Ik heb ook 2 werklijnen. Waarvan ze beide echt hun uitlaatklep nodig hebben anders heb ik onhandelbare honden
3 keer in de week loop ik bij de schapen, loop veel los en maak flinke wandelingen. Straks met m'n jongste 3x in de week naar de hondenschool en rustig aan beginnen bij de schapen. In huis wordt er eigenlijk alleen maar geknuffeld en geslapen.
Ts besef goed dat een herder, werklijn of niet, echt geen genoegen heeft met een blokje om en dat er echt iets ondernomen moet worden in de vorm van sport. In mijn ogen is er niets mooiers dan samen als een team te werken met je hond. Ook wil het niet zeggen omdat mamma niet actief is momenteel en de reu niet mee heeft gedaan aan grote wedstrijdemn dat ze geen flinke drive hebben.
Super goed dat je er zo goed over nadenkt en verschillende kanten belicht ^^
Werk borders vind ik toch nog heel anders dan andere werk rassen.
Mijn springers kunnen op een wandeling hun ding doen waar ze voor gefokt zijn (gevogelte opstoten)
Die zijn dus best voldaan met wandelingen alleen.
Duitse scheper is een waak en verdedigingshond.
Doet toch ook dagelijks zijn werk door over zijn gezin te waken?
Daar is hij voor gefokt, niet voor op een of andere club op een mouw te moeten gaan bijten.
dat is idd wat we niet moeten vergeten, de dh is ooit gefokt als herdershond, de kudde samen met de baas bewaken.
Mijn eerste eigen hond was een duitse herder werklijn, ik was met haar op zo'n dh club, indertijd nog eerder een millitair oefenplaats met veel gebrul, commando's, pakwerk etc dan gezellig met je hond bezig zijn. Pups van vier maanden konden al niet meer met elkaar samen.
Ik vond alle honden daar zenuwachtige opgefokte dieren, terwijl een duitse herder eigenlijk eerder een evenwichtig karakter zou moeten hebben.
Mijn hond (en ikzelf ook niet), was daar in elk geval niet geschikt voor, ze werd happerig en gespannen, dus ik ben daar weg gegaan, naar een gewone club, later zijn we gaan speuren, maar het liefst en mooist waren het urenlang samen wandelen, of joggen (niet urenlang haha) in de natuur. Ze liep dan vaak voor me trots met een zo groot mogelijke stok in haar mond, die ze kilometers lang mee kon sjouwen.
Het samen iets doen is naar mijn ervaring het belangrijkst.
Wb kinderen. Ik paste in die tijd ook regelmatig op een klein meisje en daar was ze ontzettend lief voor, trouwens lief naar iedereen, behalve een paar honden die ze niet kon "lezen", honden met veel vlekken, of haar voor de ogen oid.
Mijn ervaring is dat het lieve stabiele , pittige (in de vorm van alert, aktief, sportief) honden zijn. Ook het eigenwijze, door zelf naar oplossingen te zoeken vond ik erg leuk aan haar.
Jammer genoeg hadden velen indertijd van hun dh een soort slaaf gemaakt.
Hopelijk is het nu anders.
IGP is nog steeds een sport waar de nadruk op 3 onderdelen ligt. Velen zien enkel maar pakwerk, maar een goede IGP hond moet veel meer kwaliteiten hebben dan pakwerk (wat de laatste jaren toch een lachertje geworden is ;))
Vele wedstrijden worden beslist op het speurveld.
Maar goed, vele - zowel voor als tegenstanders- blijven nu eenmaal hangen in de jaren 30 en zien enkel pakwerk. Verbazingwekkend dat de tegenstanders zichzelf dan als geëvolueerd willen bestempelen
IGP (Internationale Gebruikshonden Prüfungsordnung) is een sportdiploma voor de werkhondenrassen van de FCI. IGP bestaat uit verdedigingswerk/pakwerk, speuren en appèl . Bij pakwerk moet je hond de ‘boef’ opsporen (revieren), aanblaffen en stellen. In de praktijk wordt niet een boef maar een pakwerker opgespoord, aangeblaft en door de hond begeleid terwijl de pakwerker zich lopend verplaatst. PROBEERT DE PAKWERKER TE ONTSNAPPEN, DAN GRIJPT DE HOND IN. Pakwerk is niet alleen pittig voor de pakwerker, maar ook voor je hond. Het stelt de belastbaarheid van je hond op de proef: de pakwerker kan naar je hond schreeuwen of dreigen. Tijdens de training leren de honden zich te fixeren op het willen pakken van de mouw van de pakwerker. Ze hebben geen kwade bedoelingen tegenover de pakwerker zelf."
Raad van Beheer
---------------------------------------------------------------------------------------------
Niks verandert sinds de jaren 80 hoor.
Net dezelfde manier als wij onze mechelaars trainden hoor.
Ik denk dat zij zijn blijven steken in de jaren 30.
Het heeft, voor een gewone particulier, absoluut geen nut om een hond te leren bijten.
Integendeel.
lol, niets verandert hahaha. Zoveel kennis heb je er dus van.
Daarnaast leer je ze niet bijten, dat kunnen ze al ;)
zo, ik ben weer bij gelezen, beginnende discussie zo te lezen, hier ga ik mij niet in mengen. Ook op andere berichten is al door anderen gereageerd en dat was voor mij een prima antwoord.
Ik wacht nog steeds op reactie van de eigenaar van de vaderhond, hun ervaringen en lijnen van 'voorouders' etc.
Tot nu toe vertrouw ik uiteraard volledig op de fokster, daar zij precies weet welk karakter wij zoeken. En uiteraard ga ik op haar advies af welke pup hier dan ook het beste in past.
Wist niet dat de naam IPO veranderd was, weer wat geleerd :)
Mocht iemand nog ervaringen of tips hebben dan hoor ik die uiteraard nog steeds graag hoor!
Ik denk dat je gewoon eerlijk moet kijken naar alle eigenschappen positief en negatief. De kans dat een duitse herder uit werklijnen geen allemansvriendje wordt is aanwezig. Hoeft niet maar kan wel. Heb je dan zin om hem apart te zetten als er vriendjes in huis zijn. En wat als de hond heel veel energie heeft. Heb je met twee jonge kinderen genoeg tijd om hem een uitlaatklep te geven. Wat als die uitlaatklep een hondensport is, heb je daar dan zin in. Ik zie toch vaak dat mensen van een fokker vooral het positieve verhaal willen horen en hopen dat het kwartje goed valt. Maar als je voor een ras kiest heb je altijd voor en nadelen. Heb zelf borders werklijn aussies in huis en die rassen hebben zeker ook nadelen. Maar ik kan daar mee leven omdat ik er bewust voor gekozen heb en ze niet mooier maak dan ze zijn. Maar 2 van mijn honden zijn herplaatsers omdat hun oorspronkelijke eigenaren vielen over eigenschappen die heel erg rastypisch zijn. Ik zou dus gewoon goed nadenken. Wat als de pup toch wat heftiger en energieker is, kunnen we dat en willen we dat. En wat ik ook wel een belangrijke vind is dat je fokker ervaren is in het plaatsen bij kleine kinderen. Want ik ken Toch wel een aantal fokkers die daar rare keuzes in hebben gemaakt. Het vergt wel wat ervaring en kennis voordat je dat echt goed kan inschatten.
Niks van aan trekken.
Die bepaalde persoon doet dat regelmatig op mijn berichten.
Het zal waarschijnlijk een hobby zijn.
Heb reactie van fokker reu (had eerst verkeerde email adres, vandaar verlate reactie). Ervaring met (actieve) huishonden vanuit haar kant met deze reu.
Dat was dan eigenlijk ook meteen de hele reactie, hahaha.
Dacht zal het even hier plaatsen.
Zo....dat is wel heel veel informatie Hihi....
Zou zeggen ga op je gevoel af. Hebben jullie een goed gevoel bij de fokster. Kun en mag je dr veel vragen. Vinden jullie de combi teef x reu mooi, tsja.....wat let je dan ?
Houd echter wel in je achterhoofd dat het KAN zijn (letwel, Kan...niet Moet!) dat jullie pup/hond niet helemaal tevreden is met alleen maar een paar wandelingen....dan zul je dus toch naar een hondensport moeten gaan kijken..... Er zijn veel leuke sporten hoor waar de hond zijn energie in kwijt kan (en de baasjes waarschijnlijk ook )en waarbij ze lekker moeten werken. En een hondensport (welke dan ook) betekent niet dat je dit 5x in de week moet doen
Wens je veel plezier met jullie toekomstige pup
Ik heb zelf geen ervaring met DH's, maar vrienden van mij hebben er een en die is supersociaal. Ze hebben haar en de fokker uitgezocht op karakter maar ik denk dat het grotendeels ook door de opvoeding komt. Ze werken beide op wisselende tijden en ook regelmatig vanuit huis. Ze is opgegroeid met huiskatten en de eerste maanden is de pup vaak bij hun ouders geweest als ze beiden langer van huis moesten. Haar ouders hadden een oudere hond en daar heeft ze veel van geleerd; en als ze bij zijn ouders was, was daar ook een hond of ging ze mee naar hun winkel waar wel de hele dag aanloop is maar nooit echt heel druk.
Ze hebben een normale puppytraining gedaan en daarna wat cursussen als balans & coördinatie, gehoorzaamheid, speuren en clickertraining (vooral dat laatste was echt een geweldig goede ervaring, ze moest dan zelf rustig bedenken wat de bedoeling was en haar intelligentie om een klik te krijgen). Vanaf een maand of vijf werd het 'logeren' afgebouwd, werd ze vaker gewoon uitgelaten door familie of vrienden, en ging ze een aantal keer keer per week mee met een uitlaatservice - wat nog steeds 2x per week gebeurd en daar zorgt ze ervoor dat de groep bij elkaar blijft. Het is dus een geweldig sociale en relaxte hond, zowel naar mensen als andere honden en dieren toe. Ik denk wel dat de opvoeding, de uitgebreide socialisatie daarin zeker een hele grote rol heeft gespeeld. Ik geloof ook dat door de cursussen en socialisatie, met name met de uitlaatservice mee, vooral haar zorgzame hoedersinstinct is ontwikkeld, en niet de 'politiehond' die er ongetwijfeld ook wel ergens in schuilt.
Allemaal hartelijk dank voor al jullie reacties. Ik kan deze in de toekomst en in mijn verdere zoektocht meenemen.
Ik krijg zojuist een bericht van de fokker dat er geen pups zullen komen (ivm verwijdering baarmoeder). Ik hoop uiteraard dat zij snel opknapt.
Moet ik dit onderwerp nu zelf op slot zetten?
Je kan hem niet zelf op slot zetten.
Maar ik wil wel op je bericht een modje roepen zodat je verzoek gezien word
Ach wat zonde!
Zoek je verder naar een DH nu?
Was ondertussen ook wat info aan het binnenhalen over de oud Duitse herder. We blijven rondkijken tot we weer iets vinden wat ons bevalt. We hoeven niet perse nu een hond, we willen echt gaan voor dé hond voor ons gezin en die komt wellicht nog wel op ons pad.
Wat een vervelend bericht dat de baarmoeder verwijderd moest worden. Hopelijk is de moederhond zelf wel in orde nu verder?
Het topic mag zo blijven staan. :) Hoeft niet op slot of iets hoor.
Ja echt heel erg. Uiteraard navraag gedaan en alles was gelukkig goed nu.
Dan laten we hem lekker staan
Ik heb gelezen dat het nestje helaas niet doorgaat maar je zoekt nog steeds een pup neem ik aan dus toch nog een reactie:
Het maakt niet uit of er met een werklijn hobbymatig wordt 'gewerkt' of dat het een kampioen is; Het gaat om de aanleg. Of daar dan een kampioen uit komt heeft met heel veel factoren te maken en dat is vooral de baas.
Ik hoor vaak van toptrainers dat Elsa op hoog niveau aan trails mee zou kunnen doen omdat ze echt een heel goed hondje is. Ik heb zelfs getwijfeld of ik haar niet terug moest doen naar de fokker opdat die met haar aan wedstrijden kon gaan doen. Ik wil geen trails lopen en ik ben zelf gewoon een slechte handler; een beginner. Ik krijg er nooit uit wat er in zit.
En daar heb je dan meteen het punt; Hobbymatig (zoals ik) of kampioen maakt qua aanleg, gedrag en karakter weinig uit.
Binnen een nest kies je natuurlijk voor de pup die je het meest aanspreekt en daar is uiterlijk ook een onderdeel van. Bij werklijnen verschillen de karakters van de pups in één nest niet zo extreem veel. Van Elsa's nest ken ik er nu 3 van de 4 en ze lijken echt sterk op elkaar, ook qua karakter. Maar een nest afwijzen vanwege de kleur ipv karakter?
Ik denk dat degene die Elsa heeft geweigerd omdat ze "te wit" zou zijn zich nu echt even op het hoofd zou krabben als ze Elsa leert kennen. Om te beginnen is er weinig 'wit' meer aan haar en ze heeft opvallend veel aanleg. Her loss.
Dat zal per ras verschillend zijn ,
Bij gossen heb je toch vaak dat men bv blond wil ,Als men eenmaal kennis maakt met het nest vinden ze zwart ,black and tan of gestroomd toch ook wel erg mooi .
Ach, vroeger vond ik een klassieke Border met een afwijking erg mooi; zoals Momo. Lang haar, witte streep op de kop, veel zwart-wit met hooguit een beetje bruin.
Elsa was een verrassing (had de moeder nooit gezien) met haar mottels en half lange vacht. Maar ik leer ook steeds meer Borders kennen en nu maakt het me niets meer uit. Aanleg en karakter is het enige dat telt naast natuurlijk gezondheid. Het begint dan ook een trend te worden om je hond pas met 8 maanden te kopen zodat je weet wat je aanschaft. Wel blijf ik een voorkeur houden voor teefjes.
Je zegt; "Zal wel per ras verschillend zijn." De meeste pupkopers zijn, ook bij Borders, toch gewoon hobbyisten die in de eerste plaats een maatje zoeken. De echte herders kopen en verkopen honden vaak net zo gemakkelijk als auto's. En die letten totaal niet op uiterlijk. Zover kan ik nu ook weer niet gaan maar ik begrijp het wel. Mocht een volgende pup nul aanleg blijken te hebben dan gaat die waarschijnlijk met mijn vriend mee en neem ik de volgende.
Hier ben ik het dus echt niet mee eens. Maybe en haar broer verschillen dag en nacht. Ze hebben wel iets van elkaar weg qua uiterlijk en werken wel ongeveer het zelfde maar qua karakter lijken ze niks op elkaar. Zo heb je er meerdere uit haar nest en toch is het een pure werklijn ;)
Bij Tess precies hetzelfde verhaal. Tess heeft een heel ander karakter dan haar zusjes en broertjes. Terwijl er wel weer 2 zijn die heel veel op elkaar lijken ;) ook weer een werklijn met isds papieren. Elk hondje heeft zijn eigen karakter. Aanleg zal er zijn door genen maar om te stellen dat het karakter nagenoeg het zelfde is ben ik het niet mee eens door ervaring (:
Ervaringen kunnen verschillen inderdaad.
Qua uiterlijk is het bij Elsa wel extreem:
Het zou leuk zijn om ze eens met z'n vieren op de foto te hebben!
Iedere reactie blijft inderdaad welkom zolang dit onderwerp gewoon open blijft. En ik blijf zeker doorgaan met de zoektocht...
Wat ik overigens nog even wil checken; Wij hebben voor de werklijn gekozen vanwege de rechte ruggen (minder gehoekt). Maar hierdoor kom je dus eigenlijk alleen uit bij de rasverenigingen waarin ze dus ph/ipo/ipg enzovoorts behaald hebben (andere dekmeldingen worden nl niet gemeld wat ik tot nu toe al die tijd heb gezien).
Of de "oudduitse" herder, die echt goed getest zijn en waar echt goed gekeken wordt naar hoe en met welke honden ze fokken (maar wel een tikje duurder is in aanschaf... betekent niet dat een dier hier niet alles krijgt wat ie nodig heeft). Maar waar mijn man qua haren niet heel erg warm voor loopt, hihi. Maar ik vind ze echt prachtig
Ik zal misschien meer uitkomen bij een gelegenheidsfokker (die dus wel overal op getest is betreffende hd/ed/md). En dan nog niet over de socialisatie etc gesproken...
Wel in het achterhoofd houdende dat het grotendeels opvoeding is, en dat het een actieve huishond moet zijn.
Goh, lijkt wel familie.
Maar ja, das met kinderen ook. Kun je 10 kinderen hebben zijn ze toch allemaal verschillend en toch ook hetzelfde. En de opvoeding heeft er natuurlijk ook mee te maken, al gaat dat zelfs bij kinderen niet eens hetzelfde
Jeetje die lijken heel erg veel op elkaar zeg :o Je ziet de gelijkenissen wel tussen Maybe en nestgenootjes maar niet zo extreem.
Leuk zeg ^^ hopelijk kun je ze een keer met z'n alle op de foto zetten <3
Jullie zouden ook nog naar de Oost-Europes herder kunnen kijken, die hebben een mooie rechte rug. Het ras is sinds kort erkend in NL. Heleen heeft fokplannen en heeft o.a. daar een topic over geopend hier op HP, je zou van haar veel info kunnen krijgen:
https://www.hondenpage.com/hondenforum/224110/oost-europese-herder-.php
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?