mijn hond springt bijna altijd op andere honden hun schoft met zijn voorste poten, ik heb al vaak gehoord dit dominantie is, maar hij doet het wel niet bij elke hond, verder vind ik hem helemaal niet dominant eigenlijk, vaak wil hij ook rijden, ook op reuen, ik laat het uiteraard niet toe! zijn deze dingen dominantie of niet per sé?
het lijkt mij eerder uitdagen tot spelen? Hoe oud is hij?
Rijden komt vaak voort door overprikkeling of spanning.
1j en 3mnd
Nog puber dus...
Het rijden begint als ze reeds al ff spelen met pauzes, ook lijkt hij niet overdreven opgewonden. Op een gegeven moment wil hij soms rijden
Die poten op de schoft kunnen idd speels zijn ook
ja denk dat het gewoon zijn manier van uitnodigen tot spel is. Als andere baasjes, of honden dit niet fijn vinden zou ik hem liever bij me houden.
Misschien ook het spel eerder afkappen als hij het nodig vindt om te gaan rijden.
Speelt hij met bekende honden of ook willekeurige passanten?
Bekende honden, hij is wel vriendelijk tegen passanten
Ook leuk om te lezen:
Fragment uit het seminar van Turid Rugaas:
Stress
Dit onderwerp is de belangrijkste pijler waarop de hele manier van omgaan met honden door Turid op gestoeld is. Ze is van mening dat heel veel problemen bij honden (zo niet alle?) veroorzaakt worden door te veel stress. Nu volgt een biologisch verhaal over de gevolgen van een hoog stressnivo: Het adrenalinegehalte stijgt, en dat heeft veel gevolgen:
1.Het hormoon Cortisol wordt geactiveerd
Dit heeft nogal wat gevolgen: Het warmt de hersenen op waardoor de hersencellen afsterven, waardoor de hond minder goed kan denken en dus slechter kan leren.
Cortisol verlaagt het serotoninenivo waardoor agressie kan ontstaan. Het dopaminenivo daalt, wat de hond depressief kan maken. En het noradrenalinenivo daalt, waardoor de hond zich minder sociaal en/of hyperactief kan gaan gedragen.
2.Aanmaak van meer maagsap
Dit kan leiden tot allerlei maag-darmproblemen bij de hond zoals buikpijn, diarree, overgeven, slecht eten, snel eten.
3.Het beïnvloedt het Antidiuretisch hormoon (ADH)
ADH zorgt voor de waterhuishouding. Door stress wil het lichaam vocht kwijt. Dan kan resulteren is zweten door de voetzolen, maar ook meer plassen. Vergeet hierbij niet dat een hond ook een verhoogd stressnivo kan hebben bij opwinding om leuke dingen, zoals lekkere luchtjes in het bos. (dit verklaart volgens Turid het wat wij noemen ‘markeren’ van de hond. Heeft volgens haar dus niks met territorium afzetten te maken)
4.Cortisol heeft ook invloed op het Neuropeptide Y-nivo
Een verandering in dit nivo heeft invloed op het imuunsysteem. Dat wordt in negatieve zin aangetast. Dit kan leiden tot allerlei ziektes en infecties. (allegieën en huidproblemen bv) Wanneer je met een infectie naar de dierenarts gaat, zal deze de infectie willen bestrijden. En waarmee doet een dierenarts dat vaak? Juist, met medicijnen die veel Cortisol bevatten…..
5.De bloedsuikerspiegel daalt
Als een hond stress heeft zorgt het lichaam dat de aanwezige energie eerst naar de spieren gaat. Die spieren moeten er nl voor zorgen dat de hond kan vluchten voor of vechten tegen het gevaar dat er dreigt. Dat wil dus automatisch zeggen dat de hersenen minder voedingsstoffen krijgen op dat moment. Een hond die dus langdurig in een stress-situatie verkeert heeft dus behoefte aan meer eten.
6.Sex-hormoon stijgt
Dit verklaart ook waarom sommige honden beginnen te rijden op honden, mensen of voorwerpen. Ze hebben stress.
7.Het kan leiden tot neophobia (angst voor nieuwe dingen en situaties)
Honden met chronische stress hebben kans dit te ontwikkelen.
Nee hoor, is gewoon uitdagen: hey, wil je spelen.
Rijden is vaak, iets spannend vinden, zich geen houding weten te geven, stres, over prikkeld te zijn.
Je kan dan gewoon je hond aanlijnen en meenemen, uit de situatie halen. Niet boosworden, of te veel woorden er aan wijden, gewoon meenemen.
Ik heb altijd wel gedacht dat het dominant gedrag is. Dat maak ik op uit de reactie van de andere hond. Ik laat mijn hond nooit achterop een andere hond sspringen en rijden zou ik inderdaad ook nooit toe laten. Je zal maar een niet zo'n tolerante hond treffen..
dit is echt heel interessant
zo zie je dat alles met elkaar te maken heeft
Dit gaat over te veel stres.
Bedoelt ze chronische stres? Of te langdurig worden blootgestelt aan stres? We ervaren allemaal stres momenten, gebeurd dit sowieso als je strss ervaart?
Stres hoort bij het leven, als een hond even moet wachten, tot de baas het eten klaar heeft, komt er al stres vrij, de baas komt thuis.
ik neem aan dat alle stress bedoeld wordt waarbij te voor staat
Monique Bladder heeft daar ook een interessant boekje over geschreven genaamd: Kanker bij honden.
Aha. dan begreep ik het toch goed, dank je!
De burn out bij mensen, veroorzaakt door chronische stres.
Te veel stres is idd niet goed. Daarom raad ik puppy eigenaren aan niet elke dat iets nieuws te gaan doen. Om de een of zelf 2 dagen, de overige dagen vooral rust.
Ook niet elke dag trainen met je hond.
Als je een keer iets heel stresvolls heb gedaan op een dag, de dag erna rust geven.
Een hond, die elke dag met spelen met een andere hond rij gedrag vertoond, rust in bouwen.
Een dag naar een saai, rustig genied en even niet laten spelen.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?