Hallo allemaal
Poeh, het is 8 jaar geleden dat ik hier voor het laatst online ben geweest! Jeetje...
Een update; onze lieve bruine labrador Mieke is inmiddels bìjna 10 jaar ?
Ze is onwijs lief, happy en nog steeds supermooi ook!
Wel hadden we afgelopen 2 weken enorme schrik; Mieke had een dikke hak (links achter), en liep vreemd (ronde rug) en was totaal zichzelf niet...
Afgelopen maandag ben ik met haar naar de dierenarts gegaan. Ivm corona mocht ik niet mee naar binnen, maar Mieke had een gevulde hak, pijn en verdikte lymfeklieren in de broek (zelfde zijde).
De dierenarts wou graag rontgenfoto's maken. Het voelde urgent. Ik schrok enorm en werd nog meer bezorgd.
Afgelopen woensdag zijn deze foto's genomen. Waar we erg bezorgd waren voor de diagnose botkanker, bleek het artrose te zijn. Een enórme opluchting, ondanks dat artrose ook niet fijn is.
Mieke is weer thuisgekomen met een pijnstiller en ontstekingsremmer in 1. En enkele tips qua wandelen, kou, en voeding.
Mieke krijgt sinds woensdag deze medicijnen en volgens de dierenarts zal ze deze de rest van haar leven nodig hebben. Dat klinkt logsich...
Nu sta ik er zo in; als de medicijnen echt nodig zijn geven we dit natuurlijk. Maar als er een andere optie is, natuurlijker, minder bijwerkingen etc., dan graag!! Ik sta open voor 'alternatieven'.
Wie van jullie heeft hier ervaring mee en kan me helpen wat wegwijs worden??
Mieke krijgt speciaalvoer van de dierenarts (specific), met dagelijks zalmolie erover. En sinds woensdag de medicijnen. (Zal later de naam even opzoeken)
Mieke is 32 kg.
Ik heb inmiddels vanalles gelezen iver cbd- olie, glucosamine, groenlipmossel, pea, enz en zie door de bomen het bos niet meer.
Wie zou mij kunnen en willen helpen?
Artrose is een lastig iets.. Met name ook omdat de 'alternatieve' middelen die voor de ene hond werken, bij de andere hond nauwelijks aanslaan. Het zal dus vooral een kwestie van proberen zijn denk ik. Echte, serieuze pijn is denk ik alleen te bestrijden met medicatie van de dierenarts. Mijn eigen hond krijgt eens per jaar een kuur Fortiflex, maar ik weet dus niet of je daar iets aan hebt.
Wat sneu!
Wij hebben voor onze labrador lang gelatinaat van Primeval gebruikt. Vanaf haar 10e ongeveer, dit werkte erg goed bij haar. Hierdoor hebben we echt medicijn gebruik uit kunnen stellen met 1,5 jaar. Haar laatste half jaar heeft ze dagelijks pijnstillers gekregen tot deze ook niet meer hielpen.
sterkte en hopelijk vind je iets waardoor ze minder pijn heeft!
Ja , vervelend . Maar op deze leeftijd komen die klachten helaas vaak voor
Het is vaak even zoeken wat het beste aanslaat bij jou hond
Tijdens koude periodes hebben ze vaak meer last , dus dan zou ik er niet over twijfelen om medicatie in te zetten . Het leven moet ook leuk blijven he ? En als ze teveel pijn krijgen willen ze ook niet meer bewegen . Dat is ook niet goed , plus het risico op overgewicht , ook niet goed
Ik deed mijn bejaarden in dit jaargetijde altijd een jasje aan
Ik heb een combinatie glucosamine en omega drie gegeven , ik heb goede ervaringen met Doils Joint
Hierin zit een hogedosering EPA/DHA
Als ik zag dat er een slechte dag was dan kregen ze reguliere medicatie . En ja , uiteindelijk draait het erop uit dat dat steeds vaker nodig is .
Ik zou de d.a wel vragen om een middel wat lever en nierfunctie zoveel mogelijk ontlast . En ik zou ook 1 x per jaar bloedonderzoek laten doen, o deze waardes te controleren . Ook met medicatie is het zoeken wat goed aanslaat, soms krijgen ze bv maagklachten als bijwerking , dan kan de d.a bv een maagbeschermer geven
En vaker kort wandelen
Gelijkmatig terrein is het beste
Geen rare bokkensprongen, niet in koud water , andere hondenbezitters aanspreken.
Want wilde honden is ook niet bepaald fijn met een artrose patientje
Wekom terug!
Ik zou overwegen een holistisch dierenarts te bezoeken voor Mieke, vaak zijn er nog veel ondersteunende behandelingen om erger te voorkomen.
https://www.holistischdierenarts.nl/chronische-pijnklachten-artrose-hond/
https://www.holistischdierenarts.nl/artrose-en-spondylose-bij-de-hond/
je krijgt daar bijv. ook advies over supplementen.
Zelf zou ik ipv zalmolie een goede biologische algenolie geven, en ook D3 en K2 wordt vaak ingezet net als kurkuma.
Op vlak van supplementen zijn er inderdaad énorm veel soorten, en het is van hond tot hond afhankelijk wat werkt en wat niet werkt. Sinds mijn dametje Primeval Gelatinaat bijkrijgt is er hier wel zienderogend verschil .
Andere supplementen werkten voor ons niet, maar voor andere honden dan weer wel. Het is dus een kwestie van zelf uitzoeken waar je hond het beste op reageert.
Meestal helpen goede supplementen wel een beetje, maar meer om minder pijnstilling te geven, niet geen medicijnen, voor een beginnende pijn goed, maar jouw hond heeft het wel al erg.
Iedere keer als deze vraag gesteld word, doe ik ook even een duit in het zakje.
Ik heb een JRT gekend met rugklachten, haakvorming. Gebruikte metacam met steeds minder effect.
Hij heeft acupunctuur gekregen (hoewel het baasje er niet in geloofde en de hond uiteraard ook niet ), naar ik meen 2 a 3 behandelingen. Het resultaat was verbluffend. Heel bijzonder om mee te maken. Nooit meer pijnstilling gebruikt en járen later van ouderdom overleden.
was dat de goudacupunctuur?
2 a 3 dgn geleden kwam zo'n zelfde soort vraag van iemand anders. Je zou daar ook eens kunnen lezen.
Allemaal erg bedankt voor alle tips en adviezen! Top!
We zijn nu 1 week verder. De metacam lijkt goed aan te slaan. Waar ik me nu zorgen over maak; de hond heeft enorme jeuk!! Ze heeft inmiddels 3 likplekker. Anaalklieren zijn het niet, vorige week ook behandeld. Vlooien dacht ik, misschien opgedaan bij de da vorige week? Afgelopen donderdag direct voor behandeld. Kan het ook niet zijn. Ze blijft vreselijk jeuken...
Kan er niks over vinden als bijwerking van metacam...
ik heb een hond met artrose in haar rug. We kwamen er achter nadat we foto's hebben laten maken omdat ze de auto niet in kon springen van de een op de andere dag.
Eerst ook metacam gegeven voor 14 dagen. Daar reageerde ze goed op maar omdat dat echt niet gezond is om lange tijd te geven na deze 14 dagen volledige rust met metacam overgestapt op fitnesoefeningen speciaal voor haar gemaakt programma en flexilife van euro joe. Daar zit naast o.a groenlipmossel ook Duivelsklauw is wat pijnstillende werkt. Meestal merk je pas na 2 maanden verschil als je dit geeft maar echt ik heb weer een gelukkige actieve hond terug gekregen!
Overigens deed acupunctuur niets voor haar.
https://www.synoshop.com/producten/synopet-cani-syn/
Kijk hier eens na! Ik heb een hond met beginnend artrose en had dit opgeslagen aangezien ik veel goede ervaringen erover heb gelezen!
Ik heb zelf ook een hond van 9 met artrose. Hij reageert niet echt op de novocam of rimadyl. Vanwege het idee van geen effect en een nierfunctie die achteruit gaat, hiermee gestopt.
Ik heb me er op ingelezen en wil dit gaan proberen. https://www.dierenkliniekecht.nl/huisdieren/nieuws/collageen-type-2-uc-ii-tegen-artrose
Ik stel het alleen nog even uit, omdat hij nu ook medicatie krijgt voor blaasontsteking (3e x in 2 maanden), zijn schildklier en nog heel veel supplementen (gluco, msm, mangaan, chondroitine, cbd, urogeni, cranberry en dolor).
Dus geen echte ervaring, maar wellicht interessant om eens naar te kijken.
Hey. Onze Jack is 16 jaar en heeft sinds een dik jaar ook artrose. We proberen ook zo min mogelijk spuitjes te geven, omdat als je de spuitjes te snel achter elkaar geeft, dan wordt het lichaam er aan gewend en heeft je hond steeds meer en ook sneller zijn medicijn nodig.
Er zit gemiddeld een 5 tot 6 weken tussen zijn spuitjes. Dan heeft hij 1 week dat het wat stijfjes is, 4 weken dat het goed gaat en 1 week dat het terug wat minder is. En dat gaat nu al ruim een jaar goed.
Nu met de bevroren temperaturen en door verlof van de dierenarts was het nu 7 weken geleden dat hij nog een spuit had gekregen en ik kan je melden dat hij 2x een epileptisch-achtige aanval gehad heeft. Dwz plots huilend op de grond vallen, zijn blaas ledigen en zijn ogen volledig wegdraaiend.
Na (een spoed)onderzoek bij de dierenarts blijkt hij helemaal géén epileptie te hebben (gelukkig), maar verging hij echt van de pijn vanwege de artrose. De spuit was gewoon volledig uitgewerkt en dat doet dan gewoon héél véél pijn. Dus in het vervolg toch maar sneller terug naar de arts gaan (desnoods de vervanger dan)
Dus neen volledig zonder medicijnen gaat het niet vrees ik. Artrose komt met de leeftijd en je kan alleen de symptomen en de pijn bestrijden, maar genezen zit er tot op heden nog niet in.
Het is wel jammer want bij het laatste onderzoek deze week blijkt dat zijn lichaam boven de gordel nog héél goed is. Hij gaat ook nog regelmatig wandelen (pijn of niet hij spurt dan letterlijk naar buiten!) Maar ja, onder de gordel is het versleten hé. Maar ja wat wil je op zijn hoogbejaarde leeftijd.
Ik geef mijn hond van 14 jaar de pijnstiller Onsior. Is wel een stuk duurder dan metacam maar metacam is echt heel slecht voor lever en nieren als je het lange tijd geeft. Onsior is dat stukken minder. Ik heb ook allerlei supplementen geprobeerd maar zag bij geen een verschil.
Wat is het verschil dan in Onsior, en metacam, beide vallen onder de Cox 2 remmers?
Formula en merk denk.
https://en.wikipedia.org/wiki/Meloxicam
https://en.wikipedia.org/wiki/Robenacoxib
Bijwerken zijn hetzelfde, nog steeds aanslag op de lever bij lang gebruik. Wat wij vaak met Katjang deden op de bank is zachtjes loop bewegingen maken om de boel soepel te houden, zorgen dat hij niet op te harde ondergrond ging slapen. Supplementen, over af en op tillen ect. Vaak kun je het dan uitstellen het gebruik van pijnstillers. Wij gingen echt alleen naar DA wat halen als we zagen dat hij echt pijn had. Dat is 2 maal voorgekomen. Mijn schoonzuster heeft ernstige reuma maar die gebruikt ook alleen maar pijnstilling als ze bv haar tuin heeft verbouwd haha. Voor de rest doet ze alles met beweging therapie en supplementen. Vraag me dus ook of of zuurzak giftig is voor honden, zij zweert erbij. Zit ook op dezelfde supplementen die voor hondjes zijn gemaakt verder.
Ik heb het aan de dierenarts even gevraagd. Hij krijgt om de 6 weken methylprednisolone ingespoten. Momenteel nog steeds de laagst mogelijke dosis. (5mg) Als dit niet nodig is, wenst de dierenarts geen hogere dosissen te geven.
Nu goed hij krijgt het al een dik jaar dus hij zal er wel goed mee zijn, want hij heeft zéér weinig neveneffecten.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?