dat kan zeker gebeuren.
Sorry, beetje een lange link zie ik hahahaha.
Bedankt voor de interessante links! Ik heb ze uitgebreid doorgenomen en blijf nog steeds bij mijn huidige beslissing: niet castreren.
Hier een reutje van 4 1/2 jaar, die ik alleen laat castreren indien er medische redenen daartoe mochten zijn.
Dominantie theorie is sinds ca. 2009 achterhaald:
Wat heeft de dominantietheorie met castreren te maken volgens jou?
Ik weet niet precies wat Loesje bedoelt, maar tegen mij is al meerdere malen gezegd dat ik mijn rue moet laten castreren omdat er weleens een dominantieprobleem kan ontstaan.
Uit de link die Loesje plaatst blijkt dat, dat een totaal verkeerde redenering is.
Onze vent is nu 10 maanden en vertoont ook nog niks aan vervelend gedrag en vind dus ook niet nodig om in hem te snijden en onder narcose te brengen dus ik snap je beslissing wel. Hier ook al aantal keer de vraag gehad of we hem gaan laten helpen want hij kan dominant gaan worden. Dan denk ik al ja maar hij is nu nog helemaal 0,0 dominant en vind de nadelen ervan minder leuk klinken dus als hij geen storend gedrag vertoont laat ik hem lekker zijn zoals die nu is een lieve goedzak.
Aizen, fijn dat jullie vent ook gewoon een lieve goedzak is. Daarbij blijkt dat castreren vaak helemaal niet werkt bij dominant gedrag.....
Dat staat in de links die hier gepost zijn.
Ik ook! Heb een reu van 7 jaar en een van 3,5 jaar.
ik laat ze alleen castreren als er een medische noodzaak is
W&W, het is ook mijn idee om alleen te castreren als het echt medisch noodzakelijk is. Gelukkig denkt mijn eigen dierenarts daar ook zo over.
Ik hoor van kennissen dat hun dierenarts voorstander is van castreren, gewoon zomaar.....
Een vriendin van mij werkt als dierenarts assistente en ook bij die praktijk is altijd het advies om te castreren.
Blijf die afweging ook zeer moeilijk vinden. Zelf een reu van 14 maanden en jeetje wat gieren de hormonen door z'n lijf. En denk je o vandaag is een goede dag kom je weer een loopse teef tegen... .
Mijn reu is sinds ruim een maand nu super onrustig tijdens het uitlaten. Elke hond moet gecheckt worden met soms poging tot rijen en elk geurtje moet besnuffeld worden en over geplast. Aan de lijn prima te begeleiden en trainen maar los gaat dat moeilijk.
Wel blijft die in m'n buurt en zonder andere honden luistert die goed. Maar elke hond is nu soort van jackpot. Daarbij zit z'n koppie super snel vol wat hem weer gefrustreerd maakt en een kort lontje geeft. Daar moeten we echt op letten om conflicten te vermijden. Kort spelen met andere honden en hem bezig houden zodat hij zich op jou focust en niet op de omgeving. Maar relaxed wandelen is anders. Zit daarom enorm te twijfelen om hem toch maar een keer chemisch te laten castreren. Moeilijk.....
pim, dat klinkt inderdaad als " lastig", maar als het goed is, is het toch van voorbij gaande aard?
Kun je hem niet gewoon even aan de lijn houden, desnoods een lange lijn?
Ik bedoel medisch gezien heeft hij dus geen problemen. Misschien moet je hem een beetje in bescherming nemen en een uitlaat plek zoeken waar niet teveel andere honden zijn.
Kan me je twijfel wel voorstellen hoor.
Hoop inderdaad dat het een fase is, maar maakt het wel lastig. Denk je de puppy fase gehad te hebben . Pubergedrag valt ook mee maar die hormonen. Gebruiken al puur hypersex maar dat doet weinig voor m'n gevoel.
We proberen er zoveel mogelijk rekening mee te houden. Maar wanneer zeg je genoeg is genoeg. Want de kans dat mijn reu met deze drang in de 'problemen' komt is in mijn ogen groot. En alleen nog maar aangelijnd houden vind ik ook geen optie. Een hond moet ook hond kunnen zijn. Kijk het aan tot eind september heb ik bedacht en anders gaan we toch voor de chemische optie vrees ik.
pim, hoelang is dit gedrag dan al aan de gang?
Heel eerlijk gezegd vraag ik mij af of je hond daadwerkelijk in de 'problemen' komt. Ik ken jouw hond natuurlijk niet en kan niet inschatten hoe 'extreem' zijn gedrag is.
Ik heb even gezocht op "puur hypersex", maar dat zijn zaken waar ik persoonlijk niets mee heb.
Ik heb een kennis die haar hond is chemisch gecastreerd, maar is intussen ook behoorlijk dik.....
Maar nogmaals, jij kent je eigen hond het beste. Ik heb geen idee wat ik zou doen als het mijn eigen hond betreft.
En je hoeft hem natuurlijk niet voor de rest van zijn leven aangelijnd te houden, misschien een paar maanden.
pim, hoelang is dit gedrag dan al aan de gang?
Heel eerlijk gezegd vraag ik mij af of je hond daadwerkelijk in de 'problemen' komt. Ik ken jouw hond natuurlijk niet en kan niet inschatten hoe 'extreem' zijn gedrag is.
Ik heb even gezocht op "puur hypersex", maar dat zijn zaken waar ik persoonlijk niets mee heb.
Ik heb een kennis die haar hond is chemisch gecastreerd, maar is intussen ook behoorlijk dik.....
Maar nogmaals, jij kent je eigen hond het beste. Ik heb geen idee wat ik zou doen als het mijn eigen hond betreft.
En je hoeft hem natuurlijk niet voor de rest van zijn leven aangelijnd te houden, misschien een paar maanden.
Dat is het vervelende...twee dierenartsen, een voor castratie een die mij vertelde niet doen, alleen als het medisch noodzakelijk is....ik heb me ingelezen, als je dat niet doet laat je de hond castreren.....
Gelukkig heb ik mij intussen ook uitgebreid ingelezen.
Mijn vriend blijft lekker een "echte" man.......
Dat doe je goed...inlezen heel belangrijk, er zijn voordelen maar zeker ook nadelen, en als je ergens tegen aan loop, bespreek het hier en haal uit de adviezen wat je aanstaat...... ik heb een fokreu gehad...en nimmer problemen gehad, wel was ik zeer conseqwent met deze hond.... wilde wat graag naar iedere teef...
Las dat je een reu hebt van 7 maanden oud nu? Zou zeggen kijk hoe je hond zich ontwikkelt. Mijn reu werd ook pas na 12 maanden veel meer hormonaalgedreven. Voor die tijd geen enkel probleem daarmee ondervonden. Zal ook per reu enorm verschillend zijn.
We proberen echt deze fase met goed begeleiden door te komen want ben ook van mening hem intact te willen laten. Alleen in deze tijd met zoveel geurtjes en loopse teefjes in de buurt is dat niet makkelijk . Zijn koppie kan het slecht verwerken. Arme vent. Zie gewoon dat die er zelf ook gefrustreerd door is.
Dit is vind ik zelf ook nog een goede link: http://www.moniquebladder.nl/castratie-beinvloedt-sociaal-gedrag/
Goede link pim! Mijn reu is nu inderdaad 7 maanden. Kan nog alle kanten op met zijn gedrag. Kan mij voorstellen dat het voor je hond ook niet altijd even prettig is. Maar eigenlijk vind ik het ook iets waar hij gewoon doorheen moet. Ik kan mij mijn eigen puberteit nog goed herinneren..... Was ook niet altijd even gezellig. Zowel voor mij als mijn ouders ha, ha.
Willemijn, maakt het nog verschil als je een reu als dekreu gebruikt? Zijn ze dan meer op teven gericht dan een reu die niet dekt?
Sorry hoor maar een hond wordt niet dik van een castratie maar van te veel voer en te weinig beweging.
Als je ziet dat je hond dik wordt en je grijpt niet in in zijn voer/beweging dan krijg je idd een dikke hond en moet je niet wijzen naar die castratie.
Mijn teef ging ook beter eten na haar sterilisatie. Ik heb haar niet meer eten gegeven en ook niet minder beweging en ze is dus ook niet dik geworden.
Vaak wel.....dan is conseqwentheid toch aan te bevelen....hier zit een fokreu tegen over mij, hier twee teven die loops worden, de hond wordt ook goed conseqwent opgevoed, en hij taalt amper naar mijn teven als ze loops zijn......tegenwoordig zijn er scholen waar loopse teven ook welkom zijn, en ook op shows..niet in hun vruchtbare periodes...en worden apart gekeurd...gebeurt steeds vaker...
Gecastreerde honden ontwikkelen wat meer buikvet, dat is een feit, als je genoeg beweging geeft en wat op het eten let hoef je geen dikzakken te krijgen....maar de hormonen vallen weg , alles gaat wat trager in het lichaam....ik heb twee newfoundlanders gehad, hoefde niet op het eten te letten.....spiermassa wordt minder, aan jou om dat op peil te houden, maar dan nog, de ene teef of reu is de andere niet.....
Bron, dierenkliniek.nl. Wat zijn de nadelen? Het grootste nadeel van castratie is dat het metabolisme van de hond totaal veranderd wordt. In plaats van een hoog (sport) metabolisme, wordt de stofwisseling veel langzamer - terwijl tegelijkertijd de eetlust en daardoor de voedselopname toeneemt. Voor de operatie heeft uw hond veel energie nodig door de hoge stofwisseling, hij kan dus veel eten maar wordt niet snel dikker. Na de operatie wordt het metabolisme lager en daar is veel minder energie voor nodig. Na de castratie of sterilisatie heeft uw hond dus veel minder energie nodig. Als u na de operatie dezelfde hoeveelheid voeding blijft geven als voor de operatie, dan krijgt uw hond veel meer energie binnen dan nodig is. Alle extra energie wordt gebruikt voor vetopslag, wat uw hond dikker en dikker zal maken.......... de eerste maanden zal je er aan toe moeten zien dat er gelijk wat minder gevoerd wordt.... dat is de fase waar ze snel dik worden, na een paar maanden zal de hond als men dit conseqwent doorvoer, niet te dik worden...... oppassen is een must, maar dat is ook met niet gecastreerde honden, die zie je ook vaker in het straatbeeld dat ze te dik zijn.
Het is gewoon stierenpoep. Ik heb zoveel jaren met paarden gewerkt en wij voerden ook gewoon op het oog. Aan de magere kant? Wat meer voer. Beginnend vetlaagje? Wat minder voer en wat meer bewegen. Zo doe ik het ook met mijn honden. it's not rocket science.
Wanneer de spijsvertering langzamer wordt, begint je hond dus aan te komen en ga je dus minder voeren en meer bewegen.
Dit is niet het resultaat van castratie maar van een slecht baasje:
Owww dat wordt dus nog spannend voor ons of die nog een fase ingaat of niet
Liz, je hebt helemaal gelijk wat het extra voeren betreft. Als eigenaar zal je de hoeveelheid voer moeten aanpassen als het metabolisme van je hond trager wordt.
Oef, wat een nare foto. Arme hond.....
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?