Wat een goed nieuws, geweldig zeg.
Wat een geweldig nieuws!
Ik kan er alleen maar van dromen, ben al blij als we 14 dagen aanvalvrij halen, met drie soorten medicatie dan nog...
Een mooie update.
Laat die rotte aanvallen maar voorgoed wegblijven.
Ik heb het topic doorgelezen en je vermelde dat je een tekenband hebt omgedaan. Ik weet niet of de hond altijd een tekenband om heeft. Eefke heeft vorig jaar op de camping een vlooienbesmetting opgelopen. Vlooien druppels hielpen nauwelijks en daarom haar ook met een antivlooien shampoo gewassen en de omgeving gespoten. Een dag later had ze het geriatrisch vestibulair syndroom of te wel een verstoring van de zenuw van het slakkenhuis naar de hersenen. Volgens de DA hield dat geen verband met elkaar maar ik ben daar niet zo zeker van. Kennissen van mij met een Berner sennen hebben hetzelfde meegemaakt. De hond kreeg epileptische aanvallen na toediening van een antivlooienmiddel. Het kan zijn dat de ene hond er gevoeliger voor is dan de ander.
De tekenband waar Nicole het in de opening post over heeft, is een band met keramische kralen, geen band met chemische middelen ( deze band gebruik ik voor mijn aus met epilepsie ook ).
Dat heb ik niet uit de openingspost gehaald. Aan de andere kant zou ik niet weten hoe zo'n keramische band met kralen werkt. Gif doodt, Theetree en Geraniumolie weert af en Neemolie doodt na langere tijd ook. Misschien weet iemand op het forum het?
Het was inderdaad een band met keramische kralen. Ik moet wel eerlijk zeggen dat ik momenteel ook die niet meer gebruik, maar niet omdat dat ik denk dat dit de oorzaak is geweest. Maar ik ben gewoon extreem voorzichtig met alles van middelen.
In bijsluiters van sommige tekenmiddelen staat inderdaad dat er een extreem zeldzame kans is op toevallen. Aangezien mijn hond dus inderdaad al epilepsie heeft, gok ik daar uiteraard niet op.
De reden dat ik ook met aardige zekerheid durf te zeggen dat de kralenband geen oorzaak is geweest, is omdat Odin ticks (een soort mini aanvallen) heeft vertoond voor en na dat dit allemaal gebeurde. Deze ticks had hij al voordat en nadat de band om zijn nek zat.
Ik geef momenteel Odin alleen maar knoflook tegen teken en verder controleer ik hem elke dag. Tex en de katten ondergaat hetzelfde lot met betrekking tot het controleren, want ik neem het zekere voor het onzekere.
Wat ik ooit heb begrepen werken de kralen door een soort trilling. Maar Danielle kan dit misschien beter uitleggen.
Wat een fijne update, geweldig om te lezen dat het Odin zo goed gaat.
Voor die kralenketting hoef je niet bang te zijn. Om heel eerlijk te zijn, geloof ik niet in dat soort dingen. Ik weet wel dat sommige honden van sommige merken tekenbanden of pillen tegen vlooien epileptische aanvallen kunnen krijgen. Toen Eefke dat syndroom kreeg dacht ik dat het met haar einde verhaal was en dat we haar in een badlaken van de dierenarts weer terug zouden nemen om haar te begraven. Gelukkig is het allemaal weer goed gekomen.
Juist met jouw hond zou ik niet zo gauw aan insecticiden beginnen.
1,5 jaar aanvalsvrij. En zonder waarschuwing, zonder tics; aanval.
Vanavond heeft Odin opnieuw een aanval gehad. Kort, dat wel. Hij was al snel weer zichzelf, maar dit was een wake up call. Odin lag onder ons bureau, waar wij beide zaten, dus we zagen het gebeuren. Tex snel naar de andere kamer, die heeft niet doorgehad wat er aan de hand was.
Het voelde na al die tijd…. weg, soort van. Je wist dat hij het heeft, maar je verwacht het toch niet helemaal, ergens. Twee maanden terug nog bloedgeprikt, alles was perfect.
Heel eerlijk, ben ik ook wat makkelijker geworden met zijn medicijnen. Er mag volgens het boekje maar een half uur verschil in zitten; drie kwartier of een uur kwam wel eens voor. Is dit het geweest? Geen idee, ik hoop het. Dat zou betekenen dat ik er iets aan kan doen.
Bah. Hopelijk blijft het hierbij, anders gaan we ophogen.
Vanavond slaap ik op de bank, lekker tegen hem aan.
Ai wat balen. Heeft hij erg door de aanval geleden? Meestal zie je sowieso dat ze daarna heel moe zijn.
Hopelijk helpt het als je de interval tussen het geven van de medicatie nauwkeurig aanhoudt. Maar zoveel verschil was er niet. Ik hoop dat er geen volgende aanval komt en anders in overleg met je DA ophoging van de medicatie.
Odin zal het fijn en veilig vinden als je vannacht bij hem slaapt.
Ohh nee, wat vreselijk balen dit.
Hoop dat het bij die ene korte aanval blijft.
En het is gissen of het komt doordat de medicatie niet altijd op dezelfde tijd wordt gegeven.
Ik probeer altijd vaste tijden aan te houden, maar dat lukt niet altijd, zeker niet op de dagen dat ik naar de hondenschool ben om les te geven, of te trainen met Djaira ( zaterdags krijgt ze haar medicatie vroeger, en woensdag avond meestal iets later, dan geeft mijn vader het als hij koffie in gaat schenken ).
Ook ben ik al een keer of 3 in 5,5 jaar tijd vergeten de medicatie te geven, dit maakt bij Kaylin gelukkig niks uit, ook bij het verschil van zomer en wintertijd kijk ik niet naar, ze krijgt standaard haar eerst medicatie om 7.45, daarna rond 9.00 rond 16.30, rond 19.45 en als ik naar bed ga haar laatste medicatie ( dat is meestal tussen 22.30 en 23.00) soms later soms eerder.
Het gaat niet goed hier...
Odin heeft gisteravond weer een aanval gehad. Zelfs na het toedienen van 20 mg Diazepam duurde het lang voordat hij er uit was. De naweeën bleven de halve avond aanhouden.
We zijn net terug van de dierenarts. Er is weer bloed geprikt om zijn waarde te bepalen. In oktober was zijn waarde perfect, dus we verwachten niet dat zijn waarde ineens veranderd is, maar het kan.
De dierenarts vermoed dus dat er (correct me if i'm wrong) de receptoren in zijn hersenen niet meer goed reageren op de Phenoral. Dit omdat we dus na 1,5 jaar geen aanvallen, er ineens twee hebben in twee weken. Ophogen heeft dan ook geen zin meer, maar moeten we gaan zoeken naar een nieuw medicijn. De dierenarts gaat in ieder geval Mandigers om advies vragen, dus dat is fijn. Desnoods reizen we zelf af naar Arnhem.
Het is weer de nachtmerrie all-over. Daarnaast beseffen we steeds meer dat hij nog ZO jong is, en ik zie het even niet goed komen. Hoe gaan we hem hiermee levend houden? En op een hond-waardige manier? Als hij voor zijn derde levensjaar al op sommige medicijnen niet meer reageert? Pexion is al uitgesloten vanwege clusters, nu dus waarschijnlijk Phenoral, dan blijft alleen Kepra over zeker?
Ook even een praktisch vraagje; mijn honden zitten als wij er niet zijn dus gescheiden. Maar ik vroeg mij wel af, mogen ze elkaar wel zien? Of is het zien van een aanval voor een andere hond al 'traumatisch'? 's nachts zit Tex in de bench en heeft hij niet goed zicht op de woonkamer, overdag vind hij de bench niks. Even praktisch voor als we toch weg moeten. Idealiter zou ik gewoon de woonkamer in tweeën delen doormiddel van een ren. Anders moet er een in de werkkamer.
Ach wat schrikken Nicole
Wat een zorgen!
Hopelijk komt er een goed behandelingsplan...
Ik kan mij voorstellen dat Tex wel gestrest zal raken als hij Odin zo ziet.
Hoe reageert Tex? want praktisch gezien - als Tex gaat blaffen bij zo'n aanval s nachts is het voor jullie wel fijn om zo op de hoogte gesteld te worden mocht het gebeuren...
Heel veel sterkte. Wat een rotziekte is het ook. Hoop dat ze de juiste medicatie vinden.
Wat jammer zeg. En zolang goed gegaan.
Hopelijk kan er nog wat gedaan worden met andere medicatie!
Sterkte hoor!
O wat balen, wel goed natuurlijk dat Paul Mandigers ingeschakeld is, denk dat hij toch wel de juiste is in zulke gevallen.
Had je deze site gezien?
Epilepsie bij de hond - Hond Natuurlijk
Wat balen zeg.
Krijgt Odin alleen phenoral, of krijgt hij er ook nog libromide bij, kon ik even niet meer terug vinden.
Kaylin krijgt namelijk phenobarbital (zelfde werkzame stof als phenoral, alleen stuk goedkoper), libromide en kepra (levetiracetam).
Contact opnemen met Mandigers is zeker een goede, ik zou zelfs met Odin bij hem onder behandeling gaan.
Nee, en ik zie geen wetenschappelijke onderbouwing, dus kan ik er ook niets mee. Sorry, toch bedankt!
Er wordt van alles beweerd op het internet over epilepsie, maar een handvol van die dingen is daadwerkelijk wetenschappelijk onderbouwd. Ook vaccinaties worden veelal erbij betrokken, maar als je kijkt naar bijvoorbeeld Mandigers zijn eigen gepubliceerde onderzoeken (zie zijn website!) wordt er nooit ook maar een woord over gerept. Wel over bijvoorbeeld stress, maar ook extreme blijdschap. Zo voer ik hier ook vlees. En brok kan inderdaad aanvallen verergeren. Maar ligt dat aan de brok? Nee, maar aan het zoutgehalte in die brok die een wisselwerking heeft met de Kaliumbromide. Dat kan lijken als... maar die aanname klopt niet, snap je mijn punt?
Ik vind het persoonlijk gevaarlijk zelf dit soort websites als waarheid aan te nemen. Want ook bijvoorbeeld de Ziekte van Weil is potentieel dodelijk EN overdraagbaar op mensen, maar daar wordt niet over gerept.
Dankje Dobry voor het meedenken!
Hij krijgt ook al Libromide inderdaad. (En inderdaad ook de Phenobarbital ;) ).
Kepra zou ook mogelijk erbij gegeven kunnen worden, goed om te weten.
Ik hoop een samenwerking tussen mijn eigen DA en Mandigers op afstand te kunnen bewerkstelligen. Arnhem is twee uur en een kwartier rijden, enkele reis. Mijn eigen DA staat enorm open voor van alles en kwam zelf al met het idee om Mandigers te gaan inschakelen. Ik doe alles voor Odin, en rijden naar Arnhem doe ik zo. Maar voor de langere termijn is misschien een samenwerking toch handiger. Incidenteel naar Arnhem? Zeker!
Hoe doe jij het met twee honden en een met epi?
Nou, ik dus ook. Tex kennende zou hij zeker gaan blaffen. Het is voor mij dus ook; moet ik Tex beschermen tegen wat hij ziet?
We zijn altijd thuis (thuiswerk). Dus nu we het zagen beginnen deed de een de meubels opzij, en de ander Tex oppakken (toch makkelijk een kleiner hondje ;) ) en in de andere kamer zetten.
Als Kaylin een aanval had zette ik Djaira altijd apart, en dat lag er dan een beetje aan waar Kaylin lag als ze een aanval kreeg.
Lag ze in de gang, ging Djaira in de huiskamer de bench in, lag ze in de huiskamer, dan ging Djaira in de bench of in de gang ( wat op dat moment het makkelijkste was voor mij ).
Djaira reageert heel verschillend bij de aanvallen, de ene keer vluchtte ze weg bij Kaylin, en de andere keer sprong ze er letterlijk bovenop.
Ja, dat proberen we dus ook te voorkomen.
En de momenten dat je niet thuis was?
Als Paddy een aanval heeft ga ik met hem naar de slaapkamer. Vooral omdat hij dat de fijnste plek vindt. Ben ik niet thuis dan gaat hij altijd in de bench, alleen Finley is er dan bij.
Paddy's eerste aanval was direct een cluster. Aangezien Pexion het snelst werkt is hij daar toch als eerste op gezet, en tot op de dag van vandaag heeft hij nooit meer een cluster gehad. Wel eens korte of langere absences, soms een partiële aanval maar het mag geen naam hebben vergeleken met het begin. En dat is nu al ruim 5 jaar zo.
Heel veel sterkte voor jullie.
Dan zijn ze altijd gescheiden van elkaar.
Djaira heeft tot afgelopen zomer in de bench gezeten als ik weg was, en Kaylin gewoon los in huis.
Afgelopen zomer toen het zo warm was wilde ik Djaira niet meer in de bench doen, en gaat er 1 in de gang (meestal Kaylin, omdat dat veiliger is) en de andere blijft in de kamer.
Ze zijn hier nooit samen als er niemand thuis is.
Als ze bij mijn ouders zijn, en die moeten beide weg, gaat Kaylin in de gang, en Djazzy en Djaira in de huiskamer.
Ik durf ze niet samen te laten, aangezien Kaylin bij het bijkomen uit haar eerste aanval mijn vader heeft proberen te bijten, ze herkende hem niet en hij was haar aan het aaien.
Tijdens een aanval verplaats ik Kaylin zodat ze veilig ligt, als ze uit een aanval komt, blijf ik uit haar buurt totdat ze mij weer herkend,ook Djaira mag er pas weer bij als ik zeker weet dat Kaylin haar weer herkend.
Danielle, Kees, dankjewel voor jullie ervaringen!
Ik kies er dan ook voor om ze geheel te scheiden in plaats van alleen door een hek. Gelukkig zit ik nu in een situatie waarin ik Tex dit langzaam kan gaan leren.
Tijdens een aanval proberen we ook uit de buurt te blijven. Maar ook gisteren moet ik eerlijk zeggen dat tijdens het begin we Odin rustig hebben neergelegd in plaats van hem zelf op de grond te laten vallen. Odin heeft ook de neiging te willen opstaan, zonder dat hij dit kan. En dus vangen we hem weer op. Gevaarlijk? Ja. Menselijk om te willen helpen? Ook ja.
Bij veel studies en onderzoeken wordt voeding niet meegenomen, zeker in het verleden niet, maar tegenwoordig wordt wel steeds meer bekend dat voeding een belangrijke rol speelt in bij het ontstaan van ziektes, er kan toch iets inzitten wat voor het lichaam een stressreaktie kan geven, zoals bijv. jouw voorbeeld van de wisselwerking zout kaliumbromide.
Vandaar zou het iets (al speelt er natuurlijk meer mee) zijn wat ik zelf een belangrijk punt van aandacht zou vinden. En bijv. nooit voor vis zou gaan en kip en rund uit de bioindustrie.
Djaira wist niet beter, was pas 4 maanden toen Kaylin aanvallen kreeg, ze heeft dit van pup af aan geleerd.
Tex is ook nog maar 10 maanden, maar hij heeft verlatingsangst. Wat onder controle was, in een bepaalde setting. Vandaar de moeilijkheid hierin. Ik moet een andere setting opnieuw gaan oefenen.
Helemaal mee eens! Gezonde voeding is ontzettend belangrijk. En daar zorg ik ook voor, epilepsie of niet. Ik denk ook zeker dat vers en (een klein beetje) groenten meer in hun straatje hoort dan brok. Maar er is geen verband met epilepsie.
Het is menselijk een oorzaak te zoeken. Dat doe ik ook. Maar dat betekent niet dat er een oorzaak IS. Het is normaal om de situatie onder controle te willen hebben. Of de controle te willen krijgen door dingen te doen. Maar soms kun je niets meer doen.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?