Wij hebben nu sinds 2-3 weken een nieuwe pup, het gaat om een labradoodle. Hij was iets ouder dan 7 weken toen we hem mochten ophalen, wat ik zelf wel een beetje vroeg vind, maar het is wat het is. Nu is het zo dat hij soms ineens heel wild wordt en begint te blaffen en te grommen en te happen. Maar dan echt bijten, hij blijft je bespringen, en probeert je continu te bijten, in je benen, handen, armen, alles waar hij bij kan. En als je boos wordt op hem, dan wordt het juist erger, gaat hij harder terug blaffen en bijten. Speeltje geven werkt ook niet, wat dan is hij daar 2 seconden mee bezig en gaat hij weer terroriseren. Iemand enig advies? Alle tips zijn welkom, hartelijk dank alvast!
https://www.hondenpage.com/hondenforum/225846/hond-corrigeren-op-bijten.php
https://www.hondenpage.com/hondenforum/225788/puppy-12-weken-.php
https://www.hondenpage.com/hondenforum/223391/puppy-bijt-hard.php
https://www.hondenpage.com/hondenforum/217095/pup-bijt-en-niets-helpt.php
https://www.hondenpage.com/hondenforum/223181/puppy-bijt.php
https://www.hondenpage.com/hondenforum/124443/mijn-pup-bijt.php
Even zoeken..
Wat doen jullie met jullie pup? Hoe ziet jullie dagindeling eruit en hoe slaapt hij?
Hij is niet opstandig en zijn gedrag is niet zorgmakend, maar hij is waarschijnlijk HELEMAAL overprikkeld. Even verdiepen in puppy gedrag. Rust, Reinheid, Regelmaat.
Dit is eigenlijk vrij normaal, lastig dat wel maar normaal voor een hond in die leeftijd. Gewoon je verstand gebruiken (dus niet vuur met vuur gaan bestrijden) en doorgaan...
Zoo herkenbaar dat overprikkelt gedrag...ik heb een lopend topic over mijn pup...11 weken oude zeer vocale pup...daar zijn ook al veel tips gegeven..
Mijn pup deed dit ook veel en soms nog....bij ons is het dan duidelijk dat de grens van input bereikt is en ze nodig even moet gaan slapen, afhankelijk of ze wel genoeg uitdaging heeft gehad...
Wat gaat er aan vooraf, dus wat gebeurde er voordat hij dit deed?
Wat doe je zoal met hem, hoeveel wandelen, spelen, slapen?
Het kan dat zijn emmertje vol zit en overloopt. Dan hebben ze niet echt de controle meer over zich zelf en kunnen dergelijk ongecontroleerd gedrag gaan vertonen.
Straffen werkt idd niet, hij zit al hoog in de opwinding, dus dat wordt eigenlijk alleen maar erger.
Elke hond is anders, elke baas is anders, elke hond baas is anders......
Dan pik je daar als TS wat dingen uit en als ze niet werken ga je door met het volgende. Het heeft geen zin om iets door te zetten wat niet werkt, maar tijd zal veel goedmaken met dit probleem. Je kunt hier toch niet een plan op maat verwachten lijkt me? Anders dient TS te informeren bij een GT of zo.
Belangrijkste is denk ik de realisatie dat dit normaal is en je hond dus niet op z'n achterhoofd gevallen is of die rotte appel uit het nest is. Pups kunnen hels zijn... Nu ben je als baasje vaak wanhopig en gefrustreerd wat begrijpelijk is maar het komt goed.
Ik vind het altijd handiger met een eigenaar mee te kijken, naar waar hij tegen aanloopt en hem daarmee te helpen ipv een hoop linkjes van hier te plakken en dan moet hij het maar zelf uitzoeken.
Ik heb een opleiding tot gt en een hele hoop pups onder mijn hoedde gehad, gt is idd maatwerk, maar deze "problemen" zijn gelukkig geen gt problemen denk dat je hier met gerichte tips een hoop kan berijken
Het gaat ons er inderdaad niet om dat we een op maat gemaakt GT plan kunnen schrijven maar het is wel handig om wat extra informatie te krijgen voordat we lukraak adviezen gaan geven. Als een pup bijvoorbeeld High Energy voeding krijgt en voor de rest weinig uitdaging, is het niet gek dat hij niet kan slapen en dus overprikkeld raakt. Maar dan moeten we dat soort informatie dus wel weten.
Ah, je riedeltje van 'ik ben geen deskundige maar ik loop veel mee met een gt' is nu opeens veranderd?
Want?
Mijn baas heeft me zelf opgeleid tot gt, (dogvision) (heb oude examens gemaakt en heb alles gehaald.) ik werk op vrijwillige basis op de hondenschool en doe de lessen soms alleen, meestal samen omdat dit heel veel voordelen heeft en ik ga mee met gt, privélessen.
Ik noem mij geen gt omdat ik geen officieel diploma heb en een deskundige zal ik nooit over mezelf zeggen.
Hoe meer ik weet, hoe meer ik besef, dat we eigenlijk nog maar zo weinig weten.
Zo je vraag beantwoord?
Nu weer on topic gaan?
Precies, helemaal eens
Ik vind dat je vaak goede tips geeft Suzanne, maar ook dat je ieder ‘topic’ overneemt en vooral bijna alle adviezen van iemand anders afbrand. Ik heb mijn tips laatst overal weggehaald, omdat jij het toch beter weet. Omdat jij opgeleid bent door je baas, betekent mijns inziens niet dat je alles uit het boekje moet doen en dat dát alleen maar goed is. Heb ook respect voor iemand anders zijn/haar tips en adviezen.
Daarnaast slaat ze de plank nogal eens mis en komt met stellingen die echt nergens op slaan. Kennis aannemen van ervaringsdeskundigen (bv rasspecifieke eigenschappen door eigenaren van die honden) doet ze ook niet.
On topic:
je pup is overmoe!
Pup is pup en puppy's bijten. Dat is nu eenmaal zo. In de genoemde links staan alle adviezen die er te bedenken zijn om dat af te leren.
Dank.. ik dacht dat ik de enige was!
Ik ben nl van mening dat je van iedereen wat kunt leren, ook hoe het niet werkt ;).
En in mijn optiek hoef je niet perse een diploma te hebben om goed advies te kunnen geven.
Zullen we het voor TS overzichtelijk houden en weer On Topic gaan?
Het klopt dat een overprikkeld pupje ontzettend vaak voorkomt en elke pup bijt, maar ik vind het persoonlijk niet vervelend om even wat dieper naar de situatie van TS te kijken en dan misschien het risico te lopen dat ik een keer hetzelfde advies geef, doe ik namelijk op de hondenschool ook heel vaak. Daarnaast is het wel belangrijk om te kijken naar de persoonlijke situatie van TS omdat niet elke pup hetzelfde is. Ook niet alle pups van hetzelfde ras zijn hetzelfde.
Ik kan me heel goed voorstellen dat voor iemand die bijvoorbeeld voor het eerst een pup heeft, de eerste periode heel heftig kan zijn. Het is dan fijn om te horen te krijgen dat het normaal is maar dat er misschien wel dingetjes moeten veranderen om ervoor te zorgen dat de pup wel genoeg uitgedaagd is, maar niet overprikkeld raakt.
Maar dan moet ts al die topics doorspitten en wie weet zit het bij deze pup toch net even anders.
Ook bij puppy bijten zit er verschil in: te vol koppie door te veel prikkels en/of te veel uitdaging, of juist te weinig prikkels en uitdaging, te weinig sturing, te veel sturing en te weinig zelf mogen, fysieke correcties gebruiken, te veel van de pup de willen, te veel druk, te hoge eisen stellen, te hoge verwachtingen hebben of juist te weinig.
Snapt de pup wat je van hem wilt, bij wat voor fokker komt de pups vandaag, is er spraken van angst, een medisch probleem, allemaal zaken die van invloed kunnen zijn.
Ook hier zal iedereen zijn eigen ideëen en tips neerschrijven en kan ts er uit pakken wat hem aanspreekt, maar dan gericht op de situatie van ts
Anders kan je trouwens wel stoppen met het hier vragen kunnen stellen en kan je bij een vraag die al eerder voorbij is gekomen (dat zijn ongeveer alle vragen al): zoek in het archief.
Stop dan maar met HP en maak er een soort bibliotheek van. Is niet echt de opzet van een forum denk ik zo
Daarbij spreken de dierenartsen al over Coronahonden aangezien nu alle hondenscholen dicht zijn, socialisatie voor een deel niet kan en er daardoor gedragsproblematiek gaat ontstaan. Laten we dan aub in deze lastige tijd samen sterk staan en proberen de pupeigenaren zo goed mogelijk te adviseren zodat alle jonge pups zo goed mogelijk door deze tijd heen komen.
Ik ga op de inhoud in en kom met argumenten, en brand zeker niemand af.
Dat is de insteek van een forum, met argumenten een discussie aangaan.
Zo zie je zaken van verschillende invalshoeken en dat maakt het juist interessant en dat mensen hun eigen ding er uit neen halen.
Ik heb zeker respect voor andermans adviezen, mits het goede adviezen zijn.
Nee, ik werk niet uit boekjes, ik ga uit van de wetenschappelijke theorieën , van uit de leerprincipes van honden en ga daar mee aan de slag.
Hoe leert een hond en hoe pas je dat in die ene situatie toe. Hoe kan je gedrag bekrachtigen en conditioneren.
Ik werk bovendien al jaren full time in de honden, dat is juist het fijne, dat ik al mijn theoretische kennis gelijk in de praktijk kan toepassen en het werkt ook nog.
Zo mooi en zo leerzaam.
helemaal eens!
Ik vrees echt de gedragsproblemen door deze crisis.
Aan de ene kant zitten sommige honden nu veel minder alleen thuis dan voorheen. Dat is positief. Maar mensen die net voor de crisis een pup hebben aangeschaft, kan dit wel tot problemen leiden ja. Ik was ook nog bezig met de puppycursus. We zouden nog 2 lessen hebben, die worden nu verschoven naar we weten niet wanneer. Het scheelt dat de in ieder geval de eerste 8 lessen hebben meegemaakt, die had ik namelijk echt niet kunnen missen. Erg lastig voor de mensen die nu helemaal geen puppycursus kunnen volgen de komende tijd. De 'jonge honden cursus' zou half april beginnen maar dat is ook nog maar de vraag wanneer die gaat beginnen..
Nou het is idd maar de vraag wanneer we weer kunnen. Het is vooral ook fijn om je vragen tijdens les te kunnen stellen, iemand die ook met je mee kijkt terwijl je met je pup traint.
Laten we duimen dat de crisis snel voorbij is!
Dit is voor de honden nu wel tijdelijk even positief maar ik vrees voor de periode dat alle baasjes weer gaan werken en dat de honden dan ineens heel erg moeten wennen aan het alleen thuis zijn. Ik ga nu wel eens expres in mijn auto voor het huis werken ipv in de woonkamer zodat mijn hond nog steeds wel eventjes alleen thuis is. Klinkt belachelijk maar is wel nodig.
Ik vrees persoonlijk niet voor problemen later. Je moet in oplossingen denken...en als er een wil is er een weg...cursus is 1x per week doorgaans, de rest moet een eigenaar toch echt zelf thuis doen. Het 'hoe' aan te pakken voor het aanleren van iets kan overal gezocht worden op inet.. Socialiseren kan door toch honden op te zoeken...mensen die in de bouw werken met apparaten, dat bijv opzoeken. Zelf met de auto en hond er vaker op uit..vaker bij een bushalte staan of bijv in de buurt van een winkel. Corona niet ok, maar het is m.i geen excuus voor het niet socialiseren van een hond.
Inderdaad. Die puppycursus is zwaar overschat. Veel meer dan wat basiscommando's leer je er niet. Kan je net zo goed van het internet plukken.
Het voordeel voor jou is dat Dyuna al in haar secundaire socialisatieperiode zit en haar primaire socialisatieperiode al achter de rug heeft. Er zijn ontzettend veel mensen die zich niet goed verdiepen in een ras, een pup nemen voor het eerst in hun leven en dan de hondenschool keihard nodig hebben om een stabiele hond te krijgen later. Daarbij komt dat er heel veel socialisatiedingen nu niet kunnen (markt, terras etc.) Wat heel erg belangrijk is in die primaire socialisatie periode.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?