Mijn pup loopt los en luistert heel goed naar komen en zit. Ook als hij met andere honden speelt, komt hij toch achter mij aan, als ik weer verder ga, maar er is één groot probleem. Hij vreet van alles op en ik ben er dan soms te laat bij om het uit zijn bek te halen. Hij wil dat ook niet natuurlijk, want hij is blij met wat ie gevonden heeft. Enige manier om dat op te lossen is om hem toch aan de lijn te houden, maar dat vind ik wel heel erg jammer. Er zijn geen plekken te vinden waar écht niks gevaarlijks ligt. Helaas zijn mensen viespeuken en liggen er flessendopjes, peuken, glas, oude rotjesrommel, maar daarnaast ook takken, riet, dode vogels, haren, papier enz. Ik wil natuurlijk niet dat hij iets eet wat gevaarlijk is, maar dan is de enige oplossing om hem aan de lijn te houden en dan mist hij ook heel veel belangrijke leermomenten. Dus mja, wat te doen?
Hoe oud is jou pup?
Ik zou hem nog niet los laten lopen zolang hij nog alles van de grond eet.
Leer hem dat eerst af.
Andere leermomenten met loslopen komen later.
Ik denk dat er voorlopig toch niks anders op zit dan hem aan de lijn te houden.
Ondertussen kan je beginnen te trainen zodat hij niks meer van de grond raapt. Raapt hij toch iets op, zou ik het ruilen voor een snoepje. Iets afpakken zonder iets in de plaats te geven, levert vaak problemen op. Dat hij die opgeraapte boterham niet mag opeten snapt hij echt niet.
Is er in je buurt een klein losloopveldje? Dat zou je dan eerst kunnen checken op gevaarlijke dingen voor je hem loslaat.
Mijn pup, een koningspoedel, is morgen 11 weken. Ik vrees ook, dat de enige oplossing is om hem aangelijnd te houden. Ik heb altijd snoepjes bij me om te ruilen, of gewoon te belonen, maar hij is daar dan niet in geïnteresseerd, als hij iets gevonden heeft. Het enige kleine veldje in de buurt, liggen helaas ook peuken. En rotte appels, al zullen die niet zo erg zijn.
Haha ken dat ...jong geweld nietwaar en heel speels.
Ik lostte het op met ineens iets heel enthousiast zgz te vinden en dan kwam Lance altijd direct naar dat wat ik vond, kijken.....gefopt.
Dit gedrag stopt ook , maar ja risico dat hij eens iets toch opeet wat gif bevat....
Ik zou ook wat uitkijken met hem los te laten waar veel vuil ligt van andere honden ofzo. Zieke honden geven zieke drolletjes.
Je zou dit kunnen opbouwen met een flexlijn zodat je er toch controle over houdt en zo nodig kunt handelen.
Loslopen met 11 weken?
Dat vind ik wel erg vroeg. Ben je niet bang dat hij ineens wegloopt als hij een andere hond ziet.
Of word geraakt door een auto?
Als je dat echt heel moeilijk vind, kan je hem met een lange flexlijn laten lopen. Zo heb je hem toch meer onder controle. Als hij wat ouder is en je zijn karakter beter kent, kan je hem langzaam aan leren loslopen.
Er zijn best nog bossen en heide te vinden waar weinig mensen komen er er dus niet zoveel afval ligt. Als je je pup wil laten loslopen, kan je daar naartoe rijden. Stap van de paadjes af en ga echt het bos zelf in. Daar ligt meestal geen afval.
Tegelijk kan je samen dingen ondernemen, zodat je veel beter in de gaten kan houden wat ie allemaal in z'n mond propt. Ga samen op onderzoek: in molshopen graven, door hoog gras banjeren, in de rotte bladeren scharrelen, enz. Samen bezig zijn in de natuur. Als je dan weer op het paadje komt, lijn je hem aan.
Zo geef je hem toch de vrijheid van het loslopen en bouw je tegelijkertijd een goeie band op omdat jullie samen dezelfde dingen ondernemen en deze ervaringen delen.
Die snoepjes zou ik eens omwisselen in iets dat voor de hond echt de moeite is.
Honden zijn prooi en prikkeldieren, dat betekend dat dit de 2 zaken zijn waarop ze reageren. Uiteraard zijn er Veeeeeeeel prikkels
De kunst is om ervoor te zorgen dat jij de beste prikkel hebt.
Eerst rustig thuis oefenen voor je buiten oefent.
Maak gebruik van stukjes, gekookte kip, rauw rundsstoofvlees ....
Ik heb hier gedroogde visjes Mmmmmmm als ze weten dat ik die bij heb (en uiteraard laten we dit goed zien dat deze mee gaan)
De hierboven genoemde zaken zijn gezond, geen kleurstoffen of bewaarmiddelen. En je krijgt een heel andere reactie van jouw hond als ze dat ruiken. Tov die snoepjes, grotendeels bestaande uit granen, kleurstoffen en een paar smaakmakers.
Wees nu eerlijk , hoe zou je zelf zijn als hond ivm zo'n snoepje? Of men staat daar te zwaaien met een stuk kip of beafsteak?
Wanneer ik les geef, dan leer ik ook voedsel weigering. Het één laten liggen en iets, eens zo lekker in de plaats krijgen. Dit heeft veel meer effect dan van de hond iets willen afpakken.
Dit zit trouwens al een beetje genetisch bij de hond ingebakken. How rap, snel hup slik binnen want ze (lees andere honden) willen mijn prooi afpakken.
Hier liepen ze al los met 7,5e week. Juist vroeg is het erg handig, want dan zijn ze nog heel erg op jou gericht. Vanaf een week of 13/14 gaan ze iets zelfstandiger worden en meer de wereld ontdekken, vanaf dan wordt het juist alleen maar lastiger om het aan te leren. Wil niet zeggen dat het niet kan, maar het kost wel meer moeite. En het wordt in mijn ervaring echt een "ding" waar je bewust mee bezig bent. Een jonge pup blijft bij je in de buurt. Neem hele lekkere dingetjes mee en je hebt hem ook zo weer mee als er afleiding is.
Klopt!
Hier ook meteen vanaf 8 weken los. Dan letten ze nog spelenderwijze op je, je doet dingen samen en zo gaan ze op een natuurlijke manier op je letten zonder dat je iets moet vragen of eisen, want samen de wereld verkennen = leuk!
Als je het op latere leeftijd echt als een ding moet gaan aanleren, dan wordt loslopen een opdracht, ga je je hond moeten vragen op je te letten ipv dat ie dat uit zichzelf doet.
Dus voor mij ook: hoe vroeger, hoe beter! En voor de hond ook zo fijn, die vrijheid.
Onze hond liep van het begin af aan ook los, vandaar dat ik het wel érg handig vond om het commando 'los' als één van de eerste dingen aan te leren. Dat had ze al heel snel heel goed door, het was een leuk spelletje voor haar wat we eerst goed binnen oefenden. Toen dat goed ging werd het ook buiten een leuk spelletje; superhandig, want elke keer als ze wat te pakken had gaf ik haar heel vrolijk het commando 'los' en hup, dan liet ze datgene wat ze had meteen uit haar bek vallen en kwam ze vrolijk huppelend haar beloning halen.
In plaats van een frustrerend iets en elke keer 'nee' tegen je hond, wordt het op die manier ook een positief iets; je hond doet juist iets goeds (het loslaten) en krijgt daar een beloning voor.
Wel belangrijk dat de beloning ook echt héél erg lekker is; het moet het voor je hond wel waard zijn om datgene wat 'ie gevonden heeft te ruilen voor wat jij bij je hebt. Een droog koekje ruilen voor een 'lekkere' dode vogel gaat natuurlijk niet werken...
Echt? Nou ik blijf het eng vinden. Heb inmiddels zo vaak gehoord van pups die uit enthousiasme naar andere honden rennen en werden gebeten. Pups die werden geraakt door een auto heb ik ook te vaak gehoord.
Maar als je in een bosrijke omgeving of grote park oefent zal het indd wel meevallen.
Precies! En aandacht van jou is toch het aller allerleukst dus als je een geluidje maakt staan ze zo bij je (is mijn ervaring). Dan kun je spelenderwijs oefenen. Je beschrijft het precies zoals ik het bedoel
Alé ik snap wel hoor dat je je pup niet los wil laten als hij alles op eet, mijn pup at eerst ook alles wat los en vast zat maar als hij los liep dan waren we op interessante stukjes waar hij niet 10 keer per dag kwam om te plassen en dan deed hij dat niet.
Nou ik woon totaal niet in een bosrijke omgeving ofzo, maar ik laat mijn honden sowieso nooit los in gebieden waar auto's langs rijden. Ook al luisteren ze nu nog zo goed, dat vind ik eng. Dus ik zorgde er wel altijd voor dat de plekjes waar ze los liepen/lopen geen auto's in de buurt hebben. Dus of plekjes tussen de huizen in de buurt of even op de fiets in het fietsmandje ergens heen. En als ik andere honden zag tilde ik ze gewoon op, je ziet ze meestal wel meer dan 20 meter van tevoren dus dan pakte ik ze op voordat ze de hond in de gaten hadden. Het socialiseren met andere honden gebeurde dan met honden die ik goed kende waarvan ik wist dat ze stabiel waren en geen probleem hadden met pups. En ze zijn allebei heel sociaal geworden.
Een pup wordt niet vlug gebeten hoor door een andere hond.
Als die hond tenminste een normale hond is.
Pups mogen heel veel in de volwassen dierenwereld, kunnen wel een snauw verwachten. .....maar ja ik zou me er ook niet fijn bijvoelen.
Ik zou eerder vrezen dat mijn pup ging weglopen, achter iets aan.
Hier liepen ze ook allemaal vanaf dag 1 los. Juist ideaal om dat al vroeg te doen. Ze willen dan vaak van nature bij je blijven en zijn sowieso nog niet snel waardoor je ze makkelijk kun halen als ze niet komen. Als je te lang wacht zit de hond in de pubertijd en wordt het alleen maar lastiger. Al verschilt dat natuurlijk ook heel erg wat voor soort hond je hebt.
Pups worden inderdaad niet snel gebeten want ze hebben nog puppy''credits''.
TS: Je zou hem ook kunnen muilkorven. Klinkt misschien negatief, maar zou mijn keuze wel zijn. Persoonlijk vind ik los lopen heel erg belangrijk, zeker nu hij nog jong is. Het is heel belangrijk om hem dat goed aan te leren en hij kan lekker zijn energie kwijt.
Met een muilkorf kan hij geen eten pakken van de straat, maar hij kan wel gewoon hijgen, blaffen, drinken, etc.
Zou tegelijkertijd ook beginnen met het aanleren van het commando ''nee''. Zodat je zijn gedrag kunt stoppen.
Leg steeds koekjes op je hand, zeg na een aantal keer het commando, bijvoorbeeld ''stop'' (nee zeg je vaak in spreektaal, is niet handig) en sluit je hand als de hond het brokje wil pakken. Zorg echt dat je je hand pas sluit nadat je het commando hebt gezegd. Haal het brokje weg en laat je lege hand zien. Dit is ook heel belangrijk, want als hij het koekje alsnog zou krijgen leert hij dat het commando wachten betekend ipv stoppen.
Herhaal dit een aantal keer en probeer dan of je het koekje kunt laten liggen. Als hij het dan toch wil pakken sluit je weer je hand en haal je het brokje weg.
Oefen dit niet te vaak want als hij het door krijgt is het geen leuke oefening. Maar het is wel belangrijk dat hij het commando begrijpt.
Ruilen word veel genoemd maar er zijn ook honden waar dat niet werkt of waarbij ze juist nog mer gaan oprapen om maar beloning binnen te slepen.
Bij die honden/pups is het best heel lastig om iets te vinden dat wel werkt en anders moet je ze continu een stap voor zijn. Wat niet weg neent dat ze je dan een enkele keer toch te snel af zijn.
Je zou hem trouwens ook af kunnen leiden, dat heb ik in het begin bij Puck gedaan.
Dan zij ik ''kijk eens'' en dan pakte ik een brokje en liep dan langs de poep (zij at toen paardenpoep) terwijl Puck naar het brokje keek. Eenmaal langs de poep kreeg ze het brokje en een enthausiaste goedzo!
Na een aantal keer kreeg ze door dat er wat viel te verdienen en kwam ze vanzelf naar me toe.
Muilkorven? Echt? Een puppy van 11 weken?
Het is gewoon puppy-eigen om dingen in de mond te steken.
Gewoon je tijd nemen op dit te begeleiden, niet meteen een muilkorf erop. Je gaat toch ook niet meteen een halti om z'n neus hangen omdat ie nog niet netjes aan de lijn loopt? Daar neem je toch ook je tijd voor?
Puppies moeten alles nog leren. Logisch dat je wel es op dingen botst die ongewenst zijn. Maar dat is niet erg. Neem je tijd om hem alles aan te leren, en kies ondertussen de plaatsen waar ie los mag zorgvuldig uit, zodat het veilig blijft.
Ja daar heb je wel een beetje gelijk in. Had er bij dat verhaal niet aan gedacht dat ze nog maar 11 weken is.
Maar vind wel echt dat alleen aanlijnen niet de oplossing is. Daar verhelp je het probleem niet mee en een pup moet gewoon los lopen naar mijn mening. (Eigenlijk iedere hond, maar bij sommige kan dat nou eenmaal niet)
Dus zou inderdaad proberen om het actief aan te pakken. En als je het er echt niet uit krijgt toch over dat muilkorf verhaal nadenken. Maar hopelijk gaat het over als ze wat ouder is. Als ze dan niet te veel ''lekkers'' heeft gevonden, want het is natuurlijk erg zelfbelonend.
Dat is waar. Samen lekker aan de slag!
Een 'los' aanleren, ruilen, leren dingetjes uit de mond te halen, en ondertussen enkel loslopen op veilige plaatsen. Aaaach, wat was dat toch leuk, die puppytijd! Zoveel te leren, zoveel te ontdekken...
Hier loopt puk (3,5 maand) ook al vanaf het begin los! Heerlijk! In het bos vindt hij gelukkig geen vuil maar hier achter ligt helaas ook van alles. Alleen laat hij het snel vallen als ik snel doorloop. Rennen en iets vasthouden lukt nog niet zo goed.
Java loopt vanaf 6,5 maand pas voor het eerst los. Niks geen problemen mee gehad. Ik geloof dus ook niet dat het beter is om het bij 8 weken al te doen. Java is in het bos juist heel blij om in het bos te zijn, dat ze wat minder de grond af speurt.
Ik zou eerst beginnen met de "nee" aan te leren.
In het kort leer je dat zo aan:
Zorg dat je 2 soortjes koekjes hebt. in het begin 1 hele lekkere, en een gewone zoals bv gewoon een brokje.
Houdt het gewone brokje in je ene hand. en het extreme lekkere in je zak, of in een hand achter je rug (ligt eraan, of je hond dat door heeft) .
Bied het gewone brokje aan, doe je hand dicht zodat je hond er niet bij kan en zeg nee. Nu wacht je net zo lang tot je hond de aandacht verliest van dat gewone brokje. Op het moment dat hij ook maar even wegkijkt. beloon je met het extra lekkere.
Dat bouw je uit , totdat je bv een brokje op de grond kan leggen. en ze die laten liggen zonder dat je het weg hoeft te halen. Ze leren dat ze beloont worden voor de nee, door iets extra lekkers.
Dank voor alle reacties! Er staan goede tips tussen, waar ik wat mee ga doen.
Het loslaten lopen is natuurlijk in een veilige omgeving, qua auto's e.d. Hij liep vanaf dag 1 bij mij al los (8 weken) Dan blijven ze nog heel erg bij die voeten in de buurt hoor. Hij heeft tevens een zeer goede basis gehad en kent komen en zit echt erg goed. Bovendien, houd ik zijn aandacht bij mij. Maar ja, als er iets voor zn neus ligt, heeft ie het te pakken, voordat ik met mn ogen kan knipperen. Hij wil de wereld ontdekken met zn mond. Dat begrijp ik wel, maar helaas, is dat soms heel erg gevaarlijk. Ook kan ik er niet te boos op reageren (vanuit mn schrik) omdat hij dan idd het gauw wil opschrokken, want het is idd zijn prooi, immers. Dat maakt het best ingewikkeld.
Ik moet idd iets zo aantrekkelijks meenemen, dat het beter is dan alles wat ie tegen komt onderweg en ondertussen thuis met 'foute' dingen oefenen om het commando 'los' te leren. Dat heeft natuurlijk even tijd nodig. Tot die tijd erg goed opletten en alleen op de 'schone' plekken los.
ja iets heeeeel erg lekkers en ik heb nog een variant bedacht, want op zich is het een goede eigenschap, iets oppakken (behalve het opvreten!!) Ze leren ze een hulphond bijvoorbeeld, om 'alles' te pakken, dat kun je later weer gebruiken in de training. Dan moet ik er alleen nog voor zorgen dat hij het bij mij brengt, voor die worst or what ever, op het commando Give, of geef, moet hij het dan , in feite, apporteren. Ha, dat is ook wel een idee. Werk aan de winkel
Pups proeven alles met hun bek, meestal spugen ze het weer uit. Het is alles ontdekken, waar ze hun bek voor gebruiken.
Ik zou niets doen, je zal zien, dat hij het weer uitspuugt. Alleen als het gevaarlijk is uit zijn bek halen.
Het gaat vanzelf weer over.
Als je het elke keer uit zijn bek haalt, wordt het iets belangrijks en dan zal hij het gaan verdedigen, of voor je weg rennen als je het uit zijn bek wilt halen.
En hoe gaat het ondertussen met het aanleren van spullen op straat te laten liggen?
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?