Termen. We gebruiken ze allemaal, ook als het om onze honden gaat.
Toch heb ik er soms vraagtekens bij. Wat bedoelen we nu eigenlijk?
Uitvallen
Aanvallen
Er op klappen
Aankomen stormen
Grommen of grauwen?
Janken
Fixeren
Gevecht
Gebeten
Bijten
Sneppen
Ongelukje (zindelijkheid)
Agressie
Onderdanigheid
Puberen
Pup/puber/jonge hond/bejaarde hond
Het gevoel bekruipt mij regelmatig dat iedereen er een andere betekenis aangeeft waardoor er langs elkaar op gepraat wordt.
Vraagtekens heb ik er nimmer bij, meestal heeft degene die deze bewoordingen gebruikt , er een heel bericht bij gezet, bij mij is er nimmer twijfel, wel kan het gebeuren dat men verkeerd leest en daardoor er verkeerde conclusies worden getrokken.......
Een voorbeeld...als ik schrijf..... mijn hond heeft een ongelukje gehad, en ik er niet bij schrijf wat voor ongelukje ja dan is het moeilijk gissen om een goed antwoord te geven..... mijn hond heeft een ongeluk gehad...dan schrijft men erbij...geplast in huis, of...mijn hond is onder een auto gekomen en heeft zijn/haar poot gebroken, dan is er toch geen twijfel aan het woord toch ?
Of....mijn hond valt uit...verder schrijf ik er niets bij, ja dan is het wederom moeilijk om een berichtje erbij te schrijven waarom de hond uitvalt...maar een ieder schrijft hier toch verder dan alleen de aankondiging....als ik schrijf mijn hond valt uit...verder niets....mmmm valt je hond zijn organen uit of valt de hond een andere hond aan....ik snap niet goed wat je met het rijtje wilt.
Ik zie het probleem niet.
Zoals Willemijn zegt staat er meestal nog meer tekst bij waaruit je al snel kunt afleiden wat er bedoeld word.
En als ik het niet weet vraag ik ernaar.
Zit ik ernaast hoor ik dat vanzelf wel
Ja, een woord kan vele invullingen hebben.
Maar een vraag is dan snel gesteld: "Wat bedoel je met... "
Vaak krijg je dan een beter inzicht in wat er precies wordt bedoeld.
inderdaad is het soms verwarrend, daarom is doorvragen ook belangrijk om een beter beeld te kunnen krijgen.
Soms wel, soms niet.
Hoe kan je bijvoorbeeld een hond hebben die uitvalt naar iets dat er niet is? Dat is een duidelijke. De hond valt niet uit, de hond gaat tekeer.
Mijn pup heeft ongelukjes in huis is ook een veel gehoorde en een twijfel geval. De pup plast in huis als hij niet weet dat dat niet de bedoeling is, of hij weet dat hij het buiten moet doen maar het gaat een keertje fout -> ongelukje.
En dan heb je de veel voorkomende; mijn hond is gebeten. Dan zijn er vaak al pagina's voor geschreven voor iemand (vaak de usual suspects) vraagt: "Is je hond ook gewond?" waar dan een "Nee" opvolgt en het om sneppen of uitvallen blijkt te gaan en niet om bijten.
Is dat erg? Mmm.. op een forum hooguit lastig maar voor onze HR hondeneigenaren kan dit echt nare gevolgen hebben omdat er toch een melding van bijten kan volgen.
In dat geval moeten ze ook foto's van de verwondingen overleggen.
Dat mag ik hopen! Maar van die eigenaren hoor ik hier op HP andere verhalen.
Ik denk ook wel dat er verschil in zit tussen geschreven of gezegde woorden.
Ik lees ook zo vaak mijn hond is aangevallen met een heel verhaal erbij.
Vele steunbetuigingen de aanvaller is sowieso een rothond.
Ongeacht het ras.
Als je vraagt ben je naar een da geweest dan krijg je meestal geen reactie terug.
Dan denk ik mensen doe toch eens normaal.
Honden maken wel eens ruzie,ze bekvechten een korte maar hevige schermmutseling niet leuk maar dit gebeurt nu eenmaal als je honden hebt.
Zoveel drama vaak om niks.
Ik denk dat 'onze HR hondeneigenaren' hun mannetje prima staan.
Maar je hebt wel gelijk dat mensen snel roepen dat hun hond is aangevallen zonder schade.
Maar is je hond dan pas aangevallen als hij daadwerkelijk schade heeft?
Ook als hij geen bijtwonden heeft kan er wel degelijk schade aangericht zijn
Wat gegrauw/gesnauw en elkaar in de haren vliegen of een aanval daar zit wel een verschil, maar voor mij ligt hem dat met name in het hoe en wat er gebeurd is
Stel ik loop ergens met Gijs en een loslopende hond springt zomaar op hem, ze beginnen te vechten maar hij heeft geen schade, dan vind ik wel dat hij is aangevallen
Terwijl als twee honden los lopen en samen zijn en dan elkaar in de haren vliegen vind ik het niet een aanval
Ik vind de termen niet per se onduidelijk, wel word het verwarrend als er te weinig andere informatie bij gegeven word
Soms word een hond op zijn plek gezet door een andere hond. Dit is geen aanval, maar ziet er wel zo uit. Dan is er geen schade. Als een hond vecht of wordt aangevallen, is er altijd schade, omdat het dan menens is. Voor jou voelt het alsof je hond wordt aangevallen, terwijl hij in werkelijkheid op zijn plek wordt gezet, waarschijnlijk omdat zijn houding op dat moment verkeerde signalen afgeeft.
Ja als je het zo bekijkt wel maar eigenlijk is er niks aan de hand.
Oké ruziemakende hond was vervelend maar behalve wat losvliegende haren is er niks ergs gebeurt,geen reden voor drama maar zet je dit in een topic,dan gaan we weer los.
De baas doet het slecht,de hond deugt niet.....zulke dingen gebeuren nu éénmaal.
Vervelend als het jouw hond overkomt,heel zeker maar ik noem het gewoon een ruzie.
Honden zijn gewoon af en toe onvoorspelbaar,hoe goed ze ook opgevoed zijn.
Zolang er geen echte schade wordt toegebracht is het alleen maar eenheel erg vervelend voorval en zeker als je met een oudere,zwakkere of zieke hond loopt.
Oke maar in mijn voorbeeld als ik met mijn hond aan de riem door de straat loop en een andere loslopende hond rent op hem af en duikt erop, wat heeft mijn hond dan verkeerd gedaan? En ja, dat is echt gebeurd
Waarom moet hij dan in vredesnaam op zijn plek gezet worden? En wie bepaald wanneer een andere hond op zijn plek gezet moet worden? De andere hond? En wie zegt dat die altijd gelijk heeft?? Dus dan is jou "een andere hond op zijn plek zetten" wel degelijk een aanval in mijn ogen. Omdat het nergens op slaat en niet nodig is
Zulke reacties waren dus exact de reden dat ik geen zin had om in dit topic te reageren en wou dat ik het dus niet heb gedaan, want het slaat gewoon helemaal nergens op
Ben het bijna helemaal met je eens hoor
Behalve het feit dat voor mij een aanval niet per se met fysieke schade hoeft te zijn. Hoe het tot stand is gekomen, wat hond A en B wel en niet hebben gedaan daar ligt voor mij het verschil wanneer ik het wel of niet als aanval zie
Gijs heeft een keer met een andere hond ruzie gehad, ik dacht dat het gewoon elkaar in de haren vliegen was. Maar thuis bleek dat hij toch 2 bijtwondjes had. Dan zou het dus wel ineens een aanval zijn? Terwijl op het moment zelf zou je zeggen ach het is alleen een beetje ruzie?
Het maakt mij niet uit hoe je een voorval noemt, ik kijk/lees vooral wat er verder over geschreven word, dat vind ik belangrijk dan welk woordje er op plakt
Alleen vind ik niet dat je kan zeggen je hond is alleen aangevallen als hij schade heeft, dat vind ik te kort door de bocht
Het klopt hoor; jouw hond hoeft helemaal niet 'fout' te zitten. Ik noem het dan wel geen aanval maar 'er bovenop klappen of duiken'. En ja, daar houdt een hond dan wel geen wonden aan over maar kneuzingen kan, zeker als er veel gewichtsverschil is, en psychisch kan het ook heel veel doen met je hond.
Je hebt helemaal gelijk hoor, het is allemaal niet zo zwart wit.
In mijn reactie doelde ik alleen op hr honden.
Euh..."op zijn plek gezet" ?
En dat vind jij normaal gedrag van de andere hond en normaal hondengedrag?
Geen idee waar die "plek"dan zou zijn.
Als een hond asociaal gedrag vertoont tov een andere hond ben je als eigenaar verantwoordelijk om dat gedrag af te leren.
Ja,dat gebeurt regelmatig....die honden vinden het dus normaal.
Strontvervelend dat wel als je eigen hond de dupe is,vorig jaar met Tosca gehad en nu met Vigo dat betekend dat ik alles moet mijden wat losloopt omdat het zo vaak gebeurt en Vigo ondanks zijn slechte rug het niet pikt. Maar het is funest voor hem.
En die zou bijten voor menens en is dan weer de rottige HR-hond.
En mensen vinden het blijkbaar ook normaal....
Terwijl het gewoon asociaal gedrag is.
Soms ook domheid.
Kom ik iemand tegen met een grote hond aan een flex.
Ik hou Vigo bij mijn voet en zeg,hij heeft hernia en mag geen druk op zijn riem en rug zetten. Vigo zit rustig naast mij.
Wat doet ze? Echt daar gaat mijn broek van af zakken.
Ze klikt de flex los,en zegt tegen haar hond die naar Vigo komt,voorzichtig met het hondje.....
Als ik dan snauw,wil je ,je hond bij je houden,is niet zo slim! dan wordt ik aangekeken met een blik van wat een chagrijnig mens.
Sorry off topic maar dat krijg je automatisch met zo een topic.
Volgens mij willen sommigen gewoon graag de gebruikte woorden in twijfel brengen.
Toen ik zei dat een hond mijn hond wou aanvallen, was jij ook degene die zei dat ik die dan toch echt niet weg had kunnen houden door te roepen. Terwijl IK in die situatie zat, zag wat er gebeurde en zag hoe er gereageerd werd op mij.
Dus ja, er moet blijkbaar gewoon nogal vaak getwijfeld worden over de waarheid en niet zozeer de betekenis die men bedoelt.
Hee.. pssst.. ik heb je geplust.. niet doorvertellen hoor
Aan wie is deze post gericht?
Ik denk dat er wel degelijk grond is voor een discussie over termen.
Er op klappen, een aanval of vechten, is het enige verschil dan of er schade is of niet? Voor mij gaat het om de bedoeling van de hond die als eerst in beweging komt (dus al dan niet uitgelokt gedrag).
Er op klappen is, vind ik, zonder kwade bedoelingen. Te laat gestopt of zo. Dat kan schade opleveren maar in de regel geen bijtwonden want de hond die het eerst in beweging kwam, had geen schade van de andere hond tot doel.
Aanvallen, is als een hond op de ander af stormt en deze probeert te beschadigen, terwijl de andere hond probeert te vluchten of over te geven. Vechten wordt het als de aangevallen hond zich gaat verdedigen; met agressief gedrag terug reageert met als doel de aanval te stoppen of zelf schade toe te brengen aan de aanvallende hond.
Om een situatie te geven een voorbeeld van gedrag bij ons op de hondenschool.
Er waren maar 4 honden. Twee doen er toe: Ziva en laten we hem even Bert noemen. Bert is een old englisch bulldog als ik me niet vergis. Bert heeft altijd een bepaalde spanning om zich heen hangen; andere honden reageren anders op hem, komen niet zo graag in de buurt. Hij reageert soms op andere honden met gegrom en trekgedrag aan de riem (gezien de aard van het topic zal ik het maar even geen uitvallen noemen). Andere keren blijft hij rustig.
Normaal zorg ik dat er enkele honden tussen Ziva en deze hond in staan. Door de kleine groep was dat dit keer niet mogelijk, er stond nu één hond tussen. Ziva, onnozel ding dat ze is, zat constant naar Bert te kijken. Bert lijkt hier opgewonden van te worden dus ik probeerde dit te voorkomen. Op een gegeven moment zijn we bezig met afstandscommando's. Ziva let op mij, kijkt niet naar Bert. Bert wil niet op zijn plek blijven dus zijn baas is bij hem en probeert hem te laten liggen en blijven. Ik ben net klaar met een oefening en wil Ziva belonen. Op dat momens schiet Bert er vandoor, de riem wordt uit de handen van de baas gerukt. Bert rent al grommend en blaffend op Ziva af. Ziva probeert weg te rennen, helaas voor haar had ik de lijn vast en wist niet dat ik deze beter los kon laten.
De hond blijft op Ziva af gaan, gaat hierbij op haar nek af. Ziva blijft ontwijken, wegdraaien, gaat op haar rug liggen als hij toch bij haar komt. Bert lijkt in haar hals en nek te bijten. Uiteindelijk wist de baas de lijn van Bert te pakken en heeft hem weggetrokken. Ziva had geen fysieke verwondingen (heeft wel een dikke kraag, dat dient gezegd te worden).
Hoe zouden jullie dit benoemen?
Nee de eigenaars vinden dat normaal, honden hebben dat gedaan en er is geen baas geweest die het gedrag corrigeerd....als mijn hond een hond ondersteboven loopt, grijp ik direct in, een jonge hond moet nog leren, en als ik er niets van zegd wordt het alleen maar erger....dus de eigenaar is de schuldige die dit toelaat.
En nog de taalbarriere ook
Als ik loop met de honden, dan loop ik effectief.
Als een Nederlander loopt met zijn honden, dan is dat op wandel tempo
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?