Slopen heeft altijd een oorzaak.
Pups vinden het gewoon lekker om te slopen.
De bullterrier en de Saarlozewolfhond, staan bekend om het slopen om het slopen, dat zij de uitzonderingen als ze pup af zijn.
Slopen kan door verveling, te weinig uitdaging, oververmoeid zijn, overprikkelt, frustratie, niet goed alleen kunnen zijn, angst om alleen te zijn, kan aangeleerd gedrag worden.
Dus als je hond vertrouwd is alleen te slapen, of te zijn, als hij genoeg uitdaging en rust krijgt, dan zullen ze ook niet gaan slopen en is de bench niet meer nodig. Sommige honden vinden het prettig de bench met het deurtje open, zodat ze zelf mogen beslissen.
Dat is gewoon belangrijk voor honden, zelf beslissingen kunnen en mogen nemen.
O. Gaan we die discussie weer aan? Je bent te stellig. Mijn hond sloopt dus waar ik bij ben. Bang dat ik haar alleen ga laten?
LOL. Ze sloopt gewoon om te slopen. Niets aangeleerd gedrag; ze vindt het gewoon prettig.
Dan is de oorzaak van het slopen dus dat het iets is dat ze prettig vindt. Blijkbaar verkiest ze het slopen boven allerlei andere dingen die ze zou kunnen gaan doen. Het meest ideale zou zijn als je een situatie kunt creëren waarin ze de kans niet krijgt iets te slopen. Maar helaas gaat dat niet altijd. Soms als je het gedrag een tijdje kunt voorkomen en weet te vervangen voor iets dat ze ook prettig vindt vergeten ze het slopen mss. Dan is een bench of een kamer of gang ideaal.
Mijn hondje deed graag bepaalde dingen slopen. Schoenen bijvoorbeeld. Dat was simpel op te lossen door tijdelijk alle schoenen uit de woonkamer te halen. Zo kun je de kamer dus gedeeltelijk puppy proof maken. Maar hij heeft ook eens een hoek van de plinten kapot geknaagd.. tja daar doe je weinig tegen. Hoort er gewoon beetje bij. Bij de meeste honden is het een fase. Door te voorkomen dat ze succes hebben en genoeg andere dingen aan te bieden waar ze mee mogen spelen en slopen groeien ze er meestal overheen.
Gewoon proberen dus. Hond los en zorgen dat er geen losse spulletjes in de woonkamer liggen. Enkel speeltjes.
Ik zou de woordkeuze niet zo letterlijk zwart wit nemen..want een hond die sloopt omdat ie dat graag doet is een oorzaak...echter de woordkeuze Oorzaak word dikwijls gebruikt als een negatief beladen situatie...betere woorekeuze was geweest Reden, wellicht had je het dan anders opgevat
Ze weet dat ze het niet mag dus in mijn zicht doet ze het niet maar letterlijk achter mijn rug om wel. Ik heb nu het balkon meubilair ingespoten met bitterspray en nu doet ze het niet meer.
Maar als ik de tekst van Suzanne ontleed doe ik dus weer eens iets niet goed met mijn honden:
>De bullterrier en de Saarlozewolfhond, staan bekend om het slopen om het slopen, dat zij de uitzonderingen als ze pup af zijn.
Slopen kan door verveling, te weinig uitdaging, oververmoeid zijn, overprikkelt, frustratie, niet goed alleen kunnen zijn, angst om alleen te zijn, kan aangeleerd gedrag worden.<
Het is een BC dus sloopt ze volgens haar niet om het slopen (volgens mij dus wel)
Dus is haar conclusie dat ik mijn hond te weinig uitdaging geef (ze doet het haar hele leven al, ook toen ze nog 40 uur per week meeging werken bij bij de paarden met eigen taken)
Mijn hond oververmoei (ze is nu met pensioen dus veel doet ze niet; dan krijgt ze pijn)
Mijn hond bloot stel aan teveel prikkels.. (echt nie; we hebben een rustig huishouden)
Mijn hond haar hele leven al gefrustreerd is..
Verlatingsangst heeft als ze achter mijn rug ligt
Bang is dat ik haar alleen ga laten (dûh)
Of dat ze het haar zelf heeft aangeleerd (dooddoener want dat kan je altijd roepen met ieder gedrag)
Enfin.. het komt er weer op neer dat ik mijn hond slecht behandel als ik het zo lees.
En nu heb ik het nog erger gemaakt met de bitterspray want dat is symptoombestrijding
Nou, als je het zo stelt is het toch (zelf)aangeleerd gedrag lijkt mij? Alleen is dat niks negatiefs naar jou. Honden zijn nou eenmaal eigenwijs en slim. Verschrikkelijke combinatie! XD Die leren zichzelf heel snel iets aan.
Zelfaangeleerd en zelfbelonend gedrag leer je enkel af door het te doorbreken en te voorkomen. Dat is wat je nu aan het proberen bent.
Maar mss anders topic van maken? Is best een interessante discussie.
Het slopen, kauwen, werkt kalmerend.
Een hond die niet goed alleen kan zijn, kauwt zich zelf rustig, een hond die gefrustreerd is, kauwt zijn frustratie weg, een hond die zich verveelt, kauwt om zo een taak te hebben, een hond die overprikkelt ons, kauwt om rustig te worden. Pups kauwen om de wereld te proberen, omdat ze in de orale fase zitten, om het geprikkeld van doorkomende gebit te verzachten. Kauwen is een hele goede bezigheid voor ze.
Gedrag wat nut heeft, dat herhaalt zich en kan aangeleerd gedrag worden. Gedrag wat geen nut heeft, stopt of vermindert.
Een hond weet niet dat hij iets wel of niet mag, je kan een hond geen begrip leren, zoals verboden, niet mogen ed, onze taal is de enige manier voor ons om dat te snappen. Honden kunnen taal leren te begrijpen, dan moet er wel een handeling of iets aan gekoppeld worden. Het niet mogen, weg sturen wat betekend dat? Mag het nu niet, mag het niet als de baas er is, mag het vandaag niet, mag het alleen nu niet, vandaar dat ze dat niet gaan begrijpen.
Gedrag wat je niet wilt dat je hond doet, maar als je hond de gelegenheid krijgt het toch te doen, heeft dat nut voor je hond en hij heeft daar gelijk weer succes mee.
ipv te denken dat je hond niet luistert en stout is, weet dat je hond echt niet snapt dat iets niet mag.
Het nadeel van voorkomen dat je hond gaat slopen, is dat de oorzaak er nog zit. Daarom is het handig altijd een alternatief aan te bieden of aan te leren.
Luca heeft helaas een voedselallergie en er zijn weinig kauw botten waar ze lang mee doet, die ze mag. gelukkig kauwt zij graag op hout, ik heb dikke takken voor haar.
Vond ze gelukkig vanaf pup zijnde super fijn om op te kauwen.
Goed punt, slopen heeft een rede. Dank je
Elk gedrag heeft een rede. Klinkt idd beter dan oorzaak
Het voorkomen is onderdeel van het afleren. Het is net per se symptoom bestrijden. Door het ongewenste gedrag te voorkomen doorbreek je een gewoonte en stimuleer je de hond een alternatief te accepteren. Een alternatief is vaak allang geboden door de baas in de vorm van bijv. botjes of speeltjes. Maar als de hond het slopen leuker vindt is het alternatief ineffectief. Vandaar eerst het doorbreken van de gewoonte zodat de hond kan ondervinden dat het alternatief ook voldoening kan geven.
Voila: https://www.hondenpage.com/hondenforum/226215/sloopgedrag-aanpakken,-jullie-mening?.php
Ik volg in het nieuwe topic
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?