Hoi hoi !
Na wat kibbelen en wat discussiëren hebben mijn vriend en ik besloten om een KKV te proberen met onze lieverdjes.
Momenteel staan ze op Celtic Connections , wat op zich geen slechte brok is. Maar op het einde van de maand komt deze brok toch wel ietsje kostelijk uit.
Me 2 hondjes , een kruising van 14kg ( Newfie in corgi formaat) en een kruising van 30kg ( alaskan malamute X schotse collie). Die laatste is het klein probleempje , hij heeft namelijk een allergie. Hij reageert slecht op granen en rijst. Vroeger stonden ze op Orijen original afwisselend met Orijen regional red. Maar plots reageerde hij anders op de voeding, de winderigheid speelde weer op en persoonlijk vond ik ook dat de korrels anders roken. Dus zijn we opzoek gegaan naar een andere brok. Een smakelijke ( voor de zindelijke Howy) graanvrij ( voor Froyo) goeie brok. Uiteindelijk zijn we gestrand bij Celtic Connections.
Na wat hondenvoeding gebabbel met mijn collega heeft ze mij wel nieuwsgierig gemaakt naar KVV. Wat hier en daar wat gelezen hierover en ik was overtuigd. Mijn vriend minder ( wegens nare ervaring met KVV met zijn ex-vriendin).
Eerst was het een neen , dan een af en toe en uiteindelijk ben ik gestrand bij 50 -50. 's morgens korrels en 's avonds KVV.
Zij er hier nog baasjes die met de 50 -50 ervaring hebben ?
Ik heb al gelezen dan je best 4 verschillende vlees soorten neemt per maand + 1x vis per week en 1x ei per week. Klopt dit ?
Ook had ik gelezen dat er veel mensen een groenten mix geven ? en zilvervlies rijst. Maar aangezien met trouwe viervoeter daar niet zo goed op reageert kan ik dit niet geven , zijn er alternatieven ? Qua groentjes , wat mag je geven , hoeveel en hoe ?
Zijn er nog dingen die ik zeker moet weten ?
Best beginnen een week puur pens ? Of is dit overbodig ?
Ik kan wel alles vragen aan me collega maar heb graag meningen / ervaringen van andere mensen ook . Niet iedere hond is gelijk.
Welke merken zijn er aangeraden ?
Ik had gedacht om te beginnen met Florisvlees eigen lijn afwisselend met Dogmeat.
Alvast bedankt!
Dogmeat ben ik wel tevreden over. Florisvlees ken ik nog niet, ik heb wel eens gedroogde kluiven bij hem besteld. Bwn ook tevreden over Darf.
Ik zou niet beginnen met een hele week pens gaan geven, maar wel gewoon meteen gaan afwisselen. Pens en hart zijn misschien wel goed om mee te beginnen omdat ze eens soort 'light' zijn (geen botten), maar echt nodig is het ook niet.
Je kunt prima 's morgens brokken geven en 's avonds kvv ( of omgekeerd, of hoe het uitkomt).
4 verschillende vlees soorten neemt per maand + 1x vis per week en 1x ei per week is een prima uitgangspunt. Als het is een keer meer of minder is, is ook niet meteen een ramp. Ik doe er vaak wat groente of peulvruchten bij, flinke eetlepel, gewoon wat ik voor ons zelf kook. Er zijn eigenlijk maar weinig groente/fruit etc die honden niet mogen - en hier lusten ze er veel, zelfs spruitjes! Af en toe wat kwark of yoghurt, stukje appel, banaan of ander fruit, rauwe wortel of komkommer tussendoor; rijst soms bij hart, of wat havervlokken (doe ik er niet bij als er bot in de kvv zit, dan schijnt het niet goed te zijn voor het verteren van de kleine stukjes bot), en je hebt al veel afwisseling.
ik geef eentje puur kvv, eentje in de avond kvv en in de ochtend brok en eentje krijg zowel avond als ochtend kvv + brok.
ik geef dagelijks een andere diersoort, met kvv is dat makkelijk (en de verdeling kvv is hier ook zo dat het geen probleem is). In het weekend krijgen ze volledig stukke rauwe vlees.
Ik zou gewoon direct geven, niet een week pens.Heb je kans dat je een week aan de schijterij kan...
Dingen bijgeven is niet noodzakelijk als kvv en brok compleet zijn. Het kan natuurlijk wel. Ik geef 2 rauwe eieren met schil, af en toe een geut kefir, tafelresten van ons, af en toe een blokje bone broth,...
Hier grote honden, een helemaal op vlees, lust geen brok, en een op vlees en af en toe een brok....je had het erover dat een van he honden een allergie heeft, voedselallergie ? Geef dan geen rund en kip....brok graanvrij, bijvoorbeeld van carnilove, zelf geef ik kvv van soecimal, heel tevreden over, ik geef geen kip en rund ervan....een dag in de week pens is al voldoende....mijn honden krijgen iedere dag een rauw ei, maar het zijn honden van 75 kilo, hou een ei in de week aan van een tien kilo hond.....
Hoi hoi !
Hier ben ik weer :D
Na wat puzzelen en denken heb ik een schema opgesteld. Heb toch besloten om ze volledig op KVV te zetten, mijn vriend zei ‘ Jij ben de baas over de honden’ .. Okaaaaay my way then :D
Ik heb 600g gerekend voor mijn grote lieverd en 300g voor me kleinere ( 300g ’s ochtend en 300g ’s avond & 150g – 150g ) Als merken zal ik Florisvlees eigen lijn, Dogmeat van NL en natuur & dier gebruiken, 21 verschillende worsten verspreid over 23 dagen.
Een voorbeeld van mijn schema kan je hier bezichten :
van links naar rechts = 1 week ( KZPER = kalkoen zalm haring eend & rund)
https://www.hondenpage.com/fotos/foto/529128/ideetje-kvv-eetschema-fro&how.php
Dan maandag, woensdag en vrijdag zouden ze groentjes bij krijgen ( rauw gepureerd in in porties ingevroren ) Froyo zo 2x per week een eitje krijgen en Howy 1tje.
Wat zijn jullie meningen hier over ? Goed ? Niet goed ? Je bent zot ?
Daarnaast had ik nog vragen ivm met supplementen en extraatjes.
Welke supplementen geven jullie?
Ik heb als krill pilletjes , ik zou da 1x in de week geven ( 2 aan Froyo en 1 aan Howy)
Zijn er nog supplementen aangeraden ?
Hoe zit het met karnemelk is dat goed om dat af en toe eens te geven ?
En Waterkefir ?
Veendrenkstof ?
Koksnootolie ?
En als extraatjes ?
Zoals zalmlijven , sprotjes , eendennekken , kippenhartjes , runderknarsen , kippenkarkas, kippenvleugeltjes , kippenbout , enz ?
Hoeveel keer moet je dat geven ? Of is dat puur als ‘snack’ bv 1 vis soort, 1 gevogelte soort en 1 hoefdier soort per week ? Is dit te veel ? Eén iets per week ? Bv de zondag ? Ik ben een echte leek , en met al dat inlezen ben ik nog niet echt wijzer van geworden ... de ene spreekt de andere tegen. Moet je maaltijden verminderen als je een extraatje geeft of niet ?
Jullie hulp wordt gewaardeerd :D
Nika , Froyo & Howy
Ik denk dat je het jezelf onnodig moeilijk maakt om mee te beginnen.
21 verschillende soorten vlees per 23 dagen? Dat is veel hoor! Vier verschillende soorten, één keer vis en één keer pens is de basis.
Ziva kreeg een stuk of 6 verschillende worsten per 14 dagen en dat herhaalde zich dan weer.
Het kan ivm mogelijke allergieën verstandig zijn te zorgen dat ze één diersoort niet krijgen (en dan iets wat makkelijk te krijgen is, bijv geit of paard). Mocht je ooit een eliminatiedieet moeten doen dan kun je daar op terug vallen. Sommige mensen zeggen juist: ik geef zoveel verschillende soorten, de kans op een voedselallergie is nihil. Het is maar net wat het best bij je past.
Verder zou ik met alle extraatjes niet te hard van stapel lopen.
Eerst de basis maar eens. Maak het jezelf niet te moeilijk in het begin. Aan groenten: ik ging eens in de maand naar de markt, kocht een hoop dat in het seizoen was, investeerde 2 uur om het allemaal klein te maken en deed het in porties in de vriezer. Eventueel een eitje of wat yoghurt er door, hoef je daar ook niet meer aan te denken. Elke dag ging er dan een portie uit de vriezer, samen met de worst.
Eitjes, yoghurt, karnemelk, is goed maar was hier sporadisch.
Supplementen zou ik nog even laten zitten. Als he menu in balans is hebben ze die waarschijnlijk helemaal niet nodig. En mocht dat toch zo zijn: ze vallen niet in een week om hoor ;) Je hebt alle tijd van de wereld om te kijken hoe het gaat en aanpassingen te maken. De honden zullen ook even tijd nodig hebben om te wennen.
Het laatste wat je noemt; zalmlijven, nekken, karkas en zo. Afhankelijk van hoeveel het is kan dat als vervanging van een maaltijd of als extraatje. Maar het hoeft niet.
Mijn advies: begin eerst eens met de overstap naar vlees met evt de groentes erbij. Laat je honden wennen aan de smaken, wen zelf aan het geven en klaarmaken. Kijk aan hoe ze het er op doen. Gewicht, gebit, vacht, ontlasting, ‘ongemakjes’ (scheten, boeren, oorsmeer, ontstekingen). Kijk het aan, een maand, twee maanden. Als het allemaal goed gaat kun je gaan nadenken over supplementen en andere extraatjes. Maar wie weet is dat allemaal niet nodig en kun je jezelf een hoop geld in de portemonnee houden.
Ik ga er wel even vanuit dat je honden gezond zijn, mocht dat niet zo zijn dan kan het beter zijn wel al met supplementen te beginnen.
Succes!
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?