Weet zo even niet waar ik dit onderwerp echt onder moet plaatsen. Maar was dus even in discussie met mijn schoonzus en hoor dus ook best vaak dat mensen roepen dat een hond één keer in z'n leven je zou proberen te pakken om hoger proberen te komen in rang orde. Maar is het nou niet gewoon zo dat er dan iets mis is in het feit dat de hond zijn rangorde niet begrijpt? Dus eigenlijk stukje opvoeding die niet goed gaat? Heb dus zelf een Amerikaanse bull maar zit er natuurlijk niet op te wachten dat als ie groot is hij mij probeert neer te halen. Zo'n hond van 65 kilo heb je namelijk niet zo maar neer. Maar als dat verhaaltje dus klopt en dat als je je hond dan neer hebt hij je maatje voor het leven is zou toch alleen iemand die zelf gigantisch sterk is een grote hond kunnen hebben?
Ik zie Beer er beslist niet voor aan dat hij mij zou willen neerhalen, want hij heeft geen enkele reden om dat te doen. Hij wordt niet achtergesteld en ook niet minderwaardig behandeld. Ik zie geen reden waarom een hond zijn baas (op wie hij hoort te vertrouwen) zou willen pakken, tenzij er ergens iets mis is.
Ja idd. Dat is dus ook wat ik bedoel. Kijk als je hond een reden ziet om zelf de leiding te moeten gaan nemen. Dan gaat er toch iets mis in het stukje duidelijkheid in rangorde? De hond van mijn schoonzus (stafford) heeft een keer geprobeerd haar te pakken. Zij kon de hond toen aan vertelde ze en het is nooit weer gebeurd. Maar dan is er toch van tevoren iets mis gegaan waardoor haar hond besloot haar van haar plek te werken?
Je kunt je afvragen of er niet met de hond iets mis is en of het wel écht zo is dat de hond haar probeerde te pakken om de leiding te nemen. Ik kan me nog herinneren dat onze vorige hond naar mij gromde toen ik klein was. Hij was toevallig bezig met kluiven aan een echt bot -hij kreeg zelden echte botten-. Ik liep heel dicht langs hem en hij was nogal bezitterig als het een echt bot betrof. Hij gromde niet omdat hij de baas over mij wilde zijn, hij gromde uit angst dat zijn bot afgepakt werd. Het is maar hoe je het bekijkt. Er zijn natuurlijk mensen die vinden dat als een hond zijn eten verdedigt, hij de baas probeert te spelen, maar zo zie ik dat niet.
Nee zo werkt het niet bij een hond hoor, hier twee honden een van 73 kilo en de ander 75 kilo, als ze willen wordt ik door ze verpletterd.....vanaf pup, conseqwent zijn in je handelen naar de hond toe.....met respect behandelen, dan als je hond volwassen is is er wederzijds respect voor jou en zullen ze je nooit belagen.....
Ja juist. Maar dat is waarschijnlijk in geval van mijn schoonzus dus blijkbaar ondanks dat het verder een lieve hond is dus ergens niet goed gegaan. Nou moet ik ook zeggen dat als je met die stafford loopt jij niet met haar loopt maar zij met jou want die trekt als een idioot. Mijn bull pup van 25 loopt serieus gigantisch netjes naast me. Maar me schoonzus roept dat mijn hond vreselijk dominant is. Ik ben van mening van niet. Ja heb het nodige problemen met hem gehad in het begin dat ie beet. Maar dit was uit angst. Hij heeft tot 15 weken binnen gezeten en dan is de wereld ineens heel groot als je buiten komt. Maar dominant is hij echt niet. Zelfs vreselijk onderdanig. Maar volgens haar zou Bo het ooit eens gaan proberen mij te pakken omdat hij dus zo dominant is volgens haar.
Ik wil ook nog even over het eten hebben...is offtopic dat is de vraag niet.......vele zitten te graaien in het eten van de hond in de bak, de hond moet er maar aan wennen dat er aangekomen wordt....geef de hond zijn eten en ga er bij weg, blijf alert als je kinderen hebt, zorg dat de kinderen uit de buurt zijn.....het is in tien minuten op, de hond vind het echt niet leuk dat er gegraaid wordt in het eten, dat is al een vorm van respectloos......watanders is een bot, dat moet wel eens afgepakt kunnen worden...een voorbeeld, je krijgt bezoek, je hond is bezitterig met een kluif, leer je hond dan te ruilen zodat de hond het bot laat liggen en jij het dan weg kan pakken....eten is wat anders, dat is levensbehoeft en zo op...hier totaal geen baknijd, toch krijgen de beiden honden apart eten, in alle rust...en ik ga er bij weg, geen van beiden zullen mij belagen als ik langs loop, ook niet met een bot, ruil als je merkt dat je hond een kluif niet wil afstaan...en zorg dat er niemand bij de hond kan komen op dat moment, alleen jij..met ruilen, doe je het conseqwent kan je het uitbreiden met loslaten.....
Dat is een echte fabel
Dat zeggen de "ouderwetse" ook over herders dat ze de baas 1 keer in hun leven bijten. Maar dat is puur hoe een herder vroeger behandeld werd. En dat was met een harde hand. Vind het niet meer dan een normale reactie dan van zo'n herder. Het zijn geen robots zonder gevoel.
Zelf ook een herder en dat is wel zo'n geweldig lieve hond. Die zal echt never nooit iets doen. Dat heeft met wederzijdse respect te maken wat we voor elkaar hebben. Liefdevolle opvoeding.
Wordt er wel voldoende met de hond ondernomen?
Helemaal mee eens. Heb hier twee kids rond lopen. Is de hond aan het eten mogen ze er niet bij komen. Botten afpakken is hier totaal geen probleem. (en dat voor een Ow zo dominante hond haha) ben er direct mee bezig gegaan botten af te pakken bij hem toen ik hem kreeg. Hij gromt ook niet. Geef hem er speeltje voor terug of lekker snoepje die zo weg is. Bot gaat weg en krijgt ie later weer. Totaal geen probleem
Mensen vertellen je nogal gauw dat je hond dominant is....een hond die dominant is heeft geen angst ergens voor....en is er in het geheel niet mee bezig om boven je te staan.......nogmaals, wees resoluut tegenover je hond, bestraf eerlijk, bedoel ik niet fysiek mee.....en kijk wat voor hond je hebt, een zachte hond heeft al genoeg aan een blik van je, en een hond die pubert, heeft een resolute conseqwente hand nodig.......en hond die zijn eigen gang gaat, en maling heeft aan de baas, die mag alles en de baas weet niet er mee om te gaan..
Dat is iets wat vroeger vooral bij herders en bouviers verteld werd ,
Die zouden de eigenaar altijd een keer aanvallen ,
Eigenlijk net zo´n verhaal als dat ze van melk soep ogen krijgen ,fabel dus ,
Een hond is niet bezig om hoger in rang te komen ,mensen wel ,
Ik zou gigantisch open moeten liggen als al mijn honden mij 1 keer aan zouden vallen ,
Schoonzus is misschien nog van de oude stempel?
Er bestaan inderdaad honden die het bot netjes afstaan als je het ruilt voor een koekje... maar er zijn nog genoeg honden die een bot zo belangrijk vinden dat ze het blijven verdedigen. Ruilen werkt niet bij alles helaas.
Zomaar een vraagje hoor ,maar is schoonzus zelf niet heel dominant?
Zou zo zijn dan ja. Net als het dominante alhoewel Bo al spontaan op z'n rug gaat liggen als ik naar hem wijs. Of hem zacht aanraak. Geloof dat een dominante hond dat niet doet lijkt mij
Uhhh ja dat is ze ja. Zij is wel degelijk echt de baas in huis daar. Haha
Dat dacht ik al op te maken uit je tekst zo tussen de regels door ,
Laat je niets aanpraten hoor
Was ik ook niet vanplan maar wilde me gelijk even halen haha
1 keer in een hondenleven zal de hond met een "karateslag" u proberen neer te halen dus ik zou snel lessen gaan nemen zodat jij hem voor bent....
nene grapje dat zijn achterhaalde theorieën. Jij als eigenaar beslist al alles: wanneer en wat ze eten, wanneer hoe lang wandelen, wanneer ze alleen gelaten worden, wanneer ze mogen plassen,.... dus tja wie is er nu "dominant" hond of eigenaar?
https://www.moniquebladder.nl/de-baas-of-de-leider-is-er-een-verschil/
Denk me goudvis. Die bepaalt alles hier in huis hahaha. Nee ik vind het ook bullshit. Want dan zou toch niemand een grote hond kunnen hebben.
Heb nog een artikel toegevoegd aan mijn reactie.
Ja was het net aan het lezen. Maar net Als ik al aangaf. Er zal waarschijnlijk wel iets mis gegaan zijn bij mijn schoonzus dat de hond zo reageerde naar haar. Kan me ook niet voorstellen dat een hond denkt Ow wacht nu denk ik dat ik je aankan nu probeer ik je te pakken om zelf de baas te worden.
Tot ongeveer 20 jaar geleden dachten we dat dit wel klopte.
Men geloofde toen dat een hond door bepaalde handelingen te doen "hoger in rang zou komen" dan zijn baas.
Je mocht daarom honden niet laten opspringen, niet laten trekken aan de riem, niet in de zetel laten, als eerste naar buiten gaan, eerst eten dan de hond, een wurgketting gebruiken (zou de beet van de moeder nabootsen) enz...
Hierdoor zouden de honden weten dat ze "in rang lager staan dan hun mens".
We moesten er toen wel in geloven: dat was de enige theorie die bestond (gebaseerd op wolven in gevangenschap)
Een hond die trok was dus dominant en je kon onmogelijk in rang hoger staan dan hem.
Ondertussen is er veel meer onderzoek gebeurt en weten we dat hun rangorde tov ons, honden geen knijt interesseert.
Hun rangorde tov elkaar is aangeboren en kan nooit veranderen.
Het enige wat ze willen is, net als kinderen, hun grenzen verleggen.
Veel mensen( of hondenscholen en gedragstherapeuten) gebruiken nog dingen van vroeger, omdat ze het thuis of op hun vroegere hondenschool vb ooit zo geleerd hebben.
Meestal denken ze echt nog goed zitten met hun theorietjes, maar het is echt allemaal achterhaald.
Nee daar is zeker iets fout gebeurd. Vaak begint dat met kleine signalen die genegeerd worden. Google eens op "agressie ladder hond" dan zie je de voorgaande signalen die een hond vertoond voor hij gaat bijten.
Het is inderdaad iets van vroeger , toen veel herdershonden als kettinghond op bv een boerenerf werden gehouden.
Als ze pech hadden werden ze hardhandig opgevoed en kregen ze wel eens een flinke schop of rake klappen, want de hond moest leren d at de mens de baas was.
Honden zijn erg trouwe dieren maar je kan je voorstellen dat er een moment bij deze honden kwam dat ze zo ' vals ' gemaakt waren dat ze uit een soort wanhoop hun eigen baas aanvlogen.
En dat was dan het gevecht waar je schoonzus het over had!
Die ladder is idd een leuke om het te zien. Ik trainet Bo ook. Niet omdat ik wil dat hij perfect luisterd ofzo. Maar meer omdat we het leuk vinden. We leren er hele leuke en handige dingen. Wel heb ik ook al gedrags herkenning gehad. Maar deze ladder is daar een leuk stukje voor het heel duidelijk te laten zien
oha die spreuk hoorden wij vroeger ook altijd, mijn ouders hadden herders, vandaar. Natuurlijk heeft geen van hen ons ooit iets gedaan of daar zelfs maar aan gedacht, gewoon omdat ze zich veilig en gerespecteerd voelden bij ons.
Laat je schoonzus onderstaande link maar eens lezen, hopelijk doet ze dat dan ook echt. Daar ziet ze waar die uitdrukking vandaan kwam en waarom dit al decenia lang achterhaald is. Degene die dit ooit bedacht (David Mech n.a.v. een Studie bij wolven in het wild) heeft zelf nota bene verklaard dat zijn theorie niet klopte. Die theorie heeft overigens heel veel kwaad gedaan decennia lang. Vreemd genoeg hebben veel mensen dit als waarheid aangenomen, maar nooit meer verder gelezen dat het toch anders is.
www.dogcity.nl/assets/Plaatjes/Algemeen/watisermetdominantie.pdf
"Eén keer in z'n leven wil een hond je pakken..."
En wat zou dat dan moeten inhouden, dat 'pakken'? Z'n mens aanvallen? De strot afbijten? Er bovenop gaan zitten?
Het lijkt me vreselijk lastig om zo wantrouwig in het leven te staan, en je altijd zo bedreigd te voelen op je troon.... pffffff.
Er was niks anders.
En er was zeker niks anders om te lezen.
Iedereen die iets ging leren over het opvoeden van honden kreeg deze theorie te horen.
Mooi gezegt. Moet altijd bij dit verhaal ook denken aan goudvissen die vroeger altijd in een kom gehouden werden. Toen vonden we dat normaal. Nu is het diermishandeling nu we "beter weten" maar je wilt niet weten hoeveel mensen het normaal vinden om nog een goudvis in een kom te houden. Ik krijg het dagelijks te horen. Net dus als mensen die nog in de oude theorie geloven van hondenopvoeden.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?