Daarom is het belangrijk dat eigenaren er voor waken. Helaas zijn er gevallen waar men er niet voor waakt.
En dan heb ik het niet over ongelukjes door onervarenheid van een baasje die net voor het eerst een hond heeft Liz.
Vera jij bent je er van bewust dus zal het bij jou ook wel voorkomen worden.
Bulleke...vreselijk verhaal....dat ze niet op tijd zien dat de hond symptomen gaat vertonen....
Zelfs bij de beste baasjes kan natuurlijk altijd wel eens zoiets overkomen door een onderliggend medische oorzaak. Maar dat is dan onvoorzien. Er moet per situatie en hond gekeken worden.
Net zoals wandelen vele invullingen kan hebben, is dit met fietsen ook zo. Het hoeft helemaal niet saai en op asfalt te gebeuren, je kan net zo goed op bospaden gaan fietsen, bergop, bergaf, slalommen, snuffelpauzes inlassen,... fietsen vul je op honderd manieren in.
Dat iemand op de vingers wordt getikt omdat ie z'n hond meesleurt als het veel te warm is, is niet meer dan correct.
Maar om daaruit te besluiten dat je elke hond alleen lopend mag uitlaten.... kom zeg.
Er zijn zoveel leuke dingen te doen met een hond die 'volle bak' wil gaan: bikejoring, skijoring, canicross, skeeleren, steppen, voor de slee, voor de kar, mountainboard, kickspark, enz enz. Steeds geval per geval bekijken, en nooit veralgemenen wat mishandeling is en wat niet...
Ik longboard wel eens met een van mijn honden en die bepaalt het tempo zelf want zij trekt mij voor uit maar dat gaat zeker sneller dan 20 km per uur ik haal de meeste fietsers in
Toch is hardlopen dan niet de best aangewezen activiteit. Ik las ook dat je met haar gaat zwemmen; dat is de minst belastende activiteit voor de gewrichten, en dus de heupen, terwijl het wel enorm goed is voor de conditie en spieropbouw. Je raadt een mens met versleten knieën ook niet aan om te gaan hardlopen toch? Die gaat ook zwemmen.
Ik zwem best veel met Momo om die reden. Het arme beest kan zo weinig nog meer met haar versleten gewrichten maar zwemmen lijkt ze geen enkele pijn van te krijgen. Ze is dan ook soms niet uit het water te krijgen LOL. Blijft ze maar rondjes zwemmen in een heel kalm tempo en dan zie ik die oogjes af en toe genietend dicht gaan...
Nu ja, net.. Ze was toen 2 of 3 jaar geloof ik... Ik was voorzichtig met asfalt en bestrating want daar was ik voor gewaarschuwd maar dat één zo'n rijtje tegels al zó funest konden zijn had ik echt niet bedacht. En het waren niet eens echte anti-slip tegels met van die puntjes. Gewoon ongeëmailleerde tegels.
Nee dat klopt, maar Penny heeft nog geen last en de artrose viel best mee. Zo erg versleten zijn haar heupen gelukkig ook niet
Zwemmen doe ik ook, maar ik ben daarbij erg afhankelijk van het weer (bewolkt en koud is niet goed, te veel zon ook niet want dan zijn er te veel mensen) en ik kon deze week niet zo veel omdat het met mijn schouder niet goed ging (erg overbelast dus heel veel pijn). Helaas is bij Penny alles hooguit 2 keer leuk want dan is het nieuw en interessant, daarna is het saai. Samen zwemmen vind ze nu ook niet meer zo leuk, maar ik ga er wel mee door.
We doen nu wel elke ochtend een wandeling van tussen 4 en 6 kilometer (en uiteindelijk als ze het aankan misschien langer, er ligt daar ook een losloopgebied waar ze steeds naar toe wil), die route vind ze zo geweldig dat we dan ook echt goed tempo door lopen. Daar krijgt ze ook spieren van, die zijn nog nooit zo goed zichtbaar bij haar geweest :)
-----
Als Penny naast de fiets loopt loopt ze trouwens ook op het fietspad, dat doet ze ook tijdens het wandelen en zelfs met loslopen. Vandaag liep ik een heel lang stuk over het fietspad en uiteindelijk zag ik er naast een mooi gemaaid veldje. Ik wilde toen met Penny daar op lopen maar dat weigerde ze, ze wilde echt op het fietspad blijven.
Ik ben het trouwens ook eens met Alaska's Finest. Ik probeer het fietsen zo 'spannend' mogelijk te maken door Penny los te laten lopen of door smalle bos paadjes te zoeken, dan vind ze het leuker en wilt ze ook sneller. Ik ben ook van plan steeds iemand mee te vragen, dan vind ze het ook leuk. Ik fiets trouwens altijd ergens naar toe om daar vervolgens een lange pauze te houden, daarna fiets ik weer terug. Ik fiets eigenlijk nooit echt een rondje.
Wat een idioterie.
Ik fietste met mijn herder elke dag. Overal gingen we op de fiets naartoe, ik had immers geen auto en zo waren we lekker uren buiten. We fietsten naar de stad, naar bezoek, naar losloopgebieden, naar meertjes om te zwemmen. Je zal er toch op een of andere manier moeten komen, en hij kreeg er een hele goede conditie van. Onze dierenarts raadde het zelfs aan, want het is gecontroleerde rechtlijnige beweging.
Conclusie, niks mis met fietsen met de hond.
Ja, als je het onverstandig doet dan is het slecht voor je hond. Maar dat geldt voor alles wat je met je hond doet.
Ik denk niet dat Ziva zo denkt. Ze zal niet bewust in een hondendrol gaan staan maar per ongeluk gebeurt het wel eens. Zie haar er wel eens met de achterpoten in staan en ook met balletje gooien of spelen met andere honden sjeest ze gewoon over het (met drollen bezaaide) losloopveld heen. Denk dat het eerder het gemak is wat Liz zegt. Een vlakke, overzichtelijke ondergrond verkiezen boven een onoverzichtelijke en ongelijkmatige.
Eens.
Als ik een hond naast een fiets zie, vraag ik me altijd af hoe de baas
merkt, ziet dat de hond even wil rusten.. De hond kan zo toch niet zelf
zijn tempo bepalen, of aangeven
Waarom zou een hond niet zelf zijn tempo kunnen bepalen? De fietser kan toch gewoon de hond volgen?
Precies, Faro zijn favoriete loopje was te snel om mee te wandelen, dus gingen we vaak op de fiets naar de rivier, hij had zijn eigen gang, de lijn los naast de fiets en dan zelf zorgen dat je niet omvalt omdat je net te weinig vaart hebt.
Sam wil heel graag rennen, maar omdat hij er net 3 weken is kan hij niet los, de losloopveldjes hebben we hekjes maar veel te laag voor Sam, die springt daar met gemak overheen, ik wil wel kleine stukjes, ergens naartoe, gaan fietsen, maar dat duurt nog wel even.
En over in de berm lopen, bij ons heb je wel bermen maar daar staan lantaarnpalen aan de kant, dus dat is niet zo handig.
idd. Ik fiets niet met beide honden tegelijk omdat ze beide een verschillend tempo hebben.
Op mijn route heb ik een strook van een kilometer of 2 waar ze altijd los gaan en vrij zijn. Snuffelen en markeren naar behoefte dus. Daarvoor heb ik remmen op de fiets en desnoods wandel ik maar een eind mee.
alsof je op een fiets enkel maar standje koersen kan rijden zeg.
en al wandelend kun je dat wel?
ik vind dit altijd zo'n raar argument... als honden zelf mochten beslissen, zouden ze geen roze halsband met botjes willen dragen, zouden ze niet vetgemest willen worden tot een obese worst op poten die artrose heeft op de leeftijd van 4, zouden ze niet willen dat hun testikels er worden afgehakt, en zouden ze al helemaal niet willen dat hun baasjes de hele dag op HP zitten te babbelen over de nieuwste kleur hondenbadjas die ze hebben besteld, de nieuwste kralenketting met zand van Mars die werkt tegen vlooien- en teken en de nieuwste aloe-vera bachbloesem die helpt tegen de geur van loopse teven.
als honden zelf mochten kiezen, zouden ze liever die loopse teef willen bespringen, en daarna kluiven op het konijn van de buren. BARF en vers vlees wordt door iedereen aangeprezen want "100% natuurlijk" en "wolven eten ook geen graan", nou, nutteloos rennen naast een fiets komt toch verdacht veel overeen met het orginele soortspecifieke gedrag van wolven, namelijk kilometers en kilometers achter een prooi aanjagen (wolven leggen gemakkelijk 50 kilometer of meer af)
als mijn herder mocht kiezen, wil hij gewoon fietsen
Dat doet de mijne al bij wandelen als er bijv. een auto op de dijk aan komt en ik Dobby in de berm wil zetten voor de veiligheid. Die enkele keer dat hij dan naast de fiets loopt (voornamelijk toen ik mijn voet bezeerd had, en dan ging ik vaak nog op de achterdrager zitten en steppen over de stoep) dan loopt hij ook het liefst op asfalt.
Dobby is een asfalt-hond.
Ja, als Ziva tijdens het wandelen niet achter geurtjes aanzit loopt ze ook op asfalt of tegels, net waar ik op loop. Ze heeft er geen problemen mee om op gras of zand te lopen maar als het niet hoeft, dan liever niet Het snuffelen en volgen van geurtjes heb ik wel heel erg bevorderd, dat deed ze vroeger bijna niet maar nu veel meer. Dus loopt ze wel meer over gras dan eerst.
Edit: niet dat ik t erg vindt trouwens. Zolang het veilig is loopt ze waar ze wil.
Dat is wel echt verschrikkelijk, gewoon dood, wat moet die hond geleden hebben zeg.
Nee, boven de 20 graden niet gaan fietsen met je hond en voor sommigen is dat zelfs al te warm!
Fietst jouw hond? Foto!
Mhuwhahaha, lol!
Als mijn honden mochten kiezen...
Ik heb het artikel trouwens even goed gelezen.
Laat ik allereerst zeggen dat ik een hond naast de scooter/brommer uitlaten geen goed idee vind tenzij je zelf wegens medische oorzaak genoodzaakt bent natuurlijk. Maar je moet op zo'n ding meer moeite doen om het evenwicht te bewaren en zult daarom minder langzaam kunnen dan met de fiets.
Daarnaast: als agentende noodzaak zien iemand te stoppen vanwege dierenleed, zullen ze dat vast niet verkeerd gezien hebben. Wat ze precies gezien hebben weet niemand hier, dat is moeilijk te beoordelen van een tekst.
Maar wat ik uit de tekst begrijp was het nacht. Als ik dan zoek naar het weer van augustus 2015 zie ik bij het KNMI een korte samenvatting waarin oa staat dat de gemiddelde temperatuur in augustus 17.5 graad is. En dat het begin en eind augustus warm is geweest, maar rond het midden van de maand een paar dagen bewolkt, regenachtig en met temperaturen onder normaal. Het voorval gebeurde de 18e en in de nacht. Persoonlijk denk ik dat het met de temperatuur wel mee viel.
Daarnaast staat in het artikel niet dat de hond werd voortgesleept, maar dat de achterpoten sleepten. Wie weet moest de hond gewoon poepen? Dat ziet er ook al snel gek uit (hoewel ik dan altijd zou stoppen om Ziva haar ding te laten doen, maar dat daargelaten). Als alleen de poten sleepten, die toch minder dik behaard zijndande rest van het lijf, krijg je daar ook sneller wonden op. Die waren er niet dus vraag ik me af of de hond wel echt zo gesleept werd.
Maar wat echt niet kan, naast het feit dat je op een brommer/scooter al vlot te snel gaat voor je hond) is een hond aan een nylon touw (brandwonden!) en een soort strop te laten lopen. Dus ik zeg niet dat ik t goedkeur. Maar met de temperatuur en het voortslepen viel het volgens mij wel mee.
Ik weet het niet van jouw honden, maar mijn honden lijken evenveel op wolven als mensen op apen....
Onzinnige vergelijking dus.
LOL!
Ik geloof wel dat zijn zadel wat lager moet, hij lijkt niet goed bij de trappers te kunnen zo
Die snelheid van 50 km per uur zullen ze een paar seconden vol kunnen houden. Werklijnen. Wanneer ze van een heuvel afrennen.
De piek in een gemiddeld sledehondenteam is zo’n 30 km/u en houdt enkele seconden tot minuten aan. Een heel snel en perfect getraind team kan een gemiddelde snelheid (volle rit) hebben van 25-30 km/u, dan spreken we al gauw over Alaskan husky’s of hounds. Voor een ‘gewoon’ recreatief of distance team, bestaande uit Siberische husky’s, is een gemiddelde van 15 km/u hartstikke netjes.
Wanneer een sledehond rent (of liever gezegd, de taak heeft om te rennen), dan kunnen deze honden werken tot ze erbij neervallen. Hun mentaliteit is keihard. Met “meegesleept worden” denk ik dat bedoeld wordt dat de hond in draf was en de scooter harder reed dan de hond, wat zorgde voor een strakke lijn naar achteren. Dat zorgt er inderdaad voor dat de hond lichtjes meegetrokken en over zijn grens gepusht wordt, zonder dat er schaafwonden optreden. We zien dit nog wel eens gebeuren met oudere dieren in grotere sledehondenteams, wanneer ze minder snel zijn dan de rest. Dit is een teken de hond uit het team te halen.
Een husky in de zomer achter een scooter meeslepen, met een stroplijn, met een snelheid van 20 km/u en er vervolgens zonder hond vandoor gaan, dat vind ik niet goed te praten. Een terechte boete imho.
Edit; neemt niet weg dat de uiteindelijke conclusie van het artikel natuurlijk totale onzin is.
Voor sterke spieren moet je zwemmen, dan belast je de gewrichten niet, lopen belast de gewrichten extra, dus af te raden met zwakke heupen.
Dat doe ik al, maar daar was ook een keer kritiek op. Ze wilt niet altijd zwemmen, dus dan dwing ik haar even, dat is ook helemaal verkeerd. Op alles wat ik met haar doe lijkt momenteel kritiek te zijn.
Lopen wordt afgeraden met slechte heupen, wat moet ik dan doen? Haar tillen tijdens de wandeling en soms even neer zetten zodat ze kan plassen/poepen en haar daarna weer tillen? Dat gaat haar echt niet blij maken. Vanochtend hebben we ongeveer 5/6 kilometer gelopen en ze had heel veel plezier, steeds heel hard rennen (zie ik honden van haar leeftijd nooit doen), muizen zoeken, zelfs trekken aan de riem omdat ze door wilde lopen. Mag dat dan niet meer?
Het is ook wel apart dat ze juist na naast de fiets lopen of na lang wandelen minder stijf is. Tijdens de rustperiode van de blessure was ze erg stijf en toen liep ze nauwelijks want dat mocht niet.
Dat fietsen doe ik trouwens niet vaak (momenteel helemaal niet want ik krijg dan last van mijn schouder), we doen hooguit 2 kilometer met tussendoor een rutperiode/wandeling en ze draaft constant. Zo erg is het niet...
Tja, er zijn ook mensen die er wandelend een potje van maken en dat de hond er maar sneu bij loopt zo kun je over alle dingen wel gaan zeuren
Ze kunnen beter de regel stellen: boven de 15 graden verboden te fietsen.
De fiets was altijd mijn vervoermiddel naar het bos, dierenwinkel, etc. Pepper vond het wel prima want we gingen leuke dingen doen
Genoeg honden die er wel van genieten, zo heeft iedere hond zo zijn voorkeuren.
http://dogzine.nl/nl/nieuwsartikelen/vervolgd-voor-hond-uitlaten-met-de-scooter
Quote: “In deze zaak ging het om de manier waarop de hond was behandeld. Het tempo lag te hoog, er was een touw gebruikt en de hond werd voortgesleept. Hierdoor kwam het welzijn van de hond in gevaar, en dit is doorslaggevend geweest voor vervolging.” De rechtbank in Rotterdam laat weten dat elk geval individueel wordt behandeld.
In deze zaak was er duidelijk sprake van pijn of letsel, waardoor men actie heeft ondernomen. Dit houdt in dat het naast de fiets of scooter laten lopen van een hond geen strafbaar feit is, zolang degene de gezondheid en het welzijn van het dier goed in de gaten blijft houden.
Dit lijkt me duidelijk genoeg?
Gewoon naast de fiets dus, als je hond het leuk vind en als het onder de 20 graden is.
Joey vind het ook geweldig, die gaat als een speer, ook werd er met onze Duitse Herders gefietst, in draf, niet sneller.
We hadden nl. ook nog zoiets als een UV examen te halen.
UV examen is uithoudingsvermogen examen wat bestaat uit 20 km. naast de fiets kunnen lopen.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?