Mensen hebben alleen veel verschillende ideeën van wat wel en niet goed is. Er is natuurlijk een grens, als iemand de hond echt pijn zou doen zou ik wel reageren. Al zal het niks helpen.
Ik heb zelf namelijk ook al genoeg commentaar gehad van wildvreemden, in de korte tijd dat ik java heb. Zo zou ik geen rustig moeten zeggen want dat begrijpt ze niet. Zo zou ik geen laag hoeven zeggen als ze springt, omdat ze toch klein is. Of ik zou haar niet tegen moeten houden als zij uit zichzelf naar vreemden rent, omdat ze anders niet zou socialiseren.
of je kunt opvoeden zonder te corrigeren hangt af van a. je hond en b. wat je ermee wil
intelligentie van de eigenaar speelt daarbij geen rol. dat speelt pas een rol bij het al dan niet effectief kunnen uitvoeren van die correctie
Schijnbaar leeft dit toch onder de mensen, voelde me af en toe een bemoeial maar schijnbaar doen meer mensen dit. Vandaag weer een oude bekende gezien met haar 2 honden, tot mijn verbazing hebben haar honden nu een schokband om, voor haar eigen gemoedsrust omdat ze dan beter te bereiken zijn:-( Als ik dat zie ben ik alleen maar trots op wat ik met laika bereikt heb, ok het duurde wat langer maar nu ze bijna 3 is luistert ze geweldig, zonder dwang en zonder fysieke correcties. En dat voor mijn 2e hond. Ben super trots op ons.
Mijn pup krijgt ook wel een een "ruk" hij vliegt niet door de lucht hij voelt alleen de halsband bewegen en hij loopt verder. Ik weet niet of je dat ene agresieve manier vind hahaha
Dat is ook iets om hartstikke trots op te zijn!
Maar dat zegt niets over de hond van een ander of überhaupt de ander. Iedere persoon en iedere hond zijn anders, er wordt uiteindelijk (in het meest gunstige geval) iets gevonden wat bij beide past en effectief is. Er bestaat niet zoiets als één juiste richting. En dat is ook wat het zo interessant maakt toch
Oh, wat naar om te zien dan!
Wees zeker maar trots op je zelf
Persoonlijk vind ik de band die je met je hond hebt, het aller belangrijkste. Belangrijker dan altijd luisteren.
Goed luisteren komt sowieso pas echt helemaal, als ze volwassen zijn, de leeftijd die Laika heeft. Dan is er genoeg rust en stabilitiet in dat koppie om open te staan.
Jonge honden en pups zijn gewoon zo snel afgeleid.
Je kan idd met dwang gaan werken, de enige rede dat je hond dan goed luistert is voor angst voor de correctie.
Onze honden, durven zich zelf te zijn, afgeleid te raken en een keer je niet horen. Het vertrouwen, dat wij er voor ze zijn.
Daar gaat hem om
Natuurlijk stopt het niet in 1 keer! dat is toch in de hele opvoeding zo. Een hond moet leren. Mijn honden zijn jong. Ik gebruik ook correcties en ik kan mijn honden vrijwel overal laten loslopen, Zo kunnen ze bakken met energie kwijt en daar ben ik heel blij mee. Ik weet zeker dat als ik niet met correcties had gewerkt en alleen maar positief had opgevoed, dat een heel ander verhaal zou zijn. Ik ben gruwelijk consequent en daardoor kan ik de honden veel vrijheid geven en veel met ze ondernemen. Dat is wat ik wil, veel vrijheid en zekerheid dat ze perfect luisteren in gevaarlijke situaties. Daar krijg ik comentaar op van: ach laat die honden nou gewoon, van mensen die hun hond totaal niet opvoeden, waar ik dan weer last van heb, onder het mom van positief opvoeden en het tere hondenzieltje. Voordat ik hier iedereen over me heen krijg, dat geldt niet voor iedereen. Maar het wordt gebruikt als vrijbrief voor heel veel mensen en er zijn mensen die hun hond niet meer durfen corrigeren vanwege die positieve opvoedcultuur. Iedereen moet weten hoe hij/zij zijn hond opvoed maar laat mij dat dan ook op mijn manier doen, zonder commentaar te geven. Corrigeren is niet gelijk dierenmishandeling!
Ik zou echt eerlijk niet weten hoe ik zou moeten opvoeden zonder te corrigeren. En even voor de duidelijkheid, dat ik corrigeer betekent niet dat ik geen tijd in de opvoeding wil steken en niet nadenk over hoe ik mijn honden iets kan leren. Mijn opvoeding bestaat uit meerdere kanten, namelijk corrigeren, belonen en samenwerken. Even een voorbeeld om voor mij duidelijk te krijgen hoe jij het doet. Stel mijn hond moet leren niet naar andere honden te rennen. Ik loop met mijn hond en als hij aanstalten maakt om weg te rennen geef ik een correctie met mijn stem.
Hoe doe jij dat?
Ik zou echt eerlijk niet weten hoe ik zou moeten opvoeden zonder te corrigeren. En even voor de duidelijkheid, dat ik corrigeer betekent niet dat ik geen tijd in de opvoeding wil steken en niet nadenk over hoe ik mijn honden iets kan leren. Mijn opvoeding bestaat uit meerdere kanten, namelijk corrigeren, belonen en samenwerken. Even een voorbeeld om voor mij duidelijk te krijgen hoe jij het doet. Stel mijn hond moet leren niet naar andere honden te rennen. Ik loop met mijn hond en als hij aanstalten maakt om weg te rennen geef ik een correctie met mijn stem.
Hoe doe jij dat?
Ik zeg de naam en geef een beloning.
Ik noem dit geen correctie omdat ik op een gewone manier haar aandacht vraag, ze komt naar me toe en ik beloon.
Bij mij betekent naam noemen komen. Dat heb ik al geoefend vanaf de pup bij me is. Naam is altijd positief op een normale, vriendelijke toon.
Wil ik dat ze iets niet doen, zeg ik "neen" en daarna de naam op een vrolijke toon. D.w.z. dat ik de hond heb duidelijk gemaakt dat "neen" + naam wil zeggen : "stop met wat je aan het doen bent en kom naar me toe".
Een stemcorrectie noem ik de hond roepen met stemverheffing : "MAX! NEEN!" en dikwijls volgt er nog een "kom hier!" of een ruk aan de lijn als hij los, wat dan een lichamelijke correctie is in mijn ogen.
Mooi voorbeeld van hoe ik het echt niet zou doen. Je hebt je hond niet eerst geleerd wat je van hem verwacht en gaat dan corrigeren. Niet mijn ding. Dit was dus precies wat ik bedoel met niet vooraf nadenken. Je gaat dan pas nadenken en iets doen op het moment dat je het nodig hebt.
Misschien moet je eens nadenken over het doen van een goede crusus met je honden die moet positief belonen werkt,
Die kunnen heel goed uitleggen hoe je je honden goed kan opvoeden zonder te hoeven corrigeren dus op een positieve manieren het is ook nog is heel leuk voor jou en je honden.
Maar nou begrijp ik het even niet. Ik heb mijn hond geleerdniet naar andere honden te gaan door te belonen als ze dat niet doen en boos te worden alsze hetwel doen ( niet op het moment dat ze terug komen, voor de duidelijkheid) Jij hebt je hond nooit geleerd dat het niet mag en toch vraagt de hond toestemming. Hoe kan dat? Hoe weet hij het verschil tussen goed en fout. Wat ik ook mis is het probleem van zelfbelonend gedrag. Ik ben vanaf het begin heel streng geweest op het voorkomen van jagen op eenden omdat dat zelfbelonend gedrag is, helemaal als ze er eenmaal 1 zou hebben gevangen. Daar kan ik met nog geen1000 snoepjes tegenop
En tenslotte, ik krijg een beetje het idee dat jij denkt dat ik niks met de honden doe of er geen energie in wil steken. Maar ik train heel veel met de honden, niet op een vereniging maar gewoon op een veld. Dan zijn ze super gefocust, maar natuurlijk zijn er ook momenten tussendoordat ze afgeleid zijn. Dat isnu juist zo`n moment dat je niet de allerleukste bent, net zoals je dat niet de hele wandeling bent. En dan?.. Ik kan wel een heel aantal dingen bedenken die leuker zouden zijn dan ik. Een kat bijvoorbeeld of een loopse teef of een lekker onherkenbaar stuk eten of een passant die de hond roept enz
Je pup haat aan een stoel poot knagen, je roept hem en daagt hem uit met een speeltje, of roept hem en geeft iets te knagen. Zo corrigeer je niet, je laat zien wat je wel wilt.
Met het niet naar alle honden toegaan, begin je uiteraard van af pups af aan.
Met een pup ga je samen buiten aan de slag, leuke dingen doen.
Zo ben jij echt super leuk om aan dacht aan te geven.
Komt er een vreemde hond aan, ga je door met erg leuk zijn.
Zo leer je je hond, dat er honden om je heen zijn en zo leer je niet op alle honden af te gaan.
Zie je een hond die je kent, of weet dat hij goed met pups is, laat je je hond naar de hond toe gaan: toe maar.
Dit wordt aangeleerd gedrag, zonder te corrigeren.
Wij leren onze pup meestal zelf aan, op alles af te gaan, want ze moeten socialiseren.
Springt je hond tegen mensen op, leer je hem zitten, als er mensen komen. Dat beloon je.
Goed gedrag belonen en vragen wat je wel wilt van je hond.
(Goh, van wie zou ik nou les hebben)
Allemaal heel leuk en makkelijk als je de hond van pup af aan heb maar een hond die je als gerplaatser van 3 krijg of zoals ik met 8 maanden en dan al zo vaak tot hechtingen aan toe gegrepen door andere honden dat de hond vanaf dag één al iedere hond wil aanblaffen en er constant vandoor wil om een hond die terug blaft te vermoorden. Puur verpest dus door andere honden bij de vorige eigenaar.
Dit is 6 maanden later bij mij 100% goed gekomen met correcties en inderdaad stroomband op laagste stand op verdere afstand (twee keer hoeven te gebruiken) en verder heel erg veel beloning en clickeren. Ik raad het nooit aan een stroomband te gebruiken maar bij deze hond en na jaren ervaring wel ingezet en zeer goed geholpen. Wat andere hiervan dachten maakte en maakt me geen drol uit. Deze hond is van een moordmachine (keel grijpen en schudden, niet meer los krijgen alles uit angst en zelfs een keer een andere hond slagaderlijkebloeding Gebeten gelukkig net overleeft) met dagelijks veel werk, en ja met twee keer stroom om op afstand ook te kunnen corrigeren omdat hij honden nergeerde tot het punt ze op een meter was. Nu geen problemen meer, hond speeld iedere dag in losloopgebied en heeft het vertrouwen in honden weer terug, als er een hond hem corrigeert loopt hij nu weg en gaat verder spelen.
Wij hebben/hadden er hier ook zo ééntje, bij de keel grijpen en schudden...
Ook zij loopt nu gewoon tussen andere honden, nooit een stroomband gebruikt, nooit straf gebruikt maar zoals Bassie zegt, haar afleiden en daardoor zelf leuker zijn.
Blijft zij een risico? Ja natuurlijk, gedrag dat er in zit, krijg je er niet zomaar uit, je kan er enkel voor zorgen dat je je hond kent en aan haar ziet dat ze zich niet op haar gemak voelt.
Als we dat zien, roepen we haar bij ons en doen iets leuks met haar waardoor ze afgeleid is. (een balletje, even achteraan in de groep gaan en spelen...)
Na al die jaren is dit voor ons een tweede natuur geworden, haar lichaamstaal in het oog houden. Ik vind het toch fantastisch mijn honden te zien genieten en intussen kijk ik naar haar oren enz...
We zijn best trots op onze meid (en op onszelf ) dat we haar een leuk hondenleven kunnen geven, zonder dat elke vreemde hond gevaar loopt.
Arme hond!
Uit angst bijten en hem dan een moordmachine noemen? Dan een stroomband gebruiken bij een angstige hond?
Hoe bestaat het arme hond
Ik train op een grasveld met eendjes er naast en honden die langslopen, dus niet op een afgelegen veld. Mijn hond heeft jachtinstinct en het jagen zit erin. Dat jagen is ook leuker dan ik. Meestal werkt afleiden, maar niet altijd. Als ze dan eenmaal in de jaagmodus staat, met die blik in haar ogen, ziet of hoortze mij niet meer. Dan gebruik ik een correctie om haar uit die concentratie te halen. En nee ze heeft nog nooit een ander dier te pakken gehad. Juist omdat iker heel allert op ben. Watjij scschrijft klinkt heel mooi, natuurlijk zou ik het ook zo willen maar het voelt voor mij als een utopie. Misschien ligt het aan het soort hond. Ik heb baasgerichte maar eigenwijze hond. Voorbeeld: Als we in het bos zijn geweest, weigert hij mee naar huis te lopen, want het bos is leuker dan alles!
Met hem zou ik nog wel een eind komen denk ik met alleen positief opvoeden. Mijn andere hond is minder baasgericht, red zich ook wel zonder mij en heeft jachtinstinct. Bij haar moet ik constant aller zijn en heel concequent. Ik denk dat ik de keuze heb tussen dit of haar leven lang aan de riem
Afleiden werkt alleen maar tijdelijk, je zal nieuw gedrag aan moeten leren
Je kan met een jachthond gaan trainen, met 2 voorwerpen een lievelings speeltje en een gewoon speeltje. Zo kan je je hond helemaal gek maken met het „najagen" van zijn lievelings speeltje.
Weet niet meer hoe ze die training noemen, is een you tube filmpje, met uitleg.
Mijn hond, begon joggers en fietsers na te jagen. Als een schapenhoeder, wilde ze alles stoppen, wat van haar afging.
Met voertjes aan de slag gegaan, haar te leren als ze een jogger of fietser zag, bij mij voertjes te halen.
Het heeft gewerkt, nu kijkt ze er niet meer naar.
Als ik na het wandelen naar huis wil gaan, wilt Luca de auto niet in. Langzaam lopen, snuffelen, stil staan, me aankijken met een blik: nu al
Veel te leuk in het bos.
Ik zeg: de auto in, krijg je lekkers en hop, zit ze in de auto.
Zo besteed ik geen aandacht aan haar niet willen, maar beloon haar wel willen.
Zoveel honden zoveel karakters. Hard aanpakken nee. En wat voor de 1 werkt ,werkt misschien niet voor de ander.
Bij Jazz gaat alles vrij makkelijk,heeft het ook zo door.
Suzanne en Luca,ik heb het idee dat jij een makkelijke hond hebt dus daar heb je geluk mee?
Jou hoor ik altijd wat de ander met doen,maar hoe hebben jullie het gedaan,de hond opvoeden. Niet de boxers waar je vaak over spreekt maar jullie gezin jullie hond. Daar hoor ik je nooit over??
daar denk ik toch anders over. neem het voorbeeld van anoniem. bij sommige honden is de positieve bekrachtiging van (bijvoorbeeld) jagen zo groot, daar kun je geen beloning tegenover zetten. dan moet je toch gedrag gaan corrigeren.
of je hond aanlijnen, maar dan kom je bij mijn punt b: "wat wil je met je hond?"
(en wat ik meestal zie is dat mensen willen dat hun hond losloopt, en vervolgens willen ze dat louter positief aanleren, wat niet werkt, met alle hele vervelende gevolgen van dien, en dan denk ik, prima dat jouw hond niet luistert, maar houdt 'm dan gewoon aan de riem, hoe moeilijk kan het zijn?)
Ik heb een hele makkelijke hond, ben ook een hele makkelijke baas.
Waarom moeilijk doen, als het makkelijk kan. Laten zien wat je wel wilt, zo nodig de lijn eraan en je hebt er geen kind aan.
Als je iets specifieks wilt weten, ik geef graag antwoord, vind het erg leuk te praten over honden.
dit dus
exact wat ik bedoel
Iets specifiek weten wil ik niet. Ik dacht alleen het lijkt of je geen problemen hebt met je hond.
Anderen soms wel. Dan kan een buitenstaander makkelijk zeggen dit of dat moet je doen. Dan denk ik hadden jij.of wie ook.. maar eens een moeilijke hond. Ik bezie het van 2 kanten,van onze 4 honden was er ook 1 bij waar we ogen en oren op steeltjes moeten hebben.Die best af en toe hard werd aangepakt,maar nu heb ik het over lang geleden toen de slipketting in zwang was.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?