Gedragsprobleem, HELP

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Woody & SaartjeWoody & Saartje

Hallo forum leden,

we zijn ten einde raad met onze twee teckels. Ik zal eerst uitleggen wat de achtergrond is van de twee beestjes. De eerste is inmiddels 7 jaar oud. Zij is bij ons komen wonen toen zij 8 weken oud was. Veel te vroeg, wist we, maar anders had ze nu niet meer geleefd. We hebben haar gered. Omdat deze weken erg belangrijk zijn in het socialiseren, zijn we met haar op puppy cursus geweest in de hoop dat zij dingen zou overnemen. Zij is is een kruising tussen een teckel en een chiuauwa. Na 5 jaar begon ze verlatingsangst te krijgen waarvoor we een gedragstherapeut hebben ingeschakeld om te kijken waar t precies zat. Op haar advies, hebben we een tweede teef aangeschaft zodat ze minder alleen gevoeld zou worden. De tweede teef is inmiddels 2 jaar oud (ras teckel) en ik zou ze beide niet meer willen missen. Maar... beide Teeven kunnen, lijkt het, niet met maar ook niet zonder elkaar. Ze kunnen gewoon spelen, rennen achter elkaar aan, spelen echt leuk met elkaar, maar om de een of andere reden, vliegen ze elkaar soms, en nu tijdens /na de ongesteldheid van 1 teef, lijkt het veel erger, zonder reden aan. Ze krijgen al apart eten, ze gaan al apart naar buiten, ze zitten apart maar in een fractie van een seconde vliegen ze elkaar in de haren en soms tot heftig bloedens toe! Dit is niet normaal! We willen (het liefst) geen afscheid nemen door te herplaatsen. Maar we zijn ten einde raad. De jongste teef stelt zich heel onderdanig op, lik de snuit van de oudste, gaat op de rug liggen etc. De oudste teef, rijdt regelmatig nu tijdens de ongesteldheidsperiode op de jongste teef, maar we proberen haar af te lijden zodat ze stopt. Ook dit moeten we voorzichtig doen, want als ze gromt (oudste) wil de jongste Het voor ons opnemen, en hebben ze ruzie, en dat tot bloedens toe soms. 

 

Kan iemand ons voorzien van advies? We zijn echt ten einde raad..

Alvast bedankt.

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

Met de loopsheid apart zetten niet bij elkaar houden, en dan is dat eventueel een traphekje tussen hun...zodat ze elkaar zien maar niet bij elkaar kunnen, tot de loopsheid hou je ze apart, wanneer er een loops is grote kans dat degene die loops is de ander in de haren vliegt...twee teven als die ruzie hebben is het soms erger dan twee reuen...je beschrijft tot bloedens toe dat ze vechten, zorg dat je dan eerder ingrijpt....loops is ook dat er een irritatie op kan komen, niet helemaal lekker in de vel zitten en een kort lontje krijgt...apart eten doe je al, alleen maar goed, buiten waar ze de  ruimte hebben, kan je ze samen loslaten, daar bedoel ik niet de tuin mee maar neutraal terrein....probeer dit eens allemaal.

honden page profiel CeesCees

Heb je al eens aan sterisliseren gedacht?

honden page profiel Woody & SaartjeWoody & Saartje

Hallo Willemijn, 

bedankt voor je reactie. Heel fijn dat je met ons meedenkt. We gaan een tweede traphekje plaatsen, dat gaan we doen. Het eerder ingrijpen, proberen we zo goed als mogelijk. Soms is er geen aanleiding, waardoor we niet weten wanneer we moeten ingrijpen omdat het zo snel gaat. Als we geen toezicht kunnen houden, dan plaatsen we ze uit voorzorg al apart.

 

Cees,

is het verstandig, omdat ze al 7 jaar is, nog te steriliseren? Kan dit nog? 

honden page profiel Dutchshepherdteam Dutchshepherdteam

honden foto van Dutchshepherdteam

Wat een lastige situatie zeg. 8 weken toen je je pup kreeg? Dat is helemaal niet te vroeg hoor, een redelijk normale leeftijd voor pups om het nest te verlaten. 

 

Ik zou eigenlijk niet zo snel aan castreren denken.. het kan goed gaan, maar het gedrag kan na een castratie ook verergeren en dan ben je nog verder van huis. Bij reuen kun je voor een chemische castratie gaan om te kijken op welke manier het gedrag veranderd, bij teven gaat dat niet. 

 

Ik vind het erg vreemd van de gedragstherapeut dat ze aanraadde voor een 2e hond te gaan.. waarom een pup bij een instabiele hond zetten met de kans dat de pup het gedrag van de volwassen hond over neemt. Hier heb je helaas niets meer aan nu maar ga ik het vervolg op zoek naar een betere gt die weet waar ze het over heeft. 

 

Teefjes kunnen nu eenmaal vechten met elkaar, En flink ook. Het enige wat jij kan doen op dit moment denk ik is om de teven zoveel mogelijk gescheiden te houden, en ga op zoek naar een goede gedragstherapeut.

 

Kun jij de signalen zien van de teven als ze beginnen? Probeer hier op te letten om op tijd in te kunnen grijpen. 

honden page profiel luzluz

honden foto van luz

Gewoon allebei laten steriliseren.

Bij dieren is het heel normaal dat er gevechten ontstaan omwille van de voortplanting.

Dikwijls wordt bij honden vergeten dat het dieren zijn.

Hier wordt elke hond gecastreerd en gesteriliseerd.

Ik ken het zelfs niet: honden die vechten.

Nooit honden apart hoeven te zetten of hekjes moeten gebruiken.

honden page profiel ientjeientje

honden foto van ientje

Natuurlijk  kan je een hond van 7 jaar steriliseren, ik zou beiden laten steriliseren, eigenlijk heet, is , dat castreren. Geen loopsheid meer, geen hormoonpieken die gedrags veranderingen mee brengen. Na loopsheid treedt vaak schijnzwangerschap op, ook dat kan problemen geven doordat het zogenaamde nest verdedigt miet worden. 

Ik heb 2x  een teefje laten helpen.

Eentje die heel onzeker was, bij iedere loopsheid was ze weer bang, banger, echt golfbewegingen gedurende het hele jaar van loopsheid naar loopsheid.  na de castratie een veel stabielere hond, die op onzekere momenten te bereiken en te helpen was.

Mijn eerste hond altijd schijnzwanger na de loopsheid, dat was heel heftig omdat ze ,,nest,, ging verdedigen, al was het maar een schoen, ze kon dan vanuit het niets ons  of visite bijten ,  Buiten deze periodes een hele fijne hond, die perfect luisterde, dus zeker geen dominantieprobleem....al mag je dat woord niet meer gebruiken geloof ik.. Na castratie was dit gedrag er natuurlijk niet meer.  Ik heb haar laten castreren omdat zo heftige schijnzwangerschap op den duur vaak baarmoederontsteking oplevert en dan is je hond zo ziek. De gedragsverbetering was mooi meegenomen.

 

Overleg eens met de dierenarts.

 

Mee eens dat ik het advies van de gedragstherapeut niet begrijp,  een tweede hond kan goed gaan, maar dus ook enorm verkeerd. Twee teven die vechten gaan door tot het einde en zijn daarin veel volhardender dan reuen. . 

honden page profiel sylviasylvia

honden foto van sylvia

Was er iets gebeurd of veranderd in jullie leven dat je hond op 5 jarige leeftijd verlatingsangst kreeg?

Als het daarvoor goed ging, zou je denken dat er iets gebeurd of veranderd is.

 

 

honden page profiel ientjeientje

honden foto van ientje

Overigens niet nu in opwelling honden laten helpen, lees erover en overleg met dierenarts of therapeut, maar dan liever een andere gedragstherapeut?

honden page profiel Woody & SaartjeWoody & Saartje

Het doet me goed om te lezen dat wij niet de enige zijn die dit hebben gehad en ben blij met jullie reacties. 

 

Wij wonen zelf in Limburg, is er iemand die ervaring heeft met een gt die in het zuiden van het land woont? Iemand die goede ervaringen heeft? 

honden page profiel NaomiNaomi

honden foto van Naomi

Ik dacht inderdaad ook meteen aan castratie. Het karakter is dan stabieler doordat ze geen schommelingen meer hebben door de hormonen. Ik hoor vaak dat teven na de castratie qua karakter hetzelfde zijn gebleven als daarvoor, maar dan zonder die schommeling rond de loopsheid. 

 

Maar het kan inderdaad ook zijn dat een teef juist feller wordt na castratie, zekerheid heb je hierin helaas nooit. 

 

Maar als ik jou was zou ik overleggen met een (goede!) gedragstherapeut, hun kunnen jou vast beter adviseren dan wij. 

 

Oja, over de leeftijd; vlak voordat wij onze herplaatser van 9 jaar kregen, is haar baarmoeder verwijderd omdat die ontstoken was. 

En in het asiel in Spanje waar ik stage liep werden alle honden gecastreerd, (Tenzij ze te jong of te zwak zijn) ook oude honden. 

Het kan dus zeker. Maar voor de zekerheid natuurlijk altijd overleggen met de DA.

honden page profiel ientjeientje

honden foto van ientje

Even voor de duidelijkheid, de twee teefjes had ik niet gelijkertijd. Maar het waren mijn ervaringen met castratie. Volgens mij kan je ook de loopsheid ,,weg laten spuiten,, met hormonen? Of iets anders bij de dierenarts, alleen ook dan ligt baarmoederontsteking op de loer met meestal castratie tot gevolg.

honden page profiel bentebente

Wij hebben precies hetzelfde gehad met onze twee jacks. Dat waren notabene zussen van elkaar, zelfde nestje. Een is nu helaas overleden, maar de ander is nog steeds bij ons. 

 

Wij hebben destijds veel verschillende dingen geprobeerd. Bij ons was het heel duidelijk dat er 1 aanstichter was, ik weet niet of dit bij jullie ook het geval is? We hebben toen bachbloesem geprobeerd, dit werkte niet helaas. Daarna pilletjes om de schijnzwangerschap te stoppen, want het was altijd hommeles tijdens de loopsheid, ze waren dan schijnzwanger (allebei) dus dat zorgde voor meer stress. Het was toen ook gewoon klaar. Mijn ervaring is dus dat het stoppen van de hormonen het beste is. Laat de oudste steriliseren (en de jongste misschien ook, als je daar niet mee wil fokken). Dat zal denk ik veel verhelpen. Als dat niet het geval is, is er duidelijk een groter probleem aan de hand waarvoor je een gedragstherapeut in de hand moet nemen. 

 

Iig zou ik met een dierenarts overleggen wat betreft sterilisatie. Zijn hormonale problemen uitgesloten.

honden page profiel ientjeientje

honden foto van ientje

Houd er wel rekening mee dat de hormonen nog wel een paar maanden doorwerken na een castratie, vraag voor de dierenarts

honden foto van Angelique, Kleine Maybe en Tess <3

Het is niet omdat we ze laten castreren dat alle problemen weg zijn. Hier moet aan gewerkt worden met een goede GT ;)

 

Vind het ook wel gevaarlijk dat we van een klein stukje tekst een hoop advies geven zonder dat we de honden, de eigenaar en de situatie kennen....

honden page profiel bentebente

" Het is niet omdat we ze laten castreren dat alle problemen weg zijn. Hier moet aan gewerkt worden met een goede GT ;-)
 
Vind het ook wel gevaarlijk dat we van een klein stukje tekst een hoop advies geven zonder dat we de honden, de eigenaar en de situatie kennen.... "

Ben ik het niet mee eens. Bij ons was de oorzaak puur hormonaal en was het gewoon boem pats klaar nadat hormonen buiten spel stonden... 

 

maar dat is uiteraard mijn ervaring, en hoeft niet die van een ander te zijn!hp-thumbsup

honden page profiel Dutchshepherdteam Dutchshepherdteam

honden foto van Dutchshepherdteam

" Ben ik het niet mee eens. Bij ons was de oorzaak puur hormonaal en was het gewoon boem pats klaar nadat hormonen buiten spel stonden... 
 
maar dat is uiteraard mijn ervaring, en hoeft niet die van een ander te zijn! "

En mijn teefje is na haar castratie juist een stukkie feller geworden dan ze voorheen was. Ik wist vtv wat de risico's waren en ben pro castratie als je niet van plan bent te fokken, maar het kan dus ook net even de andere kant op gaan :) 

honden foto van Marga en de honden Balou R.I.P., Lotus en kat Nemo.

Mijn grote teef greep mijn kleine reu toen ze schijnzwanger was omdat hij per ongeluk tegen haar speeltje aan liep, mijn reutje had toen staar en was slechthorend. Mijn teef zag dat speeltje tijdens de schijnzwangerschap als haar pup en die moest verdedigt worden. De speeltjes opbergen werkte niet dan vond ze wel iets anders dat voor pup kon doorgaan. Ik moest mijn reutje in bescherming nemen en heb mijn teef laten steriliseren en dit heeft goed uitgepakt. Ze had geen hormonale problemen meer en de rust in huis was weergekeerd.

honden page profiel luzluz

honden foto van luz

" En mijn teefje is na haar castratie juist een stukkie feller geworden dan ze voorheen was. Ik wist vtv wat de risico's waren en ben pro castratie als je niet van plan bent te fokken, maar het kan dus ook net even de andere kant op gaan :-)  "

Ik snap nooit hoe mensen zo zeker durven roepen dat hun teef feller is geworden na een castratie.

Je kan toch nooit weten hoe haar karakter zou geëvolueerd zijn zonder castratie en er zijn nog 100 000 andere mogelijkheden, zonder een castratie, waardoor teven feller van karakter kunnen worden.

 

honden page profiel ientjeientje

honden foto van ientje

" Het is niet omdat we ze laten castreren dat alle problemen weg zijn. Hier moet aan gewerkt worden met een goede GT ;-)
 
Vind het ook wel gevaarlijk dat we van een klein stukje tekst een hoop advies geven zonder dat we de honden, de eigenaar en de situatie kennen.... "

Ik ben het met je eens, vandaar ook mij advies om met da en goede gedragstherapeut te overleggen. Maar omdat ts zegt tijdens loopsheid ..........denk ik toch zeker dat de hormonen  ook een grote rol spelen. Maar ja twee vechtende teven......dat is niet een fijne situatie en teven gaan door tot op het bot.

honden foto van Angelique, Kleine Maybe en Tess <3

" Ik snap nooit hoe mensen zo zeker durven roepen dat hun teef feller is geworden na een castratie.
Je kan toch nooit weten hoe haar karakter zou geëvolueerd zijn zonder castratie en er zijn nog 100 000 andere mogelijkheden, zonder een castratie, waardoor teven feller van karakter kunnen worden.
  "

Een gecastreerde teef heeft meer progesteron dan oestrogeen. Waardoor je teef alleen maar feller wordt en reuen vaak onzekerder/zachter omdat zij geen progesteron meer aanmaken. Daarom zeggen mensen dat ;)

 

T lijkt me sws dat je je hond uit laat groeien voordat je over gaat tot castreren. Ze hebben hun hormonen namelijk nodig om te groeien ;)

honden page profiel ientjeientje

honden foto van ientje

Deze honden zijn volwassen , de jongste is 2 jaar.... voor kleine honden is dat uitgegroeid.

honden foto van Angelique, Kleine Maybe en Tess <3

" Deze honden zijn volwassen , de jongste is 2 jaar.... voor kleine honden is dat uitgegroeid. "

Daar had ik het niet over ;) karakter staat vast als ze uitgegroeid zijn in mijn ogen. Dus als je je volwassen hond laat castreren kun je prima zeggen of ze feller is geworden of niet 

honden page profiel Woody & SaartjeWoody & Saartje

We zullen zeker, voordat we uberhaupt iets beslissen, overleggen met de dierenarts. Gezien we nog niet weten welke gt we hiervoor kunnen vragen, zijn we nog zoekende. Indien iemand een suggestie heeft voor regio Limburg, hoor ik dat graag. Hiervoor hadden we een gt van de firma Tinley. Echt geen aanrader, persoonlijk. 

 

Bedankt voor jullie reacties.

honden page profiel luzluz

honden foto van luz

" Een gecastreerde teef heeft meer progesteron dan oestrogeen. Waardoor je teef alleen maar feller wordt en reuen vaak onzekerder/zachter omdat zij geen progesteron meer aanmaken. Daarom zeggen mensen dat ;-)
 
"

Al heel wat "geholpen" teven zelf gehad (zo'n 14 of 15) , ook heel wat geholpen teven( hier in België worden ze bijna allemaal gesteriliseerd) hun leven lang kunnen volgen via het kapsalon.

Ik heb echt nog nooit meegemaakt of gezien dat een teef feller zou worden.

Tuurlijk is het een gemakkelijk excuus waar naar gegrepen wordt als er later gedragsproblemen ontstaan (elke excuus is dan goed)

Voor mij is het allemaal maar internetdrama na de realiteit zelf ondervonden te hebben.

 

honden page profiel annette & de boefjesannette & de boefjes

honden foto van annette & de boefjes

Nelis Verhoeven is een heel goede therapeut. klik hier Volgens mij zit hij in limburg

honden page profiel Woody & SaartjeWoody & Saartje

Goede morgen,

wij hebben inmiddels een afspraak geplaatst bij een gedragstherapeut en de situatie volledig uitgelegd. Tot die tijd gaan we beiden apart tot na de sessie. Dit is over 3 weken. Gisteren was het weer raak, waarbij we met 1 naar de dierenarts zijn moeten gaan. 

Na het advies van de gedragstherapeut kijken beslissen we voor sterilisatie. 

 

honden page profiel floortjefloortje

honden foto van floortje

Ik volg even.

Veel sterkte en succes.

Bij ons heeft het geholpen om echt super goed op de eerste signalen te letten en dan meteen ingrijpen met een woordelijke correctie.

honden page profiel bentebente

" Goede morgen,
wij hebben inmiddels een afspraak geplaatst bij een gedragstherapeut en de situatie volledig uitgelegd. Tot die tijd gaan we beiden apart tot na de sessie. Dit is over 3 weken. Gisteren was het weer raak, waarbij we met 1 naar de dierenarts zijn moeten gaan. 
Na het advies van de gedragstherapeut kijken beslissen we voor sterilisatie. 
  "

Wat erg, beterschap! Ik hoop dat het beter word.

honden page profiel EstherEsther

honden foto van Esther

" Goede morgen,

wij hebben inmiddels een afspraak geplaatst bij een gedragstherapeut en de situatie volledig uitgelegd. Tot die tijd gaan we beiden apart tot na de sessie. Dit is over 3 weken. Gisteren was het weer raak, waarbij we met 1 naar de dierenarts zijn moeten gaan. 

Na het advies van de gedragstherapeut kijken beslissen we voor sterilisatie. 

  "

 



;-) Dit lijkt me echt het beste ! Laat een goede gedragstherapeut naar het gedrag, de situatie kijken.

Ikzelf geloof niet in uitspraken zoals....casteren en je hebt weer rust ;-) Gevaarlijk zulke uitspraken..want dit lost niet maar even je probleem op.

Het kan ook gewoon zijn dat je teef de andere teef gewoon niet moet...en ja, dan kan zo'n gevecht heel heftig gaan en zal men soms vóór de hondjes moeten kiezen en 1 van hen moeten afstaan...

Zoals ik zeg/schrijf...het kan !!! Wat er daadwerkelijk aan de hand is kan men alleen ter plaatse bekijken.

Ben benieuwd wat de gedragstherapeut(e) zegt.

pagina 1 van 2 12
Volgende forumvraag: Aan mijn liefje
^