Ons hondje eet al ruim 2 jaar kvv en heeft nu schildklierproblemen.Omdat onze dierenarts al eerder een patient in de praktijk heeft gehad die kvv at en schildklierklachten had en die na overstap op brok de waardes weer helemaal goed had,is ons dit ook geadviseerd eer we medicatie gaan proberen.We moeten nu eerst een week of 3-4 brok gaan voeren en dan weer bloedprikken.Maar welk merk gaan we dan proberen?En hoe pakken we de overstap aan?Ik had dit natuurlijk ook aan de da kunnen vragen maar we waren erg overrompeld en de meeste vragen komen nu thuis pas.Morgen ga ik naar de winkel(we kunnen kiezen uit Welkoop of Petsplace meer niet)en dan moet ik dus iets kiezen?Zou bijvoorbeeld Renske versvlees wel mogen omdat dit verhit is geweest en dus geen rauw voer?Zit er best mee in mijn maag :-( Dus alle tips zijn welkom.
Even jezelf niet blind kijken op hoeveel vlees er in een voeding zit, maar even kijken naar mineraal en vitamine waardes. Ik ben wat betreft schildklierklachten geen expert maar kan je voorstellen dat dat hetgeen is wat de problemen heeft veroorzaakt? Als je dierenarts al eens hier mee te maken heeft gehad is het wellicht handig om even te bellen en te vragen wat de vorige mensen met dit probleem toen zijn gaan geven.
Ik ga er vanuit dat je hond een te snelle schildklier heeft? Anders is het meestal niet voer gerelateerd. Ik ben zelf schildklierpatiënt, dus de mechanic erachter kan ik wel uitleggen.
Schildklier problemen bij rauwvoer door welke onderdelen erin zitten, niet door het rauw vs gekookt/verhit.
Als er bijvoorbeeld veel nekken/strotten in het voer zitten, waar de schildklieren nog aan zitten, dan krijgt de hond in feit gewoon gemalen schildklier via zijn eten. De ouderwetse schildklier behandeling voor mensen met een te trage schildklier is gedroogde varkensschildklier. Daarmee krijg je het schildklierhormoon binnen.
Dus als er veel nekken met schildklier in het voer zitten, dan krijgt de hond véél schildklierhormoon binnen, wat zich uit in afvallen, hyper gedrag, nerveus enz. Zou je dan stoppen met deze voeding, dan kan zich dat weer corrigeren.
Echter, te trage schildklier heeft meestal niet met voeding te maken, alleen bij mensen bijv. door een jodiumtekort, vandaar dat er jodiumzout in het brood zat. Misschien geldt dat voor honden ook, qua jodiumtekort, maar dat lijkt me onwaarschijnlijk dat dat door het voer komt. Al kan het natuurlijk wel.
Even informeren bij de kvv die je geeft
Ik weet eigenlijk niet eens of het om snel of traag gaat (*bloos,bloos*).Mijn man gaat morgen om 8 uur gelijk bellen met onze vragen.Maar de symtomen zijn hele dunne doorschijnende huid en ene kalig staartje en meer drinken en plassen en veel honger en wil niet graag spelen wat ze eerder wel graag deed.Er is bloed afgenomen en dat wees op schildklierproblemen.
Dit is nogal breed en suggestief. Kun je meer verduidelijking geven om wat voor merk of inhoud het gaat, variatie etc. Een hond op een kwalitatief goed KVV krijgt niet zomaar schildklierproblemen. Het is mogelijk om over te stappen naar een kwalitatief beter KVV en dan daarna bloed te prikken. Dus de brok an sich is in gevallen vaak niet nodig. Sterkte er mee.
Veel honger zou kunnen duiden op een te snelle schildklier.
Niet spelen zou kunnen komen door vermoeidheid, maar dat kan zowel bij te snel als bij te langzaam. Inderdaad even de dierenarts bellen voor de zekerheid, dan weet je welke kant je op moet denken.
Maar ik ben ook wel benieuwd welke kvv je gegeven hebt.
We voeren haar van pup af aan 3 smaken Carnibest lam,natuur en kipsmaak en verder geen andere merken.En ook nog nooit andere merken gevoerd.Maar hoe meer ik google hoe meer ik lees over de relatie kvv en schildklierproblemen,dat het toch geen uitzondering is maar vaker voorkomt.We willen niet zomaar het advies van de dierenarts in de wind slaan en zullen morgen op pad gaan voor brokjes.Niet leuk maar ja....
Ik zou een mailtje sturen naar carnibest,die zijn zeer behulpzaam en vragen of hun iets bekend is over schildklierproblemen en kvv.
Ik zou een graanvrije brok proberen omdat de overgang dan misschien iets minder groot is.
Misschien een klein zakje acana of zo bestellen en kijken wat het doet.
Farmfood geperst zou ook nog een optie zijn mijn vleesetend hond verdraagt het heel goed.
Van Carnibest zou ik niet geneigd zijn om te denken dat het problemen veroorzaakt, maar ik ben wel heel benieuwd. Thirza, zou je het kunnen laten weten of je hondje weer beter wordt op brokken? Ik ben heel benieuwd, adviseer soms zelf ook Carnibest dus zou het dan ook fijn vinden om te weten of het echt hier aan ligt.
Het lijkt mij verstandiger dat je na de bloeduitslagen een pro rauw holistisch dierenarts inschakelt, die echt verstand heeft van rauwe voeding en bepaalde merken kent die e-ven-tu-eel problemen kunnen geven, naar aanleiding van de inhoud. Vooralsnog zat dit merk er niet bij, bij mijn weten. Als je KVV voert an sich, ben ik voor afwisseling van merken met een degelijke inhoud, zonder premix en andere toevoegingen. Dus niet blijven hangen op 1 merk en van daaruit te eenzijdig voeren. Je schrijft niet of vermoed wordt een te snelle of te trage schildklier, maar dat zal dan uit de uitslag blijken. Op welke schildklierwaardes wordt nu onderzocht? Als een te laag panel wordt meegenomen, heb je nog geen duidelijk beeld.
Ik ken die gevallen, waarbij schildklierwaardes afwijkend waren. Na overstap op andere KVV merken, was dit niet meer aan de orde.
Het komt niet veelvuldig voor dat honden door toedoen van KVV afwijkingen van de schildklier hebben. Dierenartsen die zich bewust met rauwe voeding bezig houden en ook KVV in hun assortiment hebben, kunnen je daar alles over vertellen. Wees niet te bevreesd. Het terug gaan op dood voer is in elk geval geen oplossing. Ook daar kennen 'we' de problemen van, waaronder ook schildklier en andere (stofwisselings)ziekten. Blijkbaar is dat dan geoorloofd in het kader van het voeren van de hetze tegen rauwe voeding.
Ik geef het je mee ter info. Een leek die pas begint met het voeren van KVV weet niet beter dan wat een gemiddelde dierenarts je vermeldt.
Deze problemen zijn wel degelijk heel reëel, heb er ook al vaker artikelen over gelezen.
Ik weet ook dat er merken zijn die hier heel bewust mee omgaan, Kiezebrink is hier bv bewust mee bezig en ook Raw4Dogs had een artikel geplaatst dat ze per direct strot hadden vervangen toen deze berichten naar buiten kwamen.
Nadeel is dat op de meeste kvv's niet precies staat welke delen er gebruikt zijn en via de mail of telefoon kunnen ze alles wel zeggen... :(
Ik schrijf niet dat niet niet reëel is. Ik weet er alles van, ook welke merken er bij betrokken zijn. Het komt dus NIET veelvuldig voor (enkel bij bepaalde merken en niet alle honden die daarop staan, vertonen verschijnselen. Het ligt aan de gevoeligheid van de dieren zelf, eenzijdig gevoerd is de boventoon.). Een voedingsaanpassing naar brok, is zeker niet noodzakelijk. Dat is waar ik voor wil waarschuwen, de hetze ontkrachten dat het bij alle KVV's zo gesteld is. Want dat is waar het gros van de dierenartsen (aangestuurd door andere elementen vanuit de faculteit) nu mee bezig is, het rauw voeren an sich onaantrekkelijk maken omwille van naar mijn bescheiden mening eigen gewin. Van brok weet je de inhoud al zeker niet en daarop valt in de regel meer ellende van te verwachten. Daarom, bij twijfel consulteer die dierenartsen die er echt verstand van hebben, kunnen helpen met de voeding en ook op het medische vlak kunnen ondersteunen.
Allereerst heb ik van de hele materie geen kaas gegeten dat zeg ik eerlijk,dus veel van wat er hier boven geschreven word heb ik eerder nog niet gehoord.Ik voer Carnibest omdat ik het makkelijk kan krijgen en mij verteld was dat het een goed betrouwbaar merk is.Ik wissel wel van smaken af maar dus niet van merk.We hebben vanmorgen de dierenartsassistente aan de telefoon gehad voor uitleg en het komt er op neer dat de waardes ietsjes(echt heel weinig)te hoog liggen.Het advies is dus om nu voor 3-4 weken brok te proberen.Er is dus(nog) niks ergs aan de hand en van 4 weken brok krijgt ons hondje ook niks.Maar om iets uit te sluiten begrijp ik dat het even beter is.Holistische dierenartsen of homeopaten heb ik zelf helemaal niks mee(ik geloof er gewoon niet in)en gaan we dus niet doen.Bij te veel onduidelijkheid of wat dan ook laten we ons wel doorsturen naar een specialist.De brokjes zijn inmiddels aangeschaft en de eerste portie ging er in alsof ze in weken niet gegeten had.Ik denk dat dit is omdat het weer wat nieuws is en hopelijk blijft ze het lekker vinden.Voor wie het intresseerd zal ik hier af en toe een update posten.Bedankt voor alle adviezen en het meedenken.
Dierenartsen met holistische visie zijn indirect geen homeopaat, dat terzijde. Houden gewoon reguliere dierenartspraktijk, met een prachtig assortiment rauwe vleesvoeding en hebben een aantal specifieke holistische geneeswijzen binnen hun reguliere praktijk. Jammer dat je er niet voor open staat, want het brengt je meer duidelijkheid over wat jouw individuele dier echt nodig heeft. Zeker wat de voeding aan gaat. Maar dat is een keuze. Velen hebben er wel baat bij en zijn weer op de goede weg. Ik geef het je mee ter info, niet om iets op te dringen.
In elk geval veel succes en ja, een update heel graag. Mocht je contact gehad hebben met het merk, dan ben ik ook erg benieuwd hoe daarop gereageerd wordt. Ik denk/verwacht dat jouw bottle neck de eenzijdigheid is van het 'compleet voeren'. Afgezien dat dit merk je mogelijk zal vertellen beslist geen schildklier verwante onderdelen te verwerken, zijn er wel een aantal andere zaken die triggers kunnen vormen.
Compleet voeren
Dat een hond schildklierproblemen kan krijgen van voer heb ik vaker gehoord alleen wil dit artikelen ook onder de aandacht brengen want schilklierproblemen kunnen ook anders ontstaan:
http://www.calmingsigns.nl/gedragsbegeleiding/artikelen-en-opinie/schildklier-en-gedrag
http://www.allergie-bij-honden.nl/is-een-halsband-schadelijk-voor-je-hond/
Verder werkt een schildklier net zoals bij mensen en kan het zijn dat stress een oorzaak kan zijn. Een filmpje hierover is te zien via:
https://dierbewust.nl/het-effect-van-stress-bij-honden-kalmerende-signalen/
Ook deze aspecten worden in het totaalplaatje meegenomen bij een bezoek aan holistisch dierenarts. Het is niet 1+1=2. Dat willen belanghebbenden graag doen geloven, maar wat ben ik blij dat er ook 1+1=3 is, waarbij daadwerkelijk het belang van de hond voorop staat. Nuttige aanvulling, Esther. Met nog een kleine toevoeging dat de stofwisseling ook van slag kan raken door ziekte en auto-immuun gerelateerde aandoeningen.
Ik moet toch even kwijt dat wij ABSOLUUT NIET twijfelen aan de deskundigheid van onze dierenarts en zijn diagnose,dit was zoals jullie kunnen lezen ook niet de vraag in mijn openingspost.Mijn vragen gingen over hoe ik kon overschakelen naar brokken of misschien naar Renske en als jullie daar nog tips over hebben dan hoor ik die heel graag.
Ik zou gewoon in een keer overschakelen, tenzij je denkt dat je hond daar slecht op gaat reageren?
Hier ga ik inderdaad volledig in mee.
Waarom beweert de DA in de eerste plaats dat dit aan de voeding ligt?
Maar inderdaad is het van groot belang kwalitatief KVV voeding te geven. Er zijn merken die ik persoonlijk al speciaal daarvoor heb aangeschreven met de vraag of er ook schildklier verwerkt wordt.
Wat mijn vraag betreft. Het gaat hier niet zozeer over de diagnose, die staat niet in twijfel. Uiteindelijk zijn dit soort zaken zichtbaar in de bloedanalyse. Maar aangezien er heel wat mogelijke oorzaken zijn die problemen met de schildklier kunnen veroorzaken, vraag ik uit interesse hoe de DA dit kan uitmaken dat het aan de voeding ligt.
Tenzij hij dit wil testen in de vorm van eliminatie. Maar dat kan ook normaal gezien met kwalitatieve KVV
Juist inderdaad als bij wijze van eliminatie.De dierenarts(of ikzelf)hebben nergens gezegt:Dit is veroorzaakt door Carnibest!,nee dat weten we niet maar vanwege een eerdere ervaring met een andere kvv-etende patient is dit het advies om het zo te proberen.Hij had ook gelijk medicijnen voor kunnen schrijven,dat had ik veel kwalijker gevonden.Dus nee we zijn nog nergens zeker van,we zijn aan het uitproberen.
Ik ben ook benieuwd hoe het gaat uitpakken als de hond op brokjes staat.
Een update zou ik zeker fijn vinden.
Goh er wordt toch nog steeds deels gezegd geen brok met vers te mengen.
Ik weet wel dat honden die vers eten een andere samenstelling van maagzuur hebben tov honden die brok eten.
Als ik me niet vergis is de hoeveelheid vers in verhouding met de dagelijkse hoeveelheid brok 2/1.
Dan kan je bvb dagelijks 20% minder vers geven en + 10% brok.
Darf heeft nu ook brokken uitgebracht -> Vol Bytes. Van wat ik kan lezen over de bereiding en samenstelling, durf ik (als versvoerder) bijna zeggen dat dit er echt wel qua kwaliteit wel heel goed uit ziet. Zelfs hardop
Pluspunt, je kan ze online bestellen.
Succes
TS schrijft over een diagnose, maar die heeft ze helemaal niet. Ze weet zelfs nog niet eens om wat voor schildklierfalen het gaat. Dus niet of het om een vermoeden van een snel werkende of te traag werkende schildklier gaat. Zeer bepalend voor verder handelen. Daarnaast zijn er veel honden op verse voeding die al van ziekte af komen en niet zomaar terug gezet kunnen worden. Dat vind ik dus een zeer grote kwantiteit van menig dierenarts die de hetze nastreeft. Gelukkig zijn er dan dierenartsen die wel weten waar ze mee bezig zijn en dergelijke adviezen niet geven, maar 'gewoon' een andere overstap naar een ander merk adviseren. Daarnaast, een interpretatie op basis van een afwijkende T4 vanuit algemeen bloedonderzoek, is echt geen aanleiding om meteen iets vanuit een voeding te bedenken. Er zijn meerdere onderliggende ziektes, van pathogeniteit, virussen tot aan orgaanfalen, die invloed hebben op het metabolisme. En ook op verse voeding kun je naar gelang hierop aanpassen, inclusief een gedegen holistische aanpak op medisch vlak. Ik geef het nog maar even een keer mee, want zulke suggestieve verhalen gaan een vreemd leven leiden op Internet.
Sorry goldendelerious maar je word een beetje vervelend in je reageren.Prima dat jij het allemaal zo goed weet wat je in mijn positie zou doen,maar nu weet ik het wel.Ik weet inmiddels WEL wat er aan de hand is dit is eerder op de dag al door mij geschreven maar je bent zo bezig mij en andere te overtuigen dat mijn dierenarts een oen is en dat brokken iets vreselijks is dat je er waarschijnlijk overheen hebt gelezen.Beperk je aub tot mijn openingsvraag want de rest van wat je schrijft ben ik niet in geintresseerd.Ik heb hier een topic geopend omdat dit forum laaagdrempelig is en ik hier een vraag kan stellen zonder account(ik ben verder geen forummens) en ik wilde alleen adviezen over overstappen op ander voer,maar door jou heb ik niet eens zoveel zin meer om een update te geven.Ik ga het hier verder dan ook bij laten want ik heb te veel het gevoel dat ik me tegen over jou moet verdedigen en dat zou niet zo moeten zijn.
Die vraag had ik overheen gelezen.
Renske vers kan ik je zeker aanbevelen,word hier altijd gegeven aan zieke hond(en).
Misschien nog wel beter dan ineens brok,je kan ook nog combineren met renske geperste brok.
Thirza
Kijk eens naar de volgende nieuwe biologische - toch wel bijzonder goede - brok
http://www.voerwijzer.com/hondenbrok/vol-voor-de-hond-vlees
Ik probeer er al heel lang achter te komen welke merken dit waren, maar mij is dit niet gelukt. Hoe ben jij erachter gekomen welke merken dit waren? Zou je mij dit (evt prive) willen laten weten of mij kunnen laten weten hoe ik hierachter kan komen? Ik wil zelf het beste voor mijn honden maar adviseer via mijn website ook regelmatig anderen. Dan weet ik iig welke merken ik niet moet adviseren...
Is er ook op Cushing getest?
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?