit al wel een keertje geschreven, maar het vat het goed samen: Toen een journalist ooit aan een malamute-musher (voor het oorspronkelijke werk) vroeg of de honden goed luisterden, antwoordde hij: 'Godzijdank niet! Anders was ik al lang dood!'
Voor de duidelijkheid: Deze oorspronkelijke taken zijn niet te vergelijken met de moderne slederacen op uitgezette routes. Daar gaat het helemaal niet over arctisch werken maar over sport, snelheid en prestige. Dat vraagt heel andere eisen en verwachtingen van de hond dus. Je ziet er dan ook een heel ander type hond verschijnen, heel andere karakters die speciaal hiervoor gefokt worden (vaak kruisingen jachthond).
Inderdaad, een hoge zelfstandigheid is ook belangrijk. De meeste werkhonden hebben dit trouwens wel. Een border collie die op grote afstand moet werken moet zelf nadenken. Een labrador moet zelf de beste route door moeilijk begaanbaar terrein vinden, en het speuren kunnen we ook niet van ze overnemen. Commando’s verminderen de zelfstandigheid niet. En zelfs de meest baasgerichte rassen die kunnen dit.
Commando’s leer ik aan met spel. Mijn hond ziet het denk ik echt als spelen. Dat is ook hoe je een gemotiveerde hond krijgt. Honden kun je niet zo makkelijk dwingen iets te doen wat ze niks aan vinden. Daar krijg je in ieder geval geen goede werkhond van.
Nog een sullig voorbeeldje van zelf initiatief nemen in combinatie met commando’s: mijn honden mogen om aandacht zeuren, ze mogen konijnenpoep eten, ze mogen in de sloot springen. Maar als ik zeg “klaar” dan ben ik daar ook consequent in. Dus 9/10 keer mogen ze doen waar ze zin in hebben, initiatief tonen ze genoeg. Ik zal ook nooit een hond straffen zonder ze verteld te hebben wat ik van ze verlang. Hier in de buurt loopt een labrador die altijd het water in wil. De ene dag mag die het wel, en de andere niet. Dan wordt het baasje boos. Maar ze verteld die hond nooit wat de bedoeling is. Dus ik vind die boosheid onterecht. Ik zal zelf nooit boos worden op iets dat mijn honden verzinnen. Daarmee dood je dat initiatief. Ik ben wel streng als ik ze duidelijk verteld heb dat ze die sloot niet in mogen en ze doen het alsnog.
Iedere hond is van oorsprong gefokt met een bepaald doel. Ik vind het belangrijk dat dat doel in stand gehouden wordt (jacht, veedrijven, noem het op) en dan zijn er gewoon commando's nodig, anders wordt het chaos en de hond is alleen maar gebaat bij duidelijkheid op zo'n moment. Alleen dan is het werken van de hond ook echt effectief (tenzij de hond zelfstandig zijn taak hoort uit te voeren, maar ik heb het hier over honden die tijdens hun werk wel enige commando's nodig hebben). Ik zie dan ook totaal het probleem niet in van je hond commanderen en het is ook net hoe je het woord 'commanderen' leest. Persoonlijk ken ik niemand die zijn (werk)hond de HELE dag door een miljoen commando's geeft. Als een commando goed is bevestigd in de training, dan is dat ook niet nodig want dan heeft hij het na 1 woord al begrepen en is nog 30 keer roepen overbodig. De rest doet de hond zelf. Het geven van dat ene commando vind ik dan ook helemaal niet erg. Een hond is, mijns inziens, het gelukkigst als er aan zijn behoeften voldaan wordt en bij de ene hond is dit jagen of agility, en bij de andere hond is dat het ondersteunen van een mindervalide persoon. Werkhonden zijn nodig. Wat mijn eigen hond betreft kan ik commando's geven tot ik een ons weeg: hij doet het toch niet. Hij haalt daar ook geen lol uit. Wel doen wij zweetwerk, hierbij werkt hij zelfstandig dus heb ik geen commando's nodig. Maar ja, bij bepaalde vormen van hondensport zijn bepaalde woorden/commando's wel nodig.
Haha nou het verschil tussen de GT en mij is dat ik het van beide kanten bekijk. Zij beredeneert dat haar hond iets niet fijn vind, dus het commanderen is iets “verkeerds”. Mijn honden vinden commando’s wel fijn, maar ik kan me ook voorstellen dat er heel veel honden zijn die het niks aan vinden.
Mooi verhaal die je daar schrijft. Ik had al eens gehoord dat ze om veiligheidsredenen erg zelfstandig moeten zijn. Wel vraag ik me af waarom dat dan in die mate moet . Blindegeleidehonden worden bijvoorbeeld getraind om zelf zulke beslissingen te maken. Als de handler het commando geeft om over te steken, maar die hond ziet dat er een auto aankomt, moet hij dus blijven staan. Dat noemen ze intelligente ongehoorzaamheid. Het moet ze wel concreet aangeleerd worden.
Hoezo? Die eigen wijsheid is net een prachtig talent, dat je moet koesteren. Hoe meer ze die hebben, hoe mooier het wordt.
In tegenstelling tot die blindegeleidehond waar je van spreekt, hebben ze die eigen wijsheid uit zichzelf, dat vraagt geen doorgedreven training.
Dat maakt het net zo ongelofelijk geweldig, hahaha! Geen mens zou dat mogen wensen te veranderen.
Hahahah oei volgens mij begeef ik mij op glad ijs met mijn uitspraken. Heb dan ook niet zo’n mooie malamute die me daarvan kon behoeden.
lol!
Ik vind het grote onzin. Maar ik vind ook gewoon dat mijn honden moeten luisteren, punt.
Iedereen zegt altijd over mijn honden dat ze "zo makkelijk zijn". Eh nee, ze zijn gewoon goed opgevoed.
Mijn hondje is niet altijd gevoelig voor commando's. Laat zich niet onder druk zetten. Toont echt wel eigen wil.
Ik vind het woord commando wel fors voor een niet werkhond.
Bij mijn dwergpoedel noem ik het liever aanwijzingen. Als het nodig is om ongelukken te voorkomen, geef ik wel een duidelijk en luid commando. Het gebeurt ook dat aanwijzingen met mijn hand voldoende zijn. Of als ik met hem aan het fietsen ben, stop en Casper los loopt, kan hij - als hij niet zijn snufferd op de grond heeft - zonder aanwijzing of commando als een speer naar me toe komen. Hij weet dan wel dat hij met een brokje beloond wordt.
(N.b brokjes die hij in zijn bak laat liggen, waar hij als beloning zeer happig op is).
Mijn Kooikerhondje deed behendigheid. De "commando's" werden speels gegeven met aanwijzing met de hand, ook tijdens landelijke wedstrijden.
Ik moest in verband met het woord commando denken aan wat wij als kinderen zeiden als iemand commando-achtig sprak. Wij zeiden dan onderling; commandeer je hond en blaf zelf.
Ik denk dat het heel erg aan het ras hond en het persoonlijke karakter van je hond ligt.
Die van mij luisteren enkel naar "zit" en mijn recall is "KOEKJE!!!" Wat ze al eens van een trein gered heeft op een onbewaakte spoorweg in losloopgebied
Maar verder hoef ik bij mijn honden echt niet aan te komen met commando's want ik krijg gewoon vier middelvingers. Ze halen absoluut geen plezier uit truukjes doen of werken op die manier.
Tijdens steppen of canicross luisteren ze wel naar "links" "rechts" "go go go" en "halt" dat is hun sport/werk en daar hebben ze plezier in. Dus eigenlijk kennen ze toch wel wat commando's maar dat werkt ook echt alleen in die setting als ze loslopen weten ze ineens niet meer wat links en rechts betekent..
Ik hoef ze niet tussen schapen te zetten ofzo want dat ligt ze gewoon niet. Erop liggen willen ze misschien voor n lekker tukkie. Maar de commando's die daar gebruikt worden daar zullen mijn honden nooit oor aan hebben. Een border collie met het juiste karakter vind dat juist weer prachtig.
En zo zullen er heel wat honden bestaan die gewoon geen baat hebben bij welk commando naast een recall dan ook. En als dat bij je hond past en dat werkt voor jou als baas dan is dat naar mijn inziens ook helemaal prima.
Ohhh ja dat had ik met mijn border collie! Die leek heel makkelijk, maar mensen zagen niet hoeveel energie ik daar in moest steken. Zij heeft veel mensen aangestoken om ook een border collie te willen. Weet niet of dat zo handig is haha.
Met mijn labrador heb ik dat dan weer niet die heeft nogal een..ahum.. uitgesproken karakter. Ach met horten en stoten komen we er wel.
Hahaa jij hebt gelijk een negatieve associatie met het woord geloof ik. Ik neem het gewoon over zoals de GT het noemt, een commando. Zelf ervaar ik het trouwens ook niet als iets hards en strengs. Gewoon een opdracht of aanwijzing zoals jij het zegt.
Ik zie toch een verschil tussen een aanwijzing geven en een commando. Een commando zie ik als een specifiek bevel en aanwijzing meer als een soort instructie, een manier van begeleiding om iets aan te leren.
Om mezelf even te verduidelijken:
Commando's zijn bevelen zoals een 'zit', 'blijf', 'kijk', e.d.
Aanwijzingen kunnen zijn: je voet op de lijn zetten en wachten tot je hond kalmeert. Dan geef je geen commando, maar door je eigen handeling geef je aan wat je van de hond verwacht.
Het blijven allemaal woorden. De hond heeft er geen boodschap aan hoe wij het noemen. Als we elkaar maar begrijpen
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?