Nee hoor, dat is ook niet normaal.
Maar ik merk wel dat er vaak veel verschil zit in waar je loopt. Zo loop ik soms ergens waar mensen ook hun honden maar laten doen, daarom ook al wat nare situaties meegemaakt die voorkomen hadden kunnen worden. Veel van die mensen daar zijn ook van het zinnetje 'hij doet niks hoor'. Maar waar ik dus het vaakst ga lopen, houden mensen veel meer rekening met elkaar en dus ook met de hond.
Ik vind dit dus wel lastig. Senn kan hier nog in wisselen. Soms wacht hij keurig af, soms gaat hij er toch in een draf op af. Moet wel zeggen dat ik dan niet moeilijk ben als hij een correctie krijgt van een andere hond. Maar opzich is het een grote goedzak die van de week nog bang was van een tekkel die 3x blafte. Tsja moet ik hem dan toch aanlijnen omdat hij soms nog kan rennen/draven naar een hond?! Of laat ik hem leren?
Ligt aan het scenario natuurlijk maar ik vind niet dat je dat meteen zou moeten bestempelen als niet-sociaal. Ik vind het als het bij een kef en een snauw blijft normaal dat een hond laat weten waar de grens ligt, dat hoort toch ook bij communicatie. Dat deed ons kleine hondje (westie) ook. Maar ik zie daar niet zo'n probleem in. In tegendeel zelfs, ik heb haar altijd als heel sociaal gezien en ze had nooit problemen met andere honden maar ze liet wél haar grenzen weten, prima toch? Grote honden (sommige althans) moeten ook dat leren. Honden lieten haar daarna normaal gesproken altijd met rust.
Maar ze viel niet "zomaar" uit naar grote honden, alleen als ze in haar ogen té ver gingen. En dan was het kort en krachtig en lieten ze haar. Maar dat hondje was opgegroeid tussen grote honden en keek nergens van op gok ik.
Baasje van Senn: ik liep aan de rand dus. Dus 1 meter verder lopen en het was losloopgebied. Dus ik liep er niet in haha. En aan de rand zit een stoep en fietspad en dan oversteken en auto's. Dus best gevaarlijk nog voor hun honden dan.
Brenda: hier bij mij in de buurt waar het gewoon verplicht is aan de lijn, lopen er ook altijd 2 honden los en die rennen ook als een blije ei met mega snelheid langs ons heen. En heb ze al aangesproken maar helaas het werkt niet. Gelukkig zijn die ook lief maar ik schrik er zelf ook soms van als ze zo hard aan komen rennen richting mij. Is toch best angstig zo'n grote hond die zo snel naar je toe komt aanstormen.
Hier is het ook normaal en ik vind het heel erg vervelend en jammer.
Penny kan perfect los lopen, negeert andere honden en reageert direct op commando's. Ze kan er alleen niet tegen als honden op haar af stormen, dan reageert ze vaak fel en dat is terecht. Zij hoeft geen contact en geeft dat met genoeg signalen aangegeven voordat de hond in de buurt komt aan.
Doordat Penny geblesseerd is/was (morgen controle) mag ze niet meer zo heel erg druk doen met honden en mag ze er dus ook niet achteraan om ze weg te jagen als ze vervelend zijn/op haar af stormen.
Als iedereen zijn hond nou gewoon netjes bij zich houd als ze iemand met een andere hond tegen komen en als iedereen gewoon rekening met andere mensen en honden houd zouden Penny en ik nog steeds van losloop wandelingen in het losloopgebied kunnen genieten.
Helaas is dat niet het geval. Niemand houd rekening met andere mensen en honden, niemand kan zijn hond even bij zich houden of goed opvoeden. Hierdoor worden losloop wandelingen in het losloopgebied voor Penny niet zo fijn en gevaarlijk. Andere (asociale) mensen verpesten het dus voor ons.
Als het mag ga ik wel weer ondanks het risico het losloopgebied in. Als ik vroeg genoeg reageer kan ik Penny gelukkig heel goed honden laten negeren (ook als ze om haar heem stuiteren, op haar af rennen of mee lopen). We moeten ook door het losloopgebied heen als we naar mijn opa en oma wandelen en dat ga ik ook niet op geven.
Ik bekijk het anders. Laat ik mijn hond een ander tot last zijn, of risico lopen op een gevecht?
Want dat is in principe vaak de mogelijkheid, dat jij een frustratie bent voor anderen. Wil je dat echt?
Java is ook zo'n dondersteen hoor, ik kan vaak aan haar merken of ze gaat luisteren ofdat ze dus wel irritant gaat zijn. Dan als ze bananen in haar oren heeft gaat ze aan de lijn. En ja dat gaat wel eens fout. Java is zo'n blij ei wat graag in gezichten van grote honden springt en ik snap dat niet elke hond dat waardeert. Java gaat dus gewoon regelmatig aan de lijn, maar ook heel vaak doet zij het wel super goed en heeft ze die focus op mij. Even rustig gedag zeggen en weer door.
Maar ik ga niet zeggen ik laat ze maar op andere honden afstormen en ik laat een andere hond haar opvoeden. Dat is mijn taak.
Dan zou ik zelf de hond idd hebben aangelijnd of bij me hebben gehouden. Dan heb je gelijk dat dit onverantwoord is van de baasjes!
Ik vind dit echt de grootst mogelijke onzin. Nee, ik ging niet met mijn agressieve Peer naar een losloopgebied. Maar Wopper is allesbehalve agressief, de goedheid zelve. Zondag loop ik hier bij ons in het bos met haar, een gedeelte aanlijn en een gedeelte losloop. Komt er een ontzettend wilde jachthond op haar afgestormd. Wopper is aangelijnd vanwege spondylose en artrose en zij niet te wild mag doen omdat ze dan weer weken lang extra pijn heeft en mankt.
Ik poog die niet sociale hond in mijn ogen te blokken, maar als een hysterische stuiterbal blijft dat beest haar aan alle kanten belagen. Eindelijk komt die vent eraan om zijn hond bij hem te pakken. Dus ik zeg: Ze wil wel spelen, maar dat gaat niet meer vanwege dit en dat. Kom ik diezelfde kerel ruim een half uur later weer tegen. Dus ik blijf stilstaan met Wopper, zijn hond ging liggen in afwachting van mijn hond om er vervolgens weer bovenop te duiken. Ik denk, ik heb net mijn verhaal gedaan, hij zal die hond wel even aanlijnen. Maar nee hoor, hij laat verdomme weer die klere hond bovenop de mijne duiken. Nou sorry hoor, aanlijngebied of losloogebied, ik vind dit uitgesproken asociaal.
Wopper kan prima met andere honden overweg, beetje komen kijken en snuffelen is absoluut geen probleem, maar door zo'n doorgedraaide idiote hond moet ik wegblijven uit zo'n gebied omdat ze wat medische mankementen heeft.
Echt ongelooflijk jouw opmerking.
Ja daar heb je gelijk in. Maar hij kan tijdens een wandeling ook wisselen de wijsneus. Gisteren liep ik bij een recreatieplas. Daar is het opzich wel 'geaccepteerd' dat ze met elkar spelen etc. Staat hij bij het hek om het zand in te gaan, was er eerder dan ik, en er liep een hond op het strand: ik brul: WACHTEN! en hij bleef keurig staan tot ik 'vrij' gaf. Kort daarna, maar dan ook echt 2 minuten, gaat hij wel ondanks dat ik hem terug riep op een roedeltje af. Het blijft soms nog gewoon een puber, maar om hierom een losloopgebied te mijden vind ik ook weer zowat.
Het is slechter geweest hoor, toen liep hij echt buiten mijn zicht. Toen ben ik direct even gestopt met los laten lopen. Ging aan de 10 meter lijn want ik wil niet dat hij een ander tot last is. Maar nu is het dus ook zo dat als ik doorloop hij wel vrijwel direct achter me aan komt.
Ja pubers kunnen behoorlijk wispelturig zijn. Java is ook nog aan het puberen, wel al een stuk minder maar het blijft een Corgi..
Ik heb zo laatst eens gehad, dat er een grote golden op Java af kwam stormen, maar die sprong echt bovenop en over en tegen Java en dan is het niet leuk meer. De hond was ook flink aan het puberen dus die luisterde niet toen het baasje riep. Ik heb toen ook voor wat leek een eeuwigheid die golden stevig bij zn halsband gepakt zodat die Java met rust liet. Leuk is anders. Toen zei de eigenaresse ook ja hij pubert sorry. En daar kan ik dan wel inkomen, maar als het zo erg is hou hem dan vast tot die bananen uit zn oren zijn gegroeid.
En ja foutjes gebeuren. Ik waardeer het vaak al als er tenminste geprobeerd wordt om de hond te pakken
Een losloopgebied is een gebied waar een hond los mag (niet moet), mits onder appel.
Lekkere tunnelvisie ook. Mijn jonge teef vindt het heerlijk om los te kunnen rennen en dit kan ook verantwoord (de recall zit er prima in, wij storen andere recreanten niet). Dat betekent niet dat de lompe labrador van de buurman zomaar op mijn wat angstigere hond af mag denderen en mijn beestje de stuipen op het lijf mag jagen. Als mensen het gewoon even vragen voordat ze hun hond contact laten maken, dan is er niets aan de hand. Dat heet rekening houden met elkaar.
Ja ik vond het eerlijk best bizar dat de baasjes gewoon ver van hun honden liepen. Echt heel ver. Ik zou het zelf niet fijn vinden als ik mijn hond niet eens goed zou kunnen zien. En zeker als er om de hoek auto's rijden.
Mee eens,deze week ik een stukje met aangelijnde kreupele Vigo naar het losloopgebied,is bij mijn huis. Vigo kan niet ver maar hij geniet om daar te snuffelen,stokje in zijn bek nemen....een half uurtje daar vertoeven en hij is helemaal gelukkig.
Alternatief op voetpaden lopen waar hij niks kan en ongelukkig is. Ik kies wel de rustigste momenten,kwam 2 loslopende labradors tegen en ik riep op afstand of ze de honden wilden aanlijnen als dat op Vigo afdenderd kan het funest zijn. En Vigo kan wel slecht lopen maar bijten kan hij wel goed.
Godzijdank kom ik niet van die kortzichtige mensen tegen,die hebben begrip en vinden het vanzelfsprekend om hun hond even aan te lijnen en Vigo ook zijn rondje te gunnen. Ik ben echt blij dat sommige hp'ers hier niet wonen. Kortzichtig,onverdraagzaam en geen concessies willen doen.
Daar kan ik me ook heel erg aan ergeren, niet eens per se dat de hond van ze weg rent en vrij ver weg rent want zoiets kan gebeuren ook als het niet je bedoeling is (genoeg mensen die al hebben aangegeven: puber, luistert soms ineens niet meer na wekenlang perfect te luisteren), maar dat ze dan ook niet de aanstalten doen om achter hun hond aan te gaan...
Over afstand maak ik me nooit zo'n zorgen. Penny loopt soms ook heel ver weg van mij, vooral als er weer veel muizen zijn in de zomer zit er regelmatig een hele grote afstand tussen ons. Penny luistert echter zoals ik al eerder schreef heel goed en benaderd toch geen andere honden (tenzij ze die kent). Ze komt zelfs als er een hond aan komt automatisch naar mij toe, niemand heeft er dus last van.
Ik zorg er trouwens wel altijd voor dat ik Penny kan zien, als ik haar even uit het zicht verlies raak ik in paniek dus dat gebeurt niet vaak :)
Weer die discussie over losloopgebied. Het is eigenlijk heel simpel, over het algemeen zeggen de regels (vind je vaak terug in de codex/regelement van je gemeente) van zo'n gebied dat je hond geen overlast mag veroorzaken. Je houdt hond dus gewoon bij je als je een onbekende tegenkomt en vraag 1st of het kan. Zo kan iedereen genieten van het losloopgebied.
Mijn twee honden (waarvan één met een schofthoogte van +60 cm) leven als goden in ons tuinloze appartementje. Er wordt mee gesport, volop mee gewandeld, gereisd, gerend en ook aan mentale uitdaging hebben ze geen tekort. “Thuis” is de rustplek. De plek om te slapen en eten. Het maakt die dieren dan echt niet meer uit of je 3 kamers hebt of 10.
Bij de territoriale erfbewakers die graag een goed en groot overzicht hebben is het een ander verhaal, maar de schofthoogte an sich staat los van hoe ruim je woont.
Ik had 2 staffords en 1 pitbull op een klein appartement en dat was totaal geen probleem. We zijn na 1 jaar verhuist naar een huis en dat maakte geen verschil.
Wat je zegt van best krap... waar een mens door kan daar kan een hond ook door. Wat er meestal gebeurd is dat de hond dingen van de salontafel af zwiept. Echter, huis of appartement, we zetten de salontafel op een armlengte van de sofa omdat dat comfortabeler is, zo ook met stoelen onder de tafel ed.
Waar lees je op af stormen dan?
Mijn honden gaan gewoon rustig kijken. Als jou hond daar al niet van gediend is hoort ie niet in losloop gebied.
Op af stormen is iets totaal anders en daar zitten mijn honden ook niet op te wachten.
Of je vraagt het eerst aan het andere baasje alvorens je jouw hond contact laat maken. Wat een moeite (not). Zo zijn er bijvoorbeeld ook kleine honden die heel angstig reageren op zeer grote honden, terwijl de confrontatie gewoon ontzettend makkelijk te voorkomen is. Als je weet dat jouw honden niet luisteren en naar elke andere soortgenoot toegaan, dan zijn zij degene die niet los in een losloopgebied horen.
Ik vind dat honden die niet gediend van contact zijn nog prima een losloopgebied in kunnen, een losloopgebied is een gebied om je hond in los te laten lopen, niet een gebied waar het verplicht is met een hele sociale (eigenlijk is het juist socialer van een hond als die niet constant contact zoekt) speelse hond te lopen.
Penny zou dus nooit meer los mogen lopen omdat ze dan misschien weer geblesseerd raakt omdat mensen hun hond niet bij zich kunnen houden/opvoeden/juist socialiseren? Dat terwijl Penny beter luisterd dan alle honden die ik tot nu toe tegen ben gekomen? Ik vind dat heel raar.
Bibiche had het over aan komen rennen. Aan komen rennen en knetterhard op je hond afstormen zijn in mijn woordenboek twee verschillende dingen.
Mijn oudste hond rent ook naar jou hond in losloopgebied (overigens verlies ik mijn honden nooit uit het oog want ik vertrouw niemand) mijn hond zal naar jou hond toerennen op 10 meter afstand stoppen en voor 90% zeker gaat hij een speelboog maken.
Of hij komt dichterbij voor de snuffelsessie. Wordt hij afgesnauwd (wat ik geen enkel probleem vind das nog best normaal hondengedrag) dan druipt hij af.
Tot zover vind ik dit heel normaal honden gedrag en zeker noet ontoelaatbaar in losloop gebied.
Een hond die op je afstormt en gelijk de poten op jou hond zet is gewoon asociaal. En zon hond dien je als baas zeker terug te roepen.
Ik zal mijn berichten in t vervolg proberen wat meer te nuanceren
Maar wáárom vraag je het niet eerst aan de andere eigenaar voordat je jouw hond zomaar op een ander af laat rennen?
Mijn teef is blind. Een hond die uit het niets is komen aanrennen (niet per se aanstormen, al hoeft daar niet eens zo’n verschil in te zitten) kan haar enorm laten schrikken. Betekent dat dat ik niet meer in een losloopgebied zou mogen lopen? Natuurlijk niet, mijn hond en ik storen niemand, dus dat zou de omgekeerde wereld zijn. Ik vind het eigenlijk enorm asociaal hoe men verwacht dat andere honden ook willen (of kunnen) spelen (of überhaupt contact maken) omdat hun eigen hond dat wil. Het inlevingsvermogen ontbreekt gewoon compleet bij sommigen.
Soms denk ik dat mensen het pas echt begrijpen als ze zelf een hond hebben met dergelijke medische klachten of een intolerantie naar soortgenoten.
Ik heb ook een kleine mafkees welke een hekel heeft aan alles op vier poten. Die gaat niet naar losloopgebied is niet leuk voor hem. Er zullen in losloopgebied altijd honden op hem afkomen, niet heel nederland zit op dit forum.
Mijn honden luisteren prima maar lopen wel eens voor mij uit wanneer ze los lopen. Dan zou het niet zo moeten zijn dat mijn honden dan een andere hond tegen komen en gelijk in levens gevaar moeten zijn of dergelijke.
Ik heb het nu ook over grote losloopbossen of plassen.
Wanneer je die kleine losloopveldjes hebt schreeuw ik altijd een keer of ik erbij mag met mijn honden. Dat soort kleine omheinde veldjes vind ik namelijk wel ideaal voor honden die wel willen rennen maar niet met iedereen kunnen. Door een hek en poortjes zie je meestal mensen aankomen en je kunt fijne afspraken maken met whatsapp of facebook groepen over wie daar wanneer naar toe gaat.
Mijn hontintollerante hondje gaat graag naar het bos maar dan wel in aanlijngebied kan hij ook heerlijk snuffelen en doen en ik weet zeker dat hij van niemand last heeft en niemand van hem.
Mace is ook zo goed als blind Ushanka, zul je zien dat we hier een heftige discussie aan het voeren zijn en dan komen we elkaar een keer onverhoopt tegen blijkt het een match made in heaven te zijn rustige 1 op 1 onmoetingen gaan vaak wel goed met hem. Wanneer er inderdaad geen sprake is van schrikmomenten.
Ik ben overigens ook echt niet te beroert wanneer iemand in losloop gebied aangeeft dat ze mijn honden niet waarderen ze terug te roepen maar ik ga er op grote schaal toch echt wel vanuit dat de honden die in losloopgebied lopen gewoon volledig sociaal zijn. Misschien is dat fout van mij maar in de praktijk heb ik nognooit problemen ondervonden met mijn honden in losloopgebied.
Snap ook dat je als eigenaar van een kleiner ras dit niet leuk vind. Echter: Senn heb ik tegen een klein hondje nooit zo zien doen. Hij gaat juist voor een kleintje op de grond liggen. En als ze hem af snauwen helemaal: plat op de rug.
Maar ja, blijft dat hij even wil snuffelen meestal, maar als ik hem terug roep gaat hij ook direct weer mee op een hele enkele keer na, dat is dan als hij echt in een spel zit (als het dus wel van beide kanten erg leuk is).
Daar had Bibiche het over, degene waar jij tegen zei dat het een losloopgebied is en het haar eigen schuld was.
Tuurlijk moet je ze lekker beweging geven en tuurlijk kan het, maar toch vind ik wel dat je de schothoogte mee moet nemen in je beslissing voor een grote hond te gaan. Je moet toch wel rekening houden met dat de hond dingen omzwiept, veel in de weg kan lopen enz. Sommige mensen kunnen niet tegen dat gefriemel, dus ik vind wel dat je daar rekening mee moet houden.
Dus dan moet je rekening houden met de aanschaf van een hond, omdat andere mensen die niet tegen gefriemel kunnen, in jou appartement komen?
Een hond hoeft echt niet alles om te zwiepen. Gewoon leren dat ie niet bij de salontafel mag komen. Als die in de weg loopt, even voor een moment terug verwijzen naar z'n kussen. Met een grote hond in huis geen dure tierelantijntjes overal neerzetten als je bang bent dat het sneuvelt. Problemen opgelost.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?