Ik kwam dit net tegen.. sneller dan de hond aankan, eens; tijdens warm weer, eens. Maar in elk geval? Met de fiets? Een beetje nuance in het bericht zou denk ik geen kwaad kunnen.
https://www.ad.nl/dordrecht/rechter-hond-uitlaten-met-scooter-is-dierenmishandeling~adac83c8
"Wie zijn aangelijnde hond uitlaat met de fiets of scooter riskeert de kans te worden vervolgd door het Openbaar Ministerie voor dierenmishandeling.(...) Volgens de officier van justitie hoort een hond niet te worden uitgelaten door die aan een riem mee te laten lopen met een fiets, scooter of brommer. ,,Een hond uitlaten moet je lopend doen."
Wat raar, ik fiets ook wel eens met Penny en dat is echt geen mishandeling. Ze vind het alleen niet zo leuk, daarom denk ik er ook aan misschien te stoppen. Maar ik zie veel heel honden die het wel leuk vinden. Het werd door de dierenarts zelfs aan ons aangeraden om veel met Penny te fietsen.
Wat is er van waar..? De hond werd slepend voorgetrokken ? En geen enkel letsel was er te zien ? Wanneer men een hond in een rustig tempo aan de fiets of rolstoel mee laat lopen is er niets aan de hand, aLleen wat daar gezegd werd het tempo, 20 aan het uur, nee dat kan natuurlijk niet....en zeker als het weer niet te warm is mag een hond gerust op een rustige draf tempo meelopen aan de fiets of rolstoel.
Denk dat we allemaal in een glazen huis moeten gaan zitten, of in een bunker kan er ook niks gebeuren.
Hahaha. Ik fiets regelmatig met mijn herder, die doe ik er geen groter plezier mee. Maar goed, je reinste dierenmishandeling blijkbaar
Met een scooter de hond uitlaten zou ik niet doen, overigens. Je ziet ook wel eens filmpjes van mensen die hun hond vanuit de auto "uitlaten". Aan de andere kant, een husky voor een slee gaat sneller dan deze scooter.
Een scooter kan ik inkomen want die moeten wel wat vaart maken om er fatsoenlijk op te kunnen rijden zonder om te vallen maar een fiets?! Het moet niet veel gekker worden.
Ik denk dat de titel wel express zo "clickbait achtig" geschreven is natuurlijk. De dader is aangehouden in augustus 2015, dat is nog steeds in de zomer. De temperaturen liggen dan hoog wat het hele gebeuren wel erger maakt. Dus ik snap dat ze dit zien als ernstige dierenmishandeling zeker omdat de hond gewoon als een stuk vlees voortgetrokken werd en niet op z'n poten kon blijven. Verder denk ik dat de politie goed gehandeld heeft maar ik zie het écht niet voor me dat politiekorpsen nu gaan opletten wie zijn hond fietsend uitlaat of nog gekker; mensen daarvoor gaan beboeten. Vrijwel niemand laat z'n hond namelijk zo uit als hoe deze mafkees dat deed. En verder kan een rechter dit zeggen, misschien ook vooral op z'n eigen punt sterker te maken. Maar rechters doen wel vaker uitspraken die verder geen enkele consequentie heeft voor het gevoerde beleid. Een rechter heeft (bijvoorbeeld) ook iemand ooit in het gelijk gesteld toen deze een zaak had gestart tegen het innen van hondenbelasting. Maar hier zijn we nu, een jaar of 2 later en nog steeds hondenbelasting aan het betalen, dusja..
Ik vind dat het genuanceerd moet worden inderdaad : als de hond het leuk vindt en je gaat niet te snel zodat hij het makkelijk bij kan houden en het is niet warm, dan zie ik er geen probleem in.
Ik snap echter niet dat je zou gaan fietsen met de hond terwijl die het niet leuk vindt, dat is dwaas. Je doet het tenslotte voor de hond.
Ik denk ook dat niet iedere hond het leuk vindt, mijn honden bv. zou ik er geen plezier mee doen, zij snuffelen veel liever op wandeling dan zomaar vooruit te moeten lopen.
Ik heb geen enkele hond gehad die fietsen geweldig vond.
Wilden niet rennen, wel snuffelen.
Vraag me af: als honden zelf mochten beslissen, zouden ze dan wel kiezen voor het nutteloos rennen naast een fiets?
Denk dat elke hond dan kiest voor een boswandeling.
Er zijn er genoeg hoor. Honden die graag op 1 tempo, met de blik strak vooruit genoeg fysieke maar gecontroleerde beweging willen. Die zijn niet te porren voor scharrelen door het bos.
Heb het verhaal gelezen, en zo als het er staat ben ik het met de uitspraak eens, de hond werd met een fikse snelheid meegesleept, en toen hij de politie zag liet hij de hond achter en vluchtte.
De man wist zelf ook heel goed dat hij verkeerd bezig was.
Die van ons zijn niet geschikt om naast de fiets, Bumpertje heeft een slechte rug en Diesel is te lui.
Ik vind het wel een mooie waarschuwing voor de fietser met hond Er staat dan ook 'riskeert'.
Doe je normaal dan gebeurt er helemaal niks.
Maar ik denk dat ze door heel Nederland wel bestaan(dus jij moet ze ook gezien hebben), van die mensen die op te hete dagen fietsen of een hond de fiets keihard voort laten trekken..en dan ook nog aan een halsband(alle spanning op de hals!!) of het nu koel genoeg is of niet, gewoon niet doen en niet nodig.
Wat mij betreft gaan ze daar eens flink op controleren en boetes uitdelen, lesjes leren voor die "ik-sta-probleemloos-in-het-leven-en-alles-kan-met-mijn-hond" mensen.
Daarentegen heeft de officier v. justitie denk ik zelf geen hond als hij denkt dat álle honden toekomen aan lekker los en vrij rondrennen en of dat überhaupt kán. Honden die niet los kunnen, omdat ze andere honden of mensen beschadigen kunnen natuurlijk niet los op een veldje maar willen wel weleens een stukje rennen.
Deze hond werd mee gesleurd met de brommer.En kon het helemaal niet bijhouden, want dat ging veel te hard.
Scooter toch? Dat kan dus ook klasse snorfiets zijn. En de hond had geen enkel letsel wat de gedaagde ook gebruikte voor zijn verdediging want dat is inderdaad onmogelijk als de hond wordt voortgesleept met 20 km per uur.
Daarnaast betrof het een husky; die gaan een stuk harder voor een slede. Ik las ergens dat zij topsnelheden van wel 50 km per uur kunnen halen!
Ergens bekruipt mij het gevoel dat er hier iets niet klopt in het verhaal van de politie en dat die man op de vlucht sloeg kan ook een heel andere reden hebben gehad dan de hond.
Ja ik kan mijn hond ook elke dag een rotschop verkopen zonder dat ze er letsel van overhoud
Ik begrijp de toevoeging niet zo van jou reactie, brommer..scooter..??? Die zijn er beide van 25 tot 45 km per uur. Totaal niet relevant verder, want de dader reed 15 tot 20 k. per uur..wat kan met beide.
Het gaat weer eens nergens over.
Mediaberichten worden gemaakt terwijl ze de ins en outs niet precies kennen. Een husky is een hond met enorme vacht, de snelheid van een scooter zal niet continu 20 km zijn geweest maar soms sneller en soms langzamer, 20 km per uur bij warm weer, wat gewoon is in augustus en een strop (zal geen vaste halsband zijn maar iets dergelijks als een slip)....tja dan kan ik mij er wel in vinden.
Sowieso is fietsen met een hond bij warmer weer riskanter voor de hond dan voor de mens. Een hond zweet niet zoals een mens en bij een flinke langdurige inspanning raakt een hond de warmte niet goed kwijt. Daar staan er velen niet bj stil. Als je na gaat dat bij temperaturen rond de 20 graden voor sommige rassen al te warm kan zijn...en sommigen doorfietsen terwijl de hond al met de tong op de grond hangt....ja dat is in mijn optiek het welzijn benadelen. Afgezien van de temperatuur die het asfalt kan hebben!
Maar terug naar de vraag in de OP.
Om heel eerlijk te zijn heb ik in heel mijn leven maar één (1) keer een hond op de juiste manier naast een fiets zien lopen.
Een hond die oud genoeg was, het fysiek had omdat te doen, die alleen draafde en niet galoppeerde en in de berm liep en niet op het asfalt/bestrating. En dat bij een niet te hoge tempratuur.
Wat ik het meeste zie zijn honden die galopperen. Dat is slecht voor de gewrichten* en moet je dus niet doen. Voor een draf moet je inderdaad wel heel erg langzaam fietsen, tenminste, bij Momo wel; sukkelgangetje voor op de fiets.
Ongeveer even vaak zie ik dat die honden op het asfalt/bestrating lopen terwijl er een goede zachte berm aanwezig is.
Als laatste zie ik een enkele keer iemand met de hond fietsen bij te hoge tempraturen en net zo vaak met een hond die daar niet op gebouwd is (de platsnuiten of echte mini's).
Fietsen is niet de best aangewezen beweging voor alle rassen/honden. Bij Border Collies raad ik het altijd af omdat het niet past in de beweging en uitdaging van dat ras. Een BC is beweeglijk; wendingen, tempo wisselingen en heeft veel mentale uitdaging nodig. Fietsen geeft geen van die drie zaken. Het is eentonig in één tempo lopen zonder enige mentale uitdaging. Helaas is het idee dat een BC vooral heel erg veel beweging nodig heeft erg hardnekkig. "Ze zijn na een lange wandeling nog steeds niet moe.." Nou; moe zijn ze weldegelijk maar ze tonen het niet omdat ze gefokt zijn om door te zetten tegen vermoeidheid, pijn en ziekte in. Een schaapsherder kan het tenslotte niet gebruiken dat zijn hond het bijltje erbij neergooit terwijl de kudde in een gevaarlijke situatie zit. Het is dusaan jou als eigenaar om je hond te vertellen dat hij rust moet nemen.
Ga je dan met zo'n hond fietsen om hem moe te krijgen dan bereik je alleen maar dat zijn conditie groter wordt (en je dus steeds meer moet gaan fietsen voor hetzelfde effect) terwijl de frustratie door een gebrek aan natuurlijke beweging en mentale uitdaging ook alleen maar groeit.
Ik heb het Momo geleerd omdat het soms handig is wanneer je je met de fiets moet verplaatsen terwijl je hond met je meegaat. Bij voorbeeld toen wij gingen kamperen op Ameland zonder auto mee. Wanneer Elsa beter aan de lijn loopt ga ik het haar ook leren om dezelfde reden; soms is het handig als ze het kunnen.
* Note: Dit gaat niet op voor rassen die daarop gefokt zijn zoals de Husky.
Als ik mijn fiets buiten heb laten staan en ik ga met mijn reu wandelen, dan blijft hij bij de fiets staan totdat ik erop stap, die wil dan echt niet meer gewoon lopen!
Ik kan hem werkelijk geen groter plezier doen als met hem fietsen.
Mijn reu is geen snuffelaar, die loopt door. Een van mijn teefjes is juist weer een snuffelkont en die wil liever niet naast de fiets lopen. Denk dat het dus per hond heel erg kan verschillen!
Als dat totaal niet relevant is, waarom begin jij er dan over? Om het lekker uit te vergroten?
En denk je echt dat wanneer je een hond met 20 km per uur over de grond heen meesleurt dat er geen schaafwonden ontstaan?
Dat een Husky topsnelheden van wel 50 km per uur kan halen... daar reageer je dan natuurlijk weer niet op.
Doei.
Heb zo'n hond zelf meegemaakt: Duitse staander die jaren in een ren had gezeten.
De eerste 2 weken zijn we (stilletjes, beestje had geen spier over) gaan fietsen.
Inderdaad die starre blik, niet normaal. Maar dit was een psychisch mishandelde hond.
Toen ze later gewoon los in de bossen mocht snuffelen en rennen, keek ze toch heel anders.
1000% mee akkoord
Zijn er hier trouwens mensen die überhaupt wel eens een hond zonder zooltjes heeft gezien door hardlopen op asfalt? Of een oververhitte hond gezien door de beweging die ze kregen? Ik wel, bij honden van anderen......en dat moet ten alle tijden voorkomen zien te worden. Of de hond nou iets leuk vind of niet.
Maar een Husky leeft er gewoon voor, net als mijn Elsa voor haar schapen.
En dan heb je nog de honden die niet los kunnen maar wel behoefte hebben om de pootjes eens echt te strekken; als je dan zelf geen (goede) hardloper bent is fietsen een goed alternatief.
Ja. Dat is mij met Momo overkomen als beginnende hondeneigenaar. Niet door fietsen en niet door asfalt maar door ruwe tegels.
Op visite bij mensen met een zwembad in de tuin en de mensen in het zwembad vonden het geweldig om met een grote bal met Momo te spelen; zij gooiden die bal naar haar en zij stuiterde die weer terug het zwembad in. Om dat zwembad lag dus één rij van die tegels; daarbuiten was gras. Maar Momo remde dus steeds af op die tegels. En BC's geven geen pijn aan. Dus beide voorpootjes ontveld tot bloedens toe. Ik had het risico van dat spel en dat ene rijtje tegels niet goed ingeschat. Stom maar we maken allemaal fouten. Dat betekende dus optillen en naar het grasveldje tillen en terug tot de pootjes genezen waren. Ik heb mijn harde les geleerd.
Ja erger nog zelfs, bij een nicht die de hond meenam van haar vriend, een kruising dogachtige. Ritje Heerhugowaard-Bergen (ca. 16 km), vlak voor Bergen zakte hij dood in elkaar. Over haar toeren uiteraard, ze begreep er niets van, ze fietse dit wel vaker met hem. Ze had er dus alleen niet bij stilgestaan dat ca. 23 graden misschien weleens te warm kon zijn. Hoe stom kan je zijn, maar ze bestaan dit soort mensen die daar dus blijkbaar niet over nadenken.
Ik pik dit er even uit. Als we met Ziva gaan fietsen, kíest ze ervoor om op het asfalt te lopen.
Meer dan genoeg ruimte voor haar om in de berm te gaan lopen, mijn vriend heeft het geprobeerd door haar zo veel mogelijk naar rechts te duwen zodat ze in het gras liep. Haar reactie was harder te lopen, voor de fiets proberen te komen en toch asjeblieft op het asfalt te mogen lopen. We fietsen niet ver met haar want ik wil haar eerst leren dat ze in de berm moet lopen. Maar er zijn wel degelijk honden die de weg boven de berm verkiezen. Kan me voorstellen dat veel baasjes dan denken ach laat hem maar. Mijn punt is dat een hond die over asfalt loopt, daar echt niet altijd toe gedwongen wordt.
Misschien omdat er in het gras al eens hondenpoep of plas ligt?
Al fietsend, aan de riem en een bepaalde snelheid kan ik me voorstellen dat het moeilijk is voor een hond om het op tijd op te merken.
Zou heel logisch zijn dat een lopende hond daarom voor alle zekerheid liever op straat loopt. Ik zou dat toch doen als ik een hond was...
O ja, o zeker. Ik heb dat Momo ook echt moeten leren. Een vlakke ondergrond loopt makkelijker dus de meeste honden zullen dat verkiezen. Ik sprak ook nergens over dwang maar gewoon dat ik dat heel erg veel zag terwijl dat voor zowel de zooltjes als de gewrichten niet goed is.
En dat 'ach laat hem maar' komt natuurlijk in zoveel zaken terug die niet gezond zijn voor een hond zoals het knagen op hout/takken, het veel te veel snaaien en snoepen, het trekken aan de riem en onhebbelijk gedrag zoals extreem blaffen/keffen van bv mini's tegen andere honden.
Het wordt door de dierenarts aangeraden omdat Penny sterke spieren moet hebben om haar slechte heupen te ondersteunen. Ik vind haar gezondheid heel belangrijk, dan heeft ze maar een keertje iets minder plezier. Als een keer in de week fietsen er voor kan zorgen dat ze minder snel last krijgt van heupklachten, doe ik het gewoon.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?