Nou.. LOL. Heb je mijn stukje wel gelezen?
Helaas wel veroorzaakt door van die 'perfecte' honden die het leuk vinden om bovenop een pup te duiken.
Ik had het natuurlijk over jouw perfecte hond Liz, zou niet anders durven....
(honigzalf om angels eruit te halen )
Lees mijn eerste reactie in dit topic dan maar eens opnieuw: weinig perfects aan Elsa.
Ik schreef over prinsessengedrag, sneppen en risico op gaatjes.
Aangelijnd dan wel te verstaan.
Ik ben dus bij die eigenaren met bord voor mijn kop ?
1 bord genoeg
Tja ik word er ook een beetje moe van, hier een hond die vrij angstig van aard is en er gewoon niet van houd als er ander honden op haar af komen. In losloop gebieden nooit een probleem, dan loopt ze er simpelweg omheen maar aangezien dat aan de lijn niet gaat, wordt ze daar altijd heel gespannen van waardoor ze verstijft en als de andere hond dan doordramt, wat meestal gebeurt, dan zal ze ook echt uitvallen (tot nu toe wel zonder schade). Ze heeft er simpelweg geen behoefte aan. Daarnaast sluit ik ook niet uit dat het wel een keer mis zou gaan als ik het wel constant zou laten gebeuren. Dan gaat ze waarschijnlijk de situatie steeds meer 'zelf' oplossen.
Kortom hier wordt dus niet gesnuffeld aan de lijn, helaas denkt de rest van de buurt daar iets anders over en heb ik het geregeld dat ik bij voorbaat de straat oversteek, vervolgens achterom kijk en dezelfde hond met een enthousiast baasje weer achter me zie staan:"Hij moet echt even kennismaken hoor".
Als ik dan aangeef dat ik het niet wil dan wordt er meestal gevraagd, hoezo niet, waar ben je bang voor, de mijne doet niks, anders leert die het nooit, je moet ze wel socialiseren hoor etc.
Dit overigens terwijl je aan mijn hond prima kunt zien dat zij het ook niet wil, verstijfd staart tussen de benen oren plat in de nek, zijn zeg maar niet de meest subtiele signalen
Maar dan nog hoezo moet ik elke keer bij iedereen onderbouwen waarom? Nee is toch duidelijk en klaar...
Ik snap dat gewoon niet zo goed, ik wil het niet, jij wel prima! Zoek lekker een ander slachtoffer in plaats van mij steeds weer te vertellen dat het eigenlijk wel beter is om het wel te doen...
Hetzelfde trouwens met aanlijngebieden en loslopende honden, als je dan vraagt of ze de hond bij kunnen houden krijg ik weer die zelfde vragen over me heen. Terwijl het inderdaad prima zou gaan als ik mijn hond los doe maar hé dat doe ik niet want het is aanlijngebied, schijnt ook wat vreemd te zijn
Het lijkt me dus een prima idee als iedereen gewoon zijn/haar hond bij zich houd en bij wederzijdse toestemming de honden pas contact laat maken en nee accepteren zonder doordrammen.
Ik heb geen problemen met aangelijnde ontmoetingen, zolang Penny dat ook niet heeft. Penny heeft vriendjes die (bijna) nooit loslopen en die gaat ze toch altijd even gedag zeggen, ondanks dat ze dan beide aan de riem lopen. Soms gaat ze aan de riem spelen en dat vind ik ook niet erg, dan zorg ik er voor dat het niet in de knoop raakt of laat ik haar riem even op de grond liggen. Bij vreemde honden ben ik wat voorzichtiger, als ik merk dat Penny er heel graag naar toe wil en ik zie dat die andere hond ook heel graag naar haar wilt blijf ik even naast het pad staan en wacht ik op wat de andere eigenaar gaat doen. Vaak laten die voorzichtig hun hond op ons af gaan maar soms willen ze geen contact tussen de honden en lopen ze weer door. Dat gaat eigenlijk altijd goed.
Als Penny er duidelijk geen zin in heeft maak ik wel altijd ruimte omdat ze kan uitvallen en het ook niet altijd fijn vind om dicht langs andere honden te moeten. Penny reageert inmiddels bijna niet meer op honden die aan een riem lopen, maar wel op honden die los lopen. De meeste mensen houden hun aangelijnde hond ook wel bij hun, maar als hun hond losloopt is het vaak anders en dan houden ze die niet bij zich. Dat vind ik wel altijd heel erg vervelend.
Geen idee. Vertel jij het.
Je wandelt met je hondje. Dan zie je een vrouw met een jonge hond aan de riem. Zij ziet jou en pakt haar hond aan de halsband vast, stapt van het pad af en houdt haar hond achter zich waardoor ze zichzelf tussen het pad en haar hond plaatst. De hond laat een zacht laag gegrom horen.
Wat doe je? Laat je jouw hondje aan een losse flexlijn op die hond afstuiteren of denk je: "Oei.. dat doet ze niet voor niets; die hond is niet gediend van mijn hondje."?
Note: Elsa kan prima met kleine hondjes hoor.. Het zijn de grote enthousiaste stuiterballen of opdringerige reutjes waarbij ze dit gedrag vertoont. Helaas te veel slechte ervaringen gehad in haar eerste levensjaar.
Heb jij mijn eerste reactie wel gelezen Liz?
Ik vraag en kijk en besluit dan pas of Lance ernaartoe mag. Ingeval van probleem met stuiterende hond ga ikniet voor problemen zorgen.
Mij maakt het allemaal niks uit
Hier komt vanalles snuffelen, honden aan de lijn,zwerfhonden komen even ruiken.
Aangezien ik meestal op het strand ben laat ik haar even los om te spelen als de zwerfhond of andere hondeneigenaar er zin in heeft.
Kayla is altijd wel in voor een potje te stoeien
Spelen op strand , zalig is dat en daar zijn gewoon alle honden vriendelijk.
Dat harde zand...als je daar dan grote poten afdrukken ziet en dan die kleine stipjes van Lance haha.
Ja ik maak het zelden mee dat een hond onvriendelijk is en het strand is natuurlijk groot, ze kunnen elkaar ontwijken.
Omdat Kayla een teefje is heb ik gelukkig vrijwel nooit problemen, mensen met een reu hebben dat wel.
Ja leuk die pootafdrukjes in het zand
Straathonden kennen de taal ook beter, afgelopen zondag een wandeling met allemaal Podenco's en mixen gehad, en is waren wel 200 honden en toch ging alles goed, hier en daar een snauw maar dat was het, heel bijzonder..
Inderdaad overal in buitenland waar zwerfhonden Lance tegenkomen zijn die allemaal rustig en nooit agressief. Behoudsgezind waarschijnlijk? Door ervaring geleerd ?
Ja dat klopt, Kayla weet ook heel goed welke hond hoe te benaderen, altijd heel apart om te zien.
Vrije honden niet " verpest " door allerlei voor hun rare regels van hun baasjes.
Niks dit moet dat moet,ze zijn gewoon hond en doen hun hondending.
Dat heeft zeker invloed op het gedrag, daar ben ik van overtuigd.
Heel zeker waar.
Heb ik zelf ook ondervonden in het omgaan met mijn eigen honden.
Maar de omstandigheden hier in onze landen zijn natuurlijk ook heel anders.
En...we denken het als mens zoveel beter te weten dan de honden onder elkaar.
Terwijl in die landen van de zwerfhonden de mensen zich niet bemoeien met de honden.
Zie je ook dikwijls met honden van zwervers hier: die trekken gewoon hun plan.
Precies en ik bedoel het ook niet negatief.
Ze worden in een bench geduwd, krijgen kleren aan en mogen eigenlijk geen hond meer zijn.
Alles met de beste bedoelingen maar het heeft wel enorm invloed op hun gedrag.
Interessant punt inderdaad. Mijn hond is opgegroeid als straathond en geeft heel veel signalen af, veel andere, door mensen opgevoede honden, lijken deze dus te negeren of niet te zien. Dit is juist een van de redenen dat ik geen aangelijnde ontmoetingen wil, de andere honden gaan dikwijls over haar (subtiel) aangegeven grens waardoor het stress oplevert. Zo natuurlijk is het gedrag volgens mij ook niet voor een hond om recht op een andere hond af te lopen die niet weg kan, omdat deze aan de lijn zit en even gezellig te snuffelen. Ik vind dit juist een erg vermenselijkte manier van contact. Nou zal dit voor door mensen gesocialiseerde honden ook een stuk makkelijker zijn omdat ze dit van jongs af aan gewend zijn maar de meerwaarde zie ik er ook dan eerlijk gezegd niet zo van in.
Daarnaast is ook simpelweg niet elke hond even vriendelijk.
Een simple voorbeeld hier laatst in de wijk, ik passeerde een hond (normaal steek ik altijd over maar dit was voor mijn deur dus was even wat laks en dacht ik houd mijn hond duidelijk zichtbaar kort en stap aan de kant). De andere persoon hield haar hond ook kort en zegt vervolgens terwijl ze langs mij loopt hij doet niks hoor waarop ze haar hond ineens de volledige ruimte gaf en op mijn hondje af liet stormen (behoorlijk lomp en ik had mijn hond heel kort=stress) die van mij viel flink uit en vervolgens werd die vrouw met haar o zo sociale hond boos op mij omdat mijn kleine k*t hondje naar die van haar uitviel. Tja...
Als iedereen nou gewoon zijn/haar hond bij zich houdt heb je dit soort gedoe ook niet denk ik dan...
Na de wandeling van net snap ik de frustratie trouwens wel helemaal. Ik liep op een heel smal pad en moest langs iemand met 2 mechelse herders waar Penny niet echt een goede ervaring mee heeft gehad. Ik hield Penny kort en liet haar naast me zitten, in mijn hand had ik alvast snoepjes om haar eventueel af te leiden. Die vrouw liep langs, haar honden ook aan de lijn. Het ging helemaal perfect, tot mijn moeder tegen haar vertelde dat Penny zo bang was voor herders. Ze draaide zich om, zei: 'oh maar deze is wel heel lief hoor, voor hem is ze echt niet bang' en liet zo een van de riemen lang waardoor die hond op Penny af ging. Penny schrok, ik gaf haar meteen alle ruimte en ze liep geschrokken achteruit om weg te komen van die hond. Ik ging er snel tussen staan om die hond te blokkeren. Die vrouw ging toen lachen, zei nog dat ze inderdaad wel heel bang was en liep daarna verder.
Dat is dus een heel goed voorbeeld van hoe het niet moet. Gelukkig kan Penny dit inmiddels wel redelijk goed aan
Zozo, heeft Lance een opleiding gedaan?
Wat is hij geworden, professor of handstoffer?
Onze hond gaat aan de riem bij alle loslopende honden die ik niet ken.
Ik roep "aan de kant" of "zit", als ik dichterbij ben zeg dan "riem aan" en hij doet zelf zijn riem aan.
Dan pas mag hij kennis maken met andere honden.
Dat doet hij heel goed en rustig, zo gaan we samen kennis maken.
Als ik dat niet doe dan wordt het een wild spelletje rennen en spelen waar ik helemaal niet op zit te wachten.
Rennen als een kip zonder kop tussen de takken en struiken, nee dat wil in niet.
Voor kleine honden gaat hij liggen.
Een poot van onze hond is soms al zwaarder als de hond waar hij mee speelt.
Na het kennismaken mag onze hond gelijk weer los en lopen we ook gelijk weer door.
Dit doe ik bij alle tegenliggers, lopend, fietsend of rennend maakt niet uit.
Voordeel is dat hij nu zelf al aan de kant gaat zitten bij iedereen die we tegen komen.
Ik draai het gewoon om. Al dat verplichte aan de lijn geloop hier in de Lage Landen is gewoon niet goed voor honden, het werkt agressie in de hand en ze verleren de hondentaal. Honden worden hier veel te veel in een gouden kooitje gestopt en kunnen veel te weinig hond zijn. Er zijn ook heel veel meer losloopgebieden nodig.
Ja zo doe ik het ook hoor, ik zie snel genoeg wanneer Sam of de andere hond niet aardig is, ik waarschuw altijd, mijn hond snauwt, en dan kijken de andere mensen ook extra uit.
Zo weet ik precies welke honden Sam leuk vind en welke niet.
Ik laat ze niet spelen aan de riem.
Het hangt er ook vanaf hoe de andere hond is, als ik het niet vertrouw en dat heb ik best snel, dan laat ik niks toe en lopen we gewoon door.
Vera, ik heb Sam geleerd om te wachten, als ik wachten zeg dan staat hij stil, zo kan ik mooi een drol opruimen..
Tja lang leve de mensen die hun hond los gooien in elke woonwijk en langs een drukke weg, hij moet tenslotte ´hond´ kunnen zijn
Natuurlijk vinden honden het fijner om los te kunnen rennen maar in ons druk bevolkte landje is dat op z´n zachtst gezegd vaak niet zo´n goed idee...
Ik heb er hier ook een aantal in de buurt namelijk die deze filosofie aanhouden bijvoorbeeld een franse bulldog die laatst de weg over hupste (kwam toevallig niks aan) en op mijn aangelijnde hond afkwam. Toen ik de beste man vroeg of die zijn hond even bij zich wilde houden zei hij "het is goed zo" waarop ik nogmaals vroeg of hij hem toch even terug wilde roepen. Vervolgens kwam de 'waarom vraag' weer (die er dus totaal niet toe doet) waarop ik antwoordde dat mijn hond het niet prettig vindt. Inmiddels was de hond er natuurlijk al en ik hield hem weg. Vervolgens zegt hij dat mijn hond hem dan maar weg moet snauwen, dan leert zijn hond het tenminste. Toen was er bij mij een beetje een grens bereikt en heb ik de beste man vertelt dat het niet de taak van mijn hond is om die van hem op te voeden en uiteindelijk heeft hij hem dan toch maar opgehaald. Ik vind dit gewoon ronduit irritant en ook onfatsoenlijk gedrag.
Er zijn in dit landje nou eenmaal regels opgesteld, onder andere dat honden op de meeste plekken aan de lijn moeten. Wanneer deze aan de lijn zitten is dit inderdaad geen natuurlijke situatie en zijn voor veel honden aangelijnde ontmoetingen onprettig. Het lijkt me dan ook goed als iedereen daar rekening mee houdt en niet als een soort vrijbuiter bedenkt hé leuk die regels maar ik vind dat honden los moeten kunnen dus mijn fikkie rent voortaan lekker los door de straten
Waarom zou een hond niet hond kunnen/mogen zijn omdat hij niet op ieder wildvreemde hond mag afstormen?
Ik voel me op en top mens, maar geen denken aan dat ik bij wildvreemde om hun nek ga vliegen om zo leuk sociaal te doen. Doe mij maar gewoon mijn bekende groepje waar ik lekker mezelf kan zijn zonder de opgelegde 'etiquette' over hoe je je moet gedragen.
Dat is bij mijn honden niet anders.
Je kan een hond niet met een mens vergelijken...een hond weet niet wat etiquette is, die wil zijn hondending doen en gaat veelal te werk op zijn instinct zoals de meeste dieren.
Door de hond te beperken in zijn doen en laten beperk je hem ook in zijn hond zijn.
Uiteraard kun je ze niet overal hun gang laten gaan en moeten ze zich aanpassen maar of ze daar gelukkiger van worden is een ander verhaal .
hahah gelukkig niet, dan moeten we allemaal aan elkaars reet gaan ruiken..
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?