Dit is denk ik de domste opmerking van dit hele toppic.
Ik wil een rashond omwille van het ras, met de bijhorende raskwaliteiten.
Zonder stamboom geen ras, geen raskwaliteiten simpel.
Dat kan ook natuurlijk. Ik heb ook nooit gezegd dat die er niet zijn. Maar de mensen die ik ken doen dat toevallig dan weer wel.
Dank je.
Je hebt de discussie denk ik gemist. Maar toch bedankt voor dit “compliment”.
Wow Sylvia, daar had ik niet bij gedacht, grenzen zitten dicht dus minder zielige hondjes uit buitenland. Inderdaad, even met de neus op de feiten hoeeel hondjes er ondanks EllieLust toch nog gekocht worden, intriest, laat voor de hondenimport de grenzen nog maar lang dicht.
Alle honden vinden het fijn om iets met de baas te doen.
Wandelen door het bos, de neus volgen, jachttraining, joggen, een cursus, fietsen, bank hangen, frisbee, wandelen door de stad, struinen door de duinen, naar het tuincentrum, ergens op bezoek, neus werk, door de plassen stampen, dagje luieren, doggydance, met de auto weg.
Zo veel mogelijkheden, het is maar met wat jullie samen leuk vinden om te doen.
Alle honden vinden het leuk iets te gaan doen met de baas. Alleen de ene is sneller tevreden dan de ander. Waar de ene hond voldaan is na een rondje bos wandelen, heeft een ander meer uitdaging nodig. Maar ook andersom, als een hond tevreden is met een rondje bos betekend dit niet dat die nóg tevredener gaat zijn als je erna ook nog gaat speuren ofzo. Sommige honden hebben helemaal geen zin in al dat actieve gedoe. En sommige baasjes ook niet.
Niks mis mee. Maar vandaar dat je een ras zoekt dat qua energie bij je past. Of pas je je aan aan de energie van het ras dat je hebt.
Heeft vooral te maken met gewoonte, niet zozeer met " uitdagingen nodig hebben".
Toch bij mijn 2 honden zie je heel ander gedrag wat ze vertonen, terwijl ze in principe hetzelfde dagelijkse leven leiden.
Dan merk je toch de verschillen in het ras, en ook dat het heel logisch is hoe ze zijn.
De barbet blijft altijd in je buurt, kan hele tijden rustig in de buurt liggen soezen, maar staat direct voor je klaar mocht je iets van hem vragen. Is ook altijd in voor actie of werk, maakt niet uit wat.
Dat vindt hij ook het mooiste wat er is, samenwerken met het baasje.
Het cotonnetje heeft dat veel minder.
Met dit mooie weer staat de achterdeur naar de tuin/weiland open en hij gaat daar rustig zo een uur of langer rond scharrelen en vermaakt zichzelf prima.
Je ziet hem rondlopen, rollen in het gras, liggen kijken naar wat er in de buurt gebeurt, achter de eksters aan rennen enz
Natuurlijk is hij ook heel aanhankelijk, lekker op schoot en geaaid worden
Maar eigenzinniger en onafhankelijker ook al is ie maar klein.
Het past heel goed zoals je zou verwachten hoe hij zou moeten zijn als coton.
En natuurlijk zal een hond ook gewend raken aan het leven wat hij krijgt bij zijn baasje.en zich aanpassen.
Maar toch is het heel leuk om 2 heel verschillende rassen te hebben en te zien hoe ze op hun eigen manier zich ontwikkelen.
Honden hebben wel degelijk een uitdaging nodig. Net als wij mens, willen we gezien, gehoord worden en we willen iets doen, we willen nuttig zijn. Dat werkt precies zo voor honden.
Pups hebben een zuigbehoefte, honger is zuigen, drinken, lukt dat te weinig gaan ze piepen. Ze hebben behoefte aan verzorging, contact en slaap.
Zijn de oogjes open, hebben ze ook spelbehoefte.
Eenmaal verhuisd hebben ze ook behoefte aan aandacht, bij gebrek aan nestgenootjes, zal jij als baas dat moeten bieden, ze willen wat met hun innerlijke drive.
Krijgen ze te weinig aandacht, uitdaging, gaan ze zelf een taakje verzinnen, slopen wordt dat dan.
Boze baas, negatieve aandacht is ook aandacht.
Als je lange periode geen uitdaging krijgt, dan zie je als voorbeeld in dierentuinen, vooral vroeger, wat er gebeurd. Nog steeds wel, maar gelukkig is men ervan bewust dat iedereen, elke mens en elk dier een uitdaging nodig heeft.
Het ijsberen wat ze oa doen, stereotype gedrag wat je ziet.
Per individuele hond verschilt het waar die behoefte ligt, dan is het wel handig, als je de rassen weet van je hond.
Een jacht hond, die wordt blij van zijn neus te kunnen volgen, dat is heel motiverend voor ze.
De herders, die willen het liefste met jou samen iets doen. Als er een bal onder een kast rolt, dan kijkt Luca gelijk naar mij: help
(Luca vind het leuk oom met een speeltje in haar bek te gaan voetballen met een tennisbal.)
Zo heeft elke hond een innerlijke behoefte, die bevredigt moet worden.
Als je geen uitdaging krijgt, ik zie ze wel, de veel te dikke labrador, sjokken achter hun baas, 3 x verdaag het zelfde kleine rondje, geen levensvreugde in hun ogen meer.
Nooit uitgedaagd en daardoor afgestrompt,
De mensen die hun huis niet meer uitkomen, geen werk hebben door de Corona crisis, die zijn chagrijnig, voelen zich depressief, die willen hun taak weer terug, ze willen iets met hun innerlijke drive.
Wat wel belangrijk is, voldoende rust en een dag per week helemaal niets doen. Ook voor je hond.
Dit is hoe ik het zie en ervaar
Leuk Sylvia. Was ooit bij een fokker van een leeuwtje kijken. Die had vroeger cotonnetjes gehad en daar vertelde ze dus precies dit wat jij van een jouw hondje zegt. Dat ze rustig zichzelf bezig houden en niet continue achter je aan lopen. Dat laatste viel mij toen op bij het leeuwtje, baass verzet een teen en alles sprong overeind. Maakte daar een opmerking over, en toen zei ze dat haar cottonnetjes dat niet deden. Wat is de taak van een cotton?
Suzanne, ik nam Diki juist omdat ik nergens meer kwam, niet meer buiten kwam, geen mensen meer sprak. En kijk nu is Diki er en nu heb ik jullie ook nog gekregen op dit forum. Maar ik loop weer buiten, en ik doe spelletjes met Diki als het eens wat minder met mij gaat. Ik heb nu de mazzel dat een buurman heeft ontdekt dat hij graag wandelt, met een hond.....en dat is Diki. Dus hij loopt in de middag en is twee uur weg en ik loop in de ochtend een half uurtje. En eind vd middag doe ik nog wat denkspelletjes, zo komen wij de corona tijd door.....met een zgn niet werkhond die ook erg graag wat wil doen.
Wij gaan hooperen in het najaar, was bedoeld dit voorjaar maar dat is afgelast.
Overigens erg off topic dit, sorry mensen,
Enne, oh ja, diki is een lhasa apso met papieren, geteste ouders en kan uren lopen, spelen rennen en noem maar op. Mazzel? Misschien. Maar in Tibet lopen deze hondjes op de kloostermuren , springen en klauteren en in volle vervilte vacht in de bloedhitte......,
Suzanne, als ik lees wat jij zo gezegd allemaal doet met je hond, wordt ik al wild van de gedachte alleen al.
Mensen houden dat echt niet vol: trainingen volgen, elke wandeling spelletjes bedenken om de hond te leren "focussen"/ band te versterken, in huis constant uitdagingen bedenken voor je hond...
Mijn honden zouden er overspannen van raken en ik wordt al moe als ik het alleen al probeer te lezen.
Is echt niet de realiteit voor de meeste honden en jij draaft weer lekker door met woorden.
Hij zegt dus dat qua energie niveau alle honden grotendeels hetzelfde zijn? Dat de behoefte voor beweging en uitdaging voor een Husky hetzelfde is als voor een Maltezer? Dat beide tevreden zouden kunnen zijn met drie keer per dag een rondjes bos wandelen zolang ze niet beter weten?
Hm.. interessant. Dan zou het dus zo zijn dat bepaald soort mensen voor een bepaald ras kiezen dat ze vervolgens aan hun eigen verwachtingen laten voldoen.
Ja, kan ik deels in mee. Mijn chihuahua was bijv. de beste van de klas bij treibball (drijven). Iets dat toch niet in zijn genen zit maar aan te leren is omdat hij intelligent en leergierig is. Hij had hier echt plezier in.
Maar een gemiddelde bulldog is bijv. stront eigenwijs (of zelfstandig) en daar hoef je echt geen perfecte treibball resultaten van te verwachten. Daar beleefd die hond ook geen lol aan. Als je dat dus wél wil als baasje kies je voor een ander ras dat meer baasgericht is.
Honden zullen zich vaak schikken naar de bestaande situatie zonder al teveel ongewenst gedrag te vertonen, maar dat wil niet zeggen dat je ze dan niet tekort doet.
Een mens kan ook prima zijn hele leven doorbrengen in een dorpje. Voor sommige is dat genoeg. Terwijl andere mensen een onverklaarbare drang voelen om de wereld te verkennen. Die mensen zullen zich nooit voldaan voelen met hun hele leven in een dorpje.
Ze werden veel gebruikt als zee scheepshond om ratten op het schip te vangen.
Ik denk dat daar ook het onafhankelijke deel van karakter vandaan komt.
Er kwamen ooit ook van deze scheepshondjes aan wal in Madagaskar ( de havenstad Tulear) en ze werden ook gebruikt om te worden vermengd met de lokale kleine honden.
Zo is dus eeuwen geleden de 'coton de Tulear' ontstaan.
Het katoentje uit Tulear, hun vacht voelt aan als katoen vandaar dat dit ras zo genoemd was.
Dank je Sylvia, goed om te weten. Jij hoeft niet meer bang re zijn voor ratten en muizen.
Wat je hier noemt, zal je mij nooit horen adviseren:
trainingen volgen, elke wandeling spelletjes bedenken om de hond te leren "focussen"/ band te versterken, in huis constant uitdagingen bedenken voor je hond...
Waarom ik dit niet adviseer, een hond heeft tijd nodig om prikkels te verwerken. Als je elke dag traint, elke wandeling spelletjes bedenkt, in huis constant uitdagingen bedenken voor je hond, komt het niet meer binnen.
Dat koppie zit te dan vol met informatie, het heeft nl enige tijd nodig om het geen een hond leert, te verwerken. Dat doen ze in rust en tijdens slaap.
Vandaar dat honden soms na een periode van rust ineens begrijpen wat de bedoeling van iets is, in rust verwerken ze en valt het op zijn plek.
Als je te veel doet, is net zo slecht dan als je te weinig met je hond ondernemen. De uitersten, die beide niet aan te raden zijn.
Als je mij echt gevolgd had, dan had je kunnen lezen dat ik sowieso adviseer 1 rustdag te houden, echt niets doen, behalve poepen en plassen en max 3 x per week wat oefeningetjes doen, vooral niet te veel en niet te lang.
Dan niet trainen om het trainen, maar op een speelse manier lekker met je hond bezig te zijn.
Buiten wandelen is tempo van je hond en je hond laten snuffelen, ontdekken, spelen met andere honden als die behoefte er is.
Samen ontdekken, klimmen klauteren, zonder enige commando.
Komt je hond naar je toe, laat hem weten dat je dat fijn vind, zonder enge druk of commando"s
Je hond voertjes laten zoeken ergens buiten ipv eten geven uit de bak. Ze vinden die neus gebruiken geweldig, het eerste wat ze doen als ze geboren zijn.
De trainingen is niets meer, dan een middel om de baas de goede kant op te sturen, het is een balans, niet te veel, niet te weinig.
Al je wilt weten wat Luca en ik doen, We speuren 1 x per 2/3 weken. Ik ben detectie aan het uitbreiden, op dit moment dus iets vaker, 1/2 uur per week en 2 x 5 min oefenen. verder, wandelen, wandelen, wandelen, waarbij zij de route mag bepalen en niets doen.
Dan is dit het resultaat.
Ik herhaal deze zin van mij nogmaals, Luz:
Per individuele hond verschilt het waar die behoefte ligt
Je kan dus niet alle honden over 1 kam scheren
Geweldig mooi Ientje
Honden zijn zo belangrijk in ons leven
Ik heb alleen deze zin gelezen: en neen, ik scheer niet alle honden over 1 kam.
Doe ik hier in dit toppic niet en heb ik nooit in andere toppics gedaan.
Bovendien denk ik dat ik toch iets meer ervaring heb in verschillende rassen dan jij en ook vooral in het combineren van rassen bij elkaar hebben in huis ( heb jij 0 ervaring bij): dus neen, zeker jij moet me niet de les lezen of me woorden in de mond leggen die ik nooit gezegd heb.
Weer goed op dreef Suzanne.
En neen, ik "volg" jou niet.
Maakt verder niet uit hoor, je legt mij hier zelf woorden in mijn mond, dit zou ik nooit adviseren, laat staan zeggen en nee, ik lees je de les niet, ik probeer je duidelijk te maken, dat ik dit nooit zou adviseren en hoe ik er tegen aan kijk.
Het gaat dus niet om jou, maar om mij, hoe ik er tegen aan kijk.
ik citeer je even:
Suzanne, als ik lees wat jij zo gezegd allemaal doet met je hond, wordt ik al wild van de gedachte alleen al.
Mensen houden dat echt niet vol: trainingen volgen, elke wandeling spelletjes bedenken om de hond te leren "focussen"/ band te versterken, in huis constant uitdagingen bedenken voor je hond...
Mijn honden zouden er overspannen van raken en ik wordt al moe als ik het alleen al probeer te lezen.
Is echt niet de realiteit voor de meeste honden en jij draaft weer lekker door met woorden.
Dat wat je beweert is dus niet hoe ik het adviseer of doe.
Wat je hier zelf beweert,
" Heeft vooral te maken met gewoonte, niet zozeer met " uitdagingen nodig hebben
volgens mij scheer je hier alle honden over 1 kam.
Ben het dus niet met je eens, je doet honden te kort.
https://www.doggo.nl/artikelen/aanschaf-van-een-hond/de-behoeften-van-een-hond/
Altijd maar hetzelfde doen dag in dag uit is niet alleen voor mensen geestdodend. Ook honden hebben uitdaging nodig. Spel, een wandeling, hersenwerk, training, sport of een verrijkte maaltijdzorgen ervoor dat een hond mentaal geprikkeld wordt en nieuwe dingen leert en ervaart.
Het in huis nemen van een hond betekent dat een er als het ware een gezinslid bij komt met zijn eigen behoeften en ‘hobby’s’. Heb je tijd en zin om met een hond iets te ondernemen? Wil je je verdiepen in wat een hond leuk vindt om te doen en wil je daaraan tegemoet komen?
Trouwens, wat heeft ervaring met kruisingen thuis hebben te maken met het feit dat honden een uitdaging nodig hebben?
Helemaal mee eens geen enkel Boomer hondje is hetzelfde.
hierbij nog enkele combinatie's van kruisingen.
- Boerenfox
- Shih Tzu
- Bolognezer
- Poedel
- Drentse Patrijs
- Dwergkeeshond
- Boomer
Deze mix heeft weinig haarverlies echter zoals vaker beweerd wordt een allergievrije Boomer hond bestaat eigenlijk niet.
Wanneer goed gekruist met de juiste ouderdieren en het juiste beleid zou het een sterk hondje moeten zijn.
Het hondje van jouw profiel foto neem ik aan dat het ook een boomer is.
Het is een schattig hondje om te zien hoor.
Maar toch zou dit hondje niet geschikt zijn om mee te fokken als 'boomer fokteef of reu'.
Dit hondje heeft vrijwel geen neus en dat kan veel problemen geven.
Veel mensen vinden dat mooi zo'n plat kopje maar voor de hond zelf is het niet fijn.
Ik snap jouw bericht niet Nati.
Je zegt hierbij nog enkele combinaties van kruisingen?
kruisingen zijn de shih apso, boomer, en boerenfox
en de rest die je noemt zijn rashonden.
Dan noem je ook Drentsche patrijs en keeshond. Dit zijn honden met een fors verharende vacht..... .dus zeker niet hypoallergeen.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?