Hoi allen,
Inmiddels is ons Golden Retriever pup al twee weken bij ons. Hij werd gisteren tien weken. Ik heb een vraag over de hoeveelheid van zijn voer gedurende een dag. Van zijn 8e tot 10e week moet hij volgens de fokker het volgende krijgen:
08.00 uur: 150 gr. Kvv
11.00 uur: 80 gr. kvv ( 80 gr. brokken stond er eigenlijk maar was doorgestreept omdat wij kvv geven, voerschema gaat uit van twee maaltijden kvv, twee maaltijden brokken maar wij voeren maar eenmaal brok per dag)
16.00 uur: 150 gr. Kvv
19.00 uur: 80 gr. RC brokken
Met 9 weken woog hij 8.9 kilo
Met 10 weken weegt hij 10.8 kilo (gisteren)
Op ons voerschema van de fokker staat vanaf 10 weken het volgende:
10 weken oud, gewicht oplopend naar 10 kilo (let op; onze pup weegt nu al 10.8 kilo)
08.00 uur: 250 gr. Kvv
11.00 uur: 100 gr. RC brokken (wij zouden dan dus 100 gr. kvv geven, dit voerschema gaat uit van twee maaltijden kvv, twee maaltijden brokken)
16.00 uur: 250 gr. Kvv
19.00 uur: 100 gr. RC brokken
Opgeteld kom ik dan uit op 900 gram kvv (100 gr. Brok = 200 gr. kvv toch?) Maar hij weegt 11 kilo x 50 gr. Kvv per kilo =maximaal 550 gr. kvv op een dag. De hoeveelheden van de fokker zijn dan toch veel te hoog? Nu is het ook een dikkerdje en daarbij heel groot en ik weet dat dat overgewicht niet goed is voor zijn botten/spieren/gewrichten. Ik overweeg dus om, zodra zijn brokken op zijn, over te gaan op alleen maar kvv en dan de formule 50 gr per kilo lichaamsgewicht aan te houden.
Momenteel zou dat 550 gr per dag zijn. En daar mag hij nu best nog even op interen want zoals gezegd; het is een best een mollige. Ik vind de overgang van 150 gr. naar 250 gr. ook zo groot. Vanochtend heb ik hem 200 gr. kvv gegeven omdat het mij veel te veel leek ineens.
Na dit lange verhaal mijn vraag: hoeveel zal ik nu voeren (welke formule houd ik aan)? Moet ik zijn dagelijkse hoeveelheid precies verdelen over 4 maaltijden of mag ik een lichtere of zwaardere maaltijd geven of komt dat pas later?
Misschien ligt het aan mij, maar ik vind het een onduidelijk verhaal.
Ik zou de maaltijden wel zo gelijkmatig mogelijk verdelen over 3-4 eet momenten, omdat het darmstelsel van een pup nog niet optimaal is. Echter hoop ik dat je de overgang van fokker's brok en jouw brok/kvv rustig hebt gedaan en/of nog mee bezig bent?
Ten slotte voer je met het oog, als hij te mager is voer je wat bij. Als hij laatste week erg dikker is geworden doe je wat minder, als hij 'iets' dikker is geworden zou ik het zo laten, omdat je op een redelijk tempo voer moet ophogen.
Ik denk dat je prima met 3x daags voeren toe kunt.
Waarom de brokken nog geven als je volledig rauw wilt voeren? (Neem ik aan gezien je meer kvv voert)?
550 gram klinkt mij niet vreemd, onze Cocker (volwassen gewicht 15 kilo) kreeg al iets meer als pup, op KVV.
als je KVV wilt voeren kan je prima de brokken laten zitten en de hoeveelheid verdelen in 4 gelijke porties over de dag.
Haha, ik was al bang dat het een warrig en lang verhaal was, Deurbelz ;-)
Lang verhaal kort: geef ik niet te veel als ik het voerschema van de fokker aanhoudt (omgerekend 900 gram kvv) terwijl als ik zijn huidige lichaamsgewicht aanhoudt hij maar 550 gram zou hoeven krijgen? Of 'werk je toe' naar een bepaald gewicht?
@ Ukkepuck: ik kreeg 1 kilo Royal Canin brokken en een pak Smuldier mee van de fokker. Bij mijn eerste dierenartsenbezoek kreeg ik 1 kilo Hills puppybrokken mee (en een preek over hoe onhygienisch kvv is). Als die brokken op zijn ga ik geheel over op kvv. Maar goed, misschien nu wel eerder want ik wil eigenlijk van de brok af maar gooi ook niet graag voer weg.
Ik geef voornamelijk Darf en af en toe Smuldier. Komende woensdag rijd ik naar de dierenwinkel voor nog wat andere kvv-merken ter afwisseling.
Ik persoonlijk zou niet klakkeloos een tabel volgen met een 'ideaal' gewicht bij x aantal weken, maar gewoon kijken hoe de pup er bij staat. Er zit zoveel diversiteit in grootte/gewicht in een ras. Dus voeren op het oog.
De brokken die je over hebt kun je trouwens misschien gebruiken als beloninkjes voor training als die ze lekker vindt.
De ene pup is niet de ander.
Een schema kan een houvast zijn.
Maar omdat de ene pup energieker is dan de ander.
Komt t ook voor dat je een pup treft die meer of minder nodig heeft.
Ikzelf vond het lastig om op het oog aan te passen.
Dus gingen wij elke week (de snelst groeiende maanden) later elke 2 weken en daarna elje maand. Even bij de huisarts praktijk binnen.
Even wegen.
Wat lekkers en een knuffel halen.
Gelijk ook de dierenarts praktijk binnen wandelen een normaal iets maken.
Het gewicht werd bijgeschreven in het systeem ook. (En ik hield het zelf ook bij)
En de afspraak was dat als ze aan de pup zagen of voelden dat bijstelling nodig was ze het zouden melden. Achteraf was ik er onzekerder over dan dat het nodig was.
Maar een belangrijke winst was wel dat de hond de praktijk binnen rende. Soms wat te enthousiast maar beter zo als andersom.
Verder als ik het schema dat je laat zien bekijk valt inderdaad erg op dat de porties nogal verschillen.
Hier in de fase van 4 later3 en nog weer later 2 de dag hoeveelheid genomen en dat door het aantal maaltijden gedeeld. Dat kreeg ze per maaltijd.
Maar was ze nu ineens 2 of 3x zo energiek geweest als anders kreeg ze een handje bij.
En had ze bijvoorbeeld voor training wel erg veel beloning gehad. Dan ging er een handje van de maaltijd af.
Nu werk je met kvv niet met handjes wij hadden meestal brok. Maar op de dag paste ik de maaltijd, indien nodig aan.
Voor ons werkte dat goed.
Maar het is vooral goed op je pup letten.
En bij twijfel of onzeker gewoon de dierenarts assistente laten meekijken met het groeiproces en de pup zelf.
Zo is het hier destijds gedaan.
Dat werkte voor ons toen het best.
Voer vooral op het oog. Mijn pup is nu 10 weken en weegt 8 kg. Maar eet wel 9 tot 10 % van haar lichaamsgewicht en ze eet dus 800 gram kvv en barf per dag. Dit heeft ze ook echt nodig met al die energie dat ze heeft. Wordt je hond te dik, voer je minder, wordt hij te dun geef je meer :)
Even contact opnemen met de fokker? :)
Bedankt voor jullie reacties! Bij mijn vorige DA-bezoek gaf deze aan dat pup wat te mollig was: te weinig taille. Dat is nu iets beter maar komt misschien ook omdat ze nu met 10 weken wat hoger op de poten komen te staan en dat puppyachtige iets minder wordt.
Komende woensdag ga ik er weer heen vanwege inenting en zal dan eens vragen wat de DA van pups gewicht vindt.
Als ik 9 à10 % van lichaamgewicht moet voeren dan kom ik uit op ruim een kilo kvv per dag! Dan zou dat schema toch redelijk kloppen.
Ja, alleen kun je pups 5 tot 10 % van hun lichaamsgewicht geven. Mijn oudste hond kreeg met 10 weken 5 % van het lichaamsgewicht omdat ze anders te mollig werd. Je moet echt op het oog voeren, en pups kunnen beter wat te slank zijn dan te dik. Veel eten = te snel groeien of te dik worden en dat is weer slecht voor de groei van botten en spieren.. een te mollig pup is misschien schattig, maar dat moet je niet willen.
Ja maar je pup is mollig. Dat zou ik niet willen. Schraal is beter dus ik zou minder voeren. Wel over 4 momenten verdeeld tot 12 weken.
Ik wil hem ook niet te dik want ik weet dat dat slecht is voor botten, spieren en gewrichten. De Fokker heeft het hele nest ook al vanaf 7 weken geen brokkenpap meer gegeven ( 60 gr. Brokken met 100 ml geitenmelk met rijstebloem) omdat ze te dik werden. Eigenlijk stond dat op het voerschema tot 10 weken maar daar is ze dus eerder mee gestopt. Met 8 weken waren ze nog steeds flink. En nu nog steeds ondanks dat ik minder geef dan op schema staat.
Ik blijf nog even minder geven dan op schema staat zodat ie wat kan 'interen' en dan verhoog ik op het oog en wacht even af wat da zegt woensdag.
Dank nogmaals voor de vele reacties!
ben jij gek?
een pup hoort mollig te zijn en zeker niet schraal dat komt de groei echt niet ten goede.
Het is net van uiterst belang dat een pup niet té snel groeit. Een te hoge groeisnelheid verhoogt het risico op bot- of gewrichtsproblemen.
Hoe hoger de energieopname (via voeding) per dag, hoe sneller de groei gaat, en dat is net niét goed. Vandaar dat het dus idd belangrijk is dat een pup (zeker van een groter ras) schraal opgroeit. Zo groeit ie op een gezonde manier.
En 'schraal' betekent niet uitgemergeld, he. Maar slank. En zeker niet mollig.
Nee ik ben zeker niet gek. En ik ben t niet met je eens.
Yes dat bedoel ik!
Ik ben heel benieuwd waar jij deze onjuiste informatie vandaan hebt gehaald. Pups horen juist niet mollig, eerder wat schraal (hetzelfde geldt voor een volwassen hond overigens) maar onder 9 vd 10 honden te dik is, zien we een slanke hond al snel als te mager.
10% van z'n lichaamsgewicht is erg veel hoor.
Ik zou dat halveren. 5% en dan zit je nog hoog.
Ik vind dat meer voor een jack russell.
Met zo veel voer zou je hond slappe ontlasting krijgen.
08.00 uur: 250 gr. Kvv
11.00 uur: 100 gr. RC brokken (wij zouden dan dus 100 gr. kvv geven, dit voerschema gaat uit van twee maaltijden kvv, twee maaltijden brokken)
16.00 uur: 250 gr. Kvv
19.00 uur: 100 gr. RC brokken
Is dit echt en en?
Ik zou 5% van het lichaamsgewicht aanhouden en kijken hoe de pup het hier op doet.
Wordt ie te schraal: wat meer voeren
Blijft hij gelijk? Hetzelfde of iets minder voeren
Wordt hij nog molliger: minder voeren
Mijn Duitse Staande van nu 1,5 jaar en 24kg krijgt nu 800g kvv per dag. Veel te veel want volgens de richtlijn is het voor volwassen honden 20-30% van het lichaamsgewicht. Dus 480-720 gram zou hij moeten krijgen. Maar Skip is een Stuiterbal en heeft deze hoeveelheid blijkbaar nodig.
De berekening van de fokker is voor hond hond die 60 kg gaat wegen. Ik denk dat ze een denkfout maakt of het niet goed uitgelegd heeft.
Ik vermoed dat je pup aan totaal 300 a 325 gram brokken per dag
of 600 gram kvv per dag zit.
Dat zou door 4 maaltijden zijn: 2x 80 gram brokken en 2x 150 gram vlees dus dat is echt een stuk minder.
Zeker als je zegt dat je pup mollig is.
3 maaltijden zou je ook kunnen doen in plaats van 4 maaltijden.
Zelf heb ik altijd de verhouding, 100 gram brokken staat tot 200 kvv aangehouden.
Voor onze hond werkt dat prima.
Hij krijgt of 600 gram kvv of 300 gram brokken per dag.
Of 300 gram kvv en 150 brok per dag.
Hij weegt ruim 50 kg.
Wat voor je hond het beste is, is even uitproberen.
Succes
Topic gaat natuurlijk niet over mijn pup, maar ook Willow krijgt 10 % van haar lichaamsgewicht. Dit heeft ze ook echt nodig. Ze heeft zó veel energie en geef ik haar minder valt ze nog net niet af. Evenals de andere 10 pups uit het nest. Een aantal reuen zitten nu op 8%
Toch poept ze maar 1,,hooguit 2 keer per dag, en het is goede ontlasting (ze krijgt overigens wel barf en kvv)
Dat is echt veel en het kan natuurlijk ook dat het nodig is. Ook zit er verschil in voer natuurlijk. Mijn hond heeft nooit boven 2,5% gezeten en zit nu op 1 a 1,1%. Echt laag maar als hij meer krijgt dan zie ik hem groeien. Hij weegt al dik over de 50 kg. Voor iedere hond zijn er uitschieters, het is ook een gemiddelde. Zo zie je dat iedere pup anders is.
Ja precies. Kahlúa stond als pup op 4 %. Ze weegt nu 24,5 kilo en krijgt maar 400 tot 450 gram barf of kvv per dag, zij komt juist snel aan.. gewoon op het oog voeren dus :)
Ik zou het schema van de fokker laten varen en de 50 gram per kg lichaamsgewicht aanhouden om vervolgens vanuit daar te voeren op het oog. Maar dan heb je wel een leidraad. Wat je nu geeft is gewoon echt te veel dus ik persoonlijk zou hem elke week wegen het voer daar op aan passen en 3 keer per dag eten geven. Dus hij mag nu 550 gram over de gehele dag dus geef je hem 185 gram per maaltijd ;)
K zou persoonlijk wel stoppen met de brokken. Gebruik ze als beloning snoepjes, in een snuffelkleed of iets anders leuks hoef je ze niet weg te gooien. Of je kan ze misschien aan het plaatselijke asiel geven?
Maar waarom worden er 3 maaltijden per dag aangeraden?
Mijn fokker vertelde ook dat het het beste is om tot 12 weken de pup 4 maaltijden per dag te geven (staat ook duidelijk beschreven incl uitleg in het boekje Rauwe voeding voor honden van Lizzy Plat)
Ik vergeet wel eens een maaltijd te geven, maar merk duidelijk dat ze de maaltijd daarna zó snel naar binnen schrokt en soms uit braakt. 4 keer per dag dus hier, vind ik ook fijner voor haar..
Ik zou TS dus aanraden, dat, als ze er tijd voor heeft 4 maaltijden per dag te geven. Beter vaak van kleine beetje dan mindere keren een grotere hoeveelheid..
Wat een hoop reacties en verschillende meningen en adviezen. Morgen ga ik naar de dierenarts en zal ik nog eens vragen of ze vindt dat hij te zwaar is. Zij zag het de vorige keer aan de wat mollige taille. Vanochtend heb ik hem 180 gr. kvv gegeven, de oppas om 11.00 uur 100 gr. kvv en om 16.00 uur krijgt hij 180 of 200 gr. kvv, weet niet hoeveel er nog over is en wil het wel vandaag opmaken ivm bederf.
Hij heeft enorm zware botten, echt van die dikke knotsknieën (die van mij zijn er niks bij ;-)). Zowel zijn vader als moeder zijn groot en zwaargebouwd (niet dik). Ik zal proberen wat foto's toe te voegen, kunnen jullie hem beoordelen.
Vanaf vandaag ga ik alleen nog maar kvv geven, de brokjes ga ik als trainingsbrokjes gebruiken. Als ik 50 gr. kvv per kilo lichaamsgewicht geef verdeeld over 4 porties op een dag dan krijgt hij nu wel kleinere porties kvv dan voorheen: 137 gr. i.p.v. 150 gr. per portie. Dat zal hem wel tegenvallen misschien.
Ja die mag wel iets minder hard groeien lijkt t. Hoewel je vooral moet voelen met zo'n vacht.
Hij lijkt inderdaad wat aan de zware kant maar zoals Kees zegt: met zo’n vacht moet je het voelen.
Vraag het aan de da, dan weet je het zeker.
Als je met hem op cursus bent, vraag dan eens aan andere eigenaren of je de ribben van hun pup/hond mag voelen, dan krijg je wat vergelijkingsmateriaal.
Je moet je hand plat op de ribbenkast leggen en dan van voor naar achter bewegen. Je hoort de ribben makkelijk te kunnen voelen zonder dat je druk uit voert. Dat laatste is belangrijk want een hond moet wel heel dik worden wil je de ribben ook mét druk niet meer kunnen voelen.
Maar, het moet ook weer niet zo zijn dat er zo veel ruimte tussen de ribben is dat je vingers er als het ware tussen vallen. Dan is je hond te mager.
Ter vergelijking: (als je zelf geen extreem hoog of laag gewicht hebt) leg je ene hand plat op tafel en ga met de vingers van je andere hand over de rug van je ene hand heen. Zoals je de botjes voelt, moeten de ribben van je hond ook ongeveer voelen.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?