Voor wie het zich nog kan herinneren, heb ik voor mijn hondje al een onderwerp gestart met als onderwerp keelonsteking vorig onderwerp.
Ik ga niet het hele proces opnieuw bespreken hier ;) Maa rom een lang verhaal kort te maken, blijkt mijn hondje last te hebben van de vossenlongworm. Al in oktober is hier op getest maar het blijkt dus wel eens vals negatief te geven. De larfjes moeten aangetoond worden en die zitten er niet altijd. Nu krijgt ie ontwormingsmiddel en daar zou het dan eindelijk mee over moeten zijn.
Nu heb ik echter nog een vraag, die mijn dierenarts niet kon beantwoorden. En dat is, of je met regelmatig ontwormen kunt voorkomen dat ie in de toekomst weer een flinke longwormbesmetting krijgt. Ik ontworm eigenlijk niet standaard, omdat het toch een chemisch middeltje is en wanneer er geen wormen aanwezig zijn niet nuttig is. Althans, dat dacht ik eigenlijk altijd. Geen klachten met dunne ontlasting is geen wormen, wanneer dat wel is even ontlasting bij de dierenarts brengen en die kunnen dan meteen kijken of er iets in zit en dan kun je ontwormen. Maar dat blijkt dus voor longworm niet te gelden. En n u voel ik me een beetje stom dat ik daar nooit aan gedacht heb. Het enige wat ik dus niet weet, is of het preventief ontwormen wel zou werken in dit geval . Nu krijgt ie namelijk een flink aantal dagen panacure en preventief ontwormen deed ik in het verleden met mylbemax. Dat is dan 1x per 3 maanden 1 tabletje. Zou dat dan genoeg zijn om een besmetting op tijd in de kiem te smoren?
Helaas bestaan er geen preventieve wormbestrijdingsmiddelen. Als je anti wormmiddelen geeft, zal dit middel de dan aanwezige wormen eruit werken.
Wel kan je regelmatig de ontlasting van je hond door je dierenarts laten onderzoeken of bij VPL Het Woud www.wormbestrijding.nl Naar aanleiding van de uitslag kan je wel of niet ontwormen.
Kijk ook eens bij dit onderwerp op dit forum over de vossenlongworm en Franse hartworm (ook een longworm). Bedank verder iedereen die de stront van zijn hond niet achter zijn hond opruimt. Zo verspreiden deze wormen zich het meest.
Van vossenlongworm weet ik niet hoe vaak wordt aangeraden te ontwormen, maar bij Franse Hartworm is het zo dat een hond die er gevoelig voor is en ermee besmet is geraakt, ook een hele grote kans heeft op herbesmetting (en is dan dus besmettelijk voor andere honden). Om dat te voorkomen, moeten honden dan meestal eens per maand worden ontwormt. In Frankrijk, waar de Franse hartworm veel voorkomt, wordt vaak standaard eens per maand ontwormt.
O eindelijk duidelijkheid dus. Longworm.
Ik kan je vraag helaas ook niet beantwoorden, ik hoop dat iemand dit weet.
Bij de verschillende dierenklinieken vind ik dezelfde informatie, dus ik plak 1 link hieronder. Preventief kan er 1 x per maand ontwormd worden.
Kijk je ook bij je zelf of je t hebt?, t is bij mensen vaak pas laat te merken, en je loopt toch wel een risico. (edit, dit geldt voor de lintworm, niet voor de longworm).
Sterkte met je hond, ik hoop dat hij er weer helemaal bovenop komt.
https://www.mcvoordieren.nl/longworm
Foutje herstelt
Bedankt voor je reactie. Eigenlijk schreef ik al dat ontlasting bij de dierenarts brengen niet zo evel nut heeft in deze. Dan moet het drie dagen achter elkaar opgevangen worden en dan a 50 euro steeds opgestuurd worden naar het lab. Om vervoglens een redelijke kans op vals negatief te vinden. VOor mij niet realistisch dnek ik. Zeker ook omdat de ontlasting gewoon goed blijft, dus vermoeden moet dan hoesten zijn en dan is de besmetting al behoorlijk.
Voor de rest ben ik het met je eens wat betreft de 'gewonere' wormen. Precies de reden da tik de laatste jaren NIET preventief heb ontwormd. Ik vind het risico van longworm alleen nu te groot en daar had ik niet aan gedacht of over nagedacht.
Ja ik had de verkeerde link, heb t al gewijzigd.
????Scheelt mij weer plakken
Dank je, ga ik straks eens rustig doorlezen!
Eens per maand, dat is veel! Ik heb gisteren allemaal informatie geprobeerd te zoeken en het lijkt erop dat de vossenlongworm persé een slak als tussengastheer nodig heeft. Dus het is niet meteen besmettelijk voor de andere honden rechtstreeks.
Gelukkig ruim ik de ontlasting goed op en is het makkelijk alles op te ruimen, dus is het risico dat we zelf de besmettingsbron voor anderen zijn heel klein.
Toch bedankt voor je reactie :)
Ik vond het heel fijn dat je in het andere onderwerp zo mee hebt gedacht :)
Over mijzelf heb ik eigenlijk niet echt nagedacht, omdat ik in de veronderstelling ben dat ik alleen via de tussengastheer besmet kan worden en dat is de slak?
Eerst stond er een link naar de vossenlintworm, een gevaarlijke zoönose. Er is ook een longworm die mensen kunnen krijgen, maar niet de vossenlongworm. Dus wat dat betreft hoef je je geen zorgen over jezelf te maken.
"Capillaria aerophila komt in mindere mate voor bij de hond en de kat en is een zoönose."
http://lib.ugent.be/fulltxt/RUG01/001/893/697/RUG01-001893697_2012_0001_AC.pdf
Nee ik had het fout, sorry, de lintworm is besmettelijk voor mensen, de longworm niet. Haalde t door elkaar.
Gelukkig! Toch beter een keer te veel gewaarschuwd dan te weinig ;)
Ja is ook weer zo. Maar t was een beetje dom van mij, ik was nog niet wakker. ;)
Het is een geniepige worm; de verschijnselen zijn niet duidelijk, terwijl het gevaar voor de hond groot is.
Standaard onderzoekt een dierenartsenpraktijk de ontlasting niet op longworm. Hoe kwam jouw dierenarts op het idee om toch op longworm te checken?
Deze worm lijkt toch op te rukken in Nederland. In Flevoland het meest.
citaat
In Nederland werd de longworm vorig jaar (2013) al door meerdere dierenartsen gediagnosticeerd. Door navraag blijken er enkel in de regio Flevoland vorig jaar al 9 gevallen van aangetoonde besmetting met de longworm bekend te zijn. Terwijl de afgelopen 5 jaar in totaal 25 infecties zijn gerapporteerd lijkt het er dus op dat de diagnose hier ook steeds vaker wordt gesteld. Inmiddels kan Nederland daarom ook als endemisch beschouwd worden.
einde citaat
Bron: http://www.medpets.nl/behandeling-van-longworm-bij-honden/
De enige manier om infectie door longworm te voorkomen, schijnt toch te zijn om op regelmatige basis Milbemax te geven.
Edit; ook Advocate, Trifexis en Milbemax kan voor de bestrijding van longworm worden ingezet. Soms wordt Panacure gebruikt.
citaat
Advocate®, Trifexis® en Milbemax® zijn geregistreerd voor de bestrijding van Franse hartworm. De behandeling bestaat uit het geven van een pil met milbemycine (Trifexis®, Milbemax®) 1 keer per week, gedurende 4 weken. Of het geven van een pipetje met druppels in de nek (spot-on) met imidacloprid/moxidectine (Advocate®), wat na een maand herhaald kan worden. Voor de andere parasieten kunnen deze middelen ook gebruikt worden. Fenbenazol (Panacur®) wordt soms ook voorgeschreven. Zeven tot tien dagen na behandeling kan in de ontlasting worden gekeken of de de parasieten zijn verdwenen.
einde citaat
Bron: http://www.huisdierenarts.info/longworm
Loesje, mijn dierenarts had in oktober röntgenfoto's gemaakt en deze laten beoordelen door een radioloog. Die kwam met de optie longworm of hartworm, het rontgenbeeld paste daar wel bij. Het onderzoek was echter negatief. Via een aantal omwegen bij een internist terecht gekomen die de foto's ook weer heeft overlegd met een radioloog, die het beeld ook bij longworm vond passen. Dus nogmaals laten testen en mijn eigen dierenarts bleek het dus al die tijd bij het juiste eind te hebben gehad.
Heftig hoor. Het had niet veel langer moeten duren. Had fataal kunnen worden.
Hopelijk is je teckel weer de oude en kunnen jullie weer samen genieten.
hier nog een site met wat informatie, je kan er nooit genoeg over lezen. Er wordt ook verwezen naar artikeltjes
http://parasitipedia.net/index.php?option=com_content&view=article&id=2605&Itemid=2887
In dit topic op Barfplaats over Franse Hartworm kun je lezen wat een lijdensweg het kan zijn vóórdat je hond weer vrij is van die beestjes.
Het is zo ontzettend belangrijk dat je de poep van je hond opruimt, ook in losloopgebieden. Tegen de tijd dat je erachter komt dat je hond deze worm heeft opgelopen, heb je al ik weet niet hoeveel andere honden besmet... Dat wil je een andere hond en hondenbaas gewoon niet aandoen.
Heb je een idee waar hij besmet kan zijn?
Het eten van besmette slakken kan een oorzaak zijn.
Weet je of hij slakken heeft gegeten?
Ik zou persoonlijk, prefentief gaan ontwormen op longworm.
Longworm is een besmetting, waar honden behoorlijk ziek van kunnen worden en ze kunnen voor flinke schade zorgen.
Gewone wormen kunnen ook voor schade zorgen, maar die worden meestal wel opgemerkt in de omtlasting, of aan het hedrag van de hond.
Ik controleer 1 x per jaar op de overige wormen.
Je hond hoeft geen slakken te eten, een slak die van een broodje poep heeft gesmuld, laat een slijmspoor achter op een spriet gras dat veel eitjes kan bevatten. Je hond hapt wat gras of pakt zijn bal en.. voilà!
Ook kauwen en andere vogels doen zich tegoed aan broodjes poep, die schijten vervolgens weer op het pad of in een plas waar je hond doorheen loopt, die likt later aan zijn poten, en .. hebbes!
Oh ja, natuurlijk! Dank je!
Gebieden waar die slakken leven, zou ik prefentief ontwormen.
Het schijnt dat ze in een steeds groter gebied voorkomen
Helaas hebben we wel slakken in de tuin, maar bewust een slak zien eten heb ik m niet. Hij eet alleen wel eens wat gras en zoals al geschreven is, blijkt een slakkenslijmspoor al een besmettingsbron te kunnen zijn. Ik denk dat besmetting niet makkelijk te voorkomen is. Ik heb besloten toch maar regelmatig te gaan ontwormen. Dit wil ik in ieder geval niet nog een keer meemaken.
Gelukkig is het ontwormingsmiddel goed aangeslagen, en hoest ie nie tmeer! VOrige week nog wel af en toe maar nu heb ik al 2 dagen niks meer gehoord. Zelf is ie er ook blij mee denk ik, veel meer zin om dingen te doen.
Klinkt goed! Blijf wel voorlopig de ontlasting controleren op eitjes, dan weet je zeker dat je er vanaf bent, dit soort wormen kan hardnekkig zijn...
Dat was wel mijn idee, ik ga het nu niet halfbakken behandelen en dan straks weer hetzelfde probleem krijgen.
Fijn om te horen!
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?