Hier net zo, aangelijnd alleen ontmoetingen met bekende en bevriende honden.
Maar het lukt niet altijd, gelukkig schijnt mijn hond het niet als een nadeel te zien als hij aangelijnd is.
Ik ben geen fan van aangelijnde en losse ontmoetingen, ik vind contact met vreemde honden niet zo nodig voor mijn honden.
Helemaal mee eens, aangezien wij een hondintolerante hond hebben.
Als mensen hun honden nou ook nog eens los laten lopen waar het niet mag, zou dat helemaal geweldig zijn, maar dat is valse hoop, ik weet het.
Hangt van de hond af, maar ik vind het ook wat overdreven hoe er tegenwoordig vaak zo dramatisch gedaan wordt wordt. Anderen mogen de hond niet aaien, visite krijgt een volledige instructie, op straat zo snel mogelijk oversteken "want Blacky is HOOGGEVOELIG", parken worden vermeden want er zijn wel duizend theorieën waarom een hond daar niet heen mag, hond gaat niet mee naar het terras of ander sociale activiteiten want dat levert te veel prikkels op. Stop ze in een glazen bakje.
Uitzonderingen daargelaten, hondintolerante honden, honden met gezondheidsproblemen enz enz.
Jenna houdt ook niet van andere honden dus hier ook geen aangelijnde ontmoetingen.
Gelukkig heeft hier 99 procent van de hondenbezitters zijn hond aan de lijn en houden afstand. Dat is toch wel een voordeel dat er een hondenhoudbewijsplicht is en men meestal verstandig reageert, ook al heb je altijd wel uitzonderingen.
Hier 3 grote super lieve goedzakken aan de lijn.
2 Newfoundlanders en een(hele) grote jonge Newfoundlander aan de lijn.(en hebben nog een kleine lieverd van 5.4 kg).
Wij willen zelf geen ontmoetingen aan de lijn met anderen honden!!!
Als mensen het zouden willen zij het eerst moeten vragen vind ik persoonlijk.
In ons geval zullen wij zeggen dat onze honden wel mogen spelen los ergens maar aangelijnd niet.
Wij hebben K-9 tuigen voor de honden eerst stond er gewoon een label K-9 op elke kant.
Doordat mensen ongevraagd aaide maar ook met hun hond zomaar naar ons toe kwamen lopen.
En het soms de gewoonste zaak van de wereld leek om inderdaad de flexi-lijn lekker naar ons uit te rollen....en soms hun hond dan tussen die van ons lieten 57kg en 64 kg...aan de (lange)flex- lijn..(is wel 121 kg bij elkaar waar men regelmatig hun hond tussen wilde laten... plus ons mini hondje..dus hebben wij al 3 gewone riemen bij elkaar..)
Of sommige(!!!) mensen met kleine hondjes(en soms kleine kindertjes) het leuk vonden om deze ongevraagd dichterbij die grote beren te laten..
Met de flex lijn evt ook blaffend!!(nogmaals sommigen eigenaren!!)
Wat er zijn echt mensen die dat zo ontzettend leuk en stoer vinden...een muis tegen een paar olifanten dat idee..
Men gaat er automatisch vanuit omdat het grote bruine knuffel beren zijn om te zien dat het super goed zakken zijn!!!
Ja dat zijn die van ons ook beslist maar wel groot lomp en zwaar!!!(ook ons grote jonge hond!!)
Maar als onze honden ook dan leuk willen spelen met zo een lief klein schattig hondje aan de lijn heeft deze een halve hernia als hun uit speelsheid(!!) een poot er omleggen!!
Ze hadden alle drie n.l ook ~Bigfoot~ kunnen heten!!
dan vinden die baasjes ons en de honden echt niet meer leuk als het per ongeluk fout gaat.
P.s en ook kinderen van klein tot groot mogen onze beren echt wel aaien vinden ze echt helemaal leuk en heerlijk( maar eerst altijd aan de eigenaar vragen mag het..)
Labels met ~niet aaien~ en ~ in opleiding~ of in training.
Door dit hebben wij nu bij elke grote hond een label met ~in training~ aan 1 kant(bij de jongste hond heeft staan~ in opleiding~)
En alle drie aan de andere kant ~niet aaien~!!
Wij merken een groot verschil men vraagt nu waarvoor is de hond in opleiding.
En men zegt nu eerder Oh deze hond(en) mogen niet geaaid worden!!!
Dan zeggen wij meestal ja hoor alleen dan moeten eerst even netjes gaan zitten.
En bij kleine en grotere honden zeggen wij nee dus spelen is opstrand, bos,speelveld, enz,enz
Maar niet kennis maken of spelen aan de lijn!!
En nee onze honden zijn daardoor echt beslist niet minder sociaal met andere honden!!
Ja ik vind persoonlijke dat er een soort honden etiquette zou moeten zijn eigenlijk..
Vraag eerst van een(grotere) afstand aan de andere eigenaren.
Mogen onze honden kennis maken of heeft u dat liever niet!!
Vinden ze het goed geen probleem willen ze het niet respecteer deze mensen ook.
En mensen hoeven in principe dan ook geen uitleg te geven als men het niet wil.
Beide is toch goed evt...
Wij steken nooit over met onze honden weten dat wij ze kunnen houden dus als de andere het ook kan geen probleem.
Als wij zien dat de andere erg moeite heeft met zijn of haar dan passen wij ons natuurlijk aan!!!
Ik heb met dolcinea ook liever geen aan de lijn ontmoetingen met andere honden, dit omdat ze vaak doordat ze jong is wil gaan spelen of het nog niet zo goed weet met de hond en geen zin heeft. En vaak loop ik op een stoep naast een weg en heb geen zin dat m'n hond de weg op schiet bijvoorbeeld.
Maak vaak loop ik gewoon langs de andere hond en is het prima ze loopt ook gewoon verder mee, zelfs als er hysterische honden zijn die blaffen en uitvallen die negeert ze goed zelf maak ik dan ruimte voor de andere hond met dolcinea samen door bijvoorbeeld opzij te stappen en in het gras te gaan staan.
Los mag ze wel gewoon met alles en iedereen spelen als ze het wilt. Wat ze vaak wel wilt, ze is dol op ren partijtjes.
Verder gaat ze wel aangelijnd overal mee naar toe, vrienden, winkels waar we voor wachten omdat 1 van ons binnen is, de stad enzovoort.
Volwassenen mogen der best aaien vind ze geen probleem bij de meeste. Kinderen vind ik moeilijk gezien ze kinderen spannend vind. Maar pas kwam er een meisje van rond de 7 vragen of ze der mocht aaien ik dan aan dat dit alleen kan als ze zelf wilt en dat ze heel rustig moet zijn en ze kon dolcinea toch aaien. Leuk voor het meisje en positieve ervaringen voor ons.
Wel valt me op dat kinderen het vaker vragen dan volwassenen.
Aangelijnde wandelingen gingen hier ook altijd mis, toen ik nog een lijntje van een meter gebruikte. Maar ik gebruik nu een longeerlijn van acht meter. Ik merk dat dobber nu veel beter om kan gaan met loslopende honden, want als het moet, geef ik haar de volle acht meter.
Hier ook geen meetings met aangelijnde onbekende honden.
Sommige mensen willen dat - ondanks uitleg - niet begrijpen.
Als Casper los loopt in gebied, waar dit mag en er komt iemand met een aangelijnde hond aan, vraag ik of ik mijn hond ook zal aanlijnen. Vaak is dat niet nodig en Casper gaat als het voor hem niet goed voelt, met een grote boog om de hond heen.
Hier newfoundlanders, is er een grote wandeling georganiseerd is het altijd aangelijnd....nimmer problemen ermee...het zijn er snel zo,n 80 honden, groot en klein...niemand loopt ermee los, maar ga ik alleen wandelen en ik kom er een tegen die aangelijnd is...dan hou ik mijn hond er bij vandaan, zijn geen newfoundlanders die ik dan tegen kom, is het zo dat er opeens een achter een bos tevoorschijn komt , altijd bied ik mijn excuus aan, en meestal als de eigenaar rustig blijft bij het zien van een grote hond pardoes, gaat het altijd goed, en laat de eigenaar zijn/haar hond ook even los....zo niet dan loop ik direct door....
Ik heb zelden problemen...een verhaal even vertellen, twee hele kleine yorksjes...mijn hond weegt 75 kilo, mijn hond had ik in de auto...en er kwam net een man met die kleintjes aangelopen, ik wilde naar huis maar heb even staan praten...wat als ik u niet zie en mijn hond komt naar uw hondjes toe.....het is daar weids en we kunnen elkaar goed ontlopen maar er staan bossages, en pardoes zie je dan elkaar opeens...de man, geen probleem, ik til ze even op en laat ze zo kennismaken, dacht okee, ik weg.....en laatst gebeurde het...oeps, oog in oog met de kleintjes, en ja hoor, mijnheer riep al, laat maar gaan, en hij pakte de hondjes op en ging op zijn hurken zitten, mijn hond erbij, kijk zo vriendelijk kan het dus ook......en tuurlijk let ik op dat mijn hond niet te druk en te wild doet, vaak is het toch zo als eigenaars rustig er mee omgaan dat het heus wel goed gaat....en kijk intolerante honden en kwetsbare honden zoals kleintjes en oudjes daar moet je tuurlijk voorzichtig mee zijn....
Ik hou ook niet van aangelijnde ontmoetingen met vreemde honden. Echter is het bij mijn hond wel zo dat zij vreemde honden aan de lijn negeert. Als zij en een andere hond los lopen gaat ze er juist op af. Hier gaat ze dus áltijd aan de riem bij het tegenkomen van een andere hond. Zie ik dat het goed gaat (duidelijk aan haar lichaamssignalen te zien) laat ik haar los. Zo niet lopen we aangelijnd door.
@ Bailey http://hondenetiquette.nl/
Het is er wel, alleen velen in Nederland weten het bestaan er niet van.
Je moet ook zorgen dat hij niet stil kan staan, want dan gaat het mis.
Ik ben ook al een tijdje bezig met negeren, ik begin al als Sam gaat loeren naar een hond, dan zeg ik streng nee, en we lopen gewoon door, ik laat met passeren Sam niet aan de binnenkant lopen maar aan de buitenkant, ik sta er altijd tussen.
Dus ik ben dat hele gedoe voor, anders gaat Sam piepen dat hij er heen wil, en dat mag niet als ik de hond niet ken, niet omdat ik de andere hond niet meteen vertrouw, maar Sam is best snel in corrigeren bij een te drukke hond, en dat zijn ze allemaal hier, geen opvoeding wat dat betreft.
Hoi hoi Charlotte,
Ik ben niet diegene waar je het aan vroeg.
Maar onze grote honden hebben al jong geleerd dat wij altijd gewoon door lopen en er geen kennis aan de lijn wordt gemaakt.
Door dit altijd trouw en consequent te doen weten ze niet beter!!!
Ook als je zelfverzekerdheid uit straalt en zelf ook relaxed bent naar de honden werkt dat door in een gedrag.
(Dat is mijn eigen ervaring met onze honden nu maar ook met onze overleden maatjes.)
Mijn partner doet hetzelfde als ik ook belangrijk.
Wil beslist niet zeggen dat dit werkt voor alle honden hoor!!
Maar hier krijgen we vaak verbaasde blikken dat juist onze grote honden niet reageren op andere honden en zelfs niet op blaffende honden en ook niet kleine op drukke keffertjes(heb niks tegen kleine hondjes want we er zelf ook 1 maar blaft echt ook zelden)
Men verwacht dan grote honden die terug reageren maar deze lopen ongestoord verder.
Sta je even te praten met iemand en een hond reageert op hun blijven ze rustig zitten of liggen.
ps en ligt zeker niet aan het ras hoor bij ons!
Hebben vroeger altijd herders gehad ook meerdere tegelijk ging ook goed.
Ik ben ook geen fan van ontmoetingen aan de lijn. Ziva wel, helaas. Ze kan enorm naar andere honden toe trekken.
Nu, veel trainen later, weet ze dat we het bijna niet doen. Ik wandel sowieso op gekke tijden blijkbaar, kom maar weinig in situaties dat ik echt aan dezelfde kant van de straat iemand tegemoet kom. Dan probeer ik uit te wijken. Soms gaat het niet anders en is er wel ontmoeting.
Soms laten mensen hun hond op Ziva af gaan, dat vind ik niet erg zolang die hond niet agressief is en dat is gelukkig nog nooit gebeurd.
Wat ik minder fijn vind, is dat mensen het soms goed vinden terwijl ik het niet in de gaten heb. Zit ik op mijn hurken een drol op te ruimen, geeft Ziva opeens een ruk aan de lijn omdat er een hond op haar af komt en zij daar naar toe wil.
Of op cursus is er iemand in de groep na me met een jonge golden. Die laat zijn hond op Ziva af gaan terwijl ik met de auto bezig ben (open klikken, klep open, paar spullen er in en dan gaat Ziva er in).
Dat vind ik wel vervelend want die mensen belonen zo het trekken van zowel hun eigen hond als van Ziva. Bovendien kan het gevaarlijke situaties opleveren, Ziva zou zo mijn arm uit de kom kunnen rukken of mijn pols blesseren als ze weg schiet. Om nog maar te zwijgen van het feit dat de ontmoeting ook wel eens mis kan gaan.
Inderdaad zorgen dat je hond nieg stil kán staan. Zo snel mogelijk afleiden, hoe later je er aan begint hoe meer de interesse bij je hond in de andere hond al is gewekt. Koekje voor de neus, aandacht vragen en stevig doorlopen. Prima als je hond zijn kop even omdraait, als hij maar mee loopt. Mijn hond hoeft mij trouwens niet de hele tijd aan te kijken, als ze de andere hond maar niet aankijkt. Recht vooruit staren is ook prima. Ze krijgt ook alleen maar een beloning als ze de andere hond niet heeft aangekeken.
In het begin was mijn hond heel fel aan de lijn. Dit was mijn eigen fout aangezien ik haar als pup zijnde vaak kennis liep maken met andere honden, los en aan de riem. Soms vond ze dit heel leuk en soms niet. Maar na een tijdje merkte ik al dat ze spanning opbouwde bij het tegenkomen van een andere hond. Want zou ze er wel of niet mee kunnen om kunnen gaan?
Toen besloten dat leren te negeren het beste was. Nu heeft ze die spanning niet meer. Ze weet dat ze niets met die andere hond hoeft en dat is blijkbaar een geruststellend gevoel. Ook in het bos werkt het. Bij het tegenkomen van loslopende honden komt ze 9 vd 10 keer naar mij toe om aangelijnd te worden. Zo hoeft ze geen begroeting met de vreemde hond aan te gaan.
Mijn honden mogen het wel met andere sociale honden (met toestemming van de andere eigenaar natuurlijk).
Geen probleem.
Ik denk dat vooral eigenaren van honden met probleemgedrag zo gefocust zijn op "dat ver uit de buurt blijven van andere honden".
Hier ook geen probleem als honden aan de lijn even komen buurten, zolang de eigenaren maar hun flex onder controle hebben, en ook hun hond als het even kan . Wopper vind het eigenlijk altijd wel prima, heeft ze er een keer geen trek in, dan keert ze zelf al haar rug toe en dan geef ik haar genoeg lengte om afstand te nemen. En dan kap ik het praatje af met de eigenaar en we vervolgen weer onze weg. Ik kan daar geen probleem van inzien.
Als je een "probleemhond" hebt ligt het uiteraard anders.
En daar overdrijf jij een beetje in je reactie over mijn post. Ik neem aan dat je best begrijpt dat ik mijn hond ook geen kennis laat maken met een hond die uitvallend aan de lijn loopt te trekken. Maar dat is een aanname, dom van me.
Maar goed, inderdaad vind ik het zwaar overtrokken hoe we over alles een theorie hebben en we ons aan alles ergeren. Hoe er naar aanleiding van gewoon een klein opstootje, een heel verhaal op het forum geschreven wordt. Nou én, dan gromt je hond maar even van zich af in een hondenpark of op een losloopwandeling. Nou én, dan is die pup maar even zwaar aan het klieren. Pak 'm bij z'n jassie, zet hem even in de gang of ergens anders, even afkoelen. Maar oh jee, dat mag je nooit doen, op die manier zonder je je pup af en dan bouwen jullie nooit een band op en ontwikkelt hij verlatingsangst. Nou én dat de buurman het gore lef heeft gehad om zómaar je hond een aai te geven. Dat die mevrouw met haar scooter die nu eenmaal geluid maakt, langsreed 'terwijl ze toch duidelijk moet hebben gezien dat je Vlekje daar bang van is'. Dat mensen een bal gooien terwijl jouw hond die bal ook heel graag wil hebben. En ja ik heb me daar ook wel eens kapot aan geërgerd, maar heb nu ingezien dat het MIJN probleem is dat mijn hond een ballen obsessie heeft en niet het probleem van degene die gewoon een balletje gooit aan de andere kant van het veld (Ohnee, wacht, ballen gooien mag niet) Je ziet het steeds vaker in het frustratietopic en in allerlei hondengroepen op facebook. Gebruik gewoon je verstand. Vindt je hond het leuk om kennis te maken, vindt de andere hond dat ook leuk en gaat dat vaak op een normale manier, zie ik geen reden om om te lopen en al helemaal niet omdat een stel hondenpedagogen daar wel een gevaar in zien.
Ontopic. Ja hoor, er zijn honden in de buurt waar Beer hartstikke leuk mee staat te snuffelen aan de lijn. Vaak zijn dat de wat rustigere honden, waardoor er ook geen risico is dat die lijnen in de knoop raken enz enz enz. We wandelen ook wel eens mee met aanlijnwandelingen en na afloop vindt Beer zichzelf poepielollig met zijn vrienden.
Nee met een hond die er plezier in heeft om te knokken zou ik ook geen losloopweide op gaan. En met een hond die iets aan zijn heupen heeft ook niet. Maar de gemiddelde huishond, de hond die nu eenmaal het meeste voorkomt en vaak geen honden verslindt, is doorgaans prima in staat om bepaalde dingen zelf op te lossen. Hij vormt geen gevaar. Ja misschien rent hij wel eens iets te hard op een hond af, ja, kan. Grom snauw klaar. Boeiend. Als ik zo'n hond had, ging ik die zeker niet weghouden uit losloopgebieden en mocht hij zeker kennismaken met iedere hond op straat waar hij een klik mee heeft.
Ik hou er niet van, ik ga niet wandelen voor sociaal contact, noch met honden, noch met mensen.
Nu, iedereen is hier gelukkig een beetje van dat principe, er lopen aardig wat honden maar allemaal zijn ze aan lijn/flexi en niemand zoekt zomaar een ander op.
Op piekmomenten (middag wandeling) loopt mijn hond met muilkorf om, die is heel reactief en zou redirecte agressie naar mij vertonen. Met muilkorf om is er veel meer rust (voor hond en mij. Maar ook voor andere eigenaren) en is er bijgevolg geen probleem.
Hier ook niet echt een fan van ontmoetingen aan de lijn.
Veel te vaak gehad dat mensen een "hele lieve hond" hadden of hun flexi niet onder controle konden houden en dan ontstond er er paniek bij beide honden als eenmaal de lijnen verstrikt raakten of tegen een kont van een van de honden aankwam en ze daarvan schrokken.
Los kennismaken is geen probleem.
Als ik het dan eventueel niet zou vertrouwen of om wat voor reden dan ook door zou willen is een fluitje genoeg en komt Aedon aanrennen
Geen fan van lijnontmoetingen met mijn BC's.
Of het gaat stuiteren en wil spelen, drijven... niet handig als ik aan de andere kant van de lijn hang
of Elsa schiet in de paniek en kan niet weg.
Ik pak Elsa vaak even aan haar halsband als er zo'n losse flexlijn aan komt stuiteren. Meestal gaat het dan goed, maar sommige baasjes hebben een bord voor de kop en het komt dan niet eens bij hen op dat ik wel een reden zal hebben om haar zo vast te pakken.. Tot ze dan haar prinsessengedrag laat zien en dan heeft Elsa het natuurlijk gedaan.
Wel irritant vind ik sommige baasjes bij het trainen. Ik weet niet beter dan dat je je hond bij je houdt of aanlijnt aan het hek maar anderen laten hun minder op schapen gefocuste hond rustig rondscharrelen. Tja.. die krijgen dan soms een snep van Elsa (die het dan natuurlijk gedaan heeft). Houd hem dan gewoon bij je. Ik reageer er maar niet meer op. Ze weten dat zij daar ligt, extreem gefocust, gespannen wachtend tot ze aan het werk mag.. en dus niet wil spelen of snuffelen, laat staan bereden worden.. komt er dan toch een keer een gaatje in dan is dat toch echt hun verantwoording, niet de mijne.
Allemaal perfecte honden lees ik zo, pas op.......ik wilde ook wel dat Lance nooit naar andere honden toe zou willen gaan, maar het is nu eenmaal anders. Mijn fout van bij zijn opleiding. Is ook de reden dat hij nooit vrij kan loslopen in hondenweide waar ik de honden niet ken. Op strand aan zee, waar vele honden vrij lopen , rollebolt en stoeit hij vrolijk, mooi om zien.
Is Lance aangelijnd en komen wij ergens een andere aangelijnde hond tegen dan begint hij al te kijken en te trekken en wilt er naartoe.
Ik vraag steeds of de andere eigenaar wel toestaat dat Lance naar zijn hond komt, of de hond vriendelijk is.
Dan sta ik toe dat ze kennismaken maar ik hou goed of er verkeerde signalen komen. Hier let ik geweldig op!
Ik heb nu eenmaal een vriendelijk hondje, zo hond zo baasje zegt men toch ?
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?