ik heb een pup schihuahua van 7 maanden ,ze trek met buiten lopen met 1 pootje achter ,, ik naar dierenarts ,diertje nagekeken blijkt patela achterpootjes graad 1 .een erger dan de ander ..Advies was aankijken rustig aandoen en vers vlees geven ..en fokker bellen en dat heb ik gedaan mijn zorgen waren groot over de toekomst van het hondje , dus ik met mijn verkoop overeenkomst in de hand bellen ..De fokker zegt niks aan de hand ! hebben alle kleine schihuahua,s je zal hem wel van de bank af hebben laten springen ! eigen schuld dus ik geef geen garantie alleen op inwendige organen ,,en niet op erfelijke dingen ,,is trouwens helemaal niet erfelijk zegt de fokker moeder en vader waren prima ! Daar zit ik nou met mijn pup van 800 euro met verkoop garantie van 1 jaar en wat er nog allemaal gaat komen straks als het foute gaat met het hondje en er moet geopereerd worden ,, Wie kan me nu eens echt goed advies geven , wat moet ik hier nu mee dierenarts zegt dat het erfelijk is , en in de verkoop overeenkomst staat geld retour bij genetische afwijkingen .. Wie kan mij vertellen wat ik moet gaan ondernemen ...
Patella luxatie is wel degelijk erfelijk. Jouw pup heeft zeker geen stamboom?
Staat er in de 'verkoop garantie' waarop de fokker garantie geeft? Zo niet dan kan jij m dus gewoon voor het gerecht slepen en je geld terug krijgen.
Ze heeft geen stamboom , 800 euro was al veel geld voor mij en nog meer betalen kon ik niet . wel. was was boekje inenten schip alles was in orde zo als het hoort heb ook de moeder gezien ben 3 keer bij de fokker thuis geweest zelfs mee naar de dierenarts ..laatste keer alles was netjes geregeld ..
in de garantie staat retour aankoop bedrag bij genetische afwijkingen of ziekten met overlijden pup tot leeftijd 1 jaar.. wel was ik verplicht voer te geven wat fokker meegaf ,, verder staat er niks meer in ..
Zijn ouders getest ?
Volgens mij zijn ze anders wel aansprakelijk ,maar loesje weet hier meer van dus hopelijk ziet ze je topic en geeft ze gerichter antwoord
Sterkte ermee
dank je wel ,,ik kan wel wat hulp gebruiken..
weet je of ouders hierop getest zijn hd/ed ?
Hij heeft me mondeling toegezegd van wel maar bewijs heb ik niet gezien .
Als een fokker zo reageert op patella luxatie beiderzijds bij een 7 maanden jonge hond (hondje van 7 maanden is geen pup meer), dan is de weg naar wettelijk aansprakelijk stellen de volgende stap.
Het is trouwens niet zo verstandig om 800 Euro aan een fokker te betalen voor een pup zonder stamboom.
Heeft je dierenarts bevestigd dat deze patella luxaties erfelijk zijn en hoe deze zich zal gaan ontwikkelen?
Fokkers zijn aansprakelijk voor erfelijke aandoeningen; dus ook erfelijke patella luxatie, en zullen moeten aantonen, dat zij er alles aan gedaan hebben om deze erfelijke aandoening te voorkomen. In dit geval hadden beide ouders door een deskundig dierenarts/specialist moeten worden onderzocht en goed bevonden op P/L.
Gezondheids- en welzijnswet voor dieren
Geldend op 05-11-2014
Afdeling 5.
Het fokken met dieren Artikel 55
1. Bij of krachtens algemene maatregel van bestuur worden regelen gesteld omtrent het fokken met dieren van bij die maatregel aangewezen soorten of categorieën van dieren. Deze regelen kunnen onder meer betrekking hebben op:
a. de methode van fokken;
b. het registreren, identificeren en certificeren van dieren;
c. het voorafgaand aan het fokken door de fokker te verrichten of te doen verrichten onderzoek bij een dier waarmee wordt gefokt naar de aanwezigheid van aandoeningen die de gezondheid of het welzijn van het dier of de nakomelingen van het dier kunnen aantasten, alsmede de methoden die daarbij worden gebruikt.
2. Bij algemene maatregel van bestuur kan het worden verboden een dier dat beschikt over één of meer aangewezen aandoeningen of uiterlijke kenmerken die de gezondheid of het welzijn van het dier of de nakomelingen van het dier kunnen aantasten te fokken of voor de fok te gebruiken.
3. Bij algemene maatregel van bestuur kan het worden verboden een dier dat beschikt over één of meer aangewezen aandoeningen of uiterlijke kenmerken waarvoor krachtens het tweede lid een fokverbod is ingesteld, ten verkoop in voorraad te hebben, ten verkoop aan te bieden, te verkopen, te kopen, toe te laten tot een tentoonstelling, keuring of wedstrijd dan wel om met een dergelijk dier deel te nemen aan een tentoonstelling, keuring of wedstrijd.
Bron http://wetten.overheid.nl/BWBR0005662/geldigheidsdatum_05-11-2014#HoofdstukIII
Als je een rechtsbijstandverzekering hebt, leg deze situatie voor en vraag wat ze voor je kunnen doen.
Indien je geen verzekering hebt, vraag dan bij het juridisch loket of zij je willen helpen.
In beide gevallen zou ik wijzen op bovengenoemd wetsartikel.
800€ is best veel geld voor een stamboomloze hond.
Normaal geeft de fokker een kopie mee van de gezondheidsuitslagen... Dus de kans is klein dat de fokker de ouders getest heeft
Vergat nog te vermelden, dat het door mij aangehaalde wetsartikel voor alle fokkers geldt; dus ook voor broodfokkers, fokkers van oepnestjes, gelegenheidsnestjes en hobby fokkers.
Goedkoop is helaas duurkoop.
Helemaal bij hondjes als de chihuahua, met alle erfelijke afwijkingen die dit ras heeft.
Dan ben je naderhand veel meer kwijt aan dierenarts, operaties dan dat een goed gefokt hondje had gekost.
Maar daar heb je nu niks aan, je hebt erop gegokt dat het wel goed zou gaan en nu zit je met een hondje met mankementen.
Fokkers van zulke stamboomloze hondjes maken je van alles wijs, zodat je maar een hondje koopt en naderhand geven ze niet meer thuis.
Ook dit is bekend, dat het meestal zo gaat.
Inenten, chip, paspoort: dat zegt niks over de gezondheid van een hond natuurlijk.
Wat Loesje hierboven schrijft dat kun je inderdaad proberen.
Alleen het addertje onder het gras is, dat je moet kunnen bewijzen dat de aandoening bij de fokker is ontstaan en dat die het had moeten weten.
Dus misschien dat de dierenarts je kan helpen, of de PL is aangeboren of op heel jonge leeftijd is ontstaan of niet.
Anders gooit de fokker het erop, dat jij je hondje te veel hebt laten doen dat het daardoor gekomen is.
Niet netjes van de fokker om zo te reageren .
Patella luxatie komt inderdaad veel voor bij kleine hondjes maar fokkers die weten waar ze het over hebben fokken niet met ouders die het hebben ,Overigens kan het vele generaties overslaan ,dus deze ouders en grootouders kunnen vrij zijn van luxatie ,maar de overgrootouders kunnen het dan weer wel hebben ,
Van graad 1 hoeven ze geen last te hebben ,Als je hondje van zwemmen houdt lekker laten zwemmen ,daar worden ze gespierder van zodat ook de knietjes steviger worden ,
Ik zou de fokker wel even vragen of je de papieren van de vrije ouders in mag zien of dat je er een kopie van krijg ,
Veel rasverenigingen staan nl toe dat er met graad 1 gefokt mag worden ,en zouden de ouders dus graad 1 hebben dan zal er geen vergoeding zijn voor jullie ,maar dit kan je bij de rasvereniging even opvragen.
Officieel kan je een patella onderzoek door een orthopeed pas laten doen als de hond een jaar is ,dan krijg je je officiele papier waarop staat ,vrij ,beweegbaar maar niet te luxeren , graad 1 ,graad 2 of graad 3 .
De prijs is een normale prijs voor een chihuahua zonder stamboom ,met de gezondheidsonderzoeken DNA test en stamboom betaal je ongeveer het dubbele .
Het smoesje van de bank afspringen en daardoor komt dit , dat gaat niet op ,want dan is het vaak bij 1 knietje ,Ik denk niet dat deze fokker haar verantwoording gaat nemen .zeker niet als zij kan bewijzen dat de ouders vrij zijn van patella luxatie.
Maar is het niet zo dat als de fokker geen testuitslagen kan laten zien van de ouders van de pup, dat ze er dan dus niet aan kunnen tonen dat ze er alles aan gedaan hebben om PL tegen te gaan. En dat ze dan dus in overtreding zijn, omdat ze niet aan kunnen tonen dat het de schuld is van de pupeigenaar. (Gewoon iets dat ik me afvraag).
Als ouders getest zijn, is het makkelijk te zeggen dat het dus doorbde pupeigenaar komt. Maar als de fokker niets aan kan tonen, ligt erfelijkheid voor de hand.
Een Australian Labraadoodle kost veel meer en heeft ook geen stamboom..
Contact opnemen met de stichting Dier & Recht is ook nog een optie..
Ja dat weet ik ook niet
Dan kun je ook weer zeggen dat de koper het risico zelf genomen heeft door een hond te kopen van ongeteste ouders.
De koper weet dan dat een pup de kans heeft erfelijke afwijkingen te hebben.
Dan moet je daar ook niet om zeuren naderhand.
Dit bedoel ik zo natuurlijk niet letterlijk, maar om het uit te leggen.
Helemaal juist!
Als er niet getest is en/of dit niet bewezen kan worden, is het alleen afwachten hoe de P/L gradatie 1 op leeftijd van 7 maanden ontwikkelt.
Wel zal je de fokker nu al aansprakelijk moeten stellen voor mogelijke gevolgen c.q. medische kosten in de toekomst van nu al gradatie 1 beiderzijds. Hiervoor is een medische verklaring van de dierenarts nodig.
Ik vroeg al wat de dierenarts voor de toekomst verwacht.
En ALS je nu garantie hebt en geld terig krijgt ?
Zit je nog altijd met een hondje dat last en pijn heeft en wsch later toch moet geopereerd worden .
Hopelijk wil je het niet inleveren voor een nieuw hondje ?
veel broodfok pups chis of yorkies op internet kosten al 800€ hoor.
Broodfokprijzen en broodfokpraktijken.
Aankoopprijs net kunnen betalen is niet genoeg.
Je moet altijd ook nog de dierenarts kosten voor jaarlijkse entingen ed. inschatten....een hondje kan makkelijk 10 , 12 jaar oud worden.
Ik vind het erg voor je, maar zeker erg voor het diertje.
Zulke hondjes zouden nooit geboren mogen worden.....
Zoals ik al schreef is iedere fokker aansprakelijk voor erfelijke aandoeningen bij pups, die hij/zij verkoopt. Hij/zij zal met officiële bewijzen op tafel moeten komen.
Maakt niet uit of dit een officiële fokker, hobby fokker, broodfokker, oepsnest, gelegenheidsnest betreft. Alle fokkers zijn aansprakelijk.
Ja dat is zo.
Maar heeft een koper dan geen onderzoeksplicht?
Dat is bij paarden in ieder geval wel zo.
Ben ik nu de enige die het een raar advies vindt om vers vlees te geven ter remedie van de patella luxatie?
Dit staat niet in de Gezondheids- en Welzijnswet voor Dieren.
Deze wet geldt voor alle dieren.
Ruby, ja dat vond ik ook een raar advies van dat vers vlees.
Loes, ik heb meerdere paarden ge(ver)kocht maar daar heb je wel een onderzoeksplicht.
Alleen als je het leest is het nog best lastig.
Gelukkig heb ik daar verder nooit mee te maken gehad, dat er iets niet goed was.
Bron: http://zakelijk.infonu.nl/
De koper heeft een onderzoeksplicht. Indien de koper deze niet heeft uitgevoerd, dan vervalt sowieso elk recht op een schadevergoeding of het terug mogen geven van het paard. De onderzoeksplicht houdt in dat de koper vragen moet stellen aan de verkoper, of deze gezond is en geen gedragsproblemen vertoont. De verkoper moet hierbij eerlijk zijn. Verder is het de koper aan te raden een dierenarts het paard te laten keuren voordat het paard wordt aangekocht.
Let er bij de keuring op dat het paard ook op verdovende middelen wordt getest, er zijn verkopers die een paard met pijn verdoven voor de keuring zodat de gebreken niet aan het licht komen.
Onderzoeksplicht geldt trouwens niet in het geval de verkoper een professionele handelaar is, en deze vermeld heeft dat het paard gezond is of net gekeurd is.
Ja en? Dan nog is het veel geld voor een hond zonder bekende afkomst en waarvan de ouders geen erfelijke testen hebben gehad...
Dit wetsartikel is in ca. 2014 van kracht geworden; dat was toen een echte doorbraak.
Waar komt de tekst, die jij aanhaalt vandaan?
De wet staat altijd boven een opgesteld contract.
Ik denk toch dat het bij paarden anders zit trouwens.
Dit is een onderzoeksplicht waarvoor je het paard wilt gebruiken.
Een paard met een bepaalde zwakke plek of blessure kan voor bepaalde sporten zijn afgekeurd maar kan wel als recreatiepaard dienen.
Link naar officiële paarden site
https://www.knhs.nl/verzorging/je-eigen-paard-kopen/het-aankoopproces/keuring-door-de-dierenarts/
dubbel
Ik vind het ook onzin. Heeft niets met erfelijke afwijking te maken.
Bovendien, wie zegt dat vlees beter is. Dat is nl nog nooit bewezeb
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?