Ik vind het heel jammer en ik baal er echt van maar ik geef het dus op. Wat geef ik op? Dat mijn hond Zeno ooit los kan lopen. Ik had het zo graag anders gezien; lekker met een hond wandelen die de vrijheid heeft om rond te snuffelen en andere honden te ontmoeten en er zelfs mee spelen kan op z'n tijd Maar het is voor Zeno niet weggelegd vrees ik. Zodra hij een andere hond ziet, hoort of ziet hij mij niet meer en als ik verder wil lopen komt hij dus niet als ik hem roep Hij loopt doodleuk met de andere mensen en hun hond mee. We hebben al van alles geprobeerd van lange lijn om te oefenen tot super lekkere snoepjes en leuke speeltjes meenemen om te belonen. Niets helpt Ik heb het een poosje zo gedaan dat ik hem los liet en als ik in de verte een hond zag aankomen lijnde ik hem aan. Dat werkte op zich wel maar is natuurlijk niet echt de bedoeling van los lopen.
Maar nu heeft hij de laatste maanden iets nieuws ontdekt, hij gaat op zoek naar eendenpoep of kattenpoep of zoiets Hij rent echt weg de bosjes in of richting het water en komt niet terug voordat alles op is. Als ik hem probeer te pakken, dan lukt dat niet. Hij rent gewoon weg En lokken met iets lekkers werkt ook niet. Ik gaf hem hier veendrenkstof voor, maar dat werkt helaas niet
Daarom geef ik het op. Het is zoveel rustiger, ook voor mezelf als ik hem gewoon aan riem laat. En dat ik accepteer dat hij niet los kan
Nu vraag ik me af of er meer mensen zijn op dit forum die hun hond niet los laten lopen, bij wie het ook niet werkt.
Is toch niet erg? Mijn hond loopt nooit los. Veel te gevaarlijk (voor hem, want hij loopt zo weg, en voor andere honden want hij is niet iedereens vriend). Een hond móet niet los. Aan de riem zijn ze niet zielig. Niks mis met aan de riem lopen.
Ik zie er eerlijk gezegd ook geen probleem in.
Hummer is nog een puppy dus die laat ik sowieso niet los lopen maar ben ook niet van plan dat ooit te gaan doen, vind ik te gevaarlijk aangezien wij ook een een drukke weg wonen.
Voor Hummer heb ik 3 mopshondjes gehad, die liet ik ook nooit los lopen want die luisterden dan ook totaal niet meer. Waren ontzettend lief en zat geen kwaad in maar als die iets in hun hoofd kregen dan kon ik op mijn kop gaan staan, die deden precies waar zijzelf zin in hadden, tja, dat zit ook in het karakter, stronteigenwijs haha.
Ik zie dat jij een Franse Bulldog hebt en die zijn dus ook stronteigenwijs, mijn man heeft altijd Franse Buldoggen gehad in het verleden en die waren ook altijd stronteigenwijs en hadden bananen in hun oren als die het iets wilden wat niet kon of mocht haha.
Het is jammer maar dan is het zo, ik laat Jenna ook nooit of bijna nooit los, ze heeft teveel jachtinstinct en hier is volop wild. Dus moet ze helaas aan de lijn blijven.
Bovendien is ze hondonvriendelijk dus dan is het ook handiger als ze aangelijnd is.
Op het moment moet hier trouwens elke hond overal (buiten de aangewezen losloopgebieden, die ik hier in de buurt nog niet gezien heb) aangelijnd zijn ivm broedseizoen. Dit loopt hier vanaf 1 april tot 15 juli.
Niets mis met een hond aan de lijn. Als je er zelf maar actief mee bezig bent. Hier had ik ook een reutje die bijna nooit los was/kon. Een enkele keer 's morgens om half 7 op het strand of op vakantie waar het heel erg rustig was. Maar verder liep hij altijd vast en ik had niet de indruk dat hij daardoor ongelukkig was.
Mijn honden lopen alleen los op een goed omheind uitlaatveld. Beide zijn niet gezellig met andere honden en Kira jaagt. Ook is Kira iets te gezellig met andere mensen en bij het zien van een bekende gaat ze daar naar toe en let dan ook nergens meer op. Ik heb nog niet gemerkt dat ze iets te kort komen. Ik doe genoeg met ze en aan de flexilijnen kunnen ze toch nog aardig snuffelen en doen.
Grt Manja
Paddy loopt ook altijd aan de lijn. Alleen op t strand en in de hondenspeeltuin niet. Helaas is t strand ver weg. Maar of hij dat nu zo'n probleem vindt? Ik geloof t niet. Hij snuffelt graag en daar geef ik hem alle gelegenheid voor.
Mijn oudste hond loopt ook bijna nooit los. Ze heeft een behoorlijk groot jachtinstinct (Ze is een vuilnisbakje uit Portugal). Alleen mag ze los op grote grasvelden zonder andere dieren en met frisbee en veel snoepjes, dan blijft ze wel bij mij in de buurt. Verder loopt ze altijd aan de lijn. Ook zij komt niks te kort hoor.
Mijn andere hond (Maltezer) kan wel goed los. Ik merk dat ik met haar wel vaker op pad ga dan met mijn oudste hond, juist omdat ze los mag.
Ik vind het bijvoorbeeld niks dat Lizzy op het strand vast moet terwijl ze van alle kanten word uitgedaagd om te spelen en dat kan ze dus niet omdat ze dan los moet.
Jep. Ik kreeg Dobby toen hij 1 jaar oud was, uit het asiel. De eerste twee weken ging het prima en daarna voelde hij zich genoeg thuis om reeds bestaand (dat kán gewoon niet anders) probleemgedrag te herhalen: waterobsessief zwemmend jagen. Hij liep constant naar het water te turen en hij springt ook in het water als hij denkt dat daar misschien wel eens een watervogel kan zitten.
Ik heb eerst gewoon de basis getraind op een hondenschool, maar door basis gehoorzaamheid werd het niet beter. Daarna 10 maanden privéles van een GT gehad. Uiteindelijk na maanden proberen met positief trainen werkte alleen fysiek straffen, en dan alleen bij ons oude huis. De omgeving was daar beter, bredere velden en we liepen verder van de sloten af. Nu we bij een polder wonen met smalle dijkjes ligt hij zo snel in de sloot dat ik geen tijd heb om te reageren. Ook zitten hier meer vogels.
Uiteindelijk liet ik hem alleen los op plekken waar hij ver van het water af liep. Tot dat ook mis ging en hij minstens 1500 meter gezwommen heeft. Hij zwom rechtdoor en ik moest omlopen. Uiteindelijk wou hij het water uit dat lukte niet - te diep, hij kon wel staan, maar het was een instapplek voor kano's, dus te diep. Hij kon er niet uit. Hij is toen gered. En sindsdien heeft hij niet meer los gelopen. Nou ja, hij is een keer ontsnapt...
Wat fijn om te lezen dat jullie je hond ook niet los hebben lopen en dat daar volgens jullie niets mis mee is. Ik voel me vaak een slechte baas, omdat hij niet los loopt. Het wordt me ook vaak gevraagd ;waarom laat je hem niet los ? Dan heb ik helemaal het gevoel dat ik me moet verdedigen.
En als ik hem dan los heb en hij is bijna niet te pakken te krijgen, voel ik me een halve idioot die haar hond niet onder controle heeft
Dus beide situaties geven een negatief gevoel Maar nu ik jullie ervaringen en reacties lees, kan ik met een goed gevoel Zeno gewoon aan de lijn gaan uitlaten. Fijn om te weten dat er meer mensen zijn met honden die niet los lopen. En dat ik niet de enige ben Het is voor hem ook beter want hij vreet nu ook dingen waar ik niet van weet wat het is. Hij zit nu bijvoorbeeld ook onder de bultjes op zijn kop. Maar waar het nou van komt? Brandnetels? Iets verkeerds gegeten? Reactie op een andere soort plant? Geen idee. Dat is ook meteen onder controle als hij gewoon aan de lijn loopt
@Dierenliefde, Zeno lijkt op een Franse bulldog, maar hij is een boston terriër. Mijns inziens net zo eigenwijs hoor
Dat is een heftig verhaal Wat eng als je hond zo obsessief op water reageert Bij ons is de situatie niet eng of gevaarlijk, maar wel zeer irritant.
Mijn Charlii loopt zelden los, alleen op plekken waar ik het echt vertrouw. Verder zit ze aan de flex, dus heeft ze wel degelijk een meter of 5 de ruimte, al naar gelang de plek waar ik loop. En daar hebben we beiden geen probleem mee. Ga er dus relaxed mee om.
Yip, Boson Terriër is inderdaad net zo stronteigenwijs haha.
Java loopt alleen los als we samen met iemand anders met de hond gaan wandelen. Dan blijven ze bij elkaar en bij ons in de buurt, andere honden zijn dan niet lang interessant.
Als we alleen lopen gaat ze bijna nooit los, alleen als het echt super rustig is. Ik ga dan ook vaak doordeweeks voor de middag naar het bos, dan is er hooguit 1 of 2 honden die je tegen komt.
Los en als er veel andere honden zijn, vertrouw ik haar gewoon niet. Niet omdat ze gemeen is of mee loopt(mee lopen deed ze wel toen ze nog jonger was), maar omdat ze iets te enthousiast de ander gaat begroeten en mij dan ook niet meer hoort. Ik vind dat niet veilig.
We lopen dus het vaakst aan de flexi van 8 meter, en heel eerlijk vind ze dat vaak niet eens erg. Ze rent en snuffelt even veel als wanneer ze los kan lopen.
Misschien kan jij ook een vriendje vinden waar die lekker mee kan spelen en waar die bij blijft?
Hier ook een hond die niet los kan. Hij wilt wild en katten doden en hij heeft nog wel eens de neiging (aangelijnde) honden te storen.
Het is natuurlijk wel jammer, maar het is geen ramp. Ik gebruik een flexilijn van 8 meter, dus Olly krijgt genoeg vrijheid. Ik laat hem lekker aan de lijn "jagen" en ik ga ook met hem hardlopen en fietsen zodat hij ook kan rennen. Aangelijnd kan een hond net zo goed de mentale en fysieke uitdaging krijgen.
Je hoeft je dus geen slechte baas te voelen. Het is juist onverantwoord (en tegen de regels) om een hond los te laten als die niet onder appèl staat.
Ja hoor, hier ook één die absoluut niet los kan hoewel ze als pup tot ongeveer twee jaar perfect vrij mee wandelde. Maar...als er wild in de buurt was, kon ik het wel vergeten. Ooit een half uur staan wachten met de daver op het lijf en toen heb ik beslist, dit nooit meer! In een omheind losloopgebied kan ze perfect los, ze komt meteen als ik haar roep, de schijnheilige trien . Maar niet meer in "open veld of bos" want dan is ze weg. Ik heb er nog twee die wel eens een spoor volgen, maar die komen al vrij gauw weer terug, die vertrouw ik. De wegloper wandelt aan een flexi en als het droog weer is, aan een 10-meter lijn.
Ik snap wel dat je het jammer vindt.
Ik vind er zelf niet veel aan om met een aangelijnd hond te lopen, en voor de hond (niet voor allemaal, ligt aan de hond) is het minder leuk.
Puck heeft haar eerste jaar bij mij vooral aangelijnd moeten lopen omdat ze weg liep en niet luisterde. Ze kwam wel snel terug, maar ze hoort gewoon bij me te blijven.
En ik ben heeel blij dat ik heb kunnen trainen dat ze nu bijna altijd los kan nu.
Ze is een hond met veel energie, en die raakt ze veel beter kwijt als ze los kan. Dan is ze constant aan het racen en aan het snuffelen, muisjes zoeken, waarna ze naar me toe komt gerend. Ik merk daar bij haat echt veel verschil in. Na een week aan de riem lopen omdat ze mankte was ze in huis en in de tuin een stuk drukker en de eerste keer weer los ging ze helemaal los.
Maar als het echt niet kan dan kan het niet. Dan is het alleen maar goed dat je je verantwoordelijkheid neemt en hem aan de riem laat.
Maar waar ligt het dan aan dat de ene hond wel komt als je roept en de ander niet? Is het ras, karakter of te weinig training?
Wij hebben drie cursussen gedaan met Zeno en daar deed hij het vrij goed. Alleen hebben ze daar niet geoefend met los lopen spelen en roepen (hier komen). Dus hij kent allerlei commando's, maar bij prikkels in de omgeving hoort hij mij gewoon niet meer. Best lullig als jij je hond van ruim anderhalf niet bij je kan roepen en de buurman kan gewoon fluiten naar zijn pup van 9 maanden en die rent meteen naar hem toe...
Zeno rent ook de benen uit zijn lijf als hij los is. Hij rent heel hard rondjes op het gras, heel grappig. Daarom vind ik het ook jammer. Maar ik ben er nu echt wel uit dat ik hem niet meer los ga laten en dat ik daardoor geen slecht baasje ben.
Ons maltezertje kon ook niet los. Als ze iets zag wat interessanter was, liep ze gewoon weg. Zij liep altijd aan de flexi. Voor haar was dat geen probleem.
Mijn huidige hondje kan wel goed los, maar ik woon in België dus daar is dat nergens toegestaan (behalve in omheinde hondenweides). Dus ook met haar loop ik eigenlijk meestal aan de flexilijn. Op heel overzichtelijke plaatsen laat ik haar soms los, maar dan lijn ik haar meteen aan als er in de verte iemand aankomt (ook zonder hond). Loslopen is niet toegestaan,dus ik wil niet dat zij iemand ook maar een beetje tot last is. Ik vind het daardoor vaak ook meer ontspannen om met een flexi te lopen. Dan ben ik wettelijk in orde en moet ik iets minder opletten of er toch zeker nergens iemand aankomt.
Ik merk dat zij het soms wel fijn vindt om even te kunnen loslopen en even goed te kunnen rennen, maar na een tijdje gaat ze toch vooral snuffelen en dat kan ze aan de flexi even goed. Ik heb dan ook niet het gevoel dat ze het erg vindt om met een flexi te lopen ipv los.
Nee hoor, als het voor hem veiliger is om hem aan de riem te houden is het alleen maar beter. Maar begrijp dus heel goed dat je het jammer vindt, had ik ook. En voelde voor mij ook als falen. Maar voor sommige honden is het inderdaad niet weggelegd helaas...
Misschien is er in de buurt wel een omheind veldje waar hij af en toe kan rennen en spelen met andere honden.
Naar zo'n omheind veldje was ik al op zoek geweest, maar dat is bij ons in de omgeving niet Dat zou voor ons een hele mooie optie zijn geweest Helaas is dat hier dus niet.
Mijn hond loopt ook bijna altijd aangelijnd. En niet omdat ze niet bij me blijft, maar omdat ze niet een allemansvriend is.
Dus ik loop ook alleen in aanlijngebied.
Ze loopt overigens wel altijd aan een 10 meter lijn, dit geeft haar dus wel de nodige vrijheid en het idee van loslopen (vaste lijn).
Op hele overzichtelijke plekken en waar het rustig is kan ze wel los. Maar ook dan merk ik geen verschil tov aan de 10 meter lijn, dus het is voor haar geen beperking.
Maar jouw hond is ook nog jong denk ik?
Ja Zeno is iets ouder dan anderhalf jaar. Misschien dat het beter zal gaan als hij straks ouder is Maar voorlopig gaat hij niet meer los Daar ben ik nu wel uit
Ik denk zeker dat het aan de hond individueel en ras enzo ook meespeeld. Ik heb een hele gevoelige herder die zonder enig commando mij op de voet volgt en mijn geen 3 sec uit het oog verliest. Stilstaan of omdraaien is voor haar een teken om per direct na mij toe te komen. Super handig dat dit uit eigen wil is dus ze kan ook bijna overal los. Behalve een drukke auto weg. Als nadeel wil ze ook door niemand anders dan mij uitgelaten worden, teminste niemand mag de riem vasthouden alleen ik anders is het paniek bij haar en wil ze alleen maar na mij en jankt alles bij elkaar ook al loop ik er naast. De enige manier om Shadow ooit bij mij vandaan te krijgen is om haar ter plekken te verdoven maar anders zal ze nooit maar dan ook nooit van mijn zijde wijken ook niet voor wild om te jagen.
Maar jou hond gewoon lekker vast laten. Misschien alleen een omheind veld los laten. Niks mis mee om aan de lijn te blijven.
Hier ook hoor:) Onze reu kan niet los. Loopt naar elke hond en dit kan niet, want hij kan niet met reuen overweg.
Hij is dol op mensen en rent daar ook overal heen.. Mensen willen dit niet altijd. Hij is ook erg groot dus mensen schrikken daar wel eens van.
Hij heeft ook een enorm jachtinstinct dus als hij een beest ziet, is hij weg. En hij is dol op water dus als hij wat ruikt, is hij ook weg. En dit alles kan gewoon niet. Gevaar voor hemzelf en een ander.
Wij vinden dit totaal geen probleem. Hij is bij omheinde stukken wel eens los met muilkorf en we hebben een speelveld in de buurt waar hij los kan met onze andere hond (dit zonder muilkorf).
Hij krijgt zijn beweging en uitdaging. We lopen met flexi of met een longeerlijn. En gaan ook zoveel mogelijk met hem mee de bosjes in oa. zo ver dit kan.
Verder fietsen, carnicrossen en steppen dus daar kan hij lekker voluit zijn energie kwijt.
Onze teef kan wel los, maar niet on de omgeving van 3 km in de buurt. Dat ziet zij allemaal als 'haar terrein' en dat gaat gewoon niet met andere honden samen.
Zij loopt gelukkig nooit weg en komt ook zodra we roepen. Als ik alleen met ze loop, kan ze niet los, want vind ik niet kunnen. Mocht er wat zijn, kan ik niet handelen omdat ik dan onze reu ook vast heb.
Het is jammer, want in begin liepen ze altijd overal los waar dit mocht. Maar rekening mee gehouden toen we voor dit ras kozen. Vind het geen punt.
Ik ben ook van mening dat het ook per ras verschilt maar ook aan intelligentie en karakter ligt. Een ras wat intelligenter is zal misschien eerder nadenken en dan beslissen wat hem de beste keuze lijkt. Zo is een Corgi een hele slimme hond, je kan ze enorm veel leren, maar omdat ze zo slim zijn kunnen ze ook heel goed enorm koppig zijn. Als ze iets anders leuker vinden doen ze gewoon eerst hun eigen ding. Dan krijg ik de middelvinger. Honden hebben net als mensen ook gewoon een eigen wil.
Dat wil nog niet zeggen dat ik haar anders of slechter heb getraind dan de buurman met zijn gehoorzame hond.
Kan van alles zijn:) Geduldigheid van de baas telt ook mee:p Hoe reageer jij wanneer je hond weg rent of niet direct komt?
Kan ook per ras en hond verschillen. Zoals ik hierboven over mijn beide honden schijf. Zelfde ras, ene kan los, andere niet.
En in mijn geval, Akita's zijn erg koppig en zelfstandig en totaal niet baas gericht. Bijvoorbeeld een Duitse herder daarintegen wel dus is dit al weer anders. Toch zijn er genoeg die niet los kunnen dus zegt niet altijd wat.
Bulldogjes zijn ook erg koppig en eigenzinnig toch?
Ik denk dat opvoeding ook wel mee speelt hoor. Onze teef hadden we eerst en veel mee getraind. Die kan los. Toen onze reu erbij kwam, kon hij tot 9 maand los en toen ging het niet meer met andere honden.
Wel veel mee getraind, maar heel ander karakter en we hebben dan 2 honden en toch moeilijker intensief te trainen dan 1 hond. Of het uit had gemaakt, denk het niet, maar 1 op 1 is natuurlijk makkelijker trainen dan 2 honden. Ondanks dat ik veel dingen apart met ze doe.
Ik roep hem af en toe als hij weg blijft en als hij dan uiteindelijk komt beloon ik hem wel met een lekker snoepje. Maar als hij poep aan het eten is ga ik hem halen en ben ik iets minder enthousiast
Zeno is een Boston terriër by the way Slimme, koppige en grappige honden.
Ohh haha wist niet dat die daar zo op leken.
Ik roep mijn teefje alleen als ik zeker weet dat ze komt en dan maar 1x. Komt ze dan niet, loop ik weg.. Komt ze vanzelf.
Ik reageer nooit boos.. Ook niet toen ze jonger was en wel eens paardenpoep at. Leerde commando 'nee' aan en als ik er bij was gebruikte ik dat. Had ze het al op, negeerde ik het. Ik snap dat je er niet blij van wordt maar als je erop reageert is het interessant :p
Heb je wel eens geoefend met commando 'nee'? Kun je aanleren dmv van voedselweigering.
Daarna ga je bewust op zoek naar wat je hond op wil eten. Aan de lijn en er bij langs lopen. Dan 'nee' zodra die wil pakken. Dit consequent volhouden. En dan zoeken waar je beloning wil geven. Dus als hij enorm erheen trekt, beloon je als niet trekt maar wel er heen wil, dan als hij alleen snuffelt en uiteindelijk dat hij er bij langs loopt. Zo hebben wij het ooit afgeleerd:)
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?