Sorry ik kan even niet inloggen. Maar er schoot me zo opeens iets te binnen. De ´roedeltheorie´ zou achterhaald zijn, volgens mij met als voornaamste reden dat het niet het natuurlijke gedrag van wolven weergaf omdat het onderzoek wolven in gevangenschap betrof (even heel kort door de bocht). Maar...komen onze honden niet meer overeen met wolven in gevangenschap dan dat ze overeenkomen met wolven in het wild. Dus dat het misschien wel logischer zou zijn dat ze hetzelfde gedrag zouden vertonen als de wolven uit het onderzoek? Dit is niet mijn mening oid maar gewoon iets wat in mij opkwam. En ben benieuwd hoe jullie daar over denken.
De roedeltheorie van David Mech zou niet achterhaald zijn maar is achterhaald, hij geeft ook zelf uitleg waarom.
https://www.youtube.com/watch?v=tNtFgdwTsbU
Nee naar mijn mening hebben hebben wolven in gevangenschap niets met onze huishonden gemeen, het zou ook erg sneu zijn als ze steeds het gevoel hadden te moeten vechten met ons.
Onze honden zijn geen wolven.
Onze kinderen zijn ook geen chimpansees.
Ik begrijp niet exact wat je bedoeld maar, ik heb hier een best wel natuurlijke roedel (in gevangenschap)
In mijn roedel (bestaande uit paps, mams, en twee pups) vind geen enkele soort van roedel/dominantie gedrag plaats.
Mama straft geen pups, papa straft geen pups. Mama en papa doen geen enkele moeite om "leader" te zijn over de roedel en de pups doen geen enkele moeite "dominantie" te verkrijgen over de rest.
Niemand is de baas. Niemand wil de baas zijn.
Ze eten met zn allen tegelijk en stormen als we gaan lopen met zn allen tegelijk de deur uit.
T gaat er allemaal heel gemoedelijk en totaal niet roedeltheorieachtig aan toe.
Ik ben de baas, klinkt raar, maar is wel zo, als ik er niet bij ben en mijn meiden zijn buiten wil ogin bams belagen, zodra ik naar buiten kom....is haar gedrag over en houdt ze zich rustig...omdat ik haar geleerd heb , laat bams met rust....gaan we met de auto weg...de honden gaan achterin . Echt het is echt zo, bams gaat als eerste de auto in en dan ogin...komen we thuis dan wacht ogin tot bams als eerste de deur binnen gaat, nimmer aangeleerd. Toch een beetje roedelgedrag ??
Neen Willemijn, een gewoonte, die heel waarschijnlijk, toevallig ontstaan is.
Of....toch van mijn kant wat onbewust bams in bescherming genomen tegenover ogin....als ik ogin de gang had laten gaan, zou ze het eten uit de bak van bams stelen en zeker als eerste de auto ingaan, enz, ik dacht en dat is heel hoog van de toren geblazen van mij, (grinnik) dat het mijn ogen en blikken waren die ogin in het gereel houden, hahahaha...onbewust met mijn lichaamstaal haar tot inzien laten komen ??!!..nou is ogin een hond die de please heeft om te behagen, ik hoef maar mijn hand op te heffen van...hooooo, en ze houdt in, of mijn hand voor dr voorborst te houden en ze weet wat ik wil....niet aangeleerd, een hondje dat graag wil pleasen....dat zou dus ook kunnen.
@luz
kinderen geen chimpansees?
weet je het zeker hahaha
@ dobry
Interessant filmpje!
Effe voor de duidlijkheid: wolven en honden zijn familie. Maar honden komen niet verder uit wolven..
Wolven en honden hebben enkel dezelfde voorouders.
En een hond leeft toch niet in gevangenschap? Nou ja ik hoop van niet
Jazeker wel mijn honden hebben gewoon allemaal stockholmsyndroom.
Ze weten niet beter en houden van ons daarom blijven ze maar in principe houden we ze net zo gevangen als een aap in de dierentuin. (Okeeh iets vrijer)
Maar je bent pas echt vrij als je ieder moment op de dag zelf kunt beslissen dat je weggaat en dan ook zonder problemen weg kunt gaan.
Mijn honden kunnen dat niet, ik moet altijd mee
Een wolf in gevangenschap krijgt geen liefde van mensen maar zit gewoon in een kooi. Word niet mee gewandeld ofzo..
Ja die leven nog iets meer in gevangenschap
Interessant topic ik volg!!
Malin & Kimmi ik denk dat het er een beetje aan ligt hoe je ernaar kijkt...
Want een herdershond waar hoeden bij in t bloed zit die niet mag hoeden. Of een jachthond die niet mag jagen vind ik toch een vorm van gevangenschap ( ja dan heb ik het ook over mijn eigen hond..)
Ja ze krijgt wel liefde. Maar een roedel wolven onderling in een zeg dierentuin... die krijgt toch ook liefde van elkaar?? Dus opzich hetzelfde. Ze hebben gewoon minder behoefte aan liefde van een mens..
Toch kan je het niet met elkaar vergelijken vind ik.
Ik geloof ook niet in de dominantie of roedeltheorie
Ja duhh weet ik ook wel
Sta even stil bij de wereld nu. Bedenk hoe mensen zich over het algemeen gedragen. Mensen doen rustig hun dagelijkse routine. Ze wonen in huis met hun gezin en dat gaat in de meeste gevallen toch vrij vredig.
Stel je dan even voor dat een aantal volslagen vreemden onvrijwillig op een terrein van beperkt formaat gehouden worden. Dan krijg je dus zoiets als Big Brother of Utopia, alleen... die mensen zijn geselecteerd. Stel dat dat niet zo is. Zou je ergere strubbelingen verwachten dan in dat soort tv programma's? Ik wel.
En daarom is zo'n Big Brother experiment zonder karakter selectie niet representatief voor hoe de mensen over het algemeen functioneren, en geldt dat voor dat wolven experiment ook voor honden in roedels.
En dan heb je het nog over de verwachting dat de interactie tussen soortgenoten hetzelfde zal zijn als met een andere diersoort...
Ik las toevallig gisteren nog een onderzoek naar de verschillen tussen wolven en honden. En dat er toch ook een aantal overeenkomsten zijn. Eén (de belangrijkste voortgekomen uit dat onderzoek) daarvan was dat wolven opgevoed zoals een hond door mensen zich net zo kunnen gaan hechten aan hun menselijke verzorger als honden dat doen en vergelijkbaar gedrag vertonen. De wolvenpups konden ook leren wat er bedoeld werd wanneer de mens ergens naar wees. Dat kunnen honden ook en dat is een eigenschap die zelfs chimpansees niet bezitten.
Een verschil is dat honden vooral leren door te kijken wat de ander doet en dat na doen. Wolven zijn gebouwd op samenwerking. Ik heb ooit een video gezien waar wolven een "puzzel" oploste waar teamwerk voor nodig was. Een groep honden in dezelfde ruimte kon de puzzel niet oplossen, simpelweg omdat iedere hond voor zichzelf aan het "prutsen" was en één hond het niet klaar kreeg. Veranderde je de puzzel met een ander individu die het voor deed hoe je tot de oplossing kon komen. Dan wonnen de honden en loste de wolven de puzzel niet op.
Wolven...
Dit filmpje zag ik laatst en krijg je toch wel kippenvel van.
https://www.youtube.com/watch?v=vmsB30vaz9A
Ik noem Obi vaak dommert, misschien met goede reden...?
https://www.youtube.com/watch?v=xf4C_EMz5Fc
Ik zag het in 3en documentaire juist andersom. Wolven leren van elkaar, honden van hun baas. Er werd een hond gehaald die een hersenspel moest oplossen, een klep dat geopend moest worden door met poot of neus een hendel omlaag te drukken. Deze hond kende dit spel al, er werd een wolf bij gehaald, deze keek naar hoe de hond de klep opende en er een beloning uithaalden, en na 1 keer kijken deed de wolf precies wat de hond deed. Toen werd er een jonge bordercollie bijgehaald welke het spel niet kende, keek naar de hond die het voordeed, maar kreeg het niet voor elkaar toen het zijn beurt was. Wolven leren dus ontzettend veel van elkaar door elkaar te observeren, zo lossen zij situaties op, en honden doen dit weer op een andere manier.
Bij ons thuis hebben wel roedelgedrag. Onze jongste hond houd niet zo van buitenstaanders (dus buiten onze roedel) en als we geen regels stellen voor de 2 donderstenen proberen ze redelijk de grens op te zoeken en te domineren ( doen ze ook naar elkaar toe). Ze zijn verder wel gw sociaal, zitten niet echt "opgesloten" in een bench ofzo (overdag is de gehele tuin + de schuur met slaapplek tot hun beschikking). Ik denk wel dat er zoiets als een pikorde bestaat onder honden dat hebben nou eenmaal ook en dat is ook gezond, maar bij wolven is dit 1000x sterker aanwezig bij dan bij onze trouwe viervoeters. Je ziet er af en toe nog wel een vleugje van, maar dat is het dan ook wel.
whaha ik wilde me nog inhouden
Dat honden niet zo snel leren komt doordat de hond zodra die in huis komt niet zijn gangentje kan/mag gaan, de mens zit er achteraan, dit mag niet en dat mag niet..zelfstandigheid is er niet bij, amper ontdekkingszucht die jonge honden toch echt wel hebben wordt gauw de kop ingedrukt, kijk eens naar honden die wat dichter bij de natuur staan die zijn veel zelfstandiger dan de ..gewone..huishonden.
Dominantie bij honden bestaat weldegelijk:
http://www.wur.nl/nl/nieuws/Dominantie-in-groep-honden-in-harde-cijfers-uitgedrukt-.htm
Ik merk het hier thuis ook. Er bestaat hier echt een rangorde en ook de mensen in onze 'roedel' hebben daar een plaatsje in.
Welke plek Elsa gaat krijgen weten we nog niet omdat ze nog steeds een puppyvergunning heeft. Ze heeft echter een zeer sterke eigen wil dus ik verwacht dat ze boven Momo komt te staan.
Of het echt belangrijk is? Ik denk alleen dat het handig is als de baas bovenaan staat, verder maakt het niet zoveel uit. Een hond die het laagst geplaatst is, is ook niet zielig. Honden hebben daar niet zo'n moeite mee als de mens.
Wel denk ik dat honden in verwarring raken als de mens die rangorde steeds 'beschadigd' door in te grijpen omdat ze de laagst geplaatste zielig vinden. En verwarring vinden honden wel heel erg.
Sommige mensen staan ook dichter bij chimpansees dan anderen....
Er worden enorm veel theorietjes in de koppies van hondeneigenaren verzonnen.
Die wolf blijft toch op de fantasie werken.
Nee dat rangorde verhaal vind ik dus echt wel de grootste onzin ooit.
En ik hoef hier nergens in te grijpen en niemand is "zielig" of "verward" want iedereen is hier gelijk aan elkaar, niemand wordt voorgetrokken en niemand krijgt "als eerste" iets (voer, aanlijnen, wandelen)
Vind t wel degelijk zielig voor de hond die de mens als "laagste" plaatst ik zie die rangorde hier totaal niet en ik heb vier honden.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?