Hallo allemaal, ik ben hier nieuw dus ik hoop dat ik het in de goede catogorie etc plaats.
Even wat basisinformatie:
Mijn Yorkshire terrier pup (teefje) is nu 8 weken, morgen hebben we haar een week.
We hebben 4 andere honden, 2 teefjes en 2 reutjes.
Ik heb wat vraagjes over mijn pup, aangezien ik misschien een beetje overbezorgt ben en ik het graag allemaal goed wil doen.
Mijn pup is heel druk, ze wilt heel veel spelen en ravotten. Na een dag was ze al helemaal gewend, ze wilt graag met de andere spelen maar die zijn al wat ouder en hebben er niet zon zin in. Wel liggen ze vaak bij haar en beschermen ze haar ook als er een een beetje snauwd. De pup zelf is niet bang als ze snauwen, ze loopt gewoon weg.
Ze eet veel. Ik zet de etensbak weg als ik het idee heb dat ze genoeg gehad heeft, maar wanneer ik de bak terug zet wilt ze eigenlijk meteen weer eten. Ze eet veel en snel, moet ik me hierover zorgen maken en hebben jullie misschien andere tips wat ik hier aan kan doen? Ze is niet echt dik, ze heeft allern een bol buikje. Dit was al wanneer ik haar ophaalde. Eet ze misschien zo veel omdat ze nog moet groeien?
Ze is heel eigenwijs, springt al van de bank af, is dit erg voor de ontwikkeling van haar botjes/spieren?
Ze is langharig, doordat ze veranderd is van voer heeft ze een beetje plakpoep, wat in haar haartjes gaat zitten. Ik heb haar kontje al 3 keer gewassen in een week, en probeer elke keer wat haartjes daar te knippen zodat het niet blijft plakken, maar vanzelfsprekend vind ze t wassen en knippen niet leuk. Kammen vind ze prima.
Al met al is het een heel eigenwijs hondje, we vinden haar superleuk en lief maar ik maak me wel zorgen of dit "normaal" is. We hebben namelijk vorig jaar een chihuahua pup gehad (die is nu bijna 1) en die was heel angstig, wou bijna niks zelf doen. Deze pup wil het liefst alles zelf doen, spelen, eten, drinken, slapen. S'nachts slaapt ze bij mij op de kamer in haar mandje, overdag als ze wilt liggen ligt ze op schoot of op de bank als ze alleen wilt zijn.
Ik hoop dat jullie me een beetje gerust kunnen stellen en/of tips kunnen geven.
Groetjes,
Nova
Update 4 juli 2017
Na een lange tijd toch even een update, ik vond dit topic toevallig weer.
Met Lola gaat het super! Ze is nogsteeds super speels, ze heeft ondertussen een beste vriendje gevonden in een van onze andere honden, en ze is zelfs al een keer naar de trimmer geweest. Mijn zorgen van toen ik haar net was heb ik gelukkig niet meer, ze is heel gezond (heb haar laten nakijken bij mijn eigen dierenarts) en ze is natuurlijk ook super lief.
Haar oortjes gaan denk ik niet meer rechtstaan, maar dit vind ik niet erg. Met 3 maanden werd mij aangeraden om de oortjes te tapen zodat het "mooier" zou worden, maar ik vind dit haar juist heel lief staan en ik vind haar perfect zoals ze is.
Nogmaals bedankt voor alle tips die ik hier gekregen!
[IMG]http://i63.tinypic.com/xqkkm0.jpg[/IMG]
[IMG]http://i66.tinypic.com/oucbk4.jpg[/IMG]
(Ik weet niet of de foto's het doen, heb mn best gedaan maar het wil niet echt lukken geloof ik)
Een bol buikje en diarree kan duiden op wormen, dus ik zou een ontworming geven aan je pup. Is ze bij de fokker niet ontwormd?
Verder zou ik haar inderdaad niet te veel van de bank laten springen, want dit is niet zo goed voor haar gewrichten. Ik begrijp dat ze lekker enthousiast is, maar probeer dit te voorkomen
Kan het ook zijn dat ze niet zo geschikt is om altijd voer tot beschikking te hebben? Sommige honden blijven gewoon eten.
Ik zou haar dagportie afwegen en dat over 4 momenten verdelen.
Ik dacht dat Yorkies langer in t nest bleven?
7 weken voor een yorkie is wel heel erg jong om het nest te verlaten.
Is er wel ontwormt door de fokker?
Waar heb je je pup gehaald, dat ze al zo vroeg het nest mag verlaten?
Ik zou verder 3-4 eetmomenten op een dag doen en niet heel de dag brokken ter beschikking.
Ik heb trouwens wel sinds ze bij ons is haar poep onderzocht op wormpjes, maar zo te zien zitten er geen wormen in. Wat kan ik nu het beste doen? Ik ben al zo gehecht aan haar en zij aan mij, en ik ben echt als de dood dat ze ziek is of word.
Je kan ontlasting opsparen en meenemen naar de dierenarts, die kan dan onderzoeken of er sprake is van wormpjes. Je kan eventueel ook kijken op de site van het woud. Daar kun je met behulp van een kit wat je besteld, de ontlasting heen sturen en daar controleren ze dan op wormen/parasieten enzo.
Goede tip, dankjewel! Ik heb net even het adres, de naam en het telefoonnummer gecontroleerd, er komt niks raars uit.
Als je pup van de bank af springt, moet je die beter in de gaten houden of gewoon niet op de bank doen. Ik ken zelfs fokkers die aanraden de hond het eerste jaar niet op de bank te laten omdat ze kunnen vallen.
Qua eten zou ik toch even opzoeken wat ze nodig heeft op een dag en dat in 4 porties geven, en niet de hond zelf laten bepalen wat die eet. Voor een pup is het enorm ongezond om te dik te zijn.
Ik zou het hondje sowieso zo snel mogelijk laten onderzoeken door de dierenarts, misschien wat ontlasting meenemen om te laten onderzoeken.
De vrouw waar je haar weg hebt kan je wel van alles wijsgemaakt hebben, misschien is ze helemaal niet ontwormd.
Het klinkt al niet goed, dat ze de puppy's al te jong heeft verkocht.
Dan zou ik met alles achterdochtig worden, een pup van zo'n adres.
En inderdaad, totdat je hondje is uitgegroeid zo min mogelijk laten springen etc.
Ze heeft wel een gezondheidsverklaring van de arts. Niet laten springen is moeilijk, aangezien ze ook springt als ze op de grond zit en je dr even geen aandacht geeft. Ze springt dan niet op de bank, maar wel de hoogte in.
Ik zou haar zeker niet op/van de bank laten springen, ze is nog zo klein en heeft nog niet de stevigheid in haar gewrichten/banden/spieren om zulke klappen op te vangen
misschien kun je een opstapje maken/aanschaffen? Voor kleine hondjes hebben ze van die trappetjes en aangezien je meerdere van die kleintjes hebben
Zo een bedoel ik
Haar voer zou ik afmeten en verdelen over 4 keer per dag, dan haar de portie gewoon laten opeten en de bak wegzetten
Als je twijfelt of je nu al moet ontwormen kun je ook even de dierenarts bellen
ze heeft nu al een week zachte poep?
Bedoel je het vaccinatieboekje met daarin de gezondheidsverklaring?
Toch als je het niet helemaal vertrouwd, altijd zo'n pupje door je eigen dierenarts laten onderzoeken.
Als er toch wat is, zulke kleintjes zijn nog zo kwetsbaar.
En wat betreft dat springen, als ze zelf springt als ze op de grond staat is toch anders dan van de bank afspringen, waarbij al het gewicht met een klap op de voorpootjes komt.
En al die botjes zijn nog zo broos, je hondje kan er veel problemen door krijgen.
Zo'n trapje wat hierboven op de foto staat, die heb ik ook voor m'n kleine hondje.
Dat kun je juist een pup nog goed aanleren.
Oei met 7 weken al weg bij de moeder, dat is wel schrikbarend jong. Wij hebben toevallig ook een Yorkie (Biewer Yorkshire Terriër om precies te zijn) pupje van ondertussen bijna 17wkn in huis en mochten deze geen dag voor de 9wkn ophalen. Dit is ook zo vastgesteld door de rasvereniging zelfs dus pupjes gefokt volgens de juiste richtlijnen mogen niet voor deze leeftijd het nest verlaten. Uiteindelijk is onze pup met 9,5 week, na zijn tweede enting, bij ons komen wonen en dit was ook echt een goede leeftijd (veel eerder was hij hier nog niet aan toe).
Maar goed, daar doe je helaas nu niks meer aan... Wel wil ik je alleen nog even wat betreft dat onderwerp meegeven dat ik goed op de ontwikkeling van je kleine zou letten. Door zoveel weken eerder bij de moeder te zijn weggehaald kan het zijn dat hij belangrijke fases in het nest heeft gemist, en dit kan zeker bij zo een klein ras op latere leeftijd voor problemen zorgen. Merk je dit dus zoek dan bij tijds hulp, van een gedragstherapeut bijvoorbeeld. Zodat je dit goed kan begeleiden en hopelijk alsnog dat beetje kunt opvangen wat de kleine vanuit het nest heeft moeten missen.
Verder zijn hierboven al een aantal tips gegeven maar ik ga toch nog even al je vragen langs.
Eten laten staan zonder te kijken hoeveel de hond binnen krijgt is niet aan te raden. Als ik dat hier bij onze Yorkie pup zou doen dan zij hij binnen de kortste keren moddervet zijn want die eet zich zo in de rondte. Verstandiger is dus om voedsel meerdere malen per dag aan te bieden. Gebruikelijk is 4 á 3 keer per dag op deze leeftijd, iets wat je dan met de maanden uiteindelijk afbouwt tot 2x per dag als de hond een maand of 6 oud is.
Het ontlastingsonderzoek dat hierboven al werd genoemd zou ik zeker laten uitvoeren. En hoewel ik niet pro-ontwormen ben zou ik tot de 3 maanden wel om de twee weken blijven ontwormen. Nadien kun je overgaan op 1x per maand tot de hond een half jaar is. Dan kun je met een ontlastingsonderzoek eens in de zoveel tijd een heel eind komen en heeft het preventief ontwormen weinig nut meer.
Het springen wat je omschrijft kan erg gevaarlijk zijn, ik zou je dus aanraden dit zo snel mogelijk tegen te houden. Yorkies zijn erg vatbaar voor PL, patella luxatie, dat zijn loszittende knieschijven die genetisch een fout kunnen hebben maar ook los kunnen komen te zitten door te vroeg teveel met de hond te doen. Dit houdt in teveel/lang wandelen op jonge leeftijd maar ook teveel laten springen bijvoorbeeld.
Onze Yorkie pup was ook niet van de bank af te houden, dus wij hebben hem kort na zijn komst hier al geleerd met een hondentrappetje (zoals hierboven mij ook getoond) de bank op en af te gaan. We hebben een kussentje naast het trappetje liggen mocht hij hier van af vallen, maar eigenlijk gebruikt hij standaard het trappetje om van en op de bank te komen. Nog niet ideaal, maar bij zo een ras als de Yorkie moet je toch wat dus is dat de veiligste oplossing dan.
Diarree wegens overstappen van voer zou niet langer dan een aantal dagen mogen duren. Is dat wel het geval dan reageert de hond of niet goed op het andere voer, of is er iets anders aan de hand. Yorkies hebben over het algemeen relatief gevoelige maagjes dus het zou best kunnen dat het eten wat ze nu krijgt niet geschikt is voor jouw pupje. Ik zou dit dus niet te lang aankijken en als er een medische oorzaak uitgesloten kan worden, toch gaan rondkijken naar ander lichter voer waar de kleine hopelijk beter op reageert.
In de regel is een pupje dat nergens bang voor is en lekker op onderzoek uitgaat vele malen beter en 'normaler' dan een pupje dat angstig is en de wereld erg spannend vindt. Maar uiteraard zijn er altijd uitzonderingen op de regel. Want je omschrijft klinkt echter niet als alarmerend gedrag voor een Yorkie pup van deze leeftijd dus zou ik me niet teveel zorgen over maken. Als je denkt dat de kleine zich te druk maakt kun je wel ervoor kiezen vaker wat rustmomentjes in te lassen zodat er geen overprikkeling ontstaat. Maar zolang het gedrag gewoon vrolijk en goed is is dit niet nodig hoor.
Heel veel geluk toegewenst met je pup natuurlijk, hopelijk geniet je net zoveel van deze tijd als wij hier met onze kleine man. En groeit jouw kleine ook net zo goed als onze jongen hier. Succes hè!
Er zijn zelfs dierenartsen die meewerken aan de broodfok, gezondheidsverklaring zegt echt niet altijd wat. Je pup kan dan nog hartstikke ziek wezen.
Precies dit. Java was volgens haar boekje ook een prima pup, terwijl ze na n dag bij ons al overgaf en diarree had.
Volgens mij vinken sommige dierenartsen overal maar hetzelfde aan en staat er dezelfde opmerking.
Ik vind het toch al heel positief dat ze van niks bang heeft.
Waarschijnlijk dan toch een pupje wat echt in huis is groot geworden (is al heel veel waard)
Ik zou je het liefst even een dikke knuffel geven, wat een fijne reactie en fijne tips! Ik ben toevallig vandaag overgestapt naar een ander soort brokken. Even kijken hoe ze hierop reageerd dus. Ze ligt nu toevallig heerlijk te slapen, dus ze is niet de hele dag aan t springen. Heb t idee dat ze zelf heel goed kan aangeven wat ze wel en niet kan en wil, dit is fijn maar ik wil ook niet te snel denken "oh die red zich wel, laat maar." Dus super bedankt voor alle tips iedereen, weet even niet wie het reageerde maar ze is inderdaad in huiselijke kring opgegroeid bij de moederhond, die ik ook gezien heb toen ik haar ophaalde.
Heel erg bedankt voor alle tips en reacties, heb er zeker wat aan!
Ben blij dat je het zo opvat!
Ah oké dan kan inderdaad wat diarree optreden. Bij brokken is voorzichtig over stappen aan te raden, telkens een beetje erbij mixen tot het merendeel uit nieuw voer bestaat. Bij KVV is dat lastiger en ineens overstappen vaak verstandiger, mede ook omdat dit lichter verteerbaar is dus vaker goed gaat. Maar het blijft lastig bij gevoelige rassen.
Nogmaals succes, enne een foto van de kleine is altijd leuk!
Hoe heet ze eigenlijk?
Ze heet Lola! Fotos heb ik een hele berg haha, ik heb alleen geen idee hoe ik die hier plaats
Als ze al online staan kun je de foto URL (meestal eindigt deze op .JPG) invullen in het daarvoor behorende vakje en zo een foto toevoegen. Maar je kunt ook hier op Hondenpage zelf op je profiel pagina foto's toevoegen en die dan weer in een topic delen. Maar het is inderdaad niet makkelijk om uit te vinden in eerste instantie, er zitten wat glitches in hier en daar soms maar uiteindelijk valt het best mee als je het trucje door hebt.
Ik heb een pup van de zelfde leeftijd, zij word morgen acht weken. Zij is ook te vroeg uit het nest gegaan, dit omdat de moeder hond het inmiddels had gehad met de vijf pups. Ook zij heeft een bol puppybuikje en ook haar ontlasting is momenteel wat minder vast doordat ik ben veranderd van voer ook al heb ik het eerst gemengd en steeds wat meer nieuwe brokjes toegevoegd. Maar zo dun dat het in haar haren gaat zitten is het niet, ik kijk het dus gewoon even aan.
Ik zal niet uit mij zelf eerder gaan ontwormen maar eerst contact met mijn dierenarts opnemen. Dit doe ik zo wie zo als ik iets niet vertrouw bij zo'n jonge pup, al is het alleen voor advies.
Ik zal zoals hier ook al is gezegd de dagdosis brokjes in vier keer verdelen als je pup zo'n vreetzakje is.
Ik zal de pup niet van en op de bank laten springen, buiten dat het mij niet goed voor de gewrichten lijkt zal ik als de dood zijn dat ze haar nek breekt. Mijn bank is laag maar Lotus zal er echt nog niet op of af kunnen komen. Balou is er van de week nog tijdens een wilde bui afgevallen en dit komt aan op de houten vloer.
Mijn pup heeft verplichte rustmomenten omdat ze die zelf niet neemt. Ze mag een uur spelen en dan gaat ze de bench in om te slapen tot ze weer wakker word. Pups hebben veel rustmomenten nodig om te groeien.
Heel veel plezier met je pup.
Niks meer aan toe te voegen.
Ik wens je heel veel plezier met je puppedub :)
Na een lange tijd toch even een update, ik vond dit topic toevallig weer.
Met Lola gaat het super! Ze is nogsteeds super speels, ze heeft ondertussen een beste vriendje gevonden in een van onze andere honden, en ze is zelfs al een keer naar de trimmer geweest. Mijn zorgen van toen ik haar net was heb ik gelukkig niet meer, ze is heel gezond (heb haar laten nakijken bij mijn eigen dierenarts) en ze is natuurlijk ook super lief.
Haar oortjes gaan denk ik niet meer rechtstaan, maar dit vind ik niet erg. Met 3 maanden werd mij aangeraden om de oortjes te tapen zodat het "mooier" zou worden, maar ik vind dit haar juist heel lief staan en ik vind haar perfect zoals ze is.
Nogmaals bedankt voor alle tips die ik hier gekregen!
[IMG]http://i63.tinypic.com/xqkkm0.jpg[/IMG]
[IMG]http://i66.tinypic.com/oucbk4.jpg[/IMG]
(Ik weet niet of de foto's het doen, heb mn best gedaan maar het wil niet echt lukken geloof ik)
Is ze wel goed ontwormt??
Dit topic is vab februari toen ik haar net had, ik vond het leuk om even een update te geven. Ik heb haar zelf volgens schema ontwormt
Ok niet gezien..
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?