Ook wij moeten ermee gaan dealen - epilepsie.
Natuurlijk wisten wij dat bij de GZ epilepsie voorkomt. Met het juist fokken hoop je dat dit onder de duim komt. Je hoopt niet jouw hond. En dan is het toch zover... Ik zei nog twee weken terug van Danielle tegen mijn man, omdat we bij haar een tekenband hebben gekocht, wat een ellende het wel niet moet zijn, die epilepsie. En nu zitten we er zelf in.
Een van onze angsten de waarheid... Odin heeft gisterenochtend om half 8 zijn eerste epileptische aanval gehad. Een harde klap beneden, en daar lag hij. In een volle aanval, een grand mal, naast de bank (hij slaapt altijd op de bank) We wisten dat we niks konden, gevaarlijk voor ons, maar als je je hond zo hulpeloos ziet, dat is zo moeilijk... Het duurde maar kort, te lang voor ons uiteraard. We hebben een bloedonderzoek laten doen en algemene check bij de DA. Maar we verwachten dat er niks uitkomt. Het lijkt te veel op primaire epilepsie. We moeten nu afwachten, eenmalig? We hopen het, maar we weten ook dat dit waarschijnlijk valse hoop is.
Ik heb contact opgenomen met een ex GZ fokker wie onderzoek heeft gedaan naar epilepsie bij Zwitsers.
Primaire epilepsie verloopt bij de GZ vaak atypisch. Het wordt snel erger, tot aan clusters of de status elepticus aan toe. Van de honden die zij heeft gevolgd overleed het meerendeel zonder medicatie op een leeftijd tot maximaal 3 jaar. Dat vinden we uiteraard doodeng.
Normaliter zou je wachten op een tweede grand mal tot je begint met medicatie, maar omdat de prognose zo slecht is bij de GZ in het algemeen twijfelen wij heel erg. Onze eigen DA wilt nog niet direct na een grand mal aan de medicatie. Want het kan natuurlijk eenmalig zijn... Ik ga volgende week contact opnemen met een andere DA die het onderzoek ook heeft gelezen van epilepsie bij de GZ en wil met haar gaan overleggen.
Al met al, moeten ook wij ermee gaan dealen.
Ontzettend verdrietig....ik hoop dat de epileptie onder controle komt....
Oh wat erg
Heel veel sterkte de komende tijd met Odin!
Wat lijkt mij dit afschuwelijk om mee te maken,je voelt je zo hopeloos.
Ik hoop zo voor jullie dat het éénmalig is,een sprankje hoop blijf je houden,heel veel sterkte want dit raakt je diep in je hart.
Ohh nee.
Vreselijke ziekte die epilepsie.
Hoop dat het niet te vaak voor komt, maar als ik het zo lees klinkt het niet hoopvol.
Ik hoop dat de juiste medicatie bij Odin snel gevonden wordt.
Wat een malheur. Hoe oud is Odin?Ondanks dat de vooruitzichten niet goed zijn, hoop ik dat het bij één aanval blijft of anders dat het met medicatie onder controle is te houden.
Sterkte.
OMG... Wat erg, Nicole...
Een kennis heeft een hond gehad met epilepsie. Geen idee wat voor soort en hoe ernstig, maar zij is overgegaan op vlees voeren en de epilepsie is daarmee een stuk minder geworden. Ik wil absoluut niet zeggen dat vlees deze ziekte kan genezen! Maar het kan misschien invloed hebben. Als je nog geen vlees geeft, kun je er misschien wat uit halen.
Pfff... Vind het wel heel wat hoor! Die levensverwachting geeft je dan toch even de rillingen als je zo'n verhaal leest.
Schrikken zeg, wat een ellende is die rotziekte toch, zo onzeker ook allemaal
Wat ik zelf zou doen is ook een voedingsdeskundige raadplegen om de strijd op alle mogelijke manieren aan te gaan. Een biologisch voer met alle essentiele vetzuren en andere nodige voedingsstoffen lijkt mij heel belangrijk nu.
Hier een goede uitleg over een holistische aanpak (en nee ik beweer hierbij niet dat dit bewezen werkzaam voor alle honden is, er kan zoveel meespelen, meestal erfelijk maar ook dan kan voeding een belangrijke rol spelen, en het kan geen kwaad om dit onderwerp eens met een goede arts te bespreken)
https://www.biomentor.org/honden/epilepsie.html
Ook acupunctuur kan ondersteunend werken
http://www.nossekverheijden.nl/Acupunctuur/
voor alle duidelijkheid, dus niet als vervanging van medicatie, maar als ondersteuning.
Heel veel sterkte!
Bedankt voor jullie reacties, dat doet toch goed.
Odin is ook inderdaad nog jong, net 1 jaar..
Bedankt ook voor de tips voor het vers voeren. Hij staat op KVV van Kivo en geperste brok, redelijk goed voer denk ik . Maar een voedingsdeskundige kan inderdaad geen kwaad, gelukkig ken ik er al eentje en zal het hem ook voorleggen.
Wat verschrikkelijk zeg, en ook nog maar 1 jaar oud... Hopelijk blijft het bij 1x en anders hoop ik dat er voor hem snel een juiste behandeling wordt gevonden.. Veel sterkte hoe dan ook
, veel sterkte....
Wat erg als je hond dit zo krijgt, heel veel sterkte!
Ik hoop ook voor jullie en voor Odin zelf dat het eenmalig was.
Zo'n jonge hond, dan gun je hem een blij en onbezorgd leven en niet zo'n gevecht tegen zoiets.
Zo jong en al epilepsie! Arme Odin.
Zulke grote honden zijn met 1 jaar nog niet volwassen en dan al deze narigheid.
Hoe reageerde de fokker? Doe ook melding bij de rasvereniging. Zijn nestgenoten tot nu toe vrij van epilepsie? Komt het van moeders of vaders kant? Die reu of teef moet uitgesloten worden van de fokkerij.
Wat een rot nieuws. Hopelijk kan het onder controle gehouden en gaat hij veeeeeeel langer dan die 3 jaren mee :(
@Loesje
Ik heb uiteraard contact opgenomen met de fokker. Ik heb dicht contact met haar en zij wilt de bloedonderzoeken afwachten. Dat snap ik, want 100% primaire epilepsie is het nog niet. Het heeft ver gaande gevolgen als het primaire epilepsie is. Zijn nestgenoten en ouders hebben geen epilepsie. Dus als het echt primair is, moet er verder gekeken worden waar het vandaan komt.
En inderdaad, hij is nog zo jong. Hij is dan wel groot, maar in zijn hoofd gewoon nog een pupje
Als je de kans hebt, neem contact op met Dr.Mandigers, dat is in NL de beste arts op dat gebied.
Hoe jonger de hond bij de eerste aanvallen, hoe slechter de prognose.
Wij zijn er zelf een border collie aan verloren.
Heel veel sterkte voor jullie en de hond!
Mijn grijze kees heeft als enige uit t nest en ook uit de hele lijn, primaire epilepsie. Hij kreeg meteen een heeeeel landurige aanval op zijn 2e. Gelukkig heeft mijn da niet gewacht met medicatie, hij is direct met pexion begonnen en dat gaat nog steeds aardig goed. Af en toe een lichte aanval of abscenses maar nooit meer zo erg. Hij wordt in november 6, dat had ik zelf somberder ingezien.
Voer heeft bij hem geen enkele invloed. Het weer en stress wel.
Heeeeeel veel sterkte, het is heel naar als je als baas machteloos moet toekijken.
Heb je wel stesolid mee gekregen?
UPDATE: Slechts een week en twee dagen later heeft Odin vanmorgen zijn tweede grand mal gehad. Zo kort op de eerste. Wij proberen zo spoedig mogelijk bij de DA een afspraak te maken en starten direct met medicatie.
Hij gaat er maar in mee, en anders zoek ik een andere dierenarts die de medicatie wel wilt geven.
Dat is schrikken zo vlak na de eerste aanval een tweede.
Ik zou ook met medicatie beginnen. Helaas is medicatie het enige om te proberen de aanvallen zo veel mogelijk onder controle te houden. De doses zal regelmatig aangepast moeten worden naar gelang de aanvallen. Er is geen standaard voor omdat iedere hond op een andere manier lijdt aan epilepsie. Stress moet vermeden worden.
Zou Odin zeker op medicatie gaan zetten, en inderdaad als de dierenarts dit niet wil een andere dierenarts zoeken.
Veel reguliere dierenartsen hebben helaas weinig tot geen verstand van epilepsie, zou er toch over na denken om naar een specialist te gaan met Odin.
Als ik niet bij de neuroloog Paul Mandigers terecht was gekomen, had Kaylin er niet meer geweest ( dat weet ik zeker ), mijn dierenarts gaf al heel snel aan dat ze het niet meer wisten en hebben mij met Kaylin doorverwezen naar Mandigers.
Ach sterkte zeg. Heb je vandaag nog geen contact gehad met de da van dienst? Ik zou geen dag wachten.
Wat jammer dit,als een da moeilijk doet onmiddellijk een andere zoeken,je wilt een da die met je meedenkt,je helpt....
Helaas is Odin vandaag in een cluster terecht gekomen. Vanmiddag weer een aanval. Met gierende banden naar de dierenarts dus.
Hij krijgt nu een combinatie van twee anti-epilepsie medijcijen. Phenoral en Libromide (Kaliumbroxide) Daarnaast rectaal Valium in huis. Dit alles op aanraden van een fokker die er onderzoek naar heeft gedaan. Ik had een spoeddierenarts en die had er ervaring mee bij Collies. Ze ging direct mee in mijn verhaal.
We pakken het direct grondig aan.
Wat verschrikkelijk zeg, hoop dat de medicatie snel aanslaat.
Jammer hoor. Ik hoop dat hij gauw opknapt. Sterkte.
Heeft die dierenarts er ook nog over gehad dat als je kaliumbromide geeft, je op moet passen met het geven van zout.
Als je teveel zoute dingen geeft wordt kaliumbromide uitgeplast.
Veel mensen geven medicatie met behulp van worst of kaas, dat is bij deze medicatie niet verstandig
Hoop dat de medicatie snel aanslaat... sterkte
Wat erg, ik vind het zo sneu voor je hond dat hij op zo'n jonge leeftijd dit al moet mee maken.
En ook voor jullie als baasje natuurlijk, dat je dit ziet gebeuren.
Ik hoop dat de dierenartsen iets voor hem kunnen doen.
Heel veel sterkte!
Ach dat is heel snel gegaan.
Gelukkig dat je contact met die fokker had en een dierenarts trof met ervaring op het gebied op epilepsie.
Hopelijk slaat de aanpak snel aan en blijven de aanvallen weg.
Sterkte.
Ja, maar dat had ik ook al eerder begrepen.
Ik moet nu opzoek gaan naar zoutarme kauwsnacks.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?