indertijd niet nee, maar later gelukkig wel, De wijsheid van honden van Brian Hare en Vanessa Woods (beide wetenschappers) vind ik bijv. een fijn boek om te lezen. Nu leest ook niet iedereen natuurlijk, maar ik blijf het toch vreemd vinden dat je helemaal niets mee krijgt van de nieuwste ontwikkelingen en indertijd wel net die ene theorie hebt opgepikt.
Volgens mij omdat die ene theorie zo geweldig in het menselijke kraam paste. Mensen zijn dol op hiërarchie, ze doen niks liever dan elkaar de loef afsteken. Dus komt iemand met het idee dat een hond ook zo zou denken, dan kunnen ze zich daar meteen in vinden omdat ze het herkennen bij zichzelf.
Een leven in harmonie en vriendschap, da's blijkbaar voor veel mensen heel wat moeilijker te begrijpen of naar te leven...
Ik zie sommige honden er wel voor aan hoor. Maar dan zou het gaan om een hond met een vreselijk moeilijk karakter die als herplaatser is gekomen op volwassen leeftijd. Als jij op dat moment eigenlijk op je tenen loopt dan kan zo'n hond daar natuurlijk misbruik van maken.
De franse bull die ik hier 3 weken heb gehad zou dit bij zijn eerste huisje ook gedaan hebben. Vrouwtje was onzeker en gewoon bang van hem. Tsjah, dat beest maakt daar gewoon misbruik van. Tegen mij heeft hij in die weken nooit gerichte agressie vertoond en ik deed dus van alles met hem. Enige wanneer hij uithaalde was wanneer hij op een andere hond afvloog en ik hem er uiteraard vanaf plukte, maar dat schaar ik onder pakken wat je pakken kan op zo'n moment want het was ook meteen over. Of het verhaal klopt van zijn eerste eigenaar zal ik nooit weten, zijn hele omschrijving bleek namelijk niet te kloppen met hoe hij hier was, maar ik zie hem er wel voor aan.
Zelf heb ik het nog nooit mee gemaakt. Wel honden die snauwen omdat ze het ergens niet mee eens zijn en zelf wel een een snep gehad in zo'n situatie maar nog nooit ben ik letterlijk door 1 van mijn honden aangevallen, en ik heb toch niet altijd de meest makkelijke rassen in mijn leven gehad.
Tuurlijk, maar dan klimt die hond niet in rangorde omhoog (zoals vroeger geloofd werd), maar bereikt dankzij zijn gedrag bepaalde privileges.
ja inderdaad zal dat het zijn
ik vond nog een stukje wat ongeveer hetzelfde zegt
https://www.apbc.org.uk/articles/why-wont-dominance-die
Goed artikel.
Nee hoor, een hond pakt niet standaard een keer in z'n leven de baas. Als de hond daar zoveel ruimte voor ziet binnen jullie relatie, dan is de hond of ziek in de kop, of schort er iets aan de opvoeding. Dat gezegd hebbende kan het dus wel degelijk dat een hond vanuit de verkeerde rangorderelatie met jou zoiets doet, maar cru gezegd ligt de fout dan bij jou, niet bij de hond.
Ja, ik ken het ook hoor.
Werd tegen ons ook gezegd.
Dertig jaar Duitse Herders gehad in totaal acht stuks, maar eens zou de dag komen dat....
Broodje aap verhaal, ontzettend lieve en trouwe honden waren het en niks, niet de baas pakken hoor.
Zo een herdereigenaar kwam ik tegen van de week, ik vertelde dat we een pup mogen verwelkomen. Of ik wel bereid ben om hem hard aan te pakken en dat de cursus die hier gegeven wordt veel te soft is.
Ik was volgens de meneer te lief, ik heb gezegd dat mijn man het niet eens met hem zou zijn ;-)
Ach heb hier ook wel een pittige jongen. En okay de cursus die ik eerst deed boeide hem ook vrij weinig maar moet ik er wel bij zeggen dat die cursus ook eigenlijk nergens op sloeg. Want mocht echt alleen met tuig werken. Nou is een tuig fijn als je hond trekt want uit balans halen ja dan trekt ie idd niet meer. Maar om dan vervolgens een heel gesprek met de hond aan te gaan wat ze daar corrigeren noemen was wel wat vaag. Bo keek me aan of was ik gek ofzo. Sommige honden hebben nou gewoon een andere training nodig. De training die ik nu volg gaat toch wel op een wat normalere manier corrigeren. Nee geen afbeul werk zoals sommige doen. Maar wel duidelijk en consequent.
Oh ja, er werd dan ook nog bij verteld, dat de Herder je plots van achteren aan zou vallen, het idee zeg!
Oh jee! Voor je 't weet, loop je met een hond op je rug!
Omdat negatieve dingen net als roddels toch het snelste als waarheid worden gezien denk ik
Waren toen absoluut geen roddels.
Die rangordetheorie was wetenschappelijk bewezen door bioloog en wolvenbioloog Dhr. Mech.
Er waren toen geen andere studies.
Bovendien vergeleken mensen (en biologen) heel graag de honden met wolven (doen veel mensen nu nog steeds)
De manieren om de rangorde van een hond lager te houden is een eigen leven gaan lijden dankzij de hondenclubs.
Zal nog generaties duren voor het uitgedoofd is en dan zullen de clubs moeten meewerken, wat tot nu toe veel te weinig gebeurt.
En in welk jaar is dat boek geschreven?
Het wetenschappelijk onderzoek van David Mech kwam tot stand in de jaren '70.
Kill en attack, kill en attack.
dit boek is van 2013
Een bekende Belgische hondentherapeut begon ongeveer 18 jaar geleden al met lezingen en herscholingen te geven aan particulieren en trainers dat de dominantietheorie achterhaald was.
Ik heb toen mijn heel hersenen moeten herschikken...
Maar er zaten toen een pak mensen tussen die de therapeut gewoon uitlachte.
wat goed van hem, sommigen weten gewoon van gevoel uit al dat zo'n theorie niet goed kan zijn, dapper dat hij dat ook onder woorden kon brengen en overbrengen op mensen.
neen, niks uit gevoel. Wel via de wetenschappelijke studies.
Had daarvoor jaren lezingen en lessen gegeven vanuit de rangordetheorie (man zit al bijna 50 jaar in het vak)
Maar heeft zichzelf altijd bijgeschoold en durfde net als Gaus toegeven dat ze vroeger fout zaten.
ah dus die studies waren er wel al
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?