Weten jullie toevallig een goede border collie fokker die vanaf juli 2021 tot ca. eind februari 2022 een dekking op de planning heeft die -mogelijk- nog plaats op de wachtlijst heeft? Kleur maakt niet uit, gezondheid wel. Ik heb wel een lichte voorkeur voor een slankere (werklijn) bouw. Hebben jullie daarnaast nog tips voor de zoektocht of tips voor goede boeken over border collies en gedrag (de regelmatig genoemde artikelen en folders op websites zijn we al mee bekend)?
Ik heb tot nu toe twee fokkers gemaild, maar de een heeft nu een nestje en heeft (nog) geen fokplannen voor volgend jaar (heeft nu ook liever geen kennismaking door dit nestje en corona) en de ander schijnt al een hele lange wachtlijst te hebben voor een nestje van eind 2021 (die overigens nog niet op de website staat aangekondigd). Ik heb ook in oudere hondenpage topics gekeken voor tips voor fokkers, maar de meeste hiervan zijn niet meer actief. Het is ook lastig dat er vaak zo weinig informatie op de websites staat. Vandaar deze vraag.
Ik heb mijn oude topic gewoon even aangepast, want een nieuwe starten lijkt me niet nodig. Ik heb ondertussen heel veel advies gehad over de Schotse smooth collie (waarvoor bedankt!), houd ondertussen de smooth-collie.net website in de gaten, heb me ingeschreven op verschillende facebook pagina's en heb daar ook verder advies gekregen. Hier is helaas ook uit gekomen dat veel Schotse collies toch vaak ofwel nog weinig werkdrift over hebben, ofwel geen goede uitslagen hebben voor gezondheidstesten, veel inteelt, veel instabiele lijnen, ga zo maar door. Ik had me voorgenomen dat een pup uit het buitenland geen probleem zou zijn, maar ben daar langzaam op terug aan het komen omdat even langsgaan om de ouders en de fokker te zien zo een stuk lastiger is en ik dat wel een belangrijk onderdeel vind van het vinden van een pup (zo zag een van de fokkers er bijvoorbeeld redelijk goed uit tot ik er youtube videos van zag). Hoewel we dus blijven zoeken, is de interesse in de border collie voor ons beiden gegroeid. (we zijn wel van plan om nog bij Lady Bo's future langs te gaan)
Werkdrift is belangrijk omdat ik ontzettend graag freestyle frisbee (naast andere activiteiten, zie hieronder) met de hond zou willen doen en hier serieus mee aan de slag zou willen gaan. Een border collie heeft meer werkdrift, is lichter (zeker dan de Amerikaanse Schotse collie lijnen, die juist actiever zijn dan de kleinere Engelse lijnen) en is een stuk stiller tijdens het 'werken' dan de Schotse collie. Ik ben me bewust van de karaktereigenschappen van de border collie, de problemen waar mensen vaak mee kampen en waar deze vandaan komen. Hier zijn we zeker bereid vanaf het begin mee aan de slag te gaan om zijn natuurlijke driften in goede banen te leiden en hebben hier ook de tijd voor.
Zo te lezen past een Schotse collie op heel veel punten goed in jullie plaatje.
Echter heb ik wel een paar puntjes die misschien om iets meer aandacht vragen. De afgelopen jaren heb ik me enorm ingelezen in dit mooie ras en zou je graag een goede reactie geven, dus ik zal binnenkort even op de laptop aan de slag gaan.
Op de telefoon lukt het toch iets minder goed
Super leuke actieve gevoelig hond
dol op kinderen, rent graag met andere honden enz meer vragen beantwoord ik graag over onze kortharige schotse herder
Is een kortharige Schotse collie dan geen optie? Die zijn qua blaffen toch niet meer dan de gewone Schotse collies? (net als veel herders allebei wat blafferig).
@Aurelia, is dat zo? Ik dacht gelezen te hebben (niet perse van betrouwbare bronnen) dat smooth collies wat feller zijn en meer blaffen. De smooth collies vind ik wel echt heel mooi, dus het zou leuk zijn als het klopt dat er eigenlijk geen verschil is.
@Arran & Aedon, heel benieuwd! Bedankt dat je er de tijd voor wil nemen :)
@ Liza, prachtige hond :) Loop je wel eens tegen problemen aan bij bepaalde dingen waar de hond extra gevoelig voor is of ander gedrag waar je moeite mee hebt? Doe je aan sport met de hond en zo ja, welke/wat? Hoe is ze in huis?
Dankje ze is ind prachtig. Niet perse problemen maar ze is erg gevoelig op harde boze stemmen daar wordt ze erg bang van, je moet haar met een zachte hand opvoeden. ze is nu 8 jaar en doe nu beetje fun lessen met haar vind ze hartstikke leuk. vroeger heb ik met haar behendigheid gedaan en heb voor de lol wel eens schapen gedreven maar daar was ze te luid voor ???? in huis is ze altijd erg rustig ligt lekker op haar mand mits ze genoeg beweging heeft gehad. ze is nu nog steeds erg actief en rennen doet ze graag
Hoi! Ik heb twee Schotse collies uit een gemengde lijn. Dus deels van Amerikaanse afkomst en deels Engelse. Nu ben ik niet zo handig in het delen van foto’s, dus kijk gerust even op mijn profiel voor foto’s. De tricolor is nog een pup. Hij is nu bijna 6 maanden. Nero, de sable kleurige, is 9 jaar.
Oke komt ie:
Ik zal eerst de punten nagaan die me opvielen uit je eisen voor een nieuw ras
Het spelen. Dit verschilt namelijk enorm per hond. Nu hebben een aantal rassen wel een bepaalde manier van spelen, maar zelf heb ik gemerkt dat dit bij de collie enorm kan verschillen. Zo hebben we (van de 2 kortharen die we tot nu toe hebben gehad) Arran, gehad die speelde niet en Aedon speelt af en toe. Sommige collies houden van rennen en sommige beuken iets meer. Wel zijn ze over het algemeen erg sociaal naar andere honden toe en spreken ze de hondentaal goed.
Dan het blaffen. Collies zijn vocale honden, zowel de langhaar als de korthaar. Per hond kan dit wel wat verschillen (zo was Arran een stille pieper en komt Aedon bij elke wandeling meerdere keren even 'vertellen' wat hij ervaren heeft). Dit is misschien iets in te perken, maar kan niet weggetraind worden. Het zit nu eenmaal in het ras. Wel kun je er vanaf pup af aan rekening mee houden in de training, maar zodra ze eenmaal hun stem hebben ontdekt.....
Dan het verschil tussen de Amerikanen en de Schotten.
Amerikanen hebben (iig in mijn ogen) meer originele werkdrift dan de Schotten. Persoonlijk denk ik dan ook dat de Amerikanen beter passen bij jullie eisen, gezien je met de Amerikanen nog prima kunt sporten. Met de Schotten moet je qua werkdrift geluk hebben. De Amerikanen (of gemengde lijnen) vindt ik over het algemeen iets gezonder als je gaat letten op testen en de inteelt coëfficiënt (COI).
Of je dan kiest voor een langhaar of korthaar maakt niet enorm veel uit. Qua Amerikaanse lijnen zitten er weinig verschillen qua karakter met betrekking tot de vachtlengte. Langharen zijn doorgaans iets rustiger, maar hebben ook zin in actie. Hiervoor moet je de lijnen wel een klein beetje uitpluizen of in ieder geval je wensen qua werkdrift goed doorspreken met je uitgekozen fokker.
Als je uiteindelijk toch voor een korthaar zou willen gaan, raad ik je aan om de combinaties op te zoeken in de smooth collie database (http://www.smooth-collie.net/ ). Hier wordt (over het algemeen) goed bijgehouden welke combinaties op de planning staan en je kunt ook meteen de algemene gezondheid bekijken. Qua fokkers ben ik zelf niet zo keen op wat er wordt aangeboden in Nederland (mijn voorkeur ligt in Duitsland en Finland), maar dat betekent niet dat jullie geen goede hond zouden kunnen vinden in Nederland.
Qua fokkers van langharen ben ik niet zo heel bekend in dat wereldje, maar probeer niet alleen te kijken naar de fokker (ondanks dat de fokker je natuurlijk wel moet aanspreken) maar vooral naar de combinatie die wordt gemaakt.
Je zou eventueel ook nog kunnen kijken bij Collie in Nood (http://www.collie-in-nood.com/ ). Hier worden regelmatig collies aangeboden ter herplaatsing.
Verder is het echt een geweldig ras, dat met zachte hand opgevoed moet worden. Ze kunnen erg gevoelig zijn (niet zo gevoelig als sommige border collies), maar dat maakt ze echt geweldige maatjes.
Mocht je nog vragen hebben, stel ze gerust of stuur even een PB'tje
Even een upje voor een nieuwe vraag! Ik heb de eerste post aangepast en de oude versie in deze post gezet omdat het wel een hele lange lap tekst was
11/12/2020 eerste start post
We zijn nu alweer een aantal maanden op zoek naar een ras dat goed bij ons past. We hadden de Schotse collie in de eerste instantie overgeslagen omdat de foto's ervan vaak meer haar zijn dan hond en we dat gewoon niet mooi vinden, maar volgens mij past het ras wel heel goed bij ons. Nu heb ik gezien dat een aantal lijnen binnen de Amerikaanse lijn minder 'poofy' zijn. Deel van de 'poof' is natuurlijk het opborstelen, maar dat lijkt niet altijd het geval te zijn. Hebben jullie advies voor goede fokkers? Ik heb ook gelezen dat ze wat actiever zijn dan de Engelse variant, wat ook een pluspunt is. Vanwege de socialisatie hebben we de pup het liefst al vanaf 8-9 weken natuurlijk, maar als het niet anders kan zijn suggesties voor fokkers in West Duitsland of België ook welkom.
Nog even een re-cap van wat we zoeken in een hond (Wie weet vinden jullie dat de Schotse collie helemaal niet bij ons past):
- Het is belangrijk dat het ras goed zou kunnen omgaan met onze greyhound Floris (waardoor veel rassen afvallen). Dat houdt in dat de hond ofwel van achter elkaar aanrennen houdt ofwel niet zo veel aandacht aan hem besteedt maar gewoon zijn eigen ding doet terwijl ze bij elkaar zijn. Worstelspelletjes vind hij niet leuk.
- Past goed bij wat we willen ondernemen qua activiteitsniveau. Doordeweeks dagelijks 2-2,5 uur wandelen en daarnaast zonder Floris nog dagelijks ca. 45 minuten activiteiten als canicross, steppen, frisbee, snuffelen, gehoorzaamheid, trucjes, etc. Groepslessen zijn niet zo ons ding, dus daar zullen we niet heel actief in worden. Leren tijdens groepslessen is absoluut een optie, maar als we eenmaal geleerd hebben willen we het ook zelfstandig kunnen doen (desnoods met aanschaf van een aantal attributen). In het weekend gaan we naar het bos voor uren wandelplezier.
- Heeft het liefst geen groot jachtinstinct en is niet té luidruchtig (de smooth collie worden de buren denk ik niet gelukkig van).
- We hebben nu een huis met tuintje (12x7 meter), op 5-10 minuutjes lopen van voor voetgangers en honden toegankelijke paden door weilanden, een groot park, een strandje, meerdere omheinde hondenvelden en in een vrij rustig gebied.
- Ik ben me veel aan het inlezen (boeken, artikelen, websites, youtube) over gedrag, training, reactiviteit, en opvoeding van hulphonden (niet dat ik onze hond wil opvoeden tot hulphond, maar de opvoeding is wel heel goed en valt m.i. wat van te leren, zeker wat socialisatie betreft), dus daar gaat ook veel tijd aan besteedt worden.
Ik heb ook gekeken naar opties voor schapen drijven omdat we de border collie ook als optie in gedachten hadden, maar die zijn hier vrij duur (€30 voor 20 min - een half uurtje tikt flink aan als je het wekelijks zou willen doen) en dat kunnen we helaas niet bieden. Zou de border collie voor ons alsnog ook een optie zijn of zeggen jullie na deze post te lezen gewoon niet doen? (Ik ben bekend met het artikel https://www.planethund.com/eng/border-collie-problem-dog.html)
Als jullie echt elke dag minstens twee uur lopen én nog een activiteit erbij doen, dan zou een border collie echt wel kunnen. Ze houden van rennen en de meeste zijn niet heel geïnteresseerd in andere honden, spelen niet heel fysiek. Meer met de bal :)
in mijn ervaring snappen border collies en windhonden elkaar wel, doen allebei veel op zicht, allebei snel en wendbaar, niet heel fysiek ingesteld. Maar kan zijn dat andere mensen andere ervaringen hebben.
Ik weet niet waar je woont maar die prijzen die jij noemt voor het schapen drijven zijn echt belachelijk! Ik betaal 50 euro voor 10 lessen, dus kijk even online naar border collie trainingscentra en wellicht vind je in jouw buurt nog goedkopere opties.
Als je voor een Border collie gaat kiezen bedenk dan dat deze honden geestelijk vermoeid willen worden. Dus afwisselend trainingen doen waar hij bij moet nadenken, daar maak je ze erg blij mee.
Succes hoor!
Fijn om te horen! Die 2 uur wandelen + een activiteit is inderdaad het minimum. We besteedden oorspronkelijk ook 3 uur aan wandelingen en activiteiten met Floris, maar die gaf na een jaartje aan dat het toch echt te veel voor hem aan het worden was, dus toen hebben we het moeten terugschalen. Ik heb heel veel zin om daar weer mee te beginnnen :-) We zoeken dus ook wel een pup uit stabiele lijnen.
We wonen in de provincie Utrecht. Ik heb 3 trainingscentra gevonden die allemaal dezelfde prijzen hanteren, maar misschien is het dan toch waard om even verder te zoeken. De prijs die jij noemt klinkt toch een stuk beter te doen. Als iemand tips in deze regio heeft hoor ik het graag!
Border collie heb je ook al gedacht aan een Aussie ?
De meeste border collie pups slapen niet uit zichzelf en moet je echt uit hun bescherming de bench in brengen. (Althans Sky). Hiervoor had ik herders, en dat is niet te vergelijken met een BC.
Ik heb veel mogen leren van twee YouTube kanalen, deze flink bestudeerd en zo heb ik nu een 7 maanden BC pup die lekker zeker is met alles :-p en nee het is geen aussie...
Dankjewel Kris! Ik heb inderdaad gedacht aan een Australian shepherd, maar die viel eigenlijk al vrij snel af omdat ze door hun oorspronkelijke taak heel fysiek zijn in hun spel. Ik vind ze ook eigenlijk nooit zo leuk als ik ze tegenkom. Maar ik ben nog wel aan het twijfelen over het ras hoor. De border collie is -hoe gek dat misschien ook overkomt- eigenlijk een rationele keuze (en daarmee de eerste keuze van mijn vriend). Ik heb alles gelezen, gekeken, bestudeerd, in me opgenomen en tegen elkaar afgewogen. Ik heb Youtube kanalen over rassen, gedrag en training gekeken, boeken gelezen, ik heb de website van de raad van beheer eindeloos over en over doorgespit, rasverenigingen bekeken, fokkers bekeken, lid geworden van rasspecifieke facebook pagina's, met mensen die de rassen hebben gesproken, etc., etc. Ik weet waar bij de border collie de mogelijke problemen zitten en hoe je hier op moet reageren en dit vanaf jongs af aan al moet begeleiden zodat eventuele problemen zich niet of in ieder geval in mindere mate ontwikkelen/voordoen. Ik weet dat als we dit doen, we een hond krijgen die heel goed in ons leven, bij ons activiteitsniveau, én bij Floris past.
Mijn hart ligt daartegenover bij de Siberische husky. Volledig anders, ik weet het, maar met een hoog energieniveau, vindt canicross en scooterjoring fantastisch (over het algemeen geen frisbee, maar des te meer rennen :)), komt net als ik echt tot leven als het kouder is, zijn bij voldoende activiteit over het algemeen rustig in huis, hebben duidelijk een sterk karakter met een beetje een gebruiksaanwijzing (wat ik graag heb in een hond). Ze kunnen ook altijd heel goed overweg met Floris als we ze tegenkomen. Ik ben met mijn vriend een aantal maanden geleden bij een fokker langs geweest en daar hebben we uren zitten praten, ze hebben ons boeken aangeraden over het ras en mushen, we hebben geknuffeld met hun lieverds en zijn volledig bedekt onder de haren weer naar huis gegaan, haha. Maar je hoort wel eens -en ziet ook in videos van mushers- dat het er best wel hard aan toe kan gaan tussen de honden, en mijn hond heeft maar een dun velletje dat zo open ligt. Ik ben nu nog onzeker over dat dat mogelijk gewoon een keer fout gaat als ik weg ben. Daar zijn wel opties voor, maar ideaal is het niet. Ook de verhalen over het ontsnappen laten me twijfelen. Ik hoef hem echt niet per se los te laten, maar ontsnappen uit de tuin of een omheind veld vind ik minder.
Het is hoofd versus hart. Kiezen we het ras dat in principe het beste in ons leven past en waar we ook heel gelukkig mee zouden zijn (hoewel ik wel even over mijn aversie van groepslessen heen moet om verantwoord freestyle hondenfrisbee te leren, een sport die ik wel echt heel tof vind) of kiezen we het ras waar we van weten dat we er een enorme klik mee hebben en ook aan canicross en scooterjoring competities mee zouden willen doen, maar waar we ook over bepaalde zaken twijfelen? Met beide zouden we zo een 3 uur per dag (meer in het weekend) actief buiten zijn, zowel mentaal als fysiek uitdagen en van houden. Ik worstel er nog behoorlijk mee. Mijn hart wil ook naar Zweden in de natuur verhuizen, maar dat is ook geen goed plan. Niet te vertrouwen, haha
owww een husky is vele anders :-)
Waar zie jij, en jullie roedel dan met een extra hond over 5 jaar ?
Ik heb de upgrade van herdershond naar BC gedaan, maar het is een totaal andere verschil...
En als ik dat mag vergelijken met de pup (Siberische husky) van mijn broer zie ik dat mijn BC veel meer luistert en bij mij is dan de husky.. maar ja dat ligt misschien ook wel aan de husky de baas.
Volgens mij kan je gerust een BC mee gaan carnicrossen, of joring dingen mee doen hoor. ze zoeken altijd een uitdaging.
houd er wel rekening mee dat 'drijven' van een border collie wat hoger ligt en dat je dat moet 'anders' aanleren met positief trainingen.
Een husky is een pool hond dat VELE afstanden wilt maken met baas.
Een BC is een drijver wat je ook kan mentaal uitdagen. Weet niet of Huskies hetzelfde zijn met intelligentie maar een BC is enorm intelligent in alles.
Dus mocht je een dagje ziek zijn en je man is er niet, kan je BC al vermaken met activiteiten in huis, Sky haalt de was al op en ruimt prulletjes op ook bij verkoudheid. Sky kan bv ook de afstandsbediening ophalen (soms stuk heb er 3).
En ik weet niet of een Husky dit kan allemaal. :-)
Ik vind een border collie en een husky wel een enorm verschil zeg. Als het ook het karakter van een poolhond is dat je het meest aanspreekt, zou ik misschien toch een border collie heroverwegen. Het zijn totaal andere rassen in manier van zaken benaderen etc.
Als je alle rassen wel tof vindt en de aantrekkingskracht is meer in de details, dan maakt het weinig uit denk ik.
Het lastige is dat ik ondertussen 6 fokkers benaderd heb met de vraag of het mogelijk is eens langs te komen om kennis te maken en daarbij ook meteen vragen te stellen, maar geen enkele fokker heeft hier positief op gereageerd omdat alle wachtlijsten tot over 2 jaar zo ongeveer wel vol staan. Bij één fokker (meteen mijn eerste keuze, dat dan weer wel) was er de mogelijkheid om me op de interesselijst te laten zetten en dan een keer langs te komen als er eenmaal een dekking op de planning staat. Zeker bij een border collie, een ras dat niet per seveel heeft met vreemden, vind ik het lastig om te bepalen of het karakter bij me past wanneer je er een keertje langs loopt. Echte interactie is er dan namelijk niet. Bij een husky, een hond met een veel meer open karakter naar vreemden, is dat al veel makkelijker te bepalen. Dus ja, de mogelijkheid voor een keuze voor dit ras staat er nu helaas nog alleen om de feiten zoals ze beschreven staan door anderen en bijvoorbeeld de rasomschrijving, die dus theoretisch gezien past bij wat we zoeken.
Is het anders een idee om eens mee te kijken bij een training bij jou in de buurt? Bij schapen drijven, frisbee, agility enz stikt het van de border collies. Daar willen mensen vast wel wat van je vragen beantwoorden. En je ziet ook gelijk hoe ze ‘in het echt’ zijn.
Hai,
mocht je meer ervaring willen opdoen met het ras border collie, dan zou je eens contact kunnen opnemen met Pim en Jolyn van sheepdog services. Leg aan hun uit, waar je over twijfelt en waar je antwoorden op wil en ze helpen je prima op weg. Je kan ook een keer met hun honden bij de schapen om te ervaren wat het is om met een border collie te werken ( met verschillende karakters en lijnen en dus benadering) en zij kunnen je ook door sturen naar eventuele fokkers met komende nestjes, nav je verhaal. Ze doen meer dan alleen les geven in schapen drijven en hebben hart voor het ras.
http://sheepdogservices.nl/aanschaf-bordercollie-en-hondenbemiddeling/
Absoluut! Dat is wel het plan als alles weer open gaat. Maar het is ook fijn om even mee te maken hoe ze bijvoorbeeld in huis zijn, wanneer ze niet enthusiast en gefocust zijn voor de sport waar ze bij aanwezig zijn :)
Bedankt voor de tip! Ik heb toevallig al even contact gehad met Jolyn toen ik informeerde naar de mogelijkheden en tarieven voor het schapendrijven. Het was inderdaad duidelijk dat ze echt een passie heeft voor het ras, erg leuk Ze geven alleen ook een 'demonstratie en voorbereidende informatie' (Edit: Ik zie nu dat dat hetzelfde is als de link die je stuurde) optie die m.i. flink wat kost (op zich logisch natuurlijk, zij moeten ook eten), dus lijkt het me niet dat ze zomaar en voor niets helpen met informatie over dit soort zaken. Ik ga dan liever eerst eens bij een fokker o.i.d. langs. Bij de husky fokker kregen we al deze informatie bijvoorbeeld ook en kregen we een heel goed beeld van het ras. Ik vraag me af of het wereldje tussen de twee rassen gewoon anders is of dat dit puur een corona-ding is.
Ik denk (ook) een coronading; mijn schoonzus heeft af en toe een nestje met een ander ras, binnenkort weer, en normaal komen potentiële pupkopers daar nonstop in- en uitlopen. Maar nu is het allemaal veel gereguleerder, mogen mensen niet binnenkomen, etc. Plus er zijn zó veel geïnteresseerde kandidaten nu door corona (echt serieus 250+ aanvragen voor de wachtlijst) dat ze nu niet de moeite gaan nemen voor mensen die het ras nog willen leren kennen, omdat dat door de maatregelen zo onhandig is en het dus ook niet nodig is om geschikte baasjes te vinden. Normaal nodigt ze iedereen uit om gewoon eens mee te wandelen oid, maar nu dus echt niet.
Wat een bizarre aantallen Het is jammer, maar wel begrijpelijk dan inderdaad.
Mijn ervaring: in huis zijn ze zoals iedere andere hond haha. Pitten op de bank! Het enige wat wel erg specifiek was is dat ik geen speeltjes kon laten slingeren. Van een tennisbal gingen ze bijvoorbeeld volledig in werkmodus en dan bleven ze er naar staren of mij uitdagen om te gooien. Maar oké oké ik kan van alles schrijven maar jij wil the real deal met eigen ogen zien haha
Denk ook zeker dat een BC bij jullie zou passen als ik lees wat je allemaal biedt
Moet de fokker in Nederland zitten of mag ie ook iets verder zitten ?
1 van mijn borders heb ik uit Nederland gehaald en de ander uit België.
Naar mijn weten zijn er genoeg BC fokkers die plannen voor een nestje in 2021.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?