Hoi,
Wij zitten op het moment met een groot probleem. Onze hond kan niet goed alleen thuis blijven zonder dat hij gaat slopen en/of blaffen.
De laatste tijd gaat hij echt zitten janken als een wolf.
Hij komt uit het asiel en hij is 2,5 jaar oud wij hebben hem nu ongeveer een jaar. In het begin ging het heel moeizaam, wij hebben hem toen eigenlijk als een pup behandeld, hij moest in de benche aangezien hij anders sloopte. Wij hebben hem eerst in de benche gedaan terwijl hij ons gewoon kon zien dat ging goed. Wij gaven hem ook vaak wat lekkers in de benche in de hoop dat hij de benche leuker zou gaan vinden.
Daarna hebben we hem in de benche gedaan en zijn we zelf even in een andere kamer gaan staan en dit steeds wat langer laten laten worden. Soms blafte hij dan en dit hebben we genegeerd.
Ik het begin oefende we dit trouwens na een goede uitlaatronde en na een tijdje gingen we het ook oefenen zonder dat hij daarvoor heel lang alleen geweest is. Dit vond hij nog moeilijker.
Eerder bracht ik hem bij mijn moeder als ik moest werken dat ging goed en ook daar bleef hij soms even alleen als ze boodschappen ofzo moest doen. Helaas kan ik hem daar niet meer zo vaak naartoe brengen omdat mijn moeder meer en op andere tijden is gaan werken. (eerder werkte ze vaak savonds en dan was ik of mijn vriend alweer terug om de honden op te halen)
Momenteel werk ik niet omdat ik in de ziektewet zit, ik heb nek en rug letsel en dus opzoek naar lichter werk. Ik moet wat uren werken anders word het erg krap financieel. Ik hoef niet heel veel te gaan werken dus hij hoeft ook niet super lang alleen te zijn (zo n 16 uur per week) als ik deze uren verdeel over de week zal ik dus zo n 3 max 4 uur weg zijn wat in mijn ogen prima zou moeten kunnen.
Verder hoeft ie dan niet heel vaak alleen te zijn, boodschappen etc kan ik doen als of mijn vriend thuis is of ik laat ze even bij mijn moeder.
Het zou wel fijn zijn als het alleen blijven goed gaat dat ik en mijn vriend ook weer is wat leuks samen zouden kunnen doen zonder honden. Dit hoeft dan niet te zijn op dagen dat hij al alleen geweest is ivm werk maar bijv in het weekend.
We kunnen nu niet eens een keertje uit eten of iets zonder oppas te hebben voor de hond.
Wij zijn inmiddels verhuisd naar een grotere woning waar we een stukje in huis hebben afgezet zodat hij meer ruimte heeft en niet meer in de benche hoeft als hij dat niet wilt. De benche hebben we er wel instaan zodat hij erin kan gaan liggen als hij wilt, ik dacht dat dat misschien vertrouwd zou voelen. Weet wonen hier inmiddels trouwens alweer een half jaar en daarvoor is hij al 3 maanden lang zo n 5x in de week mee geweest om te klussen, lijkt me dat hij dus inmiddels al wel gewend moet zijn, als er iemand thuis is is hij ook gewoon op zijn gemak.
Hier hebben we ook geprobeerd het op te bouwen door het steeds iets langer te maken, de ene keer gaat hij wel blaffen/janken en de andere keer niet. We hebben nog 2 honden en als hij gaat janken gaan die andere 2 meedoen. Die 2 hadden we al voor balou kwam en daar hebben we nooit problemen mee gehad die konden prima 5 uur achter elkaar alleen zijn.
We sturen hem regelmatig naar zijn plaats toe zodat hij leert niet constant in mijn buurt te hoeven liggen, als ik op de bank zit gaat hij bijv vaak naast de bank liggen.
Toch is het niet zo dat hij me constant achtervolgt in huis ofzo en soms loopt hij ook wel is in de tuin terwijl ik binnen ben of andersom.
Ik heb ook geprobeerd om muziek op te zetten of de tv aan te laten maar daar merken we geen verschil mee.
Hij is trouwens wel heel snel heel opgewonden, we zorgen dat hij rustig is voordat we hem alleen laten.
Hebben jullie ideeën wat ik kan doen?
Er zijn trouwens al 2 gedragstherapeuten langs gekomen maar helaas zonder succes
Alvast bedankt!
Zitten de andere honden ook in een bench of in een afgezet stukje?
Welk ras is hij?
Als twee gedragstherapeuten het niet weten, heb ik waarschijnlijk ook niet de oplossing voor je. Ik weet wel dat er duidelijk verschil is tussen verlatingsangst en niet alleen thuis kunnen zijn. Bij het eerste is eigenlijk het weggaan al een probleem, en veel moeilijker aan te pakken. Bij het tweede kan hij wel even alleen, maar niet te lang. En dat kan je heel rustig opbouwen.
Maar zo te lezen heb je al veel geprobeerd. Dan kan ik alleen maar aanbevelen om een methode niet te snel af te schrijven, een hond moet ook de tijd krijgen om te wennen eraan.
Wordt het echt een probleem, zou dan misschien de adaptil verstuiver iets kunnen zijn. De verhalen wisselen van weinig effect tot grote successen. Maar zeker omdat je andere honden blijkbaar ook verstoord raken en mee gaan blaffen, zou het een optie kunnen zijn.
Veel succes!
Gisteren was ik trouwens een uurtje weg en mijn vriend was in de voortuin bezig, het rolluik zat dicht dus hij kon mijn vriend niet zien.
Hij was wel gewoon los in huis en de deur naar de achtertuin stond open, dit ging prima. Maar ze weten denk ik heel goed dat je niet echt weg bent.
Soms draait het niet om verlatingsangst, maar wil de hond gewoon samen blijven met z'n familie, en als dat niet het geval is, gaat ie roepen. Dit huilen als een wolf is dan eigenlijk roedel-roepen: 'waar ben je?'
Heb je z'n gedrag al eens gefilmd?
Zo kan je misschien uit z'n lichaamstaal afleiden wat de eigenlijke oorzaak is, hoe het janken zich opbouwt, wat eraan vooraf gaat... Want er kunnen allerlei emoties spelen. Misschien frustreert het hem opgesloten te worden terwijl de andere honden loslopen? Misschien lijkt ie rustig als je vertrekt, maar is dit niet zo en gaat ie al snel rondjes draaien, hijgen, krabbelen, enz.
Als je het een aantal keren filmt als je weggaat, krijg je vaak een beter beeld van wat er werkelijk aan de hand is.
Ben benieuwd wat je ervaring is met Adaptil.
Wat hebben de gedragstherapeuten eigenlijk precies gezegd? Hebben zij achterhaald wat de oorzaak is? Als hij soms al een uurtje alleen kan zijn, dan lijkt het me te trainen, maar misschien in veel kleinere stapjes.
lastig hoor, het zou soms zo fijn zijn als ze het gewoon kunnen vertellen.
Maar sinds je in je nieuwe woning woont, zet je hem in een afgezet stukje, toch? En dat is ondertussen een half jaar?
Heb je het al eens geprobeerd in je nieuwe woning, om hem wél los te laten, maar dan vanaf 0 het alleen-blijven op te bouwen? En dus nooit verder te gaan dan de hond aankan, en tijdens het oefenen op het alleen-blijven steeds weer terug te komen vòòr ie onrustig wordt?
Eens hij gaat blaffen en janken, ben je eigenlijk al te lang weggebleven, en is de oefening om zeep.
Het is erg belangrijk bij het trainen om eerst goed in die 'veilige tijdszone' te blijven, en pas als je zeker bent dat de hond daar vrede mee heeft en zich daar goed bij voelt, kan je een stapje verder gaan.
Als je meteen een te grote stap neemt, en de hond gaat janken, dan wordt er de foute link gelegd: baasje is weg = ik voel me daar niet goed bij.
Terwijl, als je in de oefen-periode steeds tijdig terugkeert (dus op een moment dat ie nog rustig is), de stemming voor de hond is: baasje is weg = ik voel me prima.
Eens die link er stevig inzit, kan je pas beginnen opbouwen in tijd.
Onze 4 chows reageerden allen het zelfde.
We vertekken en brengen haar naar onze slaapkamer zeggen "seffens zijn we terug" ze zucht diep, kipt zich om en begint te slapen.
Als ik hem trouwens in de tuin doe en ik ga een boodschapje doen jankt hij niet.
Wel blaft hij dan soms, bijvoorbeeld als er een kat ofzo over de schutting loopt maar dan gaat hij niet achter elkaar door.
Toch lijkt hij het in de tuin ook weer niet ideaal te vinden, hij gaat voor de deur liggen of zitten tot ik terug kom (dit doen ze alle 3 trouwens)
Liever heb ik ze ook binnen als ik weg ben maar als ze zich fijner in de tuin zouden voelen vind ik dat ook prima. Maar als ze zo voor de deur gaan zitten heb ik niet het idee dat ze het echt heel fijn vinden.
Oh ja, meerdere keren per dag.
Wat je best doet is de oefening pas starten als de hond zich lekker ontspannen voelt. Dus nooit bij onrust, verveling, opwinding, enz.
Ga de deur uit en kom weer binnen, maar link er niet steeds dezelfde routine aan. Meestal hebben mensen vaste gewoonten als ze het huis verlaten (jas aandoen, sleutels nemen, mobieltje in de handtas steken, enz.) Een hond weet dan al: he, ze gaat weg! En soms begint dan al inwendig de onrust op te steken. Probeer dit tijdens de oefeningen zo veel mogelijk te doorbreken.
Dus bijvoorbeeld: ga zonder je jas en tas de deur uit en kom na een minuut weer binnen. Of omgekeerd: neem je sleutels en je tas, maar ga niét naar buiten en ga bijvoorbeeld achter je computer zitten.
Dit vaak doen, binnen-buiten-binnen-buiten, tot de hond er eigenlijk niet meer van opkijkt. Je komt immers toch meteen weer terug.
Als je merkt dat hij hier absoluut geen problemen meer mee heeft, dan kan je al eens een keertje langer wegblijven. Maar maak in het begin geen grote sprongen. Bouw met minuutjes op.
Pas als dat ook steeds goed gaat, kan je gaan afwisselen: 1 minuut de deur uit, 10 minuten de deur uit, dan weer 2 minuten... kortom: haspel tijden door elkaar, zodat het pure willekeur wordt. Zo gaat ie niet zitten wachten. Want 'wachten' is niet hetzelfde als 'rust'.
In het begin kan je 't idee hebben dat het erg langzaam gaat. Maar als je dit goed opbouwt en het nooit zover laat komen dat ie gaat janken, kom je ineens bij een punt dat ie er vrede mee heeft en zich er okee bij voelt. En dan kan je al es langer wegblijven en hoef je niet meer te oefenen.
Ja, ik sluit me bevooroordeeld wat betreft het opnieuw opbouwen aan bij Alaska's finest: meerdere keren per dag kan prima, juist omdat je niet echt lang weg gaat. En inderdaad geen vaste routine, want ze herkennen dat zo snel. Dus de ene keer op die plek en dan ga je door de voordeur, de andere keer blijf je gewoon in het zicht, de volgende keer ga je naar boven, en dan weer door de achterdeur.
allemaal met het doel: waar ze ook gaat, ze komt altijd terug! Dat is voorlopig de enige les die nu telt.
en bij thuiskomst normaal doen. Niet overmatig blij als het goed ging. En dat springen, laat hem maar eben, maar doe er niets mee. Draai je om, loop weg, ga naar boven, naar de wc of weet ik veel. En zodra hij kalmeert, dan begint het feestje ;-) belonen, brok erin, kroelen, brave hond.
succes hoor. Het klinkt allemaal eenvoudig maar ik weet hoe moeilijk het is. Ik schreef van de week ook een topic dat onze hond het moeilijk heeft met alleen zijn nadat we in de vakantie langdurig veel thuis waren. We maken sprongen vooruit, maar ook wel eens achteruit. En zeker bij asielhondjes (onze hond is ook een rescue pup) merk ik dat het vertrouwen niet altijd vanzelfsprekend is.
Ik doe hem meestal 10 a 15 minuten voordat ik wegga al in het afgezette stuk, dan ligt hij daar gewoon rustig.
Ik doe ze er soms ook wel is als ik bijv ga dweilen dus het is niet zo dat als hij erin moet ik altijd wegga.
Zorgen voor verschillende routines is wel een goed idee! Het afgezette stuk is in de woonkamer en de deur van de woonkamer doe ik dicht. Mijn sleutels en jas etc heb ik eigenlijk altijd in de gang dus dat ziet hij niet meer.
Heel vaak naar binnen en naar buiten ga ik gelijk mee aan de slag, hij word nu soms nog erg wild als ik dan weer binnen kom terwijl ik alleen iets uit de auto gepakt heb ofzo. Hij doet dan net alsof ie 3 uur alleen geweest is en springt dan ook echt heel erg, ik probeer het te negeren maar dit gaat niet altijd. (Ik pas vaak op mijn neefje en nichtje dus dan moet ik hem wel tegenhouden want die kinderen vallen gewoon om als er zo n grote hond tegen ze opspringt)
Hoe zit het met de beweging van de hond? Sluit me aan bij wat hier voor gezegd is, maar krijgt de hond voldoende beweging? Als de hond goed uitgeput is voor dat je weg gaat zal hij misschien ook minder puf hebben om te blaffen enz. Laat de hond minimaal een half uur goed uit. Flink rennen en geef daarna de Kong. Dan zal ze die 3 a 4 uur flink uitgeput zijn lijkt me. Misschien het proberen waard.
Ik ben vanmorgen al een aantal keer naar buiten gestapt en heel snel weer terug gekomen. Max 2 minuten weg, bij terugkomst is hij nog wel erg blij maar we gaan dit gewoon een tijdje doorzetten kijken of het helpt!
Toevallig zag ik van iemand een bericht vorige week ook van honden alleen thuis,de ene voor het eerst los in huis en niet in bench.
En ik zag in die berichten voorbij komen dat zij de honden aansprak,dus via camera.
En dát vind ik ideaal om je hond te kunnen begeleiden als jij er niet bent.Je kunt op die manier je hond helpen en rustig vertellen wat hij "moet" doen,vertellen om te gaan liggen of hij is al kalm door het horen van je stem.
Je kan hem dan toch onderbreken op zo'n moment,geruststellen én de buren hebben er minder last van.
Nu las ik iets over een losse cam bij dat persoon ..een foscam,maar ook dat ze voor een andere zou kiezen de volgende keer,omdat er te vaak geen verbinding te maken was.
Ik heb er té weinig verstand van om je daarin verder te adviseren.
Ik heb trouwens mijn hond geholpen door haar minimaal 1 uur uit te laten i.p.v. een half uur,niks met rennen of druk doen,gewoon wandelen samen,wat lekkers strooien in het gras en laten zoeken,dan was ze wel rustig.Met een half uur was ze nog te druk in haar hoofd.
En ik heb haar via de brievenbus begeleid...uit zichzelf ging ze al vaak in de gang liggen of in haar mand,wat ook voor mij te zien is via de brievenbus.Wilde ze opstaan om onrustig te doen,wat dan vaak leidde tot huilen,dan riep ik haar en zei gewoon 'ga maar liggen én mooi wachten'. Zij is goed bekend met wat liggen en wachten betekend (dat moet je er wel goed in hebben zitten) en dan deed ze dat ook.
Zodra ze dat deed zei ik dat ze het goed deed.
Ik bleef ook weleens in mijn halletje staan...zij had dan niet door dat ik niet echt weg was en wachtte dan ook tot ze ging liggen en dan ook weer zeggen 'goed zo,wat een knapperd,ga maar mooi wachten' en stapte dan pas de deur uit. Voor mijn idee een beetje "verwarring" scheppen in of ik nu echt weg was, de deur uit..of toch nog in de hal..of in de buurt, want ik zei ook weleens pas na 5 minuten dat ze zo goed lag te wachten in de gang.Of als ik terug kwam na een half uur/uur dan eerst door de brievenbus kijken en ook weer dat gedrag als goed bestempelen.
Wat je ook nog kan doen,omdat honden erg bezig zijn met je geur is een net gedragen shirt of je sokken achter te laten bij de hond in de buurt,zodat jouw geur langer blijft hangen in huis en onder zijn neus.
Ja, gewoon blijven doen: buiten-binnen-buiten-binnen tot ie nergens nog van opkijkt. Je kan ook nog korter beginnen dan 2 minuten, en slechts enkele seconden buitenblijven en al weer binnenkomen. Een halve minuut, een minuut.
Maar dus dit blijven herhalen tot je merkt dat ie er niet meer om maalt. Pas dan de tijden verder gaan opbouwen.
Wat ik nog vragen wou: hoe is de relatie tussen de honden onderling? Komen ze goed overeen? Want dat kan ook meespelen in de spanningsopbouw bij het alleen thuis blijven.
Hey wat handig dat je dat al hebt en kan gebruiken.
Ik weet niet of het verwarring met zich mee brengt...nu gaat het ook niet goed,dus het lijkt mij het proberen waard(op zijn minst) om te kijken óf het hem kan helpen. En niet zomaar wat roepen,maar gericht vertellen wat hij moet doen. Met daarbij wat geruststellende woorden en stembeloningen.
Als je dit probeert zal hij heus niet compleet in de war raken,omdat hij opeens je stem hoort.
Maar je mag natuurlijk zelf weten wat je doet
Er is geen topic van,ik zag het bij iemand op mijn FB voorbij komen.
Vandaag ben ik een keer of 10 even naar buiten gestapt en ik moet zeggen dat ik nu al wat resultaat merk!!
Heel minimaal maar ik kan ook niet verwachten dat het in 1 dag opgelost is natuurlijk.
Hij blijft iets rustiger en springt minder als ik weer binnen kom.
De laatste keer dat ik het deed stond hij me echt aan te kijken met een blik alsof ik gek was haha
Wat ik nog vragen wou: hoe is de relatie tussen de honden onderling? Komen ze goed overeen? Want dat kan ook meespelen in de spanningsopbouw bij het alleen thuis blijven. "
Hmmm ik vind wel eens een snauw toch een teken dat het niet helemaal lekker zit.
De 1 doet iets wat bij de ander stress opwekt en dan volgt er een snauw...
Wat gebeurt er als er wordt gesnauwd? Laat ze je (lang en of te wild) spelen in huis?
Voor mij mogen honden best in huis spelen/raggen, maar echt wel tot waar de "zwakste" het leuk vindt en verbreek ik een spel voordat er iemand zich gestrest voelt en moet snauwen.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?