Nee, vanuit mijn professie ga ik geen andere merken belasten. Het algemene plaatje laat zien dat eenzijdigheid de boventoon voert.
Dus, als een KVV voornamelijk als inhoud kopvlees, wangvlees, zeenvlees, halsvlees- en nekvlees bevat en qua karkassen aangevuld met nekken van grote zoogdieren zoals rund, geit, lam en het benodigde orgaanvlees (lever, nier, hart is nodig) en dat wordt langdurig eenzijdig gevoerd, dan ontstaat er disbalans. Je bent dan dus inadequaat aan het voeren. Van KVV met daarin een deel nekken van gevogelte, vleugels, rugkarkas en daarnaast een andere spiervleesbron inclusief het benodigde orgaanvlees, waarbij ook regelmatig met andere bronnen wordt afgewisseld is dat tot op heden NIET aangetoond. Dat zijn suggestieve hypotheses voor mij.
Daarnaast zijn er merken die claimen dat door de op zich heel prima samenstelling 'compleet' gevoerd wordt. Het zit hoog in voedingswaarde met 4-5 diersoorten. Ook hier weer is het oppassen. Te langdurig 1 product doorvoeren, werkt tekorten in de hand. Dus ook als je gaat omrekenen met premixen, zodat je een product als 'elke dag voeding' in de markt kan zetten. Dat boet in aan de rest van de kwaliteit grondstoffen. Datzelfde tekorten risico is juist ook gaande op fabrieksmatig verhitte voeding, plus nog legio andere factoren die een belasting op het systeem van hond, kat en fret vormen. Verwijs ik maar weer naar deze link: Compleet voeren
Vandaar het algemene advies om bij KVV te kiezen voor een degelijke inhoud, zonder premixen en andere toevoegingen. De afwisseling in 5-6 diersoorten, waaronder de verdeling in 'wit vlees' en 'rood vlees'. Net als bij het BARF of NRF heb je dan de keuze (en dat is aan te raden...) om naast deze afwisseling in diersoorten ook een kleine hoeveelheid 'overige' bij te voeren, zoals eieren, kiem- en kruidenmixen, groentemixen, honing, algen, etc. Dat maakt dat je volwaardiger voert, dan je alleen te verlaten op de inhoud van een KVV. Ditzelfde geldt ook voor brokvoeding. De incompleetheid van het 'compleet voeren' is een groot risico, gevoed door diverse factoren die een brok toxisch kunnen maken. Dan is bijvoeren met 'whole foods' echt aan te raden.
Men wil ook doen voorkomen dat op zelf samengestelde voeding hetzelfde issue gaande is. Uit studies op een paar honden die daarvan bekend zijn, ging het vooral om eenzijdig voeren van kopvlees in combinatie met strotten. Hetzelfde effect bij mensen die langdurig leven op hamburgers en gemalen gehakt, waarin diezelfde bronnen verwerkt kunnen worden. Kippen- en eendennekken waar zoveel commotie om is, worden in Pubmed studies al helemaal niet aangekaart als voornaamste oorzaak tot verhoogde werking van de schildklier. Net als bij KVV gaat het om te eenzijdig en gedurende een langere periode voeren van inadequate voeding. Dit gebeurt dus niet bij een adequaat BARF of NRF menu en tekorten zijn bij een goede uitvoer van je menu dan ook niet aan de orde. En een goede uitvoer hiervan behoeft geen wetenschap. Dat nog even benadrukken...
En daar bovenop is de hypothese dat gedroogde snacks op basis van nekken, luchtpijp en strotten ook een aandeel zouden kunnen hebben.
Wat die nekken betreft. Halal voeding bestaat onder meer uit kippennekken en eendennekken, die of gebakken gegeten worden of soep wordt getrokken. Tot nog toe zijn er middels bevolkingsonderzoek geen significante verschillen gevonden, die aanleiding geven om nekken als veroorzaker aan iets te koppelen. Eenzijdigheid......
Nee, dat weet je niet..........wat ik al eerder schreef.
Hartelijk dank voor je uitgebreide toelichting. Jammer dat je het niet wilt melden, want dit blijken dan toch tekortkomingen vanuit de producent als er op die merken bewezen honden problemen hebben gekregen. Mijn probleem is dat men niet weet welke delen er in een kvv verwerkt zijn, omdat dit nergens vermeldt staat op de verpakking (op een enkeling na zoals alaska of raw4dogs waarvan ik het weet, waar wel op staat wat er gebruikt is en ik welke volgorde van hoeveelheid).
Heb je dan misschien een kort en bondig advies voor de gemiddelde kvv voerder waar men wel op kan letten bij het kiezen van een merk (of merken) en dan misschien merken waarvan jij weet dat ze wel voldoen qua samenstelling? (ipv andersom)
Mijn hond, opgegroeid met rauw, wordt nu ziek door rauw en gedroogd.
Krijgt brok, Acana varken.
Ze verdraagt niet alle diersoorten.
Geen een studie heeft aangetoont welk voer beter is: rauw of gedroogd.
Gewoon kijken wat goed gaat bij je hond en wat je als baas prettig vind.
Het voordeel van brok: je weet wat er in zit.
Bij vlees weet je dit nooit zeker.
De verhoudingen wisselen per merk en soort.
Het kan dat je te veel of te weinig van iets voert.
Kunnen idd te korten of te veel binnen krijgen.
Wat dat betreft is brok betrouwbaarder
Er zijn meerdere merken die inzage geven in inhoud. Er zijn zelfs merken die je een inkijk gunnen in de fabriek. De tendens is dat een ieder bang is dat de ander er met zijn hachie (samenstelling) vandoor gaat. Dat heet dan ineens bedrijfsgeheim. Als humaan voedingsdeskundige heb ik hier echt een broertje dood aan. Het is ook 1 van de redenen dat ik te allen tijde zelf in de hand wil hebben wat ik voer, plus de vele andere voordelen van zelf samengestelde voeding. Dat probeer ik mijn klanten dan ook voor te houden, mocht de interesse er zijn om zelf samengestelde voeding te geven. De kwaliteit hiervan bepaal je grotendeels zelf. Maar goed, zoals eerder geschreven zijn er wel merken die meer vertellen over de inhoud. Dat valt en staat gelukkig niet bij de merken die jij benoemt. Voor mij 'betere' merken zonder premix zijn Bandit, Alroda Puur, DARF, Carnivoer, Tinlo, Haaksbarf. Met premix Carnibest. Bij langdurig voeren nooit op 1 merk blijven hangen. Bij eliminatiediëten wordt dit iets lastiger. Mijn ervaring met de eerste twee merken zijn hiermee bijzonder goed, met afhankelijk van bijv. Epi toevoeging verse pancreas, maar ook met Carnibest Diabetes versies en Pancreas versie. Ik snap dat niet iedereen open staat voor zelf samengestelde voeding. Vandaar dat ik enkel die KVV adviseer op basis van wat ik inhoudelijk weet. Merken die mij die inzage niet gunnen vallen af. Dat is ook de reden dat ik 1 merk uit mijn opgenoemde rijtje er uit heb gegooid, omdat ik bij problemen mijn klanten niet kan terugkoppelen over een verandering in samenstelling, nieuwe premix of wat dan ook.Daar moet je een goede communicatie over hebben.
Dan is er de nieuwe tendens dat petfood onder eigen label verkocht kan worden. Dat is bij zowel KVV als brok en blik het geval, ook bij allerhande snacks. In bepaalde fabrieken wordt dat geproduceerd, waarbij je dat dan onder eigen naam in de markt kan zetten. Ook hierbij heeft een koper geen duidelijkheid waar de grondstoffen vandaan komen, als de naam achter dat merk daar geen duidelijkheid over heeft.
En dat wil dus niet zeggen dat niets traceerbaar is. Bij echt stront aan de knikker van recalls of iets, is alles inzichtelijk, zowel bij KVV, brok als bij BARF producten.
Dat is nogal een uitspraak...
Klopt, zolang er her en der paardenvlees in lassagnes verwerkt bleek te zijn, kan je niets zeker weten.
Toch vertouw ik op de ingredienten lijst.
Dat is hetzelfde 'vertrouwen' wat iemand anders heeft bij KVV.
Wat voor een ras is je hondje, Thyrza?
Schildklierproblemen komen bij bepaalde rassen vaker voor. Het hoeft dus zeker niet aan het voer te liggen.
De ingredienten lijsten bij kvv zijn ver te zoeken.
Dat wil niet zeggen dat het etiket van jouw brok belooft wat er in zit. En vice versa..............er zijn van verschillende KVV's redelijk duidelijke samenstellingen, dat terzijde.
Mmmm...
Ik vind dan de titel van je onderwerp erg suggestief...
Klopt, brok wordt gecontroleerd. Kvv niet of nauwelijks.
De samenstelling, kan per wordt verschillen.
Nou, ik hoop niet dat je die illusie lang vast houdt...
Suzanne, ben je ooit in een fabriek geweest?
De meeste ingrediënten komen al in droge vorm en netjes in blokken of poeder binnen.
Zelfs de meeste brokkenmakers zien niet hoe het vlees verwerkt wordt.
Zolang ze zelfs mensen, paard kunnen voorschotelen in plaats van rund,
toch moeten we de slagers vertrouwen op hun woord want niks is zeker.
Zelfs als je barft, dan nog weet je niet wat het dier binnen gekregen heeft.
Je hebt er helemaal gelijk in, "kijk naar je hond waar die het goed op doet".
Verder moeten we de mensen maar geloven op hun mooie blauwe ogen.
Niets is wat het lijkt.
Ik voer Acana pork en ziwipeak
Ontbeend varkensvlees, groene linzen, rode linzen, varkenslever, pompoen, varkensvleesvet, groene erwten, gele erwten, koolzaadolie, algen, kikkererwten, pompoen, wortelen, varkensnier, gevriesdroogde varkenslever, kelp, cichoreiwortel, gember, pepermuntblad, citroenmelisse, gemengde tocoferolen(conserveermiddel). Toevoegingen: zink.
De samenstelling is steeds het zelfde, weet zo, dat mijn hond voldoende binnen krijgt.
Met kvv moet je wisselen om te zorgen dat je hond voldoende van alles binnen krijgt.
Hoe weet je of ze niet te veel bot of juist te weinig bot krijgen of een ander ingredient. Te veel orgaan is ook niet goed.
Je kan zelf afwisselen, maar om een goed beeld te krijgen wat je hond binnen krijgt is lastig, zeker omdat niet overal op staat wat er in zit.
Je weet ook niet of de percentages kloppen wat er in zit.
Daar is geen controle op.
Mijn zus werkte in een vlees fabriek, ken idd de verhalen.
Ik eet geen vlees
Wat je zelf als schrijft.......niets is wat het lijkt.....
Altijd brok op basis van hetzelfde vlees lijkt mij ook niet zo ideaal.
Met kvv moet je inderdaad afwisselen, ik heb daar geen probleem mee. De diepvriezer wordt om de twee weken gevuld met verschillende merken en diersoorten kvv. Ik schrijf zelfs elke dag op wat er gegeten is zodat ik voldoende afwisseling kan geven.
Voor de geintresseerde:Afgelopen week is er dus weer bloed afgenomen en getest en alle waardes waren nu dus gewoon zoals ze moeten zijn.Dus we kunnen kiezen gaan we weer kvv voeren en weer na 3-4 weken testen of blijven we op brokjes?We blijven maar op brokjes.Hond vind het heerlijk en ik vind het wel makkelijk en ik vind het een prettig idee dat er een duidelijke analyse bekend is,de vage inhoud van de kvv's ben ik ook wel zat.Maar het belangrijkste is de gezondheid van onze hond.
Fijn dat het nu goed gaat. Ik begrijp je beslissing dan ook wel.
Ik zou ook voor de gezondheid van mijn hond gaan.
Elke hond reageert anders op voeding. De jouwe doet het beter op brok. Prima toch....
Wat ik al eerder schreef, een overstap op een ander KVV had een optie geweest. Maar fijn dat de waardes weer normaal zijn. Het zegt verder niets over 'gezondheid', zeker niet op de langere termijn. Maar dat is een andere discussie.
Fijn dat het beter gaat!
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?