Wat heb je dit goed verwoord.
Klopt helemaal.
Nou ik was dus daadwerkelijk benieuwd hoe jij dat aan zou pakken.
Oh, lol. Zit ik een heel verhaal te typen terwijl je daadwerkelijk nieuwsgierig was naar het antwoord.
Om nog even een keer een teleurstellend antwoord te geven: ik weet de gehele context niet; wat jouw hond “verkeerd” doet, hoe jij doet, wat het karakter is van de hond. Dat is allemaal belangrijk om mee te nemen in hoe je met een situatie omgaat. Dus veel nuttigs kan ik er zo niet over zeggen.
Maar jij hebt het dus over schapen drijven en dat er een behoorlijke kop op zit. Ik heb zelf ook een tijdje schapen gedreven met mijn BC. Daar zag ik wel eens honden die te veel hun eigen keuzes wilden maken, bedoel je zoiets? Misschien zijn er in dat geval een aantal basisstappen overgeslagen. Dan gaat de hond de kantjes er van af lopen. Mogelijke oplossing zou zijn: terug naar de basis. Sorry als dit vaag klinkt maar ik moet het ook maar doen met weinig info ;-) als bij ons een hond er echt een potje van maakte (bananen in de oren) dan werd die gelijk van het veld gehaald. Dan werk je heel erg met het principe van “wat ziet de hond als beloning?” En een BC wil niks liever dan met de schapen werken dus de correctie is eigenlijk al dat hij een time out krijgt. Alleen doorgaan met het werk als hij het goed doet. Op die manier is er geen intimidatie nodig. Je kan de hond zonder poespas van het veld halen met de riem. Je hoeft niet boos te worden. De grootste beloning en correctie daar heb jij namelijk al controle over: mogen schapen drijven. In mijn ervaring is een werkende BC ook totaal niet onder de indruk van jouw gebrul.
We hadden ook een hond in de groep die veel te fel was, hij ging snel over tot happen in de schapen. In zo’n situatie zou boos worden waarschijnlijk veel verwarring brengen. Dat komt omdat de hond intens met zijn werk bezig is, je je correctie heel moeilijk in een chaotische situatie kan timen, en de valkuil bestaat dat de hond niet de juiste koppeling maakt waarvoor hij nou een correctie krijgt.
Oplossing was dat de hond een periode een muilkorf omkreeg. We gaven hem eigenlijk een “handicap” waardoor hij genoodzaakt was andere manieren te zoeken om de schapen te beheersen. Zo zetten we hem zelf aan het denken naar oplossingen. Iets wat je met woorden en correcties met moeite zou kunnen overbrengen.
Ik zal maar niet het hele topic overnemen met mijn muts, maar wil toch graag even reageren.
Maybe weet heel goed wat er van haar verwacht wordt. Ze heeft ontzettend veel power op het veld maar is het vaak niet eens met mijn keuzes waardoor ze graag haar eigen ding doet. Als ik haar dan af leg loopt ze eerst nog even door gewoon omdat ze dat wilt.
Maybe is gewoon ontzettend hard, eigenwijs en vind haar eigen keuzes maken inplaats van naar mij luisteren vaak veel beter klinken :'D vaak met een brul heeft ze wel zoiets van shit ik moet echt naar haar luisteren en ook echt nu.
Ik loop om eerlijk te zijn veel liever met m'n jongste omdat ze qua stijl veel beter bij me past. Bij haar hoef ik dan ook niet te brullen maar is lichaamstaal key.
Mijn trainer is wel echt van de ouderwetse aanpak wat vaak erg botst...
Als zij niet gelijk gaat liggen, maar eerst nog wat stappen zet, zie ik dat als de kantjes er van af lopen. Dat is een probleem in de basis, wellicht is ze er een aantal keer mee weg gekomen. Aangezien je op afstand van de hond staat voelt zij waarschijnlijk ook de ruimte om de grens op te zoeken.
Toen ik mijn BC ging opvoeden was ik vanaf het begin al heel precies en consequent. Dus blijf is ook echt blijven. Soms zie je honden sneaky een meter vooruit tijgeren tijdens de blijf oefening. Als mijn hond dat deed zou ik haar terug laten gaan naar haar oorspronkelijke plaats en gingen we gewoon de hele oefening opnieuw doen. Ze kwam er echt niet mee weg. Al zorgde ik er bij mijn oefeningen wel altijd voor dat de kans heel groot was dat ze het goed ging uitvoeren. Ik werkte altijd in hele kleine stapjes zodat de kans op “slecht” gedrag en falen minimaal werd. Hoe vaker een hond verkeerd gedrag vertoont hoe meer het een gewoonte wordt. Al ben jij de basis allang voorbij met jouw hond.
Toen mijn BC voor het eerst met schapen ging werken (echt als jonge pup al) begonnen we met veel beperkingen. Dit dus zodat het verkeerde gedrag er niet in sluipt. Zorgen dat het bijna niet mis kan gaan. We werkten met een lange lijn. Bij de eerste oefeningen waarbij ze om de schapen heen ging cirkelen werkten we met zo’n lange stok om de richting aan te geven. Dus als ik wilde dat ze linksom ging en zij ging rechtsom dan beperkte ik haar door met de stok haar weg te versperren. Als obstakel dus. (Niet om te intimideren)
Als mijn hond niet gelijk ging liggen bij Lie Down dan pakte iemand anders snel haar lange lijn vast. Zo kon ze niet door gaan met wat zij het liefste wilde, actie. Al is het wel even uitkijken wanneer je een lijn gebruikt want het is niet bij elke oefening handig icm schapen en rennen.
Eigenlijk zou ik dus een paar stappen terug proberen te doen. Zijn er makkelijkere situaties waarin ze wel direct gaat liggen? Ga daar naar terug en probeer met hele kleine stapjes progressie te maken.
Niet toestaan dat ze een loopje met je neemt want dat is gewoon einde oefening voor haar. Time out.
Uiteraard is zoiets makkelijker gezegd dan gedaan. En het is heel erg zoeken naar hoe je een oefening in kleine stapjes verdeeld.
Ik snap het ook wel dat je met je trainer kan botsen. De meeste trainers bij het drijven zijn nog van de ouderwetse aanpak. Mijne was dat ook hoor. Het is dan ook lastig om op je eigen manier te gaan trainen. Ik kan je wel vertellen dat jij makkelijke basisoefeningen moet gaan doen en een lijn moet gebruiken, maar waarschijnlijk gaat je trainer dan lachen.
Als de brul voor jouw hond werkt zal ik dat doen.
Mijn standpunt was ook niet dat zoiets schadelijk is, meer dat het ook anders kan. Als je je eigen schaapskudde zou hebben zou je alles zelf kunnen proberen, oefeningen eindeloos herhalen, je eigen fouten maken. Maar als je afhankelijk bent van zo’n trainer en zijn schapen ga je niet zo snel je eigen plan trekken.
Helemaal mee eens.
Wat een raar forum, als je zegt hoe je zelf iets doet, krijg je een drammende preken en nog erger.. beschuldigende en insinuerende opmerkingen over hoe slecht je wel niet met je hond. En dan die totaal onterechte, alwetende toon erbij.. bah (en dat is dan de aardige omschrijving).
idd; nog maar zelden een normale discussie hier kunnen voeren. Het probleem bij 'methodes' is dat die niet alleen voor een hond moeten werken, maar ook voor een baas.
Mijn honden zijn niet voergericht op straat, ik ben dat zelf ook niet (ze stimuleren om ze voergericht te maken dus). Dus voer strooien, zal bij mij nooit werken (en jaaaaa, ik heb het wel geprobeerd). Dan kun je 1000 keer zeggen dat het werkt. Dan zal dat vast 1000 keren werken ook. Alleen niet bij mij en mijn honden.
Gelukkig staan wij dan wel open voor andere wijzes. En dat ontbreekt bij de die hards. Het inzicht dat er andere honden, andere mensen en andere wijzes bestaan dan enkel die van jezelf. Dan wordt discussie voeren bijgevolg ook onmogelijk.
Hoevaak mensen hier het al hebben over “koekjes strooien” en dat dat niet werkt bij hun honden... dan heb je gewoon niet goed gelezen wat er gezegd wordt (dus dan vraag ik me af waarom je je in een discussie mengt).
Ik wil nog één ding kwijt. Beschuldigen, insinuaties, beledigingen, belachelijk maken etc. Daar zal je mij en Suzanne niet op betrappen. Dat dat zo gelezen wordt komt toch echt door wat iemand er zelf van wil maken. Daag jezelf uit en probeer een bericht te vinden waarin ik één van die dingen gedaan heb.
Daarentegen ontvang ik juist de een na de andere beschuldiging, insinuatie, belediging en word ik belachelijk gemaakt. In bijna elk bericht.
Helemaal mee eens. Reacties van sommige leden lijken als een rode lap op een stier te werken en dan wordt er niet meer naar de inhoud van het bericht gekeken.
En als er al naar de inhoud gekeken wordt dan worden er allerlei dingen bij "verzonnen " waardoor een normale discussie niet meer mogelijk is.
Ik vind dit een geen positieve ontwikkeling. Als een lid je zo triggert negeer diegene dan gewoon.
Maar goed, dit is ook compleet off topic, sorry ts.
Dank je wel voor de tips en het aanbod. Ik heb eruit gefilterd wat ik denk dat past bij mij en Jax en ik moet zeggen dat het al veel beter gaat.
Ik ga zeker gebruik maken van je aanbod. Ben heel benieuwd in welke valkuilen jij gevallen bent haha. Het is een cadeautje hoor, echt een clown.
Verschrikkelijk zijn ze ;)
Fijn dat je dat gaat doen!
Een aus is niet makkelijk om op te voeden, daarom heb ik een collie
Een aus is een herder, maar wel heel erg zelfstandig en super slim. Dat maakt het niet makkelijk, maar wel leuk
Succes!
Het gaat niet om een methode, ik ga uit van de leerprincipes bij een hond en die zijn voor elke hond en mens exact het zelfde.
Levert het iets positiefs op voor een hond, dan zal hij het herhalen, levert het niets op, dan zal het verminderen of stoppen.
Het is een grote denk fout, om te denken dat het bij positief opvoeden om voer gaat. Het voer is 1 motivatie, die vooral handig is om een pupje iets te leren. Dan wordt het eerst als lokmiddel gebruikt.
Voer werkt ook op de emotie van honden, het geeft honden een goed gevoel.
Vandaar dat vaak voer gebruikt wordt.
Wat voor die ene hond een motivatie is, kan alleen de hond zelf bepalen en het verschilt ook, per situatie, zelfs per dag, per moment.
Voer, spel, stem commando, dan de belangrijkste de life rewards, die heel vaak vergeten worden.
Positief opvoeden, betekend opvoeden en dat betekend grenzen stellen en jawel ook corrigeren.
'Echter positief staat voor het niet gebruiken van positieve correcties of negatieve bekrachtigers.
Het moge inmiddels wel duidelijk zijn, dat die hoe je het went of keert altijd negatieve gevolgen hebben.
Blijkbaar zit er hier nog steeds in het hoofd van velen, dat positief opvoeden betekend met voertjes te strooien.
Dan wordt mij van alles verweten van het niet open staan voor andere wijzers, misschien eerst goed inlezen wat positief opvoeden inhoud.
Ook wordt er afgegeven op theoretische kennis, maar dankzij die theoretische kennis, gebruik ik niet éen bepaalde methode, ik kijk met al mijn kennis, ik observeer, analyseer, trek dan een conclusie, die passend is, voor dat ene geval en dat is wat die ene specifieke unieke hond en die zijn unieke baas nodig hebben.
Vooral houd ik onderzoeken bij, zodat ik mijn visie aan pas als nodig, raak nooit uitgeleerd.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?