Hoi,
Mijn vrouw had haar hond, een Jack Russell reu, al voor ze met mij getrouwd is. Hij is ondertussen zo'n 15 jaar oud. Ikzelf ken bitter weinig van honden, maar de hond van mijn vrouw is niet gecastreerd, niet gechipt en heeft nooit hondenschool gehad.
Ik vraag mij ten eerste al af hoe het komt dat dit zomaar gedoogd wordt in België. Zelfs de 2 dierenartsen waar zij met hem op controle gaat, vallen hier niet over.
Ten tweede is er aan de hond dus niets te zeggen. Hij kent alleen maar pootje geven als hij een snoepje krijgt. Da's verder dan ook het enige commando. Kan ik zo'n oude hond nog iets bijleren of niet?
Ten derde komt de hond ook vaak agressief uit de hoek als hij moet luisteren naar mijn vrouw. Hiermee bedoel ik bijten en tanden laten zien. Een corrigerende tik vindt zij uit de boze, terwijl ik die maatstaf wel hanteer. Of dit correct is, laat ik in het midden. Maar naar mij luistert hij dus wel.
Als de hond vindt dat hij te lang alleen heeft moeten zitten, doet hij overal in huis zijn behoefte. We laten altijd de deur openstaan zodat hij buiten kan, maar in huis kakken vindt hij blijkbaar amusant. Kan ik dit nog afleren / of hoe moet ik dit corrigeren?
Over al deze gedragingen vallen die 2 dierenartsen dus niet over. Agressief gedrag naar de dierenarts: niks aan de hand. Ikzelf ben al gebeten door de hond (met littekens) bij het uit de bench halen bij de dierenarts, maar dit is blijkbaar normaal gedrag kreeg ik te horen.
Ik had eens graag een mening gehoord van iemand die er écht iets van kent.
Groeten.
Een hond die bang is zal z’n lip optrekken als waarschuwing dat je te dichtbij komt of iets doet wat hij niet prettig vindt. Als je geen gehoor geeft zal de hond bijten. Als jij dan vervolgens een corrigerende tik geeft dan bevestig je dus aan de hond dat een aanraking van jou niet fijn is en bevestig je dus ook zijn angst.
De hele dominantie theorie is super achterhaald en je moet het echt meer gaan zien als samenwerkingsverband tussen mens en dier. En wil je nou echt dat het hondje naar jou luistert uit angst of uit een vorm van wederzijds respect? Want nu luistert hij uit angst voor een tik naar jou. Lijkt mij persoonlijk echt niet fijn.
Doe je wel eens leuke dingen met de hond? Je zegt dat je het vervelend vindt dat hij alleen een poot kan geven als hij een snoepje krijgt maar neem je ook de tijd om hem andere commando’s aan te leren? Zeker bij een zelfstandig ras als de Jack Russel gaat daar nou eenmaal wat tijd in zitten. Daarnaast is hij al senior dus zal het leren nog wat trager zijn.
Ik zou de dingen die hij niet fijn vindt niet meer doen. Probeer wat informatie op te zoeken over de hondentaal want zo te lezen gaan jullie continu over zijn grenzen heen. Hij vindt het niet fijn om uit de bench gehaald te worden, waarom laat je hem er dan niet zelf uitgaan? Hij ervaart kennelijk stress als hij lang alleen is, waarom hem dan nog zo lang alleen laten? Hij ontlast echt niet in huis omdat hij dat grappig vindt, maar uit stress en ongemak.
Wat doen jullie verder met hem als leuke activiteiten?
Je hond heeft al een hoge leeftijd, dat tie in huis zijn behoeftes doet , misschien wat dementerend aan het worden en de weg kwijt is als jullie er niet zijn, de deur staat immers open schrijf je....een flinke tik geven waarom, kan toch ook op een andere manier, leid de hond af als die geirriteerd raakt...een oudere hond de een wordt chagerijnig de ander blijft lief en zal niet uitvallen, vandaar misschien wat dementerend.....eens een grote apk geven bij je dierenarts , dan kan er gekeken worden of alles in orde is, tanden , nieren enz...bloedonderzoek hoort ook bij de apk...zou dat laten doen als je Jack geirriteerd raakt.
Waarom zou een dierenarts er over vallen dat de hond niet gechipt of gecastreerd is ?
En ook niet elke hond bezoekt een hondenschool.
Wat zou u zo'n hond die vijftien jaar lang niets hoefde te leren nog bij willen brengen ?
Op de juiste manier zou het misschien kunnen lukken mits het niet met tikken gepaard gaat
Gehoor en zicht zijn op die leeftijd vaak wat minder en misschien snapt de hond het allemaal ook niet zo meer .
Een hond van vijftien is niet graag alleen meer en kan ook uit angst zijn behoefte binnen doen ,en het uit de bench halen bij de dierenarts moet ook met beleid gebeuren ,
Ik weet niet hoelang uw vrouw de hond al had maar ik zou van mijn leven niet toestaan dat mijn man mijn hond zou slaan ,
Och de hond is 15 jaar.
Een hond die in huis poept doet dit niet omdat hij dit amusant vindt. Waarschijnlijker is dat hij zich alleen niet prettig voelt, misschien verlatingsangst heeft. Iets wat veel vaker voorkomt dan veel eigenaren denken.
https://www.youtube.com/watch?v=h6Hszbb41DE
Uitvallen bij de dierenarts of waar dan ook,komt vanuit dat hij zich blijkbaar niet veilig en bedreigd voelt.
Je kan altijd een hond nog iets leren. Wat hij nu vooral moet gaan leren is dat jij iemand bent die hij kan vertrouwen, door bijv. samen iets te ondernemen zoals bijv. hersenwerkjes
https://hersenwerkvoorhonden.nl/
Hou je stem en houding naar de hond toe ook altijd rustig en positief.
Overigens vind ik ook dat er iets moet komen om mensen beter voor te bereiden op het houden van een hond, een verplichte cursus voordat je een hond aanschaft bijv. om zo mensen beter te leren hoe honden communiceren. En idd verplicht chippen en registreren.
Ik woon zelf in Nedersaksen waar een hondenhoudbewijs plicht is. Ik vind dat een goed idee voor elk land.
Een hondenhoudbewijs, veranderd het karakter niet van de mens....mijnheer hanteerd de maatstaf...hoe haalt tie het in zijn hoofd, een hond afdrogen die oud en waarschijnlijk angst heeft om alleen te zijn..en dan wordt er ook nog geschreven, de hond vind het amusant om zijn behoeftes in huis te doen......de maatstaf hanteren als de hond niet luisterd...dat is toch nergens voor nodig, wanneer er hier iemand mijn hond corrigeerd met harde hand, gaat tie er uit, nee de hond niet.
ik denk dat dit voornamelijk een gebrek aan kennis over honden is, veel mensen weten niet bewust dat dieren ook een eigen taal, eigen gevoelens hebben net zo goed als wij mensen.
In die zin zou een hondenhoudbewijs kunnen helpen om kennis over honden en hun gedrag over te dragen.
De eigenaresse van de hond zelf kan dit blijkbaar helaas ook niet onderbouwd overbrengen, wat ze met de juiste kennis misschien wel gekund had.
Mijn ervaring met Jack Russells is een heel andere. Romeo is niet gecastreerd, wel gechipt en ik ben niet met hem naar een hondenschool geweest. Dat deed ik met mijn eerste dus wel, mijn inmiddels overleden Luca. JR's zijn juist maatjes voor het leven, energieke honden en alles wat ik kan zeggen, is dat de schuld vaak bij de honden gelegd wordt, terwijl de baasjes dit gedrag veroorzaken en als een hond niet meer kan dan een pootje geven, is dat ook niet de schuld van de hond. Dat zou in elk geval voor mij niets uitmaken. De voorzitter van de rasvereniging van de JR's zei altijd, dat JR's kunnen lezen en schrijven en zijn ook echt intelligente diertjes. In de laatste weken van het leven van Luca liep ik met hem in het park. Een mevrouw met een hond, die ons zag aankomen, zag ik bijna denken: daar is een Jack Russell, wegwezen !". Ze begon aan de riem te trekken, de andere kant op te lopen, haar hond mee te trekken, die viel daardoor uit en Luca reageerde daarop met het blaffen naar de hond. Achter mij liep een echtpaar en wat zeiden ze : Die Jack Russells zijn ook allemaal hetzelfde ! Totale onwetendheid, want ze zagen niet, zoals gewoonlijk, dat de mevrouw die we tegenkwamen het gedrag van haar hond zelf veroorzaakte en Luca eigenlijk normaal reageerde ! De baasjes moeten heropgevoed worden en de Jack Russell gerehabiliteerd. Ik zou de bench gewoon openzetten, zodat hij erin en eruit kan. Omdat baasjes vaak niet goed met honden omgaan, worden ze al gauw opgesloten in een bench. Ik voel dat hier een niet begrepen hondje is met stress, mede ook door het ontlasten in huis. Normaal doet een hond dat niet zomaar. En een dierenarts zou hierover iets moeten zeggen ? Ik dacht het niet !
Gaan we echt onze tijd hier nog aan verdoen?
Haha echt he. Ik dacht: “wat zal ik hier nou eens op reageren... ach laat ook maar, te veel moeite.”
Al vind ik het wel belangrijk dat er tenminste iemand een reactie schrijft, zodat TO misschien gaat begrijpen dat je hond meppen echt een zeer trieste maatstaaf is.
Hoi iedereen,
Ik heb alleen een corrigerende tik gegeven toen hij met zijn tanden in mijn hand zat te bijten. Ik denk dat ik dit niet goed verwoord heb.
Reacties als: mijn man mag de hond niet slagen. Oké, maar hier ben ik niks mee. Ik wil u wel eens zien reageren als er een hond in uw hand zit te bijten.
Dit ter zijde.
Ik ben voorstander dat elke hond naar hondenschool moet gaan. Dit doen we met kinderen toch ook? Dit om een correcte opvoeding van de hond te bekomen. Elke hond moet ook verplicht gechipt worden. Denk dat dit logisch is.
En de hond bijt niet zomaar zegt men. Een voorbeeld:
Onze hond trippelt vaak zenuwachtig rond op de vloer, vooral tijdens etenstijd. Hij spring dan ook vaak omhoog met zijn nagels in de billen van mijn vrouw. Dit doet uiteraard pijn, maar hij blijft dit gedrag herhalen, want commando's kent hij niet. Als mijn vrouw dan uiteindelijk verbaal boos wordt, laat hij zijn tanden zien, en bij een verkeerde beweging van haar wordt ze gebeten.
Dit is normaal gedrag dan dat volledig aan ons ligt dus? Ik ken niks van honden, dus ja...
Nee dit is geen normaal gedrag van een hond die goed in zijn vel zit. Maar dat is niet de schuld van de hond. Waarschijnlijk is er erg tekort gekomen in de opvoeding. En daarmee bedoel ik niet dat de hond strenger aangepakt moet worden. Opvoeden is een kwestie van geduld, vriendelijkheid, helderheid, en kalmheid. Boos worden enz werkt alleen maar averechts. Ik heb het vermoeden dat deze hond met weinig positieve aandacht is opgegroeid en ja dan wordt het een kleine terrorist.
Een hondenschool kan idd heel nuttig zijn, voor de mens dan, een hond reageert gewoon op dingen. Op een goede hondenschool leer je niet alleen commando's maar ook over hoe honden communiceren, en hoe je veel ongewenst gedrag kunt voorkomen.
Het voorbeeld van eten klaarmaken: lekkere geurtjes, dus een opgewonden hond die niet wil dat hij vergeten wordt. Je kan dan heel simpel voorkomen dat de hond gaat opspringen en uiteindelijk bijten door bijv. de hond iets lekkers te kluiven te geven.
Een groot deel van een hond opvoeden is dingen voorkomen zodat je geen stresssituaties creeert voor mens en dier.
Ik zorg dat ik niet in deze situatie terecht kom. Dit is uiteraard geen normaal hondengedrag maar wel hondengedrag van een beestje wat continu in een bepaalde vorm van stress is. Dus nogmaals: worden er ook leuke dingen met hem gedaan?
Dat hondje is al 15 jaar en nóg weten jullie niks van honden?
En nu moet dat arme dier op zn oude dag gecorrigeerd worden voor lang ingesleten, nooit goed aangepakte gewoontes?
En er wordt gesproken over een hondenschool?
Moet ik dat alles serieus nemen.....
Luister, het oude beestje is zo geworden zoals hij nu is. Het is al die 15 jaren zo gegaan en toegestaan.
Dat verander je niet meer zomaar. Zeker niet nu hij er ws ook ouderdomskwalen bij heeft. Zoals misschien slechter zien, slechter horen,(zodat hij sneller schrikt van iets wat hij niet meer hoort of ziet aankomen) misschien artrose en niet meer zin om te lopen (naar de tuin bv) en zo meer.
Hou ermee op dat beestje te willen 'corrigeren'.
Ga proberen te accepteren dat je een oud, wellicht dementerend hondje in huis hebt met gebreken en eigenaardigheden.
Ga het accepteren als zijnde de huisgenoot van de vrouw waar je mee getrouwd bent.
Als ie bijt roep je au en verder zorg je dat handen uit de buurt van zijn bekkie blijven.
En je vrouw kan een ander ritueel verzinnen om het diertje eten te geven (bv het eten alvast klaarmaken waar het hondje niet bij is) en dat dan snel geven. Dan hoeft hij niet rond te springen en rond te happen.
Onrust voorkómen dus . Bijvoorbeeld.....
O ja, en breng hem niet in een bench naar de dierenarts.
Als hij niet kan lopen dan til je hem. Hoef je hem ook niet uit zn (op dat moment )veilige kooi te halen wat hij heel bedreigend vind en dus gaat bijten.
Voorkomen dus.
Ik word hier heel verdrietig van en kan als baasje van een prachtige, lieve Jack Russell niet anders dan het op te nemen voor dit hondje. Ik ken helaas te veel JR's die een groot deel van hun leven in een bench zitten omdat de baasjes niet weten hoe om te gaan met dit ras. Een hond in een afgesloten bench is gefrustreerd, vooral een hond die veel beweging nodig heeft. Romeo slaapt in zijn bench, maar de bench staat gewoon open en hij kan erin en eruit, wanneer hij wil. Dat was met Luca ook zo.
Een hondenschool is prima, voor de mens, maar dat had ongeveer 15 jaar geleden moeten gebeuren. Of 7 jaar geleden, of zelfs nog 5. Maar een hond van 15 met zoveel ingesleten gewoontes raakt waarschijnlijk alleen maar gestresst van zo’n cursus. Ik denk dat u dat idee beter uit uw hoofd kunt zetten. U klinkt een beetje alsof u de hond nog graag met harde hand wil africhten in de laatste periode van zijn leven. Dat lijkt me niet verstandig. In plaats van trainen op commando’s zou ik u aanraden te werken aan het vertrouwen. Wellicht bereikt u daar ook niet veel meer mee, maar het arme beestje heeft zich - zo klinkt het tenminste - 15 jaar lang onbegrepen gevoeld. Het zou u en uw vrouw sieren u eens te verdiepen in de lichaamstaal en de signalen van een hond, zodat dan tenminste de laatste periode nog mooi afgesloten wordt. Ik krijg hier buikpijn van, zeg, zo zielig vind ik het voor de Jack Russell.
Hondenschool. Ik heb les gegeven. Maar die lessen zijn voor de mensen, om hen te leren omgaan met en het gedrag te lezen van de hond. Om de bazen te leren hoe een hond zich gedraagt en waardoor gedrag ontstaat en ja ook om ongewenst gedrag weer in goede banen te krijgen.
Als ik advies mag geven, koop een fijn boek over hondenopvoeding en lees dit en bedenk wat , wanneer en waar het fout is gegaan bij dit hondje. En koop ook een boek met spelletjes met de hond. Als je hond van 15 jaar nog zo aktief is dat hij zo hoog kan springen, (poten tegen de billen van je vrouw) dan kan hij zeker ook nog een spelletje met je doen, waarbij de hond zijn hersentjes moet gebruiken en de baas ook , om het leuk te maken voor je hond. En houd rekening met de leeftijd van je hond dus kalm aan en hele korte , paar minuten, durende spelletjes oefenen. Zo kunnen jullie, je vrouw en jij, samen nog een leuke band opbouwen, de hond fijne laatste jaren geven, en met zijn 3en pkezier aan ELKAAR beleven.
Er zijn vast mensen op dit forum die hondenboeken aan kunnen raden. 1tje raad ik aan ,,help mijn hond trekt,, van Turid Rugaas. Een manier die leuk is voor je hond, en niet alleen gebruikt kan worden bij trekken maar bij heel veel ander gedrag dat jullie als probleemgedrag ervaren, dit boekje is opvoeding op positieve manier en band opbouwen met je hond.
Verder wil ik nog aangeven dat 15 jaar geleden heel anders met honden omgegaan werd dan nu. . Je zal lezen dat nu goed gedrag beloond wordt met brokjes. Haal deze brokjes uit zijn portie dagelijkse voeding zodat je hond hierdoor niet dikker gaat worden.
15 jaar...beginnende dementie ook nog.
Dus neen, laat dat beestje gerust.
Denken dat hondenschool zaligmakend is voor de opvoeding van een hond is een verkeerde gedachte.
Ik wil nog wel even aanvullen, als het hondje gevoelig is voor lekkere snoepjes kan je natuurlijk nog dingen leren, op een positieve manier, dus maak het leuk, dat versterkt de band ook wat meer, en wie weet, ga je dan nog van het hondje houden.
Ze zijn nooit te oud om te leren, maar het moet wel leuk zijn om te doen, voor beide partijen.
Ik heb wel de indruk dat het hondje bijt omdat hij bang is, dan werkt een corrigerende tik niet, dat maakt hem alleen maar banger.
Ik zou zeggen probeer het, lekker aan de slag met het hondje, met veel geduld en liefde..
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?