Maar jij hebt podenco s uit de opvang toch? Stel dat er een nestje was, zou je dan een pup nemen terwijl je voor 90% weet dat hij in de toekomst niet los kan of zou je dat zielig vinden? Het zelfde geldt voor poolhonden en wolfhonden oa. Hele zelfstandige honden, maar die grote kans hebben niet los te kunnen en dus dat gevoel van vrijheid/zelfstandigheid wat een hond bij loslopen ervaart niet gaan krijgen. Is het dan niet zielig om zo n pup te kopen of überhaupt in Nederland te fokken?
Hier een wolfhond.
Wolfhonden kunnen prima los hoor. Die kun je goed begeleiden in hun jachtinstinct, mochten ze dit hebben.
Het is eerder die dikke middelvinger waar je mee moet leren omgaan als eigenaar.
Zo loopt mijn hond nooit los in een gebied langs een weg of waar geen overzicht voor mij is.
Nu zit hij in de puberteit en is hij natuurlijk aan de lijn, wat ik een paar reacties terug al schreef.
Maar. Deze honden kunnen in de basis prima los. Je kunt ze alleen niet bij iedere gelegenheid van de lijn af gooien, maar dat geldt niet alleen voor de zelfstandige/eigenwijze honden denk ik.
Ik vind het dus ook niet zielig om met zulke honden te fokken of zulke honden aan te schaffen.
Wat ik wel zielig vind is dat ze bij verkeerde baasjes belanden die niet weten wat ze ermee moeten, waardoor er problemen ontstaan.
Als dat de reden is dat ze niet meer los kunnen, ja, dan vind ik dat wel triest.
Lexi, Mara en Pien kunnen tegenwoordig niet meer los, aangelijnd aan een lange lijn.
Vroeger, toen ze jonger waren en nog met Vera erbij, liepen ze 3x per dag los in de duinen maar door diverse omstandigheden kan dat niet meer.
Ik vind het jammer maar ik weet zeker dat ze nog steeds dolgelukkig zijn. We hebben ons samen gewoon aangepast aan de omstandigheden.
Zielig, dat hangt van jou als baas af.
Wat ik heel vaak om me heen zien, bazen die aan het begin van de wandeling de hond losmaken, vervolgens gaan bellen, of kletsen, totaal geen oog voor de hond hebben, die moet zich maar zelf zien te redden.
Aan het eind van het park hond vast maken. (Het vreemd vinden, als de hond niet wilt komen) en al bellend weer naar huis lopen.
Is een wandeling zo leuk voor een hond?
Onder weg, moet hij langs diverse honden, verstraagt zijn tempo, bevriest, want hij vind het dood eng. Baas heeft er geen erg in, te druk met zich zelf, die is al een stuk doorgelopen.
Zijn de vreemde honden veilig voorbij, een enorme zucht bij de hond, pfff weer overleefd en rent naar zijn baas.
De volgende vreemde hond, komt met een noodgang aangerent, hellup! De hond rent weg, rent voor zijn leven, is zo in paniek.
„Kijk ze eens leuk rennen". De eigen baas is allang uit het zich.
Dankzij zijn neus, de baas weer gevonden, nog nahijgend en trillend van het opgejaagd zijn.
Een fijne omtspannen wandeling, is dit niet te noemen. Geirriteerd, is ook nog de baas, als de hond niet gelijk komt aan het einde van het park.
Baas loopt vervolgens, met een korte lijn in een hoog tempo naar huis.
Ik zie sowieso bazen met een aangelijnde hond, in een hoog tempo, al sleurend doorlopen.
Sommige honden, die slechts 3 x per dag zo buiten rond gesleurt worden.
Of een baas, die een keer naar een losloop gebied rijd, zijn hond uit de auto gooit, zijn ding laat doen terwijl hij zelf in de auto blijft zitten.
Zo is het helemaal niet leuk voor een hond, aangelijnd of niet.
Vind ik zelf, heel erg zielig voor de hondjes.
Of je hond aan de lijn is of niet, hou je bezig met je hond, besteed aandacht aan je hond.
Als je in een bos bent, maak dan gebruik van de mogelijk heden om je heen. Spring over een tak, eronder door, loop om een boom heen, verstop brokjes in de bladeren, een boomstam. Doe zit, wacht, roepen, achter uitlopen, tussen je benen, samen rennen, ergens over heen springen. Verzin maar allemaal leuke en gekke dingen.
Met of zonder lijn, maakt totaal niets uit.
Wil je dat je hond rent, ga samen joggen, of fietsen, gewoon aan de lijn en dat vinden de meeste heel erg leuk.
Wat voor instinkt je hond ook heeft, honden willen heel graag samen met jou aan het werk, met dat koppie en hun lijf, aangelijnd of los, maakt helemaal niets uit voor hun.
Het ligt niet aan de lijn, het is de gene die aan de lijn vast zit die een hond kan beperken
Een lijn, hoeft absoluut niet als beperking worden evaren door een hond.
Het ligt vooral aan de opvoeding. Ik ken een hoop kleine hondjes, die gewoon hond zijn, gelukig.
Ik vind het niet zielig als de hond om veiligheid van zichzelf of de omgeving niet los kan. Er is genoeg te verzinnen om samen lichamelijke en geestelijke uitdagingen aan te gaan maar dan aan de lijn.
Mijn hond vind mij al vanaf pup af aan het belangrijkste. Blijft altijd in een straal van 10 meter om mijn heen. Heeft geen interesse in andere mensen of wild. Hoef haar ook nooit te roepen. Als ik stil ga staan is voor haar al een rede om meteen naar mij toe te komen. Houd mij goed in de gaten wanneer ze met snuffelen bezig is want ben ik verder dan 10 meter komt ze meteen aangerend. Ziet zelf wanneer er een fietser of wandelaar aankomt en gaat uit zichzelf naarst mij lopen tot diegene gepasseerd is. Maar ze kan als ze aan de lijn is ook heerlijk genieten van onze wandeling samen. Samen maken we het leuk, of dat nou aan de lijn of los is.
En natuurlijk is en blijft het een hond dus ik hou haar ook altijd in de gaten maar ook om te zien hoe ze lekker aan het genieten is van de wandeling want daar geniet ik weer van en dat is voor mij het belangrijkste.
Nee vind ik niet zielig.
Ik heb een hond die jaagt en die ook nog eens heel veel ruimte neemt als ze los is en ook nog eens een terriër is dus als ze iets ziet waar ze heen wil dan is dat vaak interessanter dan ik ben op dat moment. Met andere woorden ik kan haar bijna nergens veilig loslaten. Ze is wel heel sociaal naar andere honden, maar als ik een aangelijnde hond tegenkom dan kan ik niet beloven dat ik haar bij mij krijg op zo'n moment.
Maar om haar toch lekker te kunnen laten rennen steppen we veel een dat gaat soms echt behoorlijk hard. Ze vind dat zo leuk! Ook doe ik aan agility op zondag dus ook dan kan ze flink rennen en springen in een veilige omgeving.
Ook aan een lange lijn doen we veel spelletjes, laat haar over dingen springen of ergens op klimmen/springen. Ook een balletje gooien gaat prima binnen de lengte van de lijn.
Het is gewoon een heerlijk blij ei en altijd in voor actie met mij. En ja elke dag alleen maar een ronde lopen zonder te kunnen rennen zou ik Moh ook niet aan willen doen, ze heeft dat rennen wel echt nodig.
Voor mijn hond zou het wel een straf zijn om nooit los te mogen. Zij is het meest in haar element als we met ons gezin in het bos zijn en ze los mag. Dan rent ze de hele tijd met de kinderen mee en dan weer naar ons, let altijd op dat er niemand te ver afdwaalt. Ze is altijd met ons bezig en gaat nooit ver bij ons vandaan. Het is eigenlijk geen hond voor aan de riem, liefst zou ze overal loslopen.
Als een hond niet los kan vanwege zijn eigen veiligheid of die van anderen dan is het niet anders, de meeste honden zullen er echter wel behoefte aan hebben. Maar er zijn ook alternatieven om het niet loslopen te compenseren dus zielig hoeft het niet per se te zijn.
Hangt van de baas af. Wij hebben twee Akita's. Daarvan zeggen ze dat die beslist niet los kunnen, niet mogen en niet met andere honden kunnen en ze hebben een jachtinstinct.
Jackie is nu 2 jaar en zij kan los. Wij hebben hier veel op getraind, ze kan ook met andere honden. Kan een hele uitleg geven over hoe dit ras in elkaar zit, maar kan je wel even Googlen. Wij zijn echt blij dat ze los kan.
We hebben na een naar een reu erbij genomen, Kiba..nu een jaar. Iedereen ons waarschuwen, want een reu kan al helemaal niet los.
Nog harder getraind en oh wat luisterde hij goed. Tot 9 maand. Meneer pikt het niet meer als honden hem uitdagen en na een paar waarschuwingen niet stoppen. Nadat hij met een Rottweiler gevochten had die hem constant zat te jennen (ja want leuk als andere baasjes niet opletten), ze elkaar vastbeten en Kiba niet meer los liet... kan hij niet meer los. We trainen nu onder begeleiding op cursus met een muilkorf zodat hij daar los kan. Maar combinatie van lekker puberen (zijn eigen weg gaan) en vechten, kan dit echt niet.
Bij onze teef die wel eens niet terug kwam of haar eigen ding ging doen, lieten we dat gewoon gaan. Ze kwam er vanzelf achter dat we er niet in mee gingen en gaat nu goed. Maar bij Kiba kan dit niet, want als hij wel een andere hond tegenkomt, zijn we niet snel genoeg.
We merken wel dat Jullie beperkt wordt dus laat ze nu ook een paar keer per week apart uit zodat Jackie lekker los kan. En die is veel vrolijker daardoor, ze geniet er echt van... wind in de haren en snuffelen maar. Gek doen en rondjes rennen...heerlijk!
Met Kiba doe ik andere dingen. Een lijn van 13 meter en tussendoor oefeningen doen. Ik ren mee als hij rent zodat hij kan doen wat hij wil. Tot zover er geen andere honden zijn natuurlijk.
Ik met 2 tegelijk fietsen en carnicross, vinden ze heerlijk (Nog niet zo ver met Kiba om zijn leeftijd). En wil hem straks ook laten steppen, want hij vind heerlijk om te trekken (komt ontheffing voor).
Oh en we hebben een omheind veld waar we af en toe heen gaan als er geen andere honden zijn.. kunnen ze lekker rennen en gek doen.
Haha lang verhaal. Maar als je een ras niet wil omdat die niet los kan, is dat ras ook niet geschikt voor je. Een goede baasje zoekt naar andere mogelijkheden voor zijn of haar hond.
Zie helaas veel mensen die de hond los gooien en zelf wat anders gaan doen. Dan toch liever aan de lijn en contact met de hond.
Ik zou als baas wel proberen een hond te leren loslopen.
Interessante stelling.
Persoonlijk heb ik geen problemen met een hond aan de riem. Mijn hond houdt erg van rennen, maar hij gaat ook sneller achter eenden, muizen etc. aan. Hij is al doof aan één oor dus dat werkt niet.
Daarom gaat hij af en toe los op plekken waar ik hem vertrouw (al duurt het dan ook een poos voor ik hem weer mee kan krijgen).
Aan het strand gaat hij ook niet los, maar hij geniet wel. We zoeken een plekje om te zitten en dan bekijkt hij iedereen om zich heen (vooral vrouwen ahum). Maar vooral omdat hij ons niet hoort, loopt hij te ver van ons vandaan en kan hij zijn eigen weg nog eens volgen. Erg mooi om te zien hoe onafhankelijk hij op dat moment is en met een sierlijk loopje alles om zich heen bekijkt, maar te riskant als je op zo'n locatie bent.
Olly wordt vier keer per dag uitgelaten aan de riem en dat is ook genoeg voor hem.
En zoals met andere jachthonden, je kan hun beweging ook geven als ze aan de lijn zitten. Als je weet wat je aan je lijn hebt zitten, moet dat geen probleem zijn.
Ja eens.
De mijn lopen altijd los (anders heb ik een jachthond die compleet depressief zou worden)
Ik ga altijd wandelen op plaatsen waar het kan.
Ook op plaatsen waar het niet mag. Ik woon in België en hier mogen honden nergens in de bossen los.
Mijn honden zijn heel sociaal opgevoed tov andere honden.
Jawel ik sta dan ook soms te kletsen met andere mensen:
Want ik weet dat mijn honden niet op andere honden afvliegen maar op een afstandje blijven kijken naar de vreemde hond.
Anders kon dat altijd loslopen natuurlijk niet.
Zielig, nee. Er zijn zat alternatieven voor windhonden. Omheinde plekken, renbanen, fietsen, steppen.
Máár.. Ik neem bewust geen Podenco meer in de toekomst, tenzij ik ooit dusdanig rijk word dat ik een omheinde tuin heb. Niet alleen voor hen, maar ook voor mezelf. De dagelijkse beweging en uitdaging verzorgen voor een hond met zo'n jachtinstinct is gewoon moeilijk, je moet er moeite voor doen. En da's niet erg, dat doe ik met liefde en plezier, alleen ben ik maar alleen. En ben ik ook wel eens ziek, en dán breekt het wél op om ze tóch te geven wat ze nodig hebben. Dus dan moeten ze het met kortere rondjes doen, en dát vind ik dan weer niet helemaal eerlijk tegenover hen. Dán zou het fijn zijn om de achterdeur open te kunnen gooien en te zeggen, jongens, have fun. Overigens lijken ze er zelf minder problemen mee te hebben, hoor. Het zijn buiten actieve honden, maar zolang ze binnen zijn liggen ze alleen maar te pitten, en dat lijken ze zo nu en dan ook niet vervelend te vinden :)
Onze boxer had het echt nodig om los te lopen. die rende soms wel 100 meter op zijn allerhardst door de weilanden, ganzen op laten vliegen was superleuk. of lekker rennen over het strandje en door het water. Of rennen met hondenvriendjes. hij was dan echt in zijn element. zonder die vrijheid brak hij de tent binnen af. Nu heb ik een klein hondje. die rent ook door de woonkamer. Dat kon onze boxer niet daar was hij te groot voor. dus ik denk dat de kleine hier er minder behoefte aan heeft. lichamelijk gezien. Maar ook hij vind los al erg leuk en hij is pas bijna 10 weken. dus zielig...voor mijn boxer zou het zielig zijn geweest als hij die vrijheid niet had gehad.
1x was genoeg
1x is genoeg.
Loslopen wordt verschrikkelijk overschat. Ik ben het dus niet eens met de stelling
Vindt je hond dat ook?
Hangt van de hond af,ga ik naar het strand en is mijn hond aangelijnd dan is hij het zo beu ook met de lange riem maar op het moment dat ik hem los laat.
Dan gaat hij rennen en vliegen,putten graven,ik laat hem zwemmen in de zee met goed weer. De ultieme vrijheid en hij geniet echt veel meer ondanks dat hij het ook leuk vind om samen met mij bezig te zijn.
Fietsen,speuren....
Dan het volgende nog welke vacht heeft de hond,de mijne heeft geen ondervacht als hij aangelijnd moet lopen als het vriest dan verrekt hij van de koude.
Het hangt dus echt van de hond af maar alle rassen die ik heb gehad ook de honden met ondervacht vonden het fijnst om los te lopen.
Natuurlijk mag jij het zo denken Joop, maar " verschrikkelijk overschat " ?
door jou dan denk ik want je hond kan het je niet zeggen.
Ik ben het ermee ens dat veel honden ook gelukkig aan de lijn zijn, maar ik denk als ze zouden kunnen kiezen....dat jij dan wel eens heel verschrikkelijk zou verschieten . .schrikken .
Want los en vrij lopen , dat is in hun natuur en wij mensen , uit noodzaak door onze omgeving zien het anders .
Inderdaad Anny het lijkt mij ook sterk dat honden liever aangelijnd lopen.
Gewoon de hond even vrijheid geven,ze hoeven toch niet altijd te werken,of dat we ze met alles en nog wat bezig moeten houden.
Dat sommige honden niet los kunnen dan heb je een ander verhaal.
Voor mij is het ook een straf als ik niet lekker met een loslopende hond kan rondstruinen.
Vanmiddag was ik met Bobby naar een groot losloopgebied gegaan, waar door een stuk een weg loopt. Daar moet ze natuurlijk even aan de lijn. Eenmaal aangelijnd besloot ik Bobby eens de 'vrije teugel' te geven en haar te laten beslissen waar we heengingen.
Ik had natuurlijk verwacht dat ze meteen het losloopgebied verder in zou duiken, maar niks hoor. Mevrouw koos ervoor langs de weg te blijven lopen, waar ze de rest van de wandeling heerlijk op haar gemakje elke vierkante mm gras heeft afgesnuffeld- aan de lijn!
Ik ben van mening dat elke hond toch minimaal eens per dag los moet kunnen lopen. Ik heb een hulphond (en ook nog een afgekeurde hulphond), dus zo'n hond bouwt 'werkstress' op. Dan zou het heel ongezond zijn als ze ook nog eens netjes aan een lijntje uitgelaten zou worden. Ik heb de mazzel dat ik 3 rolstoelminuten van het bos vandaan woon en daar lijn ik haar af en kan ze heerlijk uit haar dak gaan. Ze gaat even poepen en piesen en als de druk van de ketel is, gaan we spelen. Ik heb een bal of zo'n safestix van Kong mee en die slinger ik een eind weg en Tana vliegt er als een dolle achteraan. Ze komt het netjes weer in m'n hand brengen zodat ik nog eens gooien kan. Dan lopen we (nou ja, zij loopt, ik rol) nog weer een eind en een poos later spelen we weer een spelletje. Het afgekeurde hondje scharrelt ondertussen gezellig om ons heen - houdt niet van apporteren - en die roep ik tussentijds regelmatig even bij me om 'in te checken' en dan krijgt-ie wat lekkers. Dus ondanks dat ze loslopen gaan ze echt niet zomaar hun goddelijke gang, we zijn echt samen op pad.
Trouwens, niet alleen een hulphond bouwt gedurende de dag stress op. Een huishond heeft zich ook te houden aan regels, en ook dat geeft stress. Dat is niet per se negatief, dus in de zin van 'de zenuwen', maar dat moet wel afgereageerd kunnen worden. En naar mijn bescheiden mening kan dat niet aan een touwtje.
Het zal er ook van afhangen wat de hond is gewend misschien?
Mijn honden lopen hun leven lang elke dag los op een wandeling, Freggle korte wandelingetjes omdat hij al zo oud is.
Maar met Black gaan we elke dag ergens heen, waar hij in ieder geval een uur of anderhalf uur kan loslopen en rennen.
Met beide honden al vanaf dag 1 dat ze kwamen, ze los laten lopen, wel natuurlijk opgebouwd.
Als ik zie hoe Black geniet in het bos, hij komt amper op de paden, hij rent en springt door het bos.
Dat zou hij helemaal niet kunnen aan de riem, geen mens zou dat kunnen bijhouden.
In z'n puberteit liep hij nog wel eens weg, maar dat is allang over, hij blijft in het zicht hoewel hij best ver gaat.
Dus voor hem zou ik het wel zielig vinden als hij niet meer los kan lopen, hij is het anders gewend.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?