blijvende korst/roofjes aan beide kanten lip (Maltezer)

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel ZebjeZebje

honden foto van Zebje

Hoi!

Zebje is een Maltezer van bijna 3 jaar oud (in oktober). Hij heeft al een hele voorgeschiedenis. Vorig jaar heeft hij biopties laten nemen van zowel de maag, dunne als dikke darm. Daar is uitgebleken dat hij daar overal erfelijke chronische ontstekingen had. (Zijn stoelgang was daarvoor alleen maar bloed (soms spoot dit eruit, sorry voor de verwoording) en diarree.)

De dierenarts heeft hem toen meteen op de voeding Sanimed Atopy Sensitive gezet. Hij moet nu ook dagelijks een vierde van een oranje pilletje (naam kwijt) innemen. Vanaf toen helemaal geen klachten meer.

Sinds maart heeft Zebje plots witte schilferige korstjes op de zijkant van zijn lip. Plots was de zijkant ook dik en rood. De dierenarts heeft toen het zalfje Surolan meegegeven. Wonder boven wonder gingen de schilfers en de rode gezwollenheid weg. Een week later waren de witte schilfers er terug en gingen ze niet meer weg met het zalfje. De dierenarts heeft toen een antibioticakuur voorgeschreven en anti allergische pilletjes. De jeuk verdween, de witte schilfers bleven.

De dierenarts heeft daarna de schilfers weggeschraapt en opgestuurd naar het labo om te kijken of het geen schimmel en/of diertjes waren. Dit resultaat is negatief.

Na het wegschrapen, ontstonden er een week later roofjes/korsten op zijn lippen. De witte schilfers waren toen 'weg'. We vroegen of dat het geen allergie van iets kon zijn? Ze zei dat dit niet kan aangezien het door die antibioticakuur en die allergiepilletjes dan weg moest zijn, maar dit is niet. (Ondertussen hebben we al eens geprobeerd om zijn dekentjes niet meer met wasverzachter te wassen, zijn plastic bal nimmer te geven en vanaf vandaag zijn metalen voederbakje te vervangen door een plastic. Tot op heden nog geen resultaat. (Het voederbakje moeten we nu een 2tal weken afwachten.)

De dierenarts heeft een second opinion gevraagd aan een andere dierenarts, maar deze is momenteel voor 3 weken in verlof. Nu denkt ze er misschien aan dat dit negatieve bijwerkingen kunnen zijn van dat vierde van een pilletje voor zijn darmklachten. (Al lijkt dit straf aangezien hij de minste dosis krijgt die er bestaat..) Ze weet het eigenlijk ook niet meer...

Heeft iemand hier al mee te maken gehad? Op de foto hieronder zie je hoe het er uitziet.

honden page profiel LoesjeLoesje

honden foto van Loesje

Waarom vraagt je dierenarts geen second opinion aan een veterinair dermatoloog? Hopelijk heeft je DA goed contact met een dermatoloog en kan ze jouw foto per mail toesturen.

Ik zou het niet fijn vinden om nog eens 3 weken te moeten wachten.

Sterkte met je zorgenhondje.

honden page profiel DidyDidy

honden foto van Didy

Misschien is het niet helemaal het zelfde, maar ik had eens een Duitse Herder met een droge neus, ook barstjes erin en korstjes.
En net wat jij schrijft de middelen hielpen maar tijdelijk en daarna kwamen ze weer terug.
Ik heb toen de gouden tip gekregen van iemand, zink tabletjes en inderdaad het bleek een te kort aan zink te zijn.
Ik weet nog dat deze heb besteld in mijn eigen apotheek.
Het knapte snel op, wel ben ik nog even door gegaan om zijn zink-level een boost te geven, hij heeft er nooit meer last van gehad.
Je kan dit natuurlijk ook eerst overleggen met je DA.

honden page profiel ZebjeZebje

honden foto van Zebje

Loesje:

Ze denkt dat de kans zo minimaal is dat het verder komt van het vierde van het pilletje. Zebje neemt het laagste van het laagste en mag per dag normaal de drie dubbele dosis dan wat hij nu krijgt. Aangezien we nu ook 'de voederbak' aan het testen zijn, mogen we niet alles tegelijk doen, zodat we alles goed kunnen uitsluiten. (Hij heeft er ook geen pijn aan en krabt er ook niet aan. Dit doet hij op andere plaatsen, maar niet zo dat hij zich openkrabt.)

Ze zei ook dat er zéér weinig literatuur over het pilletje is voor honden die dat dagelijks nodig hebben. Zij werkt overdag ook samen met andere dierenartsen dus ik vertrouw ze goed.

 

Didy:

Wel, je kan wel eens gelijk hebben! We bellen zo dadelijk, als het spreekuur is, naar de dierenarts. Zebje krijgt dag in dag uit ook hetzelfde voedsel en niets anders, aangezien zijn darmen dan niet goed reageren. Bedankt en hopelijk heb je het bij het rechte eind!

honden page profiel DidyDidy

honden foto van Didy

Ik hoop het voor je, ik kreeg deze tip van een vriendin die als dierenass. in België werkte.
Ik zal duimen hoor!

honden page profiel ZebjeZebje

honden foto van Zebje

De DA heeft net terug contact met ons opgenomen. Ze zegt dat dit normaal nooit bij Maltezers voorkomt. Maar omdat hij chronische ontstekingen heeft in zijn darmen kan het wel zijn dat zijn lichaam dit niet voldoende oppakt. Al dacht ze dat dit het niet was, aangezien Zebje ook alleen maar de korsten heeft en de andere symptomen niet.

Morgen ging ze naar het labo van bloedonderzoeken bellen of zink volledig getest kan worden door een bloedafname of dat er toch een bioptie nodig is. (Hier zijn we geen voorstander van. Hij is tot nu toe al alle levensjaren in slaap gedaan.. )

Zinktabletten zijn ook een optie, maar daar moeten de honden van overgeven en worden ze misselijk van zei ze. Hmm.. Dan is het dat weer.. Mijn lief pupje toch!

Voorlopig weer eventjes Surolan smeren en de voederbak testen en zien of het iets afdoet.. *zucht*

Volgende forumvraag: patelaluxatie pup
^