Hallo allemaal,
Mijn man en ik zijn redelijk nieuw wat betreft honden, maar voornamelijk ik heb altijd de drang gehad om ons samenzijn uit te breiden met een viervoeter.
Nu zijn wij samen verliefd geworden op een jonge Amerikaanse bulldog uit het asiel. Ze is 1 jaar en 3 maanden en een stevige tante van 40 kg.
Ze is op straat gevonden en kan nog weinig: lijn lopen is moeilijk, ze heeft nog geen rem en is behoorlijk gefocust op alles om haar heen. Hondencursus gaat sowieso noodzakelijk zijn.
Ik ga nu meerdere keren per week naar het asiel om haar uit te laten en te kijken of het wat wordt tussen ons. De hond zal voornamelijk op mij aangewezen zijn omdat ik parttime/thuis/flexibel werk en mijn man fulltime op kantoor zit.
Helaas is ze op ons tweede rondje gepakt door een losgeschoten herdershond, maar gelukkig waren de bijtwonden alleen oppervlakkig. Ze was erg onder de indruk.
Vanwege mijn weinige ervaring kan ik nog niet het complete gedrag lezen, maar haar gedragstest was naar mijn idee redelijk. Naar mensen is ze sociaal, soms wat onzeker. Naar honden vind ik persoonlijk heel spannend. De herder waardoor ze is gebeten staat bekend als 'slecht met andere teefjes' maar zij zelf wilde ook wel heel graag haar kant op, of dat dan agressief of nieuwsgierig was heb ik niet kunnen zeggen omdat het allemaal zo snel ging.
- Heeft er iemand veel ervaringen m.b.t. Amerikaanse Bulldogs?
Wij zijn zelf niet flauw aangelegd en consequent en leergierig genoeg om iets met haar op te kunnen bouwen, maar vooral het sociaal met andere honden is voor mij een ding...
Alle tips zijn welkom :)
- Hoe weet je of je een match met elkaar hebt?
- Kan ze ooit zonder lijn lopen?
Ook een hele belangrijke voor mij:
- Hoe ga je om met negatieve reacties?
Want deze krijgen we (zelfs nu het alleen nog een optie is) al veel uit een deel van de familie.
Een lang verhaal, maar alvast bedankt voor het doornemen en voor de reacties!
Deze week begin ik met het forum doornemen op zoek naar reeds geplaatste tips en adviezen :).
Er zijn hier op Hp AB eigenaars. En ook zij zullen hierop nog wel reageren.
- Hoe weet je of je een match met elkaar hebt?
Ik denk dat je deze eigenlijk al zelf hebt beantwoord
-> Nu zijn wij samen verliefd geworden op een jonge Amerikaanse bulldog uit het asiel.
- Kan ze ooit zonder lijn lopen?
Kan/kan niet. Daar kan je nu met geen mogelijkheid op reageren. Dit hangt af van meerdere factoren.
Ook een hele belangrijke voor mij:
- Hoe ga je om met negatieve reacties?
Het simpelste? Geef ze gelijk en beaam dat je niet beter weet. Je gaat de meeste toch niet overtuigen.
Want deze krijgen we (zelfs nu het alleen nog een optie is) al veel uit een deel van de familie.
Ze is op straat gevonden en kan nog weinig: lijn lopen is moeilijk, ze heeft nog geen rem en is behoorlijk gefocust op alles om haar heen. Hondencursus gaat sowieso noodzakelijk zijn.
Een hond die uit het asiel komt? mag je minimum al zeker 6 weken rekenen tot 6 maanden vooraleer je het natuurlijke "normale" gedrag van de hond te zien krijgt.
Hondencursus. Blijf in het begin weg van de standaard hondenschool. Tenzij je iemand vindt die je alleen of maar met een paar honden tegelijk werkt. Een hondenschool waar je bij aankomst 50 tot 100 honden ziet rondlopen is enkel goed voor je hond haar stresslevel te voeden.
Neem je tijd. Laat haar wennen. Beetje bij beetje, trapsgewijs opbouwend.
Lees je in over honden en hun gedrag/lichaamstaal. Zodat je begrijpt wat je hond je probeert te vertellen.
Visuele voorstelling van bepaalde signalen
Deze laatste kan je de filmpjes (genomen in het kader van onderzoek naar stress bij honden). Want het is soms zeer misleidend te denken dat een hond geen stress kan hebben. Of omdat je aan de hond niets opvalt, dat dit automatisch betekent dat ze geen stress hebben.
Hou ook rekening mee dat wanneer je jouw hond laat wennen, bvb buiten aan verkeer, volk, enz ... Je dit steeds doet met ruim voldoende afstand tussen je hond en dat waar je haar wil aan laten wennen.
Ik adviseer en leer mijn cursisten steeds van met hun hond te gaan wandelen dan gebruik te maken van een Y-harnas en een lange lijn. Daar kan je dan de ruimte geven of nemen afhankelijk van de situatie. Geef de hond steeds voldoende mogelijkheid om te gaan snuffelen. Dit is, behalve zo belangrijk, ook rustgevend.
Zorg wanneer je een hond in huis neemt dat je de eerste weken thuis bent om de hond te begeleiden en te laten wennen. Bouw het alleen zijn op. Zorg ook steeds dat de hond een bezigheid heeft als je weggaat. Belangrijk is dat het weggaan en terugkomen steeds heel aangenaam gemaakt worden. Geef de hond speciale bezigheden die echt heel leuk zijn. Kartonnen voorwerpen en lekkere snacks doen wonderen (hersenwerkjes).
Algemeen: Zorg in huis ook voor voldoende bezigheid. Geef je hond ook dagelijks natuurlijk kauwmateriaal, zoals gedroogde kophuid, bullpezen. Gedroogde vleessnacks, gekookte kip of kleine stukjes rauw rundsstoofvlees zijn gezonde en zeer overtuigende hulpmiddelen om de hond op een positieve manier te leiden en te belonen voor goed gedrag.
Een voorbeeldje van kauwmateriaal: kophuid
Ook qua voeding kan je al eens de nodige info opzoeken
-> voeding hond
Super dat je een asielhond een thuis wil geven. Ik wens jullie veel succes. En volg graag hoe het evolueert
Eliane heeft al een mooi en bruikbaar antwoord gegeven!
Wat betreft de match, dat voel je!
Ik heb 2 herplaatser (labrador en een Berner sennen), de eerste kwam op een leeftijd van 5 maanden, de tweede was 19 maanden.
Beide keren was het liefde op het eerste gezicht!
Wat betreft het zonder lijn lopen, waarom niet? Zoek een rustig, veilig en overzichtelijk stuk! Hebben wij met beide honden de tweede dag gedaan.. Uiteraard op een plek waar geen andere honden etc waren!
Of bedoel jij echt loslopen in een druk losloopgebied? Dit doe ik zelfs met mijn honden niet vaak..
Wat betreft de negatieve reacties, die hebben wij ook gehad, dat begon bij de eerste hond. Waar beginnen jullie toch weer aan, jullie hebben het al druk genoeg, als het maar goed gaat met de kinderen etc etc..
Ik heb gewoon ja en amen gezegd
Maar een dik jaar later besloten we te gaan voor een tweede hond, toen werd onze halve omgeving pas echt gek! Hahahah
Toen ben ik vragen terug gaan stellen zoals, wat is precies jullie probleem, moeten jullie iets met MIJN honden etc?
Toen waren ze snel klaar!
Ik ben nog elke dag ontzettend blij met mijn tweedehandsjes!
Verder is iedereen in onze omgeving volledig bijgedraaid, ze zien hoe gek wij op de honden zijn en andersom!
Succes en ik hoop dat ze een mooi plekje zal krijgen bij jullie!
Succes met jullie hond!
Als je de klik voelt met het dier dan ben je al een heel eind.
Gelukkig voor de hond dat het in een warm gezin terecht komt.
Ik kan je niet echt tips geven, anderen hebben hier meer kennis van.
Wat anderen zeggen, zou mij wordt wezen, wel zou ik , zeker in het begin dat ze bij jullie verblijft, haar leren kennen in de thuissituatie. Het zal voor allen wennen zijn.
heel veel succes en dank je voor een huis te bieden aan de asielhond.
TOP
Veel succes met jullie hond fyn dat jullie een goede thuis willen geven misschien iemand op hp hier die kan helpen verder
wat mooi dat jullie verliefd geworden zijn op deze hond.
Je hebt al veel goede tips gehad, ik heb zelf alleen via familie ervaring met het ras, maar kan nog wel wat algemene tips over herplaatsers geven, wij kregen deze van de stichting vanwaar ik mijn eigen hond heb
-eerst rustig laten wennen aan het nieuwe huis en de bewoners van het huis, en de nieuwe omgeving, dus geen druk bezoek gaan ontvangen of op bezoek gaan
-let op stem en houding, hou die altijd kalm en positief, ga niet gelijk allerlei commado's onder druk oefenen. Wel (als de hond ervoor in is) leuke zoekspelletjes, begin heel makkelijk en hou het kort, zorg voor successen.
Ga ook niet over de hond heenhangen, druk knuffelen e.d. dat kan bedreigend overkomen. Ook niet recht op de hond toelopen, voor sommige honden is dat te bedreigend. Roep haar liever bij je
-de hond moet rustig kunnen eten, geen gegraai in de etensbak of de etensbak ergens op een drukke plek zetten
- Voor buiten de wandelingen eerst nog kort en saai houden. Zorg voor ontspanning en successen. Dus niet naar drukke hondenweiden.
Wij kregen de tip de hond tenminste de eerste 2 weken aan de lijn te houden, voor Lola bleek dat niet genoeg, zij had meer tijd nodig. Jenna kon na 2 weken wel los lopen maar toen ze veel meer zelfvertrouwen kreeg niet meer, ze bleek teveel jachtinstinct te hebben.
Honden aan de lijn nooit met elkaar kennis laten maken. Hou in het begin rekening mee dat je hond weleens angst voor verkeer zou kunnen hebben of voorbijgangers, andere honden, harde geluiden e.d. Loop daarom altijd tussen hond en verkeer, als het druk is met korte lijn naast je.
Als je in een rustige omgeving bent, lange lijn en ontspannen.
Verder veel lezen over hoe honden communiceren zodat je weet hoe ze zich voelt en wat ze wel of niet aan kan.
- Hoe weet je of je een match met elkaar hebt?
geen zorgen over maken, je gaat voor de hond of niet, als je ervoor gaat, komt die match vanzelf als je elkaar door en door leert kennen
- Kan ze ooit zonder lijn lopen?
waarschijnlijk wel, maar neem de tijd, kijk hoe ze reageert, en zoals ik al schreef, niet meteen daarmee gaan oefenen, op zijn vroegst na twee weken.
Ook een hele belangrijke voor mij:
- Hoe ga je om met negatieve reacties?
Want deze krijgen we (zelfs nu het alleen nog een optie is) al veel uit een deel van de familie.
negatieve reakties, beantwoord ik meestal beleefd maar ga er niet teveel op in. Ik kreeg te horen dat het zielig was dat ik Lola in huis had gehaald, zo'n hond uit het buitenland halen is misplaatste dierenliefde. Ik leg dan uit dat ze vier jaar in slechte omstandigheden in een asiel zat en ze het hier dan toch wel iets beter heeft hoop ik.
Verder erboven staan, ieder zijn mening, wat je ook doet, kritiek krijg je toch wel.
Hier nog een basisstukje over hondentaal
http://upsidedown.homestead.com/Kalmerende_signalen__de_kunst_van_het_overleven.pdf
Fantastisch, wat goed dat jullie een hond uit het asiel willen adopteren. Ik heb zelf inmiddels mijn derde ab. Heb er altijd goede honden aan gehad. Eigenlijk ook heel weinig negatieve reacties hoor, eerder positief. Je weet zelf wat je aan de lijn hebt en als je daar verantwoordelijk mee om gaat is er weinig aan de hand denk ik. En je familie draait wel bij als ze merken wat een leuke hond het eigenlijk is. ik heb persoonlijk nooit echt problemen gehad met mijn honden in combinatie met andere honden, maar ik heb ook altijd pups gehad dus die ken je vanaf het begin. Jullie willen er een uit het asiel, dan moet je even goed opletten hoe dit gaat natuurlijk. Wat zeggen ze in het asiel? Neem aan dat ze dit toch hebben getest?op een hondenschool kunnen ze je hier ook in begeleiden. Mensen denken altijd dat het domme honden zijn maar het tegendeel is waar. Ze zijn erg intelligent en je kunt er prima mee trainen. Ze hebben een zeer consequente opvoeding nodig, maar geen harde opvoeding. het aanleren aan de lijn te lopen zonder trekken is ook zeker goed mogelijk hoor. Alleen hier ook weer, consequent oefenen en een hele grote dosis geduld.
Het onzekere herken ik wel. Wees er bewustvan dat deze honden pas later echt volwassen zijn. Jullie hond is ook nog niet volwassen. Mijn honden gingen meerdere fases door waarin dingen spannend waren maar je ziet ze groeien en zelfverzekerder worden.
Ik zou in eerste instantie de hond eerst laten wennen aan je huis en leren kennen. Ik heb buiten mijn ab's ook wel een paar keer een herplaatser gehad. Die heb ik altijd eerst een paar weken laten wennen en dan een gedragstherapeut ingeschakeld. Niet omdat er perse enorme problemen waren maar wel om een goede start te maken, een goede gedragstherapeut kan je hond even goed bekijken en inschatten en je gaat zelf gelijk goed van start.
Zonder lijn lopen doe ik niet, gewoonweg omdat het niet mag. Ze let ook totaal niet op, steekt zo een weg over. in het bos overigens wel, geen probleem, loopt ook niet weg.
Als je naar een hondenschool wilt gaan zoek er dan een waar ze positief trainen. Ab's zijn gevoeliger dan ze eruit zien en hebben veel baat bij een positieve benadering.
Is je hond ook onzeker tegenover mensen? Dan zou ik in eerste instantie mensen verbieden om haar zomaar te benaderen. Heel veel succes bij jullie beslissing!
Aaah, bedankt voor de zeer nuttige reacties :) Ben ik heel blij mee!
Helaas hebben we vandaag wat tegenvallend nieuws gehad, want ze kunnen nog niet zeggen of ze eind november al plaatsbaar is i.v.m. Een antibioticakuur tegen te veel bacteriën in haar darmen (ze heeft nog regelmatig bloed bij haar ontlasting).
Eind november was voor ons heel handig geweest, want dan hebben wij beiden vakantie, maar helaas dus...Maar als ze bij ons komt kan ik ook een gedeelte thuis blijven werken.
We wachten geduldig af en ik ga bijna dagelijks naar het asiel om met haar te lopen. Ik vind het daar wel lastig lopen omdat alle honden daar in de directe omgeving worden uitgelaten, op advies moet je ze hier geen contact met elkaar laten maken omdat hier veel honden zitten die wel agressief zijn.
Op haar wachten is ook een kunst maar dat geeft ons inderdaad de tijd om ons flink in te lezen en van jullie op het forum te leren.
Naar mensen is ze fantastisch en overenthousiast. Iedereen in het asiel houdt van haar, en toen ik vandaag terug het asiel binnen kwam werd er meteen door bezoekers gevraagd of ik er zeker van was dat ik verder met haar wilde, anders hadden zij haar wel gewild.
We moeten nog veel leren, maar zijn heel zeker, blijkt nu dus :).
Ook heb ik bij de dierenwinkel op de hoek al veel nuttige informatie gekregen over de verschillende voeding, lijnen en uitdagende speeltjes.
Keep on learning, learning, learning....
Ach dat is een tegenvaller dat ze bloed bij de ontlasting heeft, hopelijk slaat de ab kuur aan.
Is het niet mogelijk om haar ondanks dat toch al te adopteren?
Hier nog een goede site over voeding met heel veel info
dat lijkt mij ook
ivm je op controle kan komen en alle info mee kan krijgen over de situatie
en het voor de wen periode op het thuis adres beter uitkomt en een warme mand fijner is dan een asiel
voerwijzer is zeker een goede site
De hond zal misschien ook wat moeten bijkomen na de ab kuur
Wat goed dat jullie misschien een asielhond gaan adopteren!
Wel balen dat het niet zeker is of ze in november al kan komen...
Hopelijk kan het toch, en anders heb je inderdaad meer tijd om je voor te bereiden. Bij sommige hondenscholen zijn ook theoriecursussen voordat de lessen met hond beginnen, misschien is dat wat? En natuurlijk shoppen!
- Hoe weet je of je een match met elkaar hebt?
Dat voel je inderdaad wel. Je zegt dat jullie verliefd zijn op haar, dus dat zal wel goed komen. Dat had ik met Puck (ook asielhond) ook, vanaf dag 1 (liep er stage) had ik een mega klik met haar. Dat is heel belangrijk denk ik. Er zullen vast wat dingetjes zijn die niet helemaal gaan zoals verwacht of gehoopt, maar als je veel om je hond geeft is dat niet erg en heb je er heel veel voor over.
- Kan ze ooit zonder lijn lopen?
Lastig om met zekerheid te zeggen. Maar een amerikaanse bulldog heeft niet echt jachtinstinct toch?? Ik zou het gewoon proberen als ze een paar weken bij jullie woont. Een veilig, het liefst omheind, gebied opzoeken, veel voertjes mee,zorgen dat ze het commando hier al een beetje kent. Maar naar mijn idee is het belangrijker dat je hond bij jou wil zijn en weet dat hij bij je hoort dan dat hij heel goed luistert, dan blijven ze uit zichzelf bij je in de buurt.
- Hoe ga je om met negatieve reacties?
Krijg hier ook wel eens negatieve reacties dat ik een hond uit het buitenland heb. ''Die honden kunnen niet wennen aan het drukke leven in Nederland en hebben vaak gedragsproblemen.'' en ''De asielen in Nederland zitten vol genoeg'', ''Ze nemen allemaal ziektes mee naar Nederland.''
Dat soort onzin, want al die uitspraken zijn gewoon niet waar. Als iemand zoiets zegt noem ik vaak gewoon feiten. Dat is niet waar want: En verder niet discussiëren, heeft geen zin. Er zijn gewoon mensen die je niet willen geloven wat je ook zegt.
Nu heb jij geen hond uit het buitenland op het oog, dus zullen het andere reacties zijn.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?